Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, September 22, 2015

Buku "Mencari Diri dan Erti" dah masuk kedai...

Perkongsian terakhir tentang aktiviti 4-5 hari kebelakangan. Bersambung daripada Wacana ilmu di DBP - Falsafah Yunani dalam kitab Bustanus Salatin.


Petang Ahad 20 September 2015 saya membawa keluarga ke kompleks membeli-belah Aeon (Jaya Jusco) Rawang lalu singgah ke kedai buku Popular.


Isteri mahu mencari buku pelajaran untuk anak. Saya pun mengambil peluang untuk meninjau buku-buku terbaru.

Sampai ke rak Agama terlihat sesuatu yang familiar...


Ah. Buku terbaru saya "Mencari Diri dan Erti" sudah masuk kedai. Ingatkan kena tunggu lagi seminggu dua baru ada. Rujuk artikel-artikel berikut...Kemudian baru saya mendapat tahu buku saya ini juga telah tersedia di Popular Ampang Point. Sedangkan ada yang telah cuba mencarinya di Kedah, Johor dan Melaka tapi tidak ditemui. Maknanya apa? Maknanya memang betul ia mengambil seminggu dua lagi sebelum dapat muncul di kedai-kedai utama di seluruh Malaysia. Tapi kalau sekitar Lembah Klang yang mana pihak penerbit iaitu Hijjaz Records Publishing boleh menghantar sendiri tanpa terlalu berharap pada rangkaian pengedar, maka insyaallah dah ada.Oh. Buku-buku saya tadi dipamerkan dalam keadaan tulang buku sahaja kelihatan. Saya pun mengatur kembali agar kelihatan dengan terang kulit hadapan. Pada sesiapa yang terjumpa buku-buku ini dalam keadaan nampak tulang sahaja saya menyeru agar dapat mengaturnya kembali supaya nampak kulit hadapan. Sambil-sambil itu promosikanlah kepada kawan-kawan dan seramai mungkin ya. Sesungguhnya buku ini yang merupakan pertama dalam siri "Pengembaraan Merah Silu" menjadi permulaan gerak penulisan baru buat saya. Dikembangkan daripada siri asal trilogi (3 buku) novel "Berpetualang ke Aceh" yang terbit 2006-2007 di mana setiap buku dipecah dua untuk siri baru, 5 buku lagi akan menyusul insyaallah dalam tempoh setahun dua.


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tahniah... Selalu baca di blog saja. Tulisan sdr ni jujur. Nnti mungkin cari di mph md vly.