Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, November 28, 2007

Maka terbukti kaitan Daeng-Daeng di Perak dengan Daeng lima bersaudara...

Dan untuk mengakhiri sessi bercerita malam ini, mula-mula lihat gambar ini...

Ni apa pula cerita ni? Dengan muka serabai dok posing sebelah patung Mat Saleh pula? Yang Mat Saleh ni apa hal pulak? Kena sumpah, kena tegur ngan Sang Kelembai ke atau kena tenung dek si Medussa yang rambut dia banyak ular? (kata legenda Greek, Medussa ni kalau kita tengok muka dia terus kita tukar jadi batu!) Nak tau cerita meh masuk BERPETUALANG KE ACEH ...


OK... Sambung lagi sedutan daripada buku "Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?" atau BKA III lalu tamatlah bab yang bertajuk "Dari Aceh ke Perak: Nakhoda Hitam Laksamana Tok Kuala Bidor". Ini dia...

---------------------------

Sejarahwan Barat abad ke 19 R.O. Windstedt yang mengutip cerita-cerita rakyat tempatan ada menyebut dalam buku karangannya A History of Perak: Perak folklore relates how the first ancestor of the present Laksamana family was a Pasai fisherman who with his wife lived on the Perak river, so poor that the pair had only one garment between them and when one went out, the other had to stay inside their mosquito net... Repeatedly the fish were removed from his traps until one day hidden under calladium leaves in the water, he discovered that the thief was a genie dressed as a Haji and seized hold of him. "Let me go" cried the genie "And I will give you your heart’s desire". The fisherman asked for release from poverty whereupon the genie spat into his mouth and promised that he would be the greatest chief in Perak and his descendants prosperous for seven generations. He was called Tok Kuala Bidor.
Dalam bahasa Melayu: Cerita rakyat Perak mengisahkan bagaimana moyang pertama keluarga Laksamana sekarang adalah seorang nelayan dari Pasai yang bersama isterinya duduk di Sungai Perak, begitu miskin sehingga mereka cuma mempunyai sepasang kain untuk dikongsi bersama, dan apabila seorang keluar rumah, yang lagi seorang terpaksa duduk di dalam kelambu nyamuk. (kemudian Windstedt terus menyambung cerita tentang bagaimana ikan dalam bubu nelayan ini selalu hilang dicuri orang). Beberapa kali ikan-ikan ini dikeluarkan dari bubunya sehingga pada satu hari, dengan menyorok di bawah daun calladium (seperti daun keladi) di dalam air, beliau mendapat tahu bahawa pencuri itu adalah seekor jin berpakaian seperti seorang Haji lalu menangkapnya. "Lepaskan aku," kata jin itu. "Dan aku akan memberi apa sahaja yang menjadi idaman hati kamu." Nelayan itupun meminta supaya dikeluarkan daripada kemiskinan, maka jin itu meludah ke dalam mulutnya dan berjanji yang dia akan menjadi pembesar paling berkuasa di Perak dan anak cucunya akan hidup makmur selama tujuh keturunan. Dia ini dipanggil Tok Kuala Bidor.
Almarhum Nenek pernah menyebut cerita serupa lalu menyatakannya sebagai versi serong asal usul Keramat Kuala Bidor yang dicipta sesetengah kerabat diraja untuk merendahkan martabat keluarga Laksamana.
"Kenapa pula nenek moyang Laksamana yang sangat kuat amalan agamanya, zuhud lagi berketurunan baik-baik boleh bersubahat dengan jin malah memakan ludahan jin semata-mata untuk keluar daripada kemiskinan?" kata Nenek. "Mereka lebih rela jatuh papa, lari jauh dari istana, hidup terbuang dan melarat di negeri orang, daripada berebut takhta dan menumpahkan darah rakyat jelata yang tidak berdosa!"
Pada Rasyid pula, cerita itu telah mencampur-adukkan kisah Keramat Kuala Bidor yang hidup sekitar 1,000 tahun lalu dengan kisah Nakhoda Hitam yang turut dikenali sebagai Tok Kuala Bidor abad ke 18 Masihi. Apapun, biarlah bab ini diakhiri dengan salam ampun dan maaf jika ada tersentuh apa-apa perkara yang menyinggung mana-mana pihak, Salam silaturahim untuk menyambung kembali pertalian sebagai umat Islam... Apa-apa yang diperselisihkan dahulu seperti pergaduhan antara kerabat diraja lama, biarkanlah ia berlalu... Itu semua perkara lama yang diceritakan kembali sekadar untuk menyatakan yang hak dan untuk diambil iktibar. Daripada bergaduh berebut takhta sampai rakyat-jelata yang tidak berdosa menjadi mangsa, lebih baik baca Surah Ali Imran, ayat ke 26:

Wahai Tuhan yang mempunyai kerajaan,
Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki
dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki.
Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki
dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki.
Di tangan Engkau lah segala kebajikan.
Sesungguh Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Nota kaki: Cerita ini ditulis 2004. Lama selepas itu, September 2006, Rasyid terjumpa sebuah salasilah menyatakan Nakhoda Hitam dan Daeng Selili memang adik-beradik! Malah ibu mereka, Ratu Sedinding ibni Pajung Luwuk adalah sepupu kepada Daeng lima bersaudara, Daeng Parani, Daeng Merewah, Daeng Kemasi, Daeng Menambun dan Daeng Chelak.
Ternyata gerak hati pemuda itu tentang hubungan sebenar Laksamana pertama Perak dengan Maharajalela pertama itu memang benar. Cuma pengesahannya hanya dapat diterima setelah berlaku suatu peristiwa bersejarah penuh makna yang melibatkan keluarga... Peristiwa pengembalian jasad Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin yang dibawa kembali ke Perak untuk ditanam di makam diraja Bukit Chandan 9 september 2006.
Untuk makluman, Laksamana Muhammad Amin turut dibuang ke Pulau Seychelles bersama Sultan Perak ke 26, Sultan Abdullah 1877 akibat dikatakan terlibat dengan peristiwa pembunuhan Residen British pertama ke Perak, J.W.W. Birch 1875. Beliau meninggal dunia di Singapura lalu disemadikan di sana kerana dilarang British daripada kembali ke Perak.

No comments: