Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, November 19, 2008

Gangguan pesakit jiwa yang tak tahu diuntung...

Gambar hiasan diambil daripada artikel Ho..ho..ho..ho...(ketawa gaya Tuan Dong) di blogspot Merbawi


Assalamualaikum semua. Awal siang tadi saya ada terfikir mahu mencabut langsung beberapa perenggan kata-kata di side-bar kanan atas c-box yang ada meminta agar semua pengunjung ke sini dapat berinteraksi dengan baik dan beradab. Saya juga bercadang mahu mencabut bahagian yang ada menunjukkan gambar Hospital Bahagia dan kata-kata di bawahnya, juga interaksi panjang di bawah c-box yang menunjukkan betapa orang sakit jiwa yang sentiasa mahu mengacau keharmonian di sini memang seorang sahaja. Tetapi dia suka memakai nickname bermacam-macam malah menggunakan nickname orang lain dengan niat untuk memfitnah para pengunjung di sini juga saya sebagai tuan rumah agar dilihat buruk oleh para pengunjung baru yang tidak tahu hujung pangkal apa yang sebenarnya telah berlaku di sini.

Saya mahu membuat semua ini kerana menyangkakan suasana di sini telah kembali harmoni seperti ketika c-box ini mula-mula aktif awal tahun lalu... terutama setelah sang pengacau yang memakai IP address 202.47.162.41 telah di ban dari c-box selama 2 minggu. Rupa-rupanya tak juga. Sebaik sahaja tahu atau tersedar telah tamat tempoh ban (atau si pengacau terasa dirinya kononnya pandai kerana dapat masuk balik sedangkan saya yang sebenarnya memberikan dia peluang untuk mengubah sikap dan kembali cuba berkawan di sini), dia membuat kacau lagi.

Di sini, biar diletakkan kembali kata-kata yang telah diluahkan dalam c-box tadi ya, setelah melihat lagi perangai pemilik IP 202.47.162.41 yang tidak sedar diri ini. Oleh kerana saya pun tidak suka lagi side-bar kanan disemakkan dengan kata-kata nasihat dahulu yang sebenarnya ditujukan hanya untuk pengacau, juga interaksi yang dipaparkan di bawah c-box, maka biar semuanya dialihkan untuk dipaparkan lalu diabadikan dalam posting ini sebagai peringatan dan pengajaran untuk semua. Sekian...

---------------


19 Nov 08, 18:09

MerahSilu: Assalamualaikum semua. Di sini ada pengumuman. Setelah lama cukup bersabar dengan kerenah Al-Bule @ Chakriput @ apa-apa entah @ Sofiya perasan @ Batak bodoh, setelah hampir setahun membiarkan dia berm

19 Nov 08, 18:10

MerahSilu: bermaharajalela dengan harapan satu hari nanti dia akan mengubah perangai, baru saya ban IP nya dari c-box ini, itupun selama 2 minggu sahaja. Ban ini tamat dalam 3-4 hari lepas. Saya sengaja membiarkan dia berm

19 Nov 08, 18:10

MerahSilu: membiarkannya untuk memberi peluang dia cuba berbaik-baik kembali dengan orang, mungkin atas nama samaran lain. Tetapi ternyata orang ini masih tak sedar diuntung. Hari ini dia muncul memakai nama RC

19 Nov 08, 18:11

MerahSilu: Pagi tadi saya dah sedar betapa RC ini memang orang sama yang mengganggu dahulu walaupun say tidak melihat IPnya. Melihat lenggok cara ia berinteraksi, memang terang ini adalah badak gemuk perasan

19 Nov 08, 18:12

MerahSilu: Tetapi saya tetap membiarkan juga untuk melihat jika ada kemungkinan perangainya akan jadi lebih elok. Betul le orang ini SIAL. Kalau lelaki memang ku ajak bersilat depan-depan tetapi engkau perempuan

19 Nov 08, 18:13

MerahSilu: perempuan andartu SIAL yang suka membuat kacau. Maka itu diumumkan, pemilik IP no 202.47.162.41 telah di ban sampai bila-bila. Selepas ini jika saya nampak mana-mana pengunjung, tak kiralah atas nama

19 Nov 08, 18:13

MerahSilu: atas nama yang memakai bahasa atau cara kurang enak, saya tidak akan teragak-agak untuk ban dia buat selama-lamanya. Sekian...


-----------------------------------------



Hospital Bahagia, sebuah tempat rawatan terkemuka untuk para pesakit mental di Malaysia. Mungkin di sini terletaknya kebahagian kepada jiwa-jiwa kacau yang suka mengadu-domba?




Pengumuman...

Adapun dahulu saya telah membuat sedikit kata-kata 'aluan' panjang-lebar di bawah ini kerana sejak awal tahun 2008, terdapat pihak-pihak tertentu cuba membuat kacau dengan kata-kata kurang sopan dan komen-komen yang tidak membina di blogspot ini. Selain mengganggu ketenteraman para pengunjung tetap, pihak-pihak ini juga nampaknya mahu memfitnah blogspot ini malah peribadi saya sendiri agar kelihatan buruk di kacamata mereka yang tidak tahu pucuk pangkal sebenar apa yang telah berlaku di sini.

Kini saya rasa kata-kata itu tidak lagi diperlukan... Walaupun pihak-pihak ini tetap akan cuba membuat fitnah dan kacau nanti. Saya harap para pengunjung baru dapat melihat dengan matahati pihak mana yang benar, pihak mana yang suka membuat kacau tanpa perlu lagi saya menerangkan. Selain itu saya berlindung dan menyerahkan perkara ini kepada Allah SWT yang melakukan segala sesuatu dengan ada hikmahnya. Selamat berinteraksi! :]

-----------------




OK... Di bawah ini adalah interaksi di c-box ini dalam beberapa hari kebelakangan (sekitar 31 Okt). Perhatikan IP address yang ada betul-betul untuk melihat perangai orang yang suka membuat kacau...



Lanun
kekekekeh!!
31 Oct 08 17:13 115.132.113.3

Lanun dok chating di YM tu, jadi macam samseng kg dusun la pulak
31 Oct 08 17:13 115.132.113.3

Lanun al maklum la, takut dgn peperangan. Jadi, macammane la nak jadi pejuang?
31 Oct 08 17:11 115.132.113.3

Lanun dah takde org da.. ini mesti suma dah lari ke YM..
31 Oct 08 17:10 115.132.113.3

Wak Tempe .
31 Oct 08 12:40 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 12:14 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 11:21 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 11:17 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 11:11 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 11:05 210.187.9.226

Wak Tempe .
31 Oct 08 10:58 210.187.9.226

Wak Tempe bosan
31 Oct 08 10:02 210.187.9.226

Wak Tempe tak habis2 dgn kata-mengata dlm cbox nie
31 Oct 08 10:02 210.187.9.226

Wak Tempe woot woot
31 Oct 08 09:44 210.187.9.226

Wak Tempe salam
31 Oct 08 09:44 210.187.9.226

R walauwehh
30 Oct 08 18:07 202.47.162.41

R nak bersinsing lengan
30 Oct 08 18:06 202.47.162.41

R baru berbalah pendapat dengan sorang dua dahh
30 Oct 08 18:06 202.47.162.41

R dah tu ada hati nak masuk jemaah
30 Oct 08 18:04 202.47.162.41

R dah marah2 sampai biol
30 Oct 08 18:00 202.47.162.41

R baru perang mulut dah nak komplen
30 Oct 08 18:00 202.47.162.41

R org sini bukan tahan berperang pun
30 Oct 08 18:00 202.47.162.41

R betul tu
30 Oct 08 18:00 202.47.162.41

neraka kekekekeh!!
30 Oct 08 17:17 124.82.49.103

neraka buang masa jek dan hanya akan membuatkan chatbox ni jadi medan perang pulak...!
30 Oct 08 17:17 124.82.49.103

neraka tak perlu ler citer abuya kat sini, tuan tanah ni pun bknnye ada mase nak selidik itu semua.. ;-p
30 Oct 08 17:16124.82.49.103

quroor apa salahnya kalau adakan cerita tentang beliau..bagus untuk semua
30 Oct 08 14:23 60.53.63.70

quroor tuan tanah...hamba ingin tuan tanah menyiasat tentang asyari
30 Oct 08 14:22 60.53.63.70

quroor sekarang dah byk iras iras ingin menjadi dan mengaku diri sebagai imam mahdi
30 Oct 08 14:21 60.53.63.70

