Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, May 07, 2008

Sekitar pameran buku alternatif di Central Market, 3-4 Mei 2008



















9 comments:

Anonymous said...

salam bro,
sy pergi ke CM baru2 ni,
oleh kerana tergesa2 oleh satu urusan yang agak mendesak secara tiba2, sy terpaksa pergi segera tanpa sempat berjumpa MS. Lgpun waktu tu mungkin MS ada di tempat lain kut. sy x nampak kelibat MS.
moga dapat jumpa juga bila2 nnt insyAllah. mungkin di majlis almarhum wan soghir (jika ada kelapangan ke sana)

Anonymous said...

tak kenal maka tak cinta,...
Apa erti cinta jika tiada pengobanan dan apa erti pengorbanan tanpa sanggup berkorban...........maap pandai cakap je aku ni tapi nak buat jauh sekali...Radzie teruskan!!!!

Anonymous said...

assalamuaalaikum....
Abg radzi,kenapa nie?tiba2 hilang mood untuk bercerita?jgan lah macam nie....
sudah lebih kurang 2minggu sy x masuk blog abang nie...sy ingat bnyak yg sy da terlepas..tapi,,rupanya abg radzi bnayk post gambar aje...pedulikan kata2 org...sebenarnya abg radzi dah bnyak bagi sumbangan pd masyarakat dan agama melalui blog nie..terutamanya sy yg jahil nie..
terharu betul bila komen sy mengenai kumpulan tasawuf sesat 2,abg radzi ambil perhatian yang serius...TERIMA KASIH BNYAK2..kerana komen tue abg radzi sanggup ke markas mereka lagi sekali dan paparkan di blog niememang tindakan abg tu bleh mengundang bahaya.tapi ini menunjukkan,abg radzi bukan sekadar cakap kosong dan hanya ingin menunjuk lagak...spt yg didakwa setengah pihak.bukan kerja senang nak pegi sana.
jgan putus asa abang.masih ramai yg menyokong abg.teruskan usaha abang memberi motivasi dan ilmu kepada masyarakat...sy yang jahil nie begitu hauskan tulisan abg.....plzzzzz

Radzi Sapiee said...

Wassalam... Apa yang berlaku ini pun termasuk sebagai gerak daripada Ilahi jua! Jika sebelum ini saya perlu bertungkus-lumus menghadap lama komputer di Cuber-Cafe sebelum dapat mood untuk menulis kemudian baru boleh memulakan kerja, kini saya cuma perlu memilih gambar-gambar yang sesuai sahaja sebelum menukar saiznya kemudian upload...
Kiranya hikmah dari Tuhan juga supaya saya dapat cepat menyajikan hingga selesai gambar-gambar daripada pengembaraan terbaru ke Pantai Timur ini... Setelah menyajikan 3 buku BKA, diikuti pengembaraan 3 zon (Selatan, Utara, Timur), diikuti penceritaan pengembaraan 3 zon itu walau dalam bentuk gambar tanpa penjelasan, kiranya selesailah bebanan amanah penyampaian untuk fasa kehidupan masa kini... Harap-harap le... :]

Anonymous said...

AMACAM TERUSKAN TAK? TERUSKAN JE LA.....

Indera Angkasa said...

akhirnya dapat juga jumpa bro masa di central market 4 mei lepas. Sabar bro, kadangkala orang-orang lain itu tidak faham perjuangan dan pencarian yang kita cari. Tapi yang penting biar Yang SATU itu merestuinya. Tak lama tu kebenaran pasti timbul. Semoga meneruskan perjuangan ini.

Sunan Banjaran said...

Keturunan Rasullullah yg membawa zikir shirabil muntaha pernah memerintah Malaysia.

Sunan Banjaran said...

Pembawa Zikir ini tidak ramai bilangannya.Mereka tidak mempunyai pengikut dan mereka bukannya kumpulan Tariqat.Mereka sentiasa bermuzakara sesama ahli mereka tersembunyai.

Sunan Banjaran said...

pencarian belum selesai....