Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Ahad, Mei 17, 2015

Sekitar HIKMAH Chenor 9 Mei 2015

Salam. Harap tidak begitu terlambat untuk mengucapkan selamat menyambut hari Israq dan Mikhraj pada 27 Rejab siang tadi. Sekarang, sedikit cerita sekitar acara ke-14 HIKMAH yang selamat dilangsungkan hujung minggu lepas.


Jumaat 8 Mei 2015 saya dan keluarga bertolak ke Pahang untuk membuat persediaan yang patut bagi menjayakan majlis yang akan berlangsung keesokan harinya.


Keluar exit Temerloh di Lebuh Raya Pantai Timur, ambil jalan kampung menyusuri tepian Sungai Pahang untuk menikmati pemandangan. Sampai ke bahagian yang dirasakan paling hampir dengan sungai baru berhenti ambil gambar. Lihat artikel Sungai Pahang from a village north-east of Temerloh di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Jalan ini mati berdekatan kuala Sungai Semantan, Di seberang sungai adalah bandar Temerloh. Lihat Stopping by Tanjung Keramat, Temerloh dan The tower at Tanjung Keramat.


Dah puas ambil gambar baru mengambil simpang sebelum jalan mati untuk ke bandar. Kebetulan masuk waktu untuk bersolat Jumaat dan jalan memang lalu belakang masjid. Masuklah saya ke masjid sementara anak-anak dan isteri menunggu di taman berdekatan.


Taman yang dimaksudkan terletak di tepian Sungai Pahang, ada pusat rekreasi menarik...


Lepak sebentar menikmati pemandangan. Lihat Pahang river from Temerloh jetty.


Kawasan ini terletak di selatan kuala Sungai Semantan. Sedikit maklumat sejarah...


 
Bersama anak-anak naik jambatan gantung yang menyeberang kuala sungai. Lihat On to the hanging pedestrian bridge of Temerloh.


Petang sedikit lepas nak puas makan dan sebagainya baru bertolak ke Chenor. Ketika itu kami bergerak bersama beberapa orang yang akan sama-sama menjayakan majlis ke-14 HIKMAH.


Sampai di Chenor singgah sebentar di homestay berdekatan sebelum menyambung rehat di jeti. Rujuk artikel Misi HIKMAH Chenor - Menggamit rasa "Aliran Sungai Pahang" yang menunjukkan keadaan ketika saya pertama kali sampai ke pekan kecil ini 4 minggu lalu.


Saya dan kawan-kawan memasang sepanduk HIKMAH di tempat-tempat yang sesuai.
Lewat petang singgah di masjid lama seberang sungai untuk melihat keadaan sementara hari masih terang. Pada perjalanan kali pertama 19 hari sebelum itu saya cuma sempat melihatnya daripada dekat pada waktu malam. Lihat artikel Masjid Kampung Pantai, Chenor pada siang hari (Mosque of Kampung Pantai, Chenor during daytime) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Sabtu 9 Mei 2015. Keadaan di lokasi majlis awal pagi.


Sambil menunggu lebih ramai muncul saya dan keluarga membuat sedikit persiapan akhir. Lihat HIKMAH Chenor : Menunggu kesesuaian pada pagi hari.


Jam 10 lebih baru majlis dapat dimulakan secara rasmi.


Antara pembentang adalah pendita Azlan Ghanie, satu muka yang tidak asing lagi dalam dunia persilatan tanah air. Lihat HIKMAH Chenor : Lembah Bama, amalan pejuang Pahang, dinar dirham dan pertanian fitrah.


Selepas rehat tengah hari pembentangan diteruskan sehingga masuk Asar.


Tanpa disangka ada yang membuka bab Tasawuf yang cukup mendalam, masuk ilmu Wahdatul Wujud dan Martabat Tujuh sehingga berlaku gangguan pada sistem pembesar suara lalu hadirin diminta merapat ke arah pembentang. Lihat HIKMAH Chenor : Semangat dan gerak dalam gendang Pahang serta Tasawuf dalam agama purba.Selepas rehat Asar peserta/hadirin berarak dari masjid ke jeti. Ambil gambar beramai-ramai di pekan lama berdekatan jeti.


Seterusnya peserta/hadirin dihiburkan dengan persembahan gendang berserta syair kemudian silat. Lihat HIKMAH Chenor : Bergendang di tepian Sungai Pahang. Cukuplah saya melepaskan gerak ringkas untuk bercerita ini ya. Selamat malam... :]


Tiada ulasan: