Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, May 14, 2011

Jumpa kengkawan Sekolah Sains di Olala Cafe

Artikel ini, artikel ke 848 di blogspot ini sepatutnya mahu dipersembahkan sebelum keluar solat Jumaat semalam. Tapi entah kenapa sejak pagi hari itu tak boleh buat posting di mana-mana blogspots akibat website induk blogger.com mengalami system maintanance, lepas tengah malam, dah masuk hari Sabtu baru selesai.

Jumaat malam Sabtu seminggu lepas sejumlah kawan-kawan lama satu batch dari Sekolah Menengah Sains Johor mengadakan pertemuan di Olala Cafe, sebuah warung makan minum yang dikelolakan seorang sahabat kami bernama Azhar.


Oh. Sekolah Sains Johor merujuk kepada Sekolah Menengan Sains Johor (SMSJ) di Kluang. Dahulu, sebut sahaja Sains Johor dan orang akan tahu ia merujuk pada sekolah kami. Pertengahan tahun 1980an baru ada perubahan apabila negeri Johor mendapat sekolah sains kedua iaitu di Muar. Kemudian muncul lagi 2-3 (kalau tak salah) sekolah sains di bahagian lain negeri ini.

Kali terakhir kami bertemu begini (lebih kuranglah) adalah pada majlis sambutan hari raya yang diadakan tahun lepas. Lihat artikel A Hari Raya do with all batches (well, almost...) from my old school di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Sebenarnya ada seorang dari batch junior yang mengambil SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) tahun 1988 menghadiri pertemuan terbaru ini. Yang lain semuanya mengambil SPM 1987. Cuma saya sahaja yang mengambil SPM di sekolah lain kerana dikeluarkan dari sekolah sains penghujung 1986 akibat masalah disiplin. Lihat artikel lama Memori lama pahit getir SMSJ, Kluang, Johor....




Video klip memperkenalkan kawan-kawan...






Yang ni kira jamming. Tapi suara tengah out... hancus...



Di sini kelihatan kawan-kawan mengambil gambar nenas...

Entah apa yang special sangat nenas ni... layan aje le...

Kawan-kawan bersedia untuk kembali ke rumah masing tengah malam. Sebenarnya mereka-mereka ini sudah sampai sejak petang. Saya pula sampai lewat selepas 9 malam.

Dah malam-malam begini baru saya nak mengambil gambar persekitaran warung. Kawan kami mengharapkan agar ia dapat diberi promosi. Memang patut pun ia diwar-warkan kerana tempatnya elok, makanannya sedap. Cuma lokasinya sahaja agak terpencil. Terletak di luar jalan besar Kuala Lumpur ke Kuala Selangor iaitu di Ijok, Olala Cafe ini didirikan di sebelah Danau Pancing Damai. Untuk lokasinya masuk sini. Untuk sedikit tentang menu boleh lihat di sini.

Suasana cafe yang dah nak tutup, hehe...

Ini pula kolam pancing dalam kegelapan malam...

Bunting di jalan hadapan kolam dan cafe.



Seharusnya kami semua dah bergerak jam 12:30 gitu. Tapi ada kawan-kawan tu kata nak ambil balik joran yang ditinggalkan di kolam. Tunggu punya tunggu tak keluar-keluar. Tengok-tengok sambung memancing rupanya. Ish... :]

Apapun terimakasih kepada saudara Azhar @ Kerang bagi pihak pemilik cafe kerana menjemput kami. Terima kasih kepada Shamsul Bahrin (Sam), Adrian (Pak Yan), Jamil (seingat aku mamat ni takda nickname), Muzaffar (Amoi), Suhaimi (Mimik) dan Mat B (tak tahu nama betul) kerana memeriahkan suasana. Kepada kawan-kawan satu sekolah tak kira batch apa malah sesiapa sahaja yang mengenali kami semua, kalau nak tengok gambar-gambar lagi menarik di siang hari, masuk ke Facebook Adrian (dia pakai nama Ad Rian le plak). Takpa. Aku terus bagi link ke koleksi gambo dia... masuk sini.

Ini pula adalah links untuk artikel-artikel terdahulu melibatkan Sekolah Sains Johor atau perjumpaan dengan kawan-kawan. Kalau rajin lihatlah satu-persatu...


Memori lama pahit getir SMSJ, Kluang, Johor...

Reminiscing the teenage years in Kluang - Part 1

Reminiscing the teenage years in Kluang - Part 2

Komputer Sinclair ZX81... Satu kenangan lama 25 tahun lalu!

Open house di Ampang, barbecue geng moto beso di Rawang dan perjumpaan kawan lama SMSJ di Kajang

Nostalgia Sekolah Menengah Sains Johor...

Sekitar reunion SMSJ Batch SPM 1987 yang diadakan di Melaka 1 Mei baru ini...

Gambo lama Sekolah Sains dan rancangan bercerita seterusnya

Pengembaraan Al-Rasyid ke selatan : Kerajaan lama Gelanggayu, kopi Kluang dan kenangan sekolah menengah lalu...

Sains Johor upon reaching 40 reunion for batch 83-87...

My old alma mater, Sekolah Menengah Sains Johor (Johor Science Secondary School)

A Hari Raya do with all batches (well, almost...) from my old school

Al-Rasyid berhari-raya : Bertemu kawan lama dan lepasan dari sekolah sains...





2 comments:

admin said...

trimas sahabat...nanti saya nak rancang satu perjumpaan yang lebih beso untuk batch kita!!

Radzi Sapiee said...

ok no prob. asal relax dan santai, takdak apa2 formal aku set... :]