Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, June 23, 2013

Jejak Bugis di Pontian - Muzium Bugis dan Tanjung PiaiAhad 16 Jun 2013. Pemandangan dalam rumah selepas bermalam di sebuah homestay di pinggir bandar Pontian atau Pontian Kechil. Adapun selepas meninggalkan rumah saudara di Parit Betak petang Sabtu kami terus menuju ke sini. Menariknya, Pontian Kechil adalah bandar terbesar dalam daerah Pontian sedangkan berdekatannya ada pekan Pontian Besar yang jauh lebih kecil. Rupa-rupanya nama Pontian Kechil itu merujuk kepada sungai yang terdapat di bandar, Pontian Besar pula nama sungai di pekan. Memang Sungai Pontian Kechil lebih kecil dari Sungai Pontian Besar...


Tengah hari baru kami keluar untuk berjalan-jalan. Lalu di hadapan pejabat pos mengingatkan bahawa datuk saya sebelah ibu, Ismail bin Hussin bin Daeng Betak pernah bertugas di sini tahun 1960an kalau tak salah. Semasa itu ada beberapa orang adik-beradik ibu, 4 orang yang paling bongsu kalau tak salah pernah duduk bersama di sebuah kuarters kerajaan sepanjang datuk berkhidmat di sana 2 tahun gitu.


Pergi pula berehat di tepian pantai tidak jauh dari pejabat pos...
Angin sepoi-sepoi bahasa dan keredupan di bawah pokok menghadap pantai membuat adik-beradik ibu seronok dan leka berbual-bual mengenangkan hal-hal lama. Kalau tidak kerana ada tempat lagi mahu dijejaki mahu sahaja mereka terus leka.


Perjalanan diteruskan jam 1.


Destinasi kami adalah Muzium Bugis di Pantai Rambah, satu tempat yang saya sendiri baru pertama kali sampai.


Sebelum ini saya pernah sampai ke Muzium Bugis yang lebih lama di Teluk Kerang, tidak berapa jauh dari sini.

Keluarga ibu yang sudah amat lama lebih mengaitkan diri dengan darah Jawa belah ibu kepada ibu pun mula mendapatkan 'feel' seterusnya tentang Bugis, kiranya kesinambungan dari usaha silaturrahim di Parit Betak hari Sabtu. Lihat artikel Muzium Bugis (Bugis Museum), Pantai Rambah di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Pemandangan Pantai Rambah di luar muzium. Kami berada di sini dekat sejam juga.


Perjalanan diteruskan lebih jauh ke selatan.


Singgah makan tengah hari di sebuah kedai Melayu di pekan kecil Serkat.


Kemudian solat di masjid berdekatan. Saya solat atas kerusi di halaman pun boleh...
Selepas itu baru masuk ke destinasi seterusnya...


Tanjung Piai, bahagian paling hujung tanah besar benua Asia!


Teringat ketika pertama kali sampai penghujung 2009. Ketika itu isteri baru 39 hari gitu melahirkan anak lelaki kami Muhammad Al-Aminul Rasyid lalu saya tergerak untuk membuat perjalanan jauh pusing tanah air belah selatan. Ketika itulah saya baru dapat tahu tentang kewujudan Parit Betak, satu perkara yang akan membawa saya untuk menjejak saudara-mara di sana suatu hari nanti. Lihat artikel lama Pengembaraan Al-Rasyid ke selatan : Perjalanan ke Pontian dan sebab-musabab pengembaraan.... Ah... bila membaca balik artikel itu baru saya tersedar. Sebenarnya saya pernah sampai ke Tanjung Piai sekali tahun 1996. Ketika itu saya dalam perjalanan bermotosikal besar solo pusing seluruh Semenanjung, memakan masa lebih sebulan.
 
Apapun saya sampai bersama keluarga tahun 2009 waktu malam lalu menginap di pusat peranginan atas laut ini. Lihat artikel Pengembaraan Al-Rasyid ke selatan : Pontian di siang hari.... Siangnya saya terus berjalan kaki pusing merata pusat peranginan sampai ke bahagian paling hujung atas laut. Kali ini, disebabkan kecederaan kaki, cukuplah saya sekadar duduk menikmati pemandangan dari ruang legar ataupun lobi.
 


Selepas puas melihat Tanjung Piau satu kereta dari kumpulan kami berpecah untuk mengambil lebuh raya PLUS dari Simpang Renggam lalu terus meluncur ke Lembah Klang. Tinggal 3 buah kereta kembali ke homestay untuk berehat sebentar sebelum meneruskan perjalanan naik ke utara melalui jalan lama ke Batu Pahat kemudian Muar. Di Parit Jawa kami sempat makan malam asam pedas istimewa sebelum berehat di rumah ibu bapa di Kampung Temiang. Hampir 1 pagi baru saya dan isteri membawa anak-anak meninggalkan Muar untuk kembali ke rumah kami di Bandar Tasik Puteri, Rawang, Selangor.

Sekian bab Bugis buat kali ini. Selepas ini saya akan membuat satu cerita kecil tentang perjalanan pergi ke Terengganu untuk menganjurkan HIKMAH V 5-8 Jun (lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)) dan kembali. Selesai itu insyaallah akan dimulakan satu siri baru tentang perjalanan ke Tanah Bugis 3-12 Mei, perjalanan yang sudah diperkatakan secara ringkas melalui artikel pendek Terhencot-hencot ke Tanah Bugis - Satu pengenalan pagi Jumaat. Selamat malam. :]1 comment:

mohd yosdi mat said...

en.radzi ni pun ada darah bugis juga,macam sy yea ! saya dah tengok banyak senjata bugis,tapi topi perisainya yg sy lum penah nampak lg !