Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, June 23, 2011

Santai di empangan Ulu Selangor

Seperti biasa biar diadakan artikel selingan sebelum hari seterusnya perjalanan ke Pantai Timur disentuh. Mari.



Sabtu 11 Jun 2011, hampir dua minggu lepas. Kami anak beranak pergi ke satu bahagian Kuala Kubu Bahru untuk menghadiri majlis perkahwinan.






Kelihatan pemandangan Masjid Jamek Kuala Kubu Bahru agak menarik dari lereng bukit berhadapan rumah pengantin.




Selepas bertemu bapa pengantin kami pun makan.




Alang-alang dah sampai kami berjalan di pekan.




Kemudian melihat beberapa tempat di sekitar.




Perjalanan diteruskan menghala ke empangan Ulu Selangor.




Berhenti sebentar betul-betul di atas Sungai Selangor. Lihat artikel Selangor river just after the Ulu Selangor dam di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.




Kemudian baru ke empangan.




Cantik kan pemandangan? Teringat beberapa hari melihat pergunungan dan tasik-tasik di Switzerland 17 tahun lalu. Ketika itu saya sedang mengembara lasak seorang diri secara hitchike ke lebih 10 negara di Eropah, selalu pula tidur dalam sleeping bag di tepian jalan.





Sambil itu terlihat bangunan dengan tulisan di latar belakang.




Splash Info Centre? Pusat maklumat untuk siapa?




Kami pergi melihat lebih dekat.




Kami belum pasti apakah ia tempat terbuka atau untuk kakitangan sahaja.




Hmm. Bangunan pusat maklumat kelihatan seperti rumah rehat.



Di satu sisi kelihatan bahagian empangan yang menerbitkan tasik.



Saya terasa harus menjejakkan kaki ke dalam air sebentar.



Kemudian baru masuk ke pusat maklumat.



Ternyata ia memang dibuka kepada orang ramai. Lihat Ulu Selangor dam information centre.


Selepas itu kami melihat pemandangan di hadapan pusat.


Lokasi di atas bukit menghadap tasik memberikan pandangan yang amat menarik.


Kebetulan ada pasangan pengantin bergambar. Rumah merekalah yang kami pergi di Kuala Kubu Bahru tadi. Macam dah janji pulak nak jumpa kat sini.





Memang nyaman tempat ini. Kalau tidak kerana sudah masuk jam 4, waktu ia ditutup tentu saya sudah baring terlelap.



No comments: