Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, October 24, 2013

Konvensyen Inspirasi Usahawan

Salam semua. Rasanya saya sedang menghadapi masalah malas menulis yang agak parah. Jadi biar ditulis apa yang terkeluar tanpa perlu memikirkan aturan ya.


Pagi Sabtu 12 Oktober. Saya dan keluarga singgah di bangunan IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia) di Jalan Duta, Kuala Lumpur.
Saya mahu menjenguk sebentar Konvensyen Inspirasi Usahawan yang sedang diadakan.


Terus terang saya bukanlah kaki bisnes. Saya datang kerana hendak menunjukkan sokongan terhadap seorang rakan yang aktif bergiat dalam satu gerakan yang dipanggil Rakan Jihad Bisnes. Selain itu saya mahu melihat sendiri sejauh mana gerakan ini telah berfungsi.

Saya masuk ketika satu aktiviti mengeratkan hubungan dan networking sedang diadakan. Nampaknya saya sudah terlepas ucaptama oleh tokoh korporat negara, Tan Sri Ali Hashim.
Selepas itu diadakan taklimat tentang perkembangan Rakan Jihad Bisnes.
Ini diikuti perkongsian pengalaman dari beberapa orang usahawan muda yang telah mendapat faedah sejak bersama gerakan.


Pengarah urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohd Tahir kemudian memberi ucapan seraya berkongsi pengalaman peribadi beliau meningkat dalam dunia korporat.


Beliau banyak menyarankan agar peserta meluaskan networking terutama melalui media seperti Facebook di Internet.


Ternyata ucapan Syed Zainal amat menarik. Kalaulah tidak kerana saya ada temu janji dengan seorang pengarah filem di tengah ibu kota selepas Zuhur tentu saya akan duduk lebih lama di IKIM. Apapun petang itu saya dan keluarga harus kembali ke kampung untuk bercuti Aidil Adha...


1 comment:

tuanbri said...

salam inspirasi usahawan...

alhamdulillah kita dapat berkumpul.