Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Mei 10, 2016

Menelusuri Jejak Leluhur : Menyingkap Makna Wasiat Nabi

Merujuk pada artikel Mengambil berkat 1 Syaaban menelusuri jejak leluhur di Pesta Buku KL 2016 yang dibuat semalam. Hari ini biar dikongsikan sedikit isi dan ulasan ringkas tentang buku yang ada diceritakan dalam artikel tersebut.


Ia adalah buku terbaru saya "Menelusuri Jejak Leluhur : Menyingkap Warna Wasiat Nabi", buku ke-2 saya bersama Hijjaz Records Publishing merangkap buku ke-9 keseluruhan sejak saya mula menulis kemudian menerbitkan buku tahun 2006. Buku ini adalah sambungan kepada buku pertama bersama Hijjaz yang terbit setengah tahun lalu. Kedua-dua buku membentuk apa yang dipanggil sebagai Siri Pengembaraan Merah Silu. Lihat artikel lama Mencari Diri dan Erti : Menjejak Salasilah Kesultanan yang Hilang" dah keluar!.


Berikut adalah isi kandungan buku. Anda boleh buka dalam tingkap (windows) baru untuk paparan yang lebih besar dan jelas.


Maaf kerana gambar-gambar ini 'terpusing' ke sisi. Entah kenapa ia jadi begini dengan sendiri apabila dimuatnaik ke blogspot. Perkara ini pernah beberapa kali berlaku sebelum ini tetapi dah bertahun tidak berlaku. Apabila cuba membetulkan berkali-kali tapi masih begini juga hasilnya saya anggap dah begitu yang dikehendaki Allah SWT. Mungkin ada sebab dan makna gambar-gambar tertentu sahaja menjadi begini.

Mungkin Allah SWT hendak kita mencari hikmah atau petunjuk di sebalik cerita yang gambarnya jadi tonggang terbalik begini. Apapun, anda boleh save image, buka dalam Paint kemudian pusingkan balik untuk bacaan sendiri.

Secara rata Bab 1 menceritakan apa yang berlaku dalam perjalanan saya daripada Pulau Pinang ke Medan awal Januari 2014. Untuk makluman, watak utama Muhammad al-Aminul Rasyid dalam novel travelog ini dibuat berdasarkan pengalaman sebenar saya.Bab 2 baru hendak menyentuh tentang raja yang dikenali sebagai Merah Silu. Nama itulah yang digunakan sekian lama untuk memperkenalkan diri saya kepada khalayak di Internet bermula pertengahan 2006 lalu ia melekat sampai sekarang.


Gambar terbalik lagi. Alahai...

Di sini saya tidak mahu bercerita panjang. Cukuplah menyatakan tajuk utama buku, "Menelusuri Jejak Leluhur" itu diberi kerana cerita dalam buku berlatarbelakangkan perjalanan saya hendak masuk ke Aceh untuk mencari jejak dan sejarah nenek moyang. Cuma disebabkan Aceh sedang darurat akibat perang antara puak pemisah GAM (Gerakan Aceh Merdeka) dengan TNI (Tentera Nasional Indonesia) orang luar tidak dibenarkan masuk ke Aceh. Sebelum itu pernah wujud perkhidmatan feri dari Pulau Pinang terus masuk ke sana. Disebabkan darurat perkhidmatan ini dibatalkan. Tapi saya bertekad juga untuk pergi lalu harus masuk dahulu ke Medan. Dari Medan cuba pula usaha masuk ke Aceh melalui jalan darat. Singgahlah ke beberapa tempat dalam perjalanan.Tajuk kecil buku pula menyebut ; "Menyingkap Makna Wasiat Nabi". Ini sebenarnya merujuk pada satu sabda Nabi yang muncul dalam kitab Hikayat Raja Pasai, juga Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu.

Namun ia tidak boleh ditemui dalam mana-mana kitab hadis sahih yang dipegang orang ramai, antaranya Sahih Muslim, Sahih Bukhari dan Sahih Tirmidzi. Maka buku ini cuba menerangkan juga bagaimana ia pula boleh muncul dalam hikayat. Dengan cara meneliti sejarah pergolakan Kekhalifahan Umaiyah dan Kekhalifahan Abbasiyah di Timur Tengah dan bagaimana ia boleh mempengaruhi proses pengumpulan dan pengsahihan hadis...

Lain-lain tak perlulah diceritakan di sini ya. Yang nyata banyak perkara dibincangkan termasuk bab mati dan perjalanan mencari keTuhanan dan Tasawuf. Dapatkan sendiri buku ini dan telaah isinya di kedai-kedai buku utama seperti rangkaian MPH dan Popular Bookstores.Tiada ulasan: