Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Mei 05, 2015

Oud : Warisan Seni dari Timur Tengah

Merujuk pada artikel Gambus : Manifestasi Budaya Melayu - Seni yang Terpinggir yang dibuat hampir sebulan lalu. Ini ada cerita berkaitan.


Adapun artikel tersebut menceritakan tentang majlis bertajuk seperti nama artikel iaitu di Muzium Negara 7 April 2015. Majlis itu dianjurkan oleh persatuan gambus Malaysia (saya lupa nama tepat) yang dipimpin rakan lama saya, Raja Zulkarnain. Rakan ini kemudian menghadiahkan buku yang kelihatan lalu meminta saya mengulasnya. Setelah beberapa lama sibuk dengan komitmen lain juga sering dilanda kepenatan yang amat sangat baru pagi tadi saya betul-betul dapat meneliti buku.


Ia diterbitkan oleh Institut Terjemahan & Buku Malaysia tahun 2013. Ia merupakan terjemahan daripada buku berbahasa Inggeris tulisan Raja Zulkarnain yang telah ditulis lebih awal.


Secara rata ia menceritakan apa yang perlu untuk mengenali alat muzik yang kita orang Melayu lebih kenali sebagai gambus. Tetapi nama sebenarnya di tempat asal iaitu di Timur Tengah adalah Oud, sama seperti nama sejenis minyak Attar mahal. Buku ini mengandungi lebih 130 muka surat isi. Alhamdulillah, dengan kuasa Allah SWT saya dapat menamatkan pembacaan sepatah demi sepatah tanpa melompat-lompat sekitar 7 petang.


Ini kerana buku ini banyak dihiasi gambar berwarna-warni.Kalau tidak membaca pun saya dapat melihat persembahannya sekurang-kurangnya daripada segi layout atau reka letak juga gambar-gambar amat menarik.


Paling banyak teks pada setiap pembukaan muka baru (yang terdiri daripada 2 muka surat seperti dipaparkan di sini) adalah seperti di atas.  Namun jangan anggap ia kurang berisi. Buku ini cukup padar dengan segala macam maklumat yang perlu untuk seseorang mengenali alat muzik bernama Oud ini sehingga membawa kepada cara bermain dan teori muzik berkenaan.

Cuma banyak perkara teknikal tentang muzik terdapat di dalamnya. Nasib baik saya ada tahu sikit-sikit kerana dahulu agak 'gila' menimba ilmu permainan solo gitar. Untuk pengetahuan Raja Zulkarnain yang telah saya kenali sejak zaman sekolah menengah di Muar (zaman sekolah rendah ada berjumpa tapi kami lain-lain sekolah yang kadangkala anak muridnya saling bermusuh lalu tidak bertegur sapa) juga dahulu pernah gila main solo gitar. Kami mula menjadi baik apabila selalu bertukar fikiran tentang teknik permainan pemain solo gitar terkenal Barat, Joe Satriani dan Steve Vai sekitar tahun 1986-1987 gitu. Sebelum itu saya lebih meminati Ygnwie Malmsteen.Namun Raja Zulkarnain mula membuang semua jenis gitar ke tepi apabila bertemu dengan Oud. Sudah ditakdirkan walaupun alat muzik yang kita kenali sebagai gambus ini agak biasa dimainkan pada majlis-majlis di kampung kami di Muar, beliau bertemu dengan Oud ketika merantau menimba ilmu muzik di London.Sejak itu beliau tidak memandang lagi ke belakang. Raja Zulkarnain telah menimba ilmu permainan Oud (di Barat ada alat agak serupa dipanggil Lute, cuma irama permainan sahaja yang lain menurut cita rasa orang sana) beberapa negara Barat, utama di Timur Tengah. Ilmu itulah yang dibawa ke Malaysia agar tahap permainan Oud/gambus orang kita yang selama ini lebih mengharapkan hafalan sahaja dapat meningkat selari dengan apa yang ada di pusat permainan alat ini di Timur Tengah.


Itu yang masuk banyak bab teknikal, teori muzik dan sebagainya. Habis baca buku terasa nak pasang tali baru pada guitar semi acoustic juga gitar elektrik yang sudah lama tidak dimainkan... masing-masing dah putus tali paling kecil, satu set tali baru untuk setiap gitar dah lebih 3 tahun beli kalau tak salah ingatan tapi masih tak pasang-pasang. Ada rasa macam nak main balik, dah bertahun tak betul-betul main, setakat layan 10 minit dalam tempoh 3 bulan mungkin ada. Tapi nak tukar tali ni pun satu kerja. Nantilah. Tunggu mood lebih kuat datang, insyaallah... :]Tiada ulasan: