Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, September 22, 2015

Wacana ilmu di UKM - Lagi tentang Angkor Wat dan industri besi purba KhmerKeesokannya pagi Jumaat saya ke ATMA (Institut Alam dan Tamadun Melayu) di UKM (Universiti Tamadun Melayu), Bangi.


Ternampak pintu gerbang tradisional dengan maklumat menyebut ia berasal daripada Kelantan. Kebetulan sebelum sampai ke UKM saya singgah di sebuah rumah lama yang berasal daripada negeri sama. Lihat artikel Rumah (House of) Tengku Fatimah Zaharah diikuti Pintu gerbang istana Sri Akar (Gate to Sri Akar palace) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
.


Saya telah beberapa kali pergi ke UKM untuk menghadiri wacana-wacana ilmu dan sebagainya tetapi di bahagian lain kampus. Walaupun sudah lama berurusan dengan pakar-pakar akademik daripada ATMA inilah kali pertama saya  singgah ke bangunan mereka.


Saya datang untuk menyertai wacana ilmu tentang perusahaan besi purba di Cambodia. Pembentang/penceramah adalah Profesor Thuy yang telah saya temui petang Khamis di UiTM. Lihat Wacana ilmu di UiTM - Angkor Wat, industri besi purba Khmer dan orang Islam Champa.


Semasa di UiTM saya sempat bertanya kepada Thuy apakah beliau akan menggunakan set slaid yang sama untuk membentang di UKM. Jawab beliau ya. 


Terfikir juga, kalau begitu perlukah saya ke UKM? Daripada rumah saya ke UiTM dah lebih 40 km. Nak ke UKM kena memandu lagi 50 km menjaiuhi rumah gitu. Tapi tak mengapa kerana saya sudah merancang untuk bermalam Jumaat di rumah seorang kawan lama di bandar lama Bangi. Daripada situ dah tak jauh ke UKM.


Lagipun kali ini ruang pembentangan diberikan khas seratus peratus untuk Thuy. Maka itu mungkin beliau akan berkongsi maklumat tambahan/baru. Dan lagi, semasa di UiTM saya lambat sampai lalu terlepas beberapa minit pembentang. Di UKM saya sampai awal lalu dapat mengikuti syarahan beliau daripada mula.

Beliau membuka dengan menunjukkan kepentingan kedudukan Asia Tenggara amnya, kedudukan Cambodia/Khmer dalam peradaban lama dunia.


Kemudian baru masuk bab kerajaan Funan yang dikatakan wujud sejak abad pertama Masihi. Ia adalah empayar besar pertama diketahui wujud dengan cukup pasti di Asia Tenggara.


Setelah itu masuklah bab kerajaan Chenla yang mengambil-alih kekuasaan Funan pertengahan abad ke-5 Masihi.


Selesai menerangkan keberadaan Chenla, barulah penumpuan boleh dibuat pada tamadun Angkor yang berpusat berdekatan tasik besar Tonle Sap dan lembah Sungai Mekong.

Tempat-tempat bersejarah penting ditunjukkan, antaranya bagaimana pelabuhan Oc Eo yang merupakan nadi perdagangan Funan berperanan berdasarkan kedudukan yang ada kena-mengena dengan aliran Sungai Mekong.


Banyak kesan tamadun lama telah ditemui dalam lingkungan yang berkaitan dengan Tonle Sap dan Mekong...


Masuk bab tamadun Angkor dan persekitaran Angkor Wat, Thuy menunjukkan satu penemuan menarik berupa ukiran wajah yang kelihatan berbangsa Aryan pada dinding sebuah kuil...


Apa yang dipersembahkan selepas itu adalah serupa apa yang sempat saya ikuti di UiTM. Oleh itu boleh ikuti sahaja cerita dalam artikel Wacana ilmu di UiTM - Angkor Wat, industri besi purba Khmer dan orang Islam Champa sebagai sambungan.

Cuma ada gambar-gambar di sini tidak dikongsikan pada artikel tersebut.Dan selepas tamat pembentangan ada sesi soal jawab, satu perkara yang tidak dilakukan semasa di UiTM. Banyak perkara baru dapat saya perolehi termasuk keadaan sosio-politik Cambodia yang jarang diceritakan kepada umum. Paling penting Thuy merasakan wacana di UKM juga di UiTM merupakan satu titik permulaan baru kerjasama antara bangsa Melayu. Beliau mengaku dan akur bahawa bangsa Khmer di Cambodia sangat terkait dengan bangsa Melayu di Malaysia. Sesungguhnya keadaan di Cambodia berbeza dengan Thailand dan Vietnam di mana bangsa-bangsa luar yang berasal daripada selatan China telah menguasai wilayah lalu mengubah sejarah lamanya untuk disesuaikan dengan keberadaan mereka. Sedangkan Cambodia masih menempatkan ramai penduduk asli yang walaupun ramai bukan beragama Islam masih terangkum di dalam definisi luas apa itu Melayu.

Thuy malah percaya bahawa teknologi besi purba di Angkor/Khmer/Cambodia berasal daripada arah Semenanjung. Beliau menyebut Kedah sebagai tempat kemungkinan asal kerana pernah mendengar tentang penemuan tapak-tapak perusahaan besi yang lebih awal di Sungai Batu, Kedah lalu berharap akan ada ahli akademik tempatan sudi membawa beliau ke sana dan membantu pengkajian. Semoga ini akan membawa kepada penemuan-penemuan baru yang lebih menggemparkan. Secara peribadi, saya percaya Empayar Funan yang mengawali kerajaan Chenla, apalagi tamadun Angkor/Khmer itu sendiri didirikan oleh seorang cucu Raja Merong Mahawangsa. Sedangkan Merong pula adalah pembuka kerajaan Kedah Tua yang menurut kitab Hikayat Merong Mahawangsa merupakan pengembangan daripada kerajaan Langkasuka yang dibuka baginda lebih awal. 

Rujuk artikel-artikel berikut yang pernah dipersembahkan dalam blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) 8 bulan lalu...Mencari Kebenaran dalam Hikayat Merong Mahawangsa - Antara Merong dan Mahapudisat

Mencari Kebenaran dalam Hikayat Merong Mahawangsa - Dari zaman Funan ke zaman Kedah Islam


Untuk pengetahuan ia memaparkan isi pembentangan saya semasa acara di Lembah Bujang pertengahan Januari. Lihat Acara kedua belas HIKMAH di Pondok A.M. Bawa Muhaiyaddeen dan tapak arkeologi Sungai Batu, Lembah Bujang, Kedah 17-18 Jan 2015 untuk cerita penuh.


Tiada ulasan: