Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, June 07, 2009

Baru nampak buku Rumah Azan kat kedai, issshhh!!!!

Assalamualaikum. Sebenarnya saya cuma bercadang mahu membuat apa-apa posting baru di blogspots saya selepas berjaya menterjemahkan lagi isi buku "Ahlul Bait (keluarga) Rasulullah SAW dan kesultanan Melayu) sehingga melepasi 350 mukasurat. Untuk pengetahuan posting sebelum ini, artikel bertajuk Umrah 2005 - Mekah, bermulanya umrah sebenar dan jawaban mengenai persoalan jodoh dibuat awal pagi Rabu selepas dapat melepasi 300 mukasurat.


Petang Rabu itu saya dan isteri berjalan-jalan di sekitar Ampang... tergerak pula untuk masuk ke kompleks membelah-belah Ampang Point setelah agak lama tidak ke sana. Kami pun singgah ke beberapa kedai termasuk kedai buku Popular yang tersergam cantik di tingkat 2 ke 3. Tengok-tengok ada satu pandangan yang menarik perhatian...


Tu dia, buku keempat saya yang bertajuk "Rumah Azan". Walaupun buku ini telah dilancarkan semasa berlangsung Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 iaitu pertengahan April, baru kali ini saya dapat melihatnya terpampang untuk dijual di kedai-kedai. Walhal sebelum ini saya ada juga cuba menjengok ke beberapa kedai tetapi tidak kelihatan. Apakah kerana memang tiada atau sudah habis dijual?

Yang pasti ia bukan berada di setiap kedai tetapi kedai-kedai buku yang terpilih. Misalnya saya pernah cuba mencari di MPH Mid Valley Megamall tapi tak jumpa. Bila dilihat di dalam komputer kedai, memang tertera tajuk "Rumah Azan" bermakna ia sudah sampai tetapi jumlah yang wujud atau quantity available adalah 0, kosong.

Apapun artikel ini cuma membuka luahan rasa pergerakan kerja dan bercerita. Anda boleh membaca artikel terdahulu bertajuk Buku "Rumah Azan" dan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 di PWTC untuk sedikit lagi cerita tentang buku ini. Seperti disebut atas tadi saya bercadang cuma mahu menulis di blogspots lagi setelah proses penterjemahan buku Ahlul Bait melepasi 350 mukasurat. Sebaliknya saya asyik jam lagi lalu Jumaat malam Sabtu saya dan isteri tergerak untuk pergi masuk ke Janda Baik, Pahang. Siangnya saya dapat menterjemah sehingga 333 mukasurat. Petangnya baru kami mengorak langkah kembali ke Kuala Lumpur seterusnya ke rumah di Bandar Tasik Puteri.

Ingatkan malam itu saya mampu membuat lagi 17 mukasurat untuk mencukupkan 350. Tengok-tengok kepala saya jam lagi selain penat lalu berhenti pada 336 mukasurat. Melihatkan saya tak dapat meneruskan, saya buat dahulu satu lagi terjemahan sukarela untuk website http://www.shiar-islam.com/. Selepas itu terus terasa penat yang amat sangat. La ni, dah masuk Zuhur baru saya dapat membuat artikel ini. Lepas ni kena pergi kerja kahwin jiran, petang atau malam nanti baru boleh sambung kerja perterjemahan buku Ahlul Bait kot?

No comments: