Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Oktober 01, 2015

Tentang Patani dan perjuangan Tuan Guru Haji Sulong

Salam. Semalam punya cerita...


Petang Rabu 30 September 2015 saya pergi ke UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris) di Tanjung Malim untuk menghadiri satu majlis ilmu.


Ia adalah diskusi, perbincangan tentang sebuah buku bertajuk "Tuan Guru Haji Sulong : Gugusan Cahaya Patani".


Penulis buku iaitu tuan Mohd Zamberi Abdul Malek sendiri membawa tajuk. Beliau ialah seorang penulis dan sejarawan Perak yang disegani. Saya panggil dia Cikgu Zamberi.


Oh. Diskusi ini bermula jam 2 petang dan berakhir jam 5. Ada begitu banyak masa untuk memperkatakan hal lalu Cikgu Zamberi memulakan majlis dengan menceritakan panjang lebar tentang buku yang mendefinisikan dirinya sebagai seorang penulis dan sejarawan, buku bertajuk "Umat Islam Patani : Sejarah dan Politik".


Berketurunan panglima Patani yang berhijrah ke Taiping, Perak selepas cengkaman kerajaan Thailand terhadap kerajaan Melayu Patani semakin kuat beliau menceritakan dengan penuh semangat keprihatinan tentang nasib orang Melayu yang tertindas di sana. Diceritakan zaman kegemilangan Patani abad ke-16 dan 17 Masihi terutama di bawah pemerintahan 4 orang ratu (raja perempuan) yang amat terkenal itu - Ratu Biru, Ratu Hijau, Ratu Ungu dan Ratu Kuning.


Turut diceritakan kaitan dengan Kelantan dan Terengganu malah Pahang. Suatu masa dahulu Patani pernah menjadi sebuah kerajaan besar yang meliputi Kelantan dan Terengganu, di bawah pemerintahan satu persekutuan yang dikenali sebagai Patani Besar. Turut diliputi adalah beberapa buah kerajaan Melayu yang kini seperti Patani telah terserap ke dalam selatan Thailand. Tapi antara semua itu kelihatan Kelantan yang memiliki hubungan paling istimewa. Antaranya melalui Dinasti Raja-raja Jembal yang asalnya merupakan wakil kerajaan Patani memerintah di Kelantan dengan berpengkalan di Pengkalan Datu. Daripada dinasti ini muncul Raja Sakti yang kemudian mengalahkan Patani lalu muncul sebagai raja induk di sana pula. Sejak itu kerabat diraja Patani dan Kelantan sangat terkait hinggalah sekarang. Daripada segi dialek percakapan pula, memang orang Melayu Patani bercakap serupa seperti orang Kelantan...

Sejarah Patani yang sesekali diselitkan kaitan dengan Kelantan diceritakan Cikgu Zamberi dengan begitu teliti untuk menunjukkan bagaimana daripada sebuah kerajaan Melayu yang besar ia boleh menjadi jajahan takluk Thailand. Patani semasa zaman kegemilangannya malah pernah menyerang pusat kerajaan Thailand di Bangkok. Thailand pula memang selalu menyerang Patani tetapi tidak berjaya. Masuk penghujung abad ke-18 baru Patani dapat dikalahkan. Dicampur beberapa kali serangan baru ia betul-betul dapat ditundukkan lalu Patani dipecahkan menjadi beberapa wilayah yang dipaksi mengikut segala macam usaha Thailand untuk menghilangkan identiti keMelayuan dan keIslaman.

Sesekali saya mencelah bertanyakan soalan atau meminta penengan tentang suatu perkara. Bila dah jelas hal seperti hubungan Patani dengan kerajaan-kerajaan Melayu lain, permusuhan zaman berzaman dengan Thailand yang juga dikenali sebagai Siam tetapi berakar-umbikan kerajaan-kerajaan lama abad ke-13 dan 14 seperti Ayuthai dan Sukhotai maka lebih mudahlah kita memahami keadaan. Sesungguhnya cerita perjuangan orang Melayu Patani meliputi banyak hal yang perlu difahami. Antaranya adalah kedudukan dan sumbangan ulamak-ulamak besar mereka seperti Sheikh Daud al-Fathani yang turut mewarnai jiwa anak tempatan.


Ini adalah poster dalam Facebook mewar-warkan acara di UPSI ini. Bila dah jelas pelbagai perkara tentang sejarah dan politk Patani daripada abad ke-16 hingga awal abad ke-20 barulah Cikgu Zamberi mula membuka tajuk utama acara iaitu tentang Tuan Guru Haji Sulong. Saya datang ke majlis tanpa mengetahui langsung siapakah ulamak besar Patani abad ke-20 itu. Saya setakat ingat beberapa nama ulamak mereka, antaranya adalah Sheikh Said Barsisa yang dikatakan datang daripada Pasai untuk mengIslamkan Patani sekitar 700 tahun lalu. Seterusnya adalah Sheikh Daud, Sheik Ahmad, Sheikh Zain (ketiga-tiganya disebut dengan gelaran al-Fathani di belakang), abad ke-18 hingga 19 gitu. Pada acara ini baru saya tahu bahawa Tuan Guru Haji Sulong adalah nama besar yang dikenali semua anak Patani zaman sekarang baik di dalam sana mahupun yang telah berhijrah ke luar termasuk ke Malaysia. Ini adalah kerana beliau merupakan ulamak besar paling dekat dengan zaman kita ini lalu pemikirannya mewarnai fikrah perjuangan umat Melayu yang masih berlaku sekarang.

Jika penghujung abad ke-18 menjadi permulaan jatuhnya Patani ke tangan Thailand, tahun 1909 pula menjadi titik tolak di mana Patani betul-betul menjadi sebahagian daripada negara Thailand. Ini adalah natijah daripada Perjanjian Inggeris-Siam 1909 yang mana Kedah, Perlis. Kelantan dan Terangganu, dahulunya di bawah pengaruh Siam diserahkan ke bawah naungan Inggeris. Patani pula diserahkan kepada Siam dan itulah permulaan kita melihat sempadan negara Malaysia-Thailand seperti hari ini di mana Sungai Golok menjadi pemisah antara Patani dan wilayah-wilayah pecahannya di pantai timur selatan Thailand dengan negeri Kelantan. Ketika perjanjian ini berlaku Tuan Guru Haji Sulong sedang menuntut di Mekah, bermula tahun 1907 sebelum kembali ke tanah airnya tahun 1926. Kalau salah betulkan ya. Ini yang saya ingat daripada syarah Cikgu Zamberi tanpa membuat apa-apa catatan.

Maka itu Haji Sulong sempat menyaksikan perubahan-perubahan besar zaman seperti bibit-bibit kejatuhan empayar Uthmaniah yang berpusat di Turki juga dakyah dan makar Lawrence of Arabia. seorang pengintip Barat yang pandai berlakon seperti seorang yang sayangkan budaya Arab tetapi bertugas mengapi-apikan semangat Pan Arabic agar wilayah-wilayah majoriti Arab seperti yang terdapat di Semenanjung Arab dan utara Afrika memisahkan diri daripada pusat kekuasaan Uthmaniah yang diterajui bangsa Turki. Beliau juga sempat mendalami agama pada ketika para Syarif Mekah yang berketurunan Saidina Hassan cucu sulung Nabi Muhammad SAW masih memerintah Mekah, Madinah dan kawasan sekitarnya iaitu wilayah Hijaz. Ketika Perang Dunia Pertama berlaku 1914-1918 beliau tentu dapat merasakan kesan perang yang menyebab Uthmaniah jatuh lalu kekhalifahan dan kesultanannya dimansuhkan 1922. Malah Haji Sulong masih berada di Mekah ketika pemerintahan Syarif Mekah digulingkan oleb Bani Saud yang dibantu tentera British 1924.

Semua ini membentuk peribadi selain memberikan pelbagai ilmu dan pengetahuan untuk menangani permasalahan di tanah air sendiri apabila beliau kembali tahun 1926. Pun begitu, menurut Zamberi, Haji Sulong tidak pernah mengusahakan pemisahan Patani daripada Thailand. Apa yang beliau perjuangkan adalah pentadbiran autonomi agar dapat menentukan hala tuju sendiri walaupun masih di bawah bendera Thailand. Ini amat penting kerana melibatkan hal paling asas iaitu hak untuk terus mengamalkan agama Islam juga bahasa dan budaya Melayu. Ketika itu Bangkok sedang giat berusaha untuk menghilangkan identiti keMelayuan rakyat Patani. Malah kalau boleh keIslaman mereka pun mahu diganggu, antaranya dengan percubaan meletakkan hal nikah kahwin di bawah mahkamah bukan Islam.

Haji Sulong bergerak secara berhikmah dengan membuka madrasah demi madrasah dan mengajar daripada masjid ke masjid. Beliaulah orang pertama memperkenalkan sukatan teratur pelajaran dan waktu kelas tetap berbanding pengajian pondok tradisional yang lebih longgar dalam mengatur masa pengajian. Dengan cara ini beliau dapat menguatkan semangat orang Patani untuk mempertahankan Islam dan keMelayuan lalu dilihat oleh Bangkok sebagai ancaman yang perlu dihapuskan. Sampai satu masa, sekitar tahun 1950an kalau tak salah, beliau tiba-tiba 'hilang', tidak dapat ditemui. Pada tahun 1980an baru seorang anak beliau mendapat tahu Haji Sulong dan beberapa orang telah dibunuh dengan cara ditendang keluar daripada helikopter polis Thailand, jatuh ke dalam tasik besar dengan batu-batu berat terikat pada badan untuk menenggelamkan.

Rasanya cukuplah perkongsian saya tentang Patani dan Tuan guru Haji Sulong ini ya. Banyak lagi cerita menarik berkaitan dikongsikan Cikgu Zamberi sepanjang 3 jam kami bersama dalam majlis tapi tak larat le nak tulis. Sekian... :]Tiada ulasan: