Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, November 18, 2012

Car Book Sale di Central Market

Siang tadi saya, isteri dan anak-anak pergi ke Central Market yang terletak di tengah bandar raya Kuala Lumpur.


Kami mahu menyertai acara Car Book Sale yang diadakan buat julung kalinya di sini. 


Apa itu Car Book Sale? Sila rujuk artikel-artikel lama berikut : -


Sebelum ini acara serupa sudah diadakan beberapa kali di perkarangan Perpustakaan Kuala Lumpur, sebelah belakang Dataran Merdeka.


Cuma kawasan itu kurang dikunjungi orang. Maka kali ini penganjur mahu mencuba Central Market yang diketahui sentiasa menarik ramai pengunjung.
Acara dijadualkan bermula 2.30 petang tetapi kami sampai 10 minit lewat.


Ini disebabkan gangguan cuaca. Boleh kata rata-rata tempat di sekitar Lembah Klang dilanda hujan lebat dari pagi sehingga ke jam 2 petang.


Kami datang membuka gerai ad-hoc seperti halnya dalam penyertaan sebelum ini. Cuma kali ini ada extra kerana kami meletakkan banner HIKMAH sekali.
Kalau ada yang bertanya apa itu HIKMAH jawab saya bacalah artikel HIKMAH 4 Nov - Satu kejayaan ulung yang tak disangka.


Secara rata saya dapati sambutan terhadap Car Book Sale di Central Market cuma sedikit sahaja lebih baik berbanding di perkarangan Perpustakaan KL. Nampaknya tidak begitu ramai pengunjung lalu di kawasan hadapan ini sedangkan setiap dari kami harus membayar sewa tapak RM50 untuk satu kereta 3 jam berbanding percuma di perpustakaan. Nasib baik ada beberapa orang datang membeli buku-buku saya. Itupun bukannya orang yang lalu lalang tetapi mereka yang mendapat berita melalui Internet dan Facebook bahawa saya akan membuka gerai di sini, sama sahaja halnya dengan keadaan di perpustakaan.1 comment:

faizal abd fathi said...

pendapat saya...event macam ni kalau buat kat situ sesuai rasanya dari perkarangan Perpustakaan KL...