quroor salam semua..siapa anak buah asayari muhamad?beliau bukan calang orang kalau bercakap,byk tahu hukum hakam tetapi ada yang beliau seleweng..membuka perkara yang tidak boleh di buka secara umum..
30 Oct 08 14:20 60.53.63.70

citer lagi aku tak layan raya hindu daaaa
30 Oct 08 12:59 60.53.52.133

r kekee
30 Oct 08 11:57 202.47.162.41

Raya Hindu raya hindu ada lagi
30 Oct 08 11:56 202.47.162.41

citer lagi bosannnn............
30 Oct 08 11:42 60.53.52.133

citer lagi jiwa kosonggg......
30 Oct 08 11:41 60.53.52.133

citer lagi tunggu raya haji plk
30 Oct 08 11:40 60.53.52.133

citer lagi raya dh habissss.....
30 Oct 08 11:40 60.53.52.133

citer lagi nk termuntah pun makan gak hari2...
30 Oct 08 11:40 60.53.52.133

dong aku suka makan...
29 Oct 08 20:27 60.48.225.40

dong makan..
29 Oct 08 20:27 60.48.225.40

dong .
29 Oct 08 20:27 60.48.225.40

Wak Tempe .
29 Oct 08 18:33 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 18:27 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 18:16 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 17:54 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 17:46 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 17:41 210.187.9.226

Wak Tempe woot
29 Oct 08 17:33 210.187.9.226

Wak Tempe letih makan
29 Oct 08 17:18 210.187.9.226

Wak Tempe nak termuntah dibuatnyer
29 Oct 08 17:18 210.187.9.226

Wak Tempe cukup le open hse
29 Oct 08 17:18 210.187.9.226

citer lagi :glad:
29 Oct 08 17:16 218.111.169.66

citer lagi ker mlm nie last nk sambut open house.......last raya daaaa
29 Oct 08 17:14 218.111.169.66

citer lagi aku dgr citer skit2 lagi ader orang nk buat kenduri nie.......sapa lah yer
29 Oct 08 17:13 218.111.169.66

Wak Tempe woot
29 Oct 08 17:09 210.187.9.226

Wak Tempe :lol:
29 Oct 08 17:04 210.187.9.226

Wak Tempe mcm filem charlie chaplin
29 Oct 08 17:03 210.187.9.226

Wak Tempe cerita senyap
29 Oct 08 17:03 210.187.9.226

Wak Tempe wsalam
29 Oct 08 17:03 210.187.9.226

MerahSilu Salam. Apa cite semua? :nuts:
29 Oct 08 17:01 218.208.202.218

C"gar yeeeeee
29 Oct 08 16:57 218.111.189.116

anggun cgar..
29 Oct 08 16:57 58.27.115.84

anggun salam wak..
29 Oct 08 16:57 58.27.115.84

C"gar salam
29 Oct 08 16:51 218.111.189.116

Wak Tempe sunyi jo
29 Oct 08 16:47 210.187.9.226

Wak Tempe salam
29 Oct 08 16:46 210.187.9.226

citer lagi sebole2nyer taknak la tersilap beli nanti....maklum la sekarang nie ekonomi pun tgh gawat
29 Oct 08 14:35 218.111.169.66

citer lagi apa kisah sebenar buku nie
29 Oct 08 14:34 218.111.169.66

Opu Apa pkembangan slepas mg'ikut Bro M.S jalan2 cari makam hari tu..
29 Oct 08 14:02 218.111.245.61

Opu salam Wak yg dlm dvd ari tu Wak la ya...
29 Oct 08 13:59 218.111.245.61

anggun salam..
29 Oct 08 13:58 58.27.115.84

Opu em... aku tak faham dah apa yg jd dkt CBOX nie... pasti Bro M.S kecewa melihat...
29 Oct 08 13:58 218.111.245.61

Wak Tempe .
29 Oct 08 11:18 210.187.9.226

Wak Tempe .
29 Oct 08 11:04 210.187.9.226

Wak Tempe bosannyer
29 Oct 08 10:29 210.187.9.226

Wak Tempe woot woot
29 Oct 08 10:19 210.187.9.226

Wak Tempe salam
29 Oct 08 10:19 210.187.9.226

Orang Ber Ada ala beruk...
28 Oct 08 23:16 219.93.152.34

Orang Ber Ada ala beruk...
28 Oct 08 23:16 219.93.152.34

Orang Ber Ada ala beruk...
28 Oct 08 23:16 219.93.152.34

Orang Ber Ada ala beruk... marah sikit je beruk...
28 Oct 08 23:13 219.93.152.34

Orang Ber Ada ala beruk...
28 Oct 08 23:12 219.93.152.34

Orang Ber Ada ala marah sikit je beruk...
28 Oct 08 23:10 219.93.152.34

Orang Ber Ada mari beruk... marah laa...
28 Oct 08 23:03219.93.152.34

Orang Ber Ada alaa.. sikit jer...
28 Oct 08 23:02 219.93.152.34

Orang Ber Ada marah le... yok le... ala marah sikit jer...
28 Oct 08 23:01 219.93.152.34

Orang Ber Ada mari.. mari le...
28 Oct 08 22:59 219.93.152.34

Orang Ber Ada mari.. mari le...
28 Oct 08 22:58 219.93.152.34

Orang Ber Ada hehehehe... mari le... ngamuk le ko pepuas esok...
28 Oct 08 22:57 219.93.152.34

Orang Ber Ada hehehehe... mari le... ngamuk le ko pepuas esok...
28 Oct 08 22:57 219.93.152.34

Orang Ber Ada ko takdak.. ha ha..
28 Oct 08 22:53 219.93.152.34

Orang Ber Ada kami akan bergembira bersama2, dan mengutuk ko dengan bebas.. nak yamseng pun boleh.. macam yang ko selalu buat masa abis kerja dengan member2 ko.. oops... ko mana ada apa2 kan? hatta nak bertuhan pun
28 Oct 08 22:52 219.93.152.34

Orang Ber Ada haha, ko mengamuk le esok pepuas.. lepas ni ko nak kena block, takleh nak ngaco lagi kat sini! bye bye sucker!
28 Oct 08 22:49 219.93.152.34

Orang Ber Ada haha, ko mengamuk le esok pepuas.. lepas ni ko nak kena block, takleh nak ngaco lagi kat sini! bye bye sucker!
28 Oct 08 22:48 219.93.152.34

Orang Ber Ada hehehe.. nutcase...
28 Oct 08 22:46 219.93.152.34

Orang Ber Ada he he he heh ... psiko..
28 Oct 08 22:45 219.93.152.34

Orang Ber Ada cakap le.. betulkan? ala ngaku la.. ngaku laa... alaa sikit je... bagi la hint sikit...
28 Oct 08 22:40 219.93.152.34

Orang Ber Ada ko kerja apa? HICOM kan?
28 Oct 08 22:37 219.93.152.34

Orang Ber Ada kan.. kan.. kan..hehe..
28 Oct 08 22:36 219.93.152.34

Orang Ber Ada abang MS ada KAMI SEMUA.. kau takda apa pun.. sebab tu kau ke mari.. nakkkan perhatian.. kan..
28 Oct 08 22:21 219.93.152.34

Orang Ber Ada ntah2 sekolah pun tak abis.. sebab tu paling koman pun keja opis.. sian, nak ngorat rakan sekerja pun selekeh sangat mamat ni.. spender pun tak ganti dari tahun lepas gamaknya.. miskin... fakir kunun.
28 Oct 08 22:19 219.93.152.34

Orang Ber Ada nerd yang paling tak popular.. abis sekolah jadi perkerja taraf am aja.. ha ha..
28 Oct 08 22:17 219.93.152.34

Orang Ber Ada nerd yang paling tak
popular.. abis sekolah jadi perkerja taraf am aja.. ha ha..
28 Oct 08 22:17 219.93.152.34

Orang Ber Ada ntah-ntah dari waktu sekolah rendah, bawak ke sekolah menengah kau dipulau orang... takda sapa nak kawan dengan kau, eee apa nak panggil ek?
28 Oct 08 22:16 219.93.152.34

Orang Ber Ada miskin etika kerja..
28 Oct 08 22:14 219.93.152.34

Orang Ber Ada miskin etika kerja..
28 Oct 08 22:14219.93.152.34

Orang Ber Ada tuan mengulor, tak amanah.. oh? tak patut panggil tuan pada orang miskin macam... eee dia tu..
28 Oct 08 22:12 219.93.152.34

Orang Ber Ada sewel.. kan?
28 Oct 08 22:11 219.93.152.34

Orang Ber Ada tuan dok sini.. tah kejape? kerja tu buat tak? ai? sempat chatting lg? oops cakap sensorang... rupanya.. he he..
28 Oct 08 22:10 219.93.152.34

Orang Ber Ada tuan dok sini.. tah kejape? kerja tu buat tak? ai? sempat chatting lg? oops cakap sensorang... rupanya.. he he..
28 Oct 08 22:10 219.93.152.34

Orang Ber Ada ...tau, hamba mengajar.. satu kelas ada 30++ orang murid.. hamba ajar 6 kelasx30 waktu seminggu.. ramai nak dengar kata-kata hamba...
28 Oct 08 22:09 219.93.152.34

Orang Ber Ada ..paling ADA sekali nikmat ISLAM, nikmat TAUHID, nikmat MAQAM EHSAN/TASAUF..
28 Oct 08 22:07 219.93.152.34

Orang Ber Ada Subhanallah (33x), Alhamdullilah (33x), Allahuakbar (33x).. Lailahaillahwahdahulasyarikallah!
28 Oct 08 22:06 219.93.152.34

Orang Ber Ada ALHAMDULILLAH.. BANYAK YANG HAMBA DAPAT! ALLAH TAALA MAHA PEMURAH!
28 Oct 08 22:05 219.93.152.34

Orang Ber Ada ..aku ada.. persahabatan, wang, status dalam masyarakat.. eh? banyak rupanya yang Allah beri kat aku.. kesihatan.. kewarasan.. kewangan.. pangkat.. harta.. kegembiraan.. walaupun barang pinjaman..
28 Oct 08 22:04 219.93.152.34

Orang Ber Ada ..aku ada.. persahabatan, wang, status dalam masyarakat.. eh? banyak rupanya yang Allah beri kat aku.. kesihatan.. kewarasan.. kewangan.. pangkat.. harta.. kegembiraan.. walaupun barang pinjaman..
28 Oct 08 22:03 219.93.152.34

Merbawi meh beraya kat rumah hamba oba
28 Oct 08 22:03 118.100.228.255

Merbawi ehem
28 Oct 08 22:03 118.100.228.255

Orang Ber Ada internet pun harapkan sedekah orang.. miskin la tu.. takda mende.. kan..
28 Oct 08 22:02 219.93.152.34

Orang Ber Ada kau sunyi.. nak cari perhatian orang.. eh! terlayan lagi..
28 Oct 08 22:01 219.93.152.34

Orang Ber Ada kau tertekan.. eh! terlayan lagi..
28 Oct 08 22:00 219.93.152.34

Orang Ber Ada kau tahu.. takda sapa nak pandang kau kat tempat kerja..
28 Oct 08 21:59 219.93.152.34

Orang Ber Ada kau tahu.. takda sapa nak pandang kau kat tempat kerja..
28 Oct 08 21:58 219.93.152.34

Orang Ber Ada oops.. silap! orang 'gila', oh tidak.. jangan dilayan.. hamba dah ter'layan' dah.. hi najis! jijik..
28 Oct 08 21:58 219.93.152.34

Orang Ber Ada babai sucker! si gila yang kerja dari pagi ke petang.. malam takda dah.. he.. internet pun pakai kompeni dia punya.. aku ada internet bayar sendiri! awak takda!.. hi hi.. 28 Oct 08 21:56 219.93.152.34

Orang Ber Ada sakurasister80@yahoomail.com
28 Oct 08 21:24 219.93.152.34

Orang Ber Ada wasallam...
28 Oct 08 21:24 219.93.152.34

Orang Ber Ada ..dia akan dapat kepuasan.. bila tak dilayan.. hehehehe... jangan cakap pun dengan dia.. jangan dibalas..
28 Oct 08 21:23 219.93.152.34

Orang Ber Ada ..suka dengan orang yg melayan sahabt.. biarkan.. buat dono aja.. kita guna channel lain..
28 Oct 08 21:22 219.93.152.34

Orang Ber Ada jangan dilayan.. sebab sifat SYAITAN..
28 Oct 08 21:21 219.93.152.34

Orang Ber Ada Assalamualaikum.. Kalau SYAITAN ajak bercakap.. atau dicabar..
28 Oct 08 21:21 219.93.152.34

Haram_Zadah geng tak kan skodeng ja..
28 Oct 08 21:08 60.54.78.142

Haram_Zadah nama sendiri pun silap.. memang haram zadah... betul...
28 Oct 08 21:06 60.54.78.142

Haran_Zadah apa nak takut pengganas... kalau depa ganas potong la... kasi die
28 Oct 08 21:06 60.54.78.142

Haran_Zadah kalau lu nak yg haram bersepah2, mau ka..
28 Oct 08 21:04 60.54.78.142

Haran_Zadah lu nie arab tulen ke?? atau mat arab celup??? 28 Oct 08 21:03 60.54.78.142

Al-Bule mat bangla la tu
28 Oct 08 16:46 202.47.162.41

Al-Bule Jehan Miskin? kahkahkah
28 Oct 08 16:45 202.47.162.41

Al-Bule siapalah ini org miskin
28 Oct 08 16:45 202.47.162.41

Al-Bule al fetungi pun tak ada
28 Oct 08 16:45 202.47.162.41

Al-Bule merbawiyin al sifari mana
28 Oct 08 16:45 202.47.162.41

Al-Bule mana la oran oran semua
28 Oct 08 16:44 202.47.162.41

Orang Miskin apa yg ko ADA
28 Oct 08 16:43 202.47.162.41

Orang Miskin blah la ko Ber Ada
28 Oct 08 16:43 202.47.162.41

Orang Ber Ada akula org paling takut penggnas bahasa
28 Oct 08 16:43 202.47.162.41

Orang Ber Ada mula YM lama-lama YAM SENGGGG
28 Oct 08 16:42 202.47.162.41

Orang Ber Ada itu pasal la aku ajak YM
28 Oct 08 16:42 202.47.162.41

Orang Ber Ada sebab aku tak boleh jawap
28 Oct 08 16:42 202.47.162.41

Orang Ber Ada aku paling takut pengganas bahasa
28 Oct 08 16:42 202.47.162.41

Orang Miskin kekeke
28 Oct 08 16:41 202.47.162.41

Orang Miskin YM oiii
28 Oct 08 16:41 202.47.162.41

Chakriput kekekeke
28 Oct 08 15:04 202.47.162.41

Chakriput sebab itu ana menjadikan salah satu resepi atau hidangan dalam rumah terbuka ana
28 Oct 08 15:04 202.47.162.41

Chakriput ana meminati nya kerana terimbau kenangan keturunan ana
28 Oct 08 15:04 202.47.162.41

Chakriput siapa maukan resepi jews sila email saya
28 Oct 08 15:03 202.47.162.41

Chakriput saya juga adalah peminat spagethi colobros..
28 Oct 08 15:03 202.47.162.41

Chakriput jiran saya adalah bill keith kikikikikiki
28 Oct 08 15:02 202.47.162.41

Chakriput tuan tuan dan puan puan
28 Oct 08 15:02 202.47.162.41

Mas Kepunden kekekee
28 Oct 08 12:44 202.47.162.41

Mas Kepunden opu kupu kupu
28 Oct 08 12:44 202.47.162.41

Mas Kepunden opuuuuuuuuuuuuu
28 Oct 08 12:44 202.47.162.41

Mas Kepunden cari mas yer
28 Oct 08 12:44 202.47.162.41

Mas Kepunden abg Opu
28 Oct 08 12:43 202.47.162.41

Opu Aku hanya Opu saja...
28 Oct 08 12:35 218.111.245.61

Opu aku bukan Opu Kepunden Marang Sekeper tu...???
28 Oct 08 12:34 218.111.245.61

Opu wasalam
28 Oct 08 12:31 218.111.245.61

Opu ???
28 Oct 08 12:31 218.111.245.61

Wak Tempe woot
28 Oct 08 11:52 210.187.9.226

Wak Tempe salam
28 Oct 08 11:39 210.187.9.226

Al-Bule ada vanyak lagi anugerahh..
28 Oct 08 11:36 202.47.162.41

Al-Bule atau ana kumpul funya kumpul..jadikan bintang anugerah.....pun dia mau jugalah
28 Oct 08 11:36 202.47.162.41

Al-Bule kalau taik idung ana tukarkan jadi emas pun dia rebutlah....kakakka
28 Oct 08 11:35 202.47.162.41

Al-Bule uran maleysia tamakkan taik hidung...
28 Oct 08 11:35 202.47.162.41

Al-Bule kakakakakak
28 Oct 08 11:34 202.47.162.41

Al-Bule ada vanyak taik idung taik idung lagi kalau antum mau lah
28 Oct 08 11:34 202.47.162.41

Al-Bule 1 bintang sebesar taik idung sajalah..itupun mau kudukut...
28 Oct 08 11:33 202.47.162.41

Al-Bule asyik take take take aja...sesekali give la skit.....
28 Oct 08 11:33 202.47.162.41

Al-Bule tarak tau give n take la org malaysia
28 Oct 08 11:33 202.47.162.41

Al-Bule org akan ambil tau itu asal usul....lama2 nama melayu pun org sebut lah
28 Oct 08 11:32 202.47.162.41

Al-Bule nanti org taulah dulu2 melaka byk hebat lah...sikit lebih kurang
28 Oct 08 11:32 202.47.162.41

Al-Bule byk malau la ana
28 Oct 08 11:31 202.47.162.41

Al-Bule jangan org sebut perangai dengki sudahla..
28 Oct 08 11:31 202.47.162.41


Al-Bule ini macham la funya perbincangan...lama2 org2 sebut2lah
28 Oct 08 11:31 202.47.162.41

Al-Bule Jawapan : dulu2 kalau mau tau situ byk rempah....
28 Oct 08 11:31 202.47.162.41

Al-Bule afa fasal....
28 Oct 08 11:30 202.47.162.41

Al-Bule Jawapan dulu itu melaka lah paling famous....itu inggeris itu portugis pernah datang itu negeri
28 Oct 08 11:30 202.47.162.41

Al-Bule Jawapn bagus tarak bagus boleh tahan lah...
28 Oct 08 11:30 202.47.162.41

Al-Bule afa macham bagus sangatkah ini malaysia?
28 Oct 08 11:29 202.47.162.41

Al-Bule dalm filem
28 Oct 08 11:29 202.47.162.41

Al-Bule Jawapan : Sebab dia ada tolong majukan pelancungan nya
28 Oct 08 11:29 202.47.162.41

Al-Bule afa fasal malaysia beri anugerah...?
28 Oct 08 11:29 202.47.162.41

Al-Bule ohhh lu urang tarak tau....itu dato' anugerah dari malaysia lah
28 Oct 08 11:29 202.47.162.41

Al-Bule afa itu dato'?
28 Oct 08 11:28 202.47.162.41

Al-Bule kurang2 urang akan sebutlah dato' shah rukh khan
28 Oct 08 11:28 202.47.162.41

Al-Bule sudahlah tiada peribadi yg bagus....mau letak nama dalam buku...pun ditentang hebat
28 Oct 08 11:27 202.47.162.41

Al-Bule itupun ada pemimpin yg mau menunjukkan kehadiran negara ini dengan cara anugerah...pun di kecam...
28 Oct 08 11:27 202.47.162.41

Al-Bule sudahlah lemah dengki fula..tiada tempat lah di dunia ini
28 Oct 08 11:26 202.47.162.41

Al-Bule kalau ada dengki ini macham lah
28 Oct 08 11:26 202.47.162.41

Al-Bule 1000 tahun pun bangsa melayu tak boleh maju
28 Oct 08 11:26 202.47.162.41

Al-Bule cuba cari satu melayu terkenal macam itu....tak ada lah..tak ada
28 Oct 08 11:25 202.47.162.41

Al-Bule walaupun dia india atau bangla....tapi bukan senanglah mau jadi terkenal itu mcm
28 Oct 08 11:25 202.47.162.41

Al-Bule tidak nampak hikmah allah
28 Oct 08 11:24 202.47.162.41

Al-Bule semua hati keras mcm plastik industri lah
28 Oct 08 11:23 202.47.162.41

Al-Bule plastik lah semuanya..mungkin kecil2 dulu byk minum susu ada melanin
28 Oct 08 11:23 202.47.162.41

Al-Bule org malaysia byk gila nama gila fanagkat gila bintang2
28 Oct 08 11:22 202.47.162.41

Al-Bule ana merasa amat malu lah
28 Oct 08 11:22 202.47.162.41

Al-Bule sebab itu bintang setitik menjadi satu isu
28 Oct 08 11:22 202.47.162.41

Al-Bule byk sungguh manusia memikirkan dunia sahaja
28 Oct 08 11:22 202.47.162.41




No comments: