Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, October 13, 2011

Sambutan 100 tahun Batu Arang hujung minggu ini...

OK. Dah puas melihat gambar-gambar sekitar puncak Gunung Ledang dalam artikel Ke puncak Gunung Ledang bersama anak dan isteri sebelum menutup hari di Alor Gajah di blogspot ini juga Views from the summit of Gunung Ledang di blogspot BERPETUALANG KE ACEH? Sekarang kita pergi ke tempat yang lebih dekat... dekat rumah saya di Bandar Tasik Puteri, Rawang, Selangor le... :]

Selepas kembali dari pendakian Gunung Ledang dan jalan-jalan di Melaka saya lebih banyak berehat di rumah. Ini disebabkan kepenatan selain diserang batuk dan selsema, hari Rabu baru keluar ke Kuala Lumpur kerana menguruskan beberapa hal terutama berkaitan buku terbaru saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

Namun beberapa hari itu saya ada mendapat satu berita yang mengujakan. Di pekan Batu Arang yang terletak 3 kilometer akan diadakan sambutan besar-besaran 100 tahun kewujudannya. Kebetulan setiap petang Khamis ada pasar malam di pekan itu. Maka petang tadi kami anak-beranak pun ke sana...


Sesungguhnya kami sekeluarga memang suka bertandang ke sini. Selain jarak yang cukup dekat, ada satu feel yang menarik tentangnya.


Ia adalah satu pekan kecil yang klasik. Lihat balai polisnya...




Ini pula adalah serombong kilang batu arang yang terletak cuma sepelaung sahaja dari balai polis. Disebabkan perlombongan batu arang yang sangat pesat di sinilah suatu masa dahulu tempat ini mendapat nama.


Seberang jalan menghadap serombong adalah bangunan ini, saya pun tak pasti untuk apa tetapi berkenaan perusahaan batu arang juga.


Bahagian pekan yang terletak di satu-satunya bulatan jalan yang ada.


Masjid jamek yang comel...




Di padang tengah pekan khemah-khemah sudah didirikan. Difahamkan 50 gerai telah ditempah untul jualan barangan dan pameran.



Pasar malam di tepi padang. Walaupun cuma ada 10 buah gerai atau lebih sedikit sahaja, ia tetap meriah bagi saya.


Bahagian pekan di hujung selatan padang.





Pada saya Batu Arang adalah contoh satu tempat di mana kaum Melayu, Cina dan India berinteraksi dalam harmoni.


Dari hujung selatan padang menghadap ke utara. Padang ini sentiasa ada orang bermain bola petang-petang walaupun ruang terpaksa disempitkan untuk sambutan 100 tahun hujung minggu iaitu Sabtu dan Ahad ini.

Tentunya warga tempatan amat seronok apabila mendapat tahu sejumlah aktiviti telah dirancang dengan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim merasmikan hari Ahad.


Pada saya pekan yang unik dengan kesan-kesan perlombongan Batu Arang ini memang patut diwar-warkan kepada orang ramai. Saya dapat melihat tidak kurang 4 serombong di pinggir pekan dan 2 dapat dilihat dengan terang dalam gambar ini.



Selain itu banyak bangunan batu-bata merah peninggalan dari zaman aktif perlombongan. Difahamkan terdapat juga sejumlah terowong yang masuk memanjang dan mendalam ke bawah tanah. Mungkin ia boleh diperbaiki untuk lawatan pelancong? Mungkin...


Oh. Untuk mereka yang berminat untuk ke sambutan 100 tahun Batu Arang, kedudukan pekan ada ditandakan dalam peta ini. Buka dalam windows baru untuk paparan lebih besar dan jelas. Perhatikan kedudukan berbanding bandar Rawang juga Bandar Tasik Puteri terutama dalam peta zoom in bawah.


OK. Biar diletakkan sedikit latar belakang yang dikutip dari laman "Batu Arang Heritage Town" di blogspot dan Facebook.






---------------

Sejarah Batu Arang




Batu Arang dulunya merupakan bandar perlombongan arang batu di Selangor, Malaysia sebelum Perang Dunia Kedua hingga tahun 1960-an. Batu Arang berdekatan dengan Sungai Buloh, Rawang dan Batang Berjuntai.

Arang batu menjadi bahan bakar selain arang kayu dan kayu api. Ketika itu, Tanah Melayu tidak ada petroleum mahupun gas asli. Arang batu digunakan bagi menggerakkan kereta api sebagaimana di England.

Arang batu dilombong dengan mengorek lubang atau terowong di dalam tanah secara berperingkat-peringkat dan berlapis-lapis. Kaedah perlombongan ini amat berbahaya kerana tiang kayu sokongan mudah patah dan tanah akan runtuh. Pelombong akan terperangkap di dalam terowong, sesak nafas dalam gelap tanpa bekalan oksigen dan meninggal dunia.

Selain arang batu, Batu Arang juga dikenali dengan pengeluaran batu-batanya. Hari ini, ia tidak lagi membekalkan arang batu dan tidak lagi memainkan peranan penting. Ladang-ladang getah telah ditukar kepada tanaman kelapa sawit. Hak milik ladang kini bertukar tangan kepada syarikat Guthrie dan Golden Hope Plantation.

Pada zaman darurat 1948-1960, Batu Arang menjadi lokasi pertempuran utama antara pengganas komunis dengan pihak tentera British. Pengganas komunis sengaja sabotaj pokok-pokok getah di ladang-ladang, rumah majikan orang putih, lombong-lombong dan sebagainya. Kedudukan Batu Arang di kawasan berbukit-bukau dan sistem jalan raya yang berliku-liku menyebabkan lokasi ini amat strategik untuk pengganas komunis. Antara ladang yang menjadi sasaran ialah Ladang Tuan Mee. Pada masa itu hampir kesemua ladang dimiliki oleh peladang British dan pekerjanya dibawa dari Ceylon (Sri Lanka).

Pihak British terpaksa mengambil ramai pemuda Melayu untuk menjadi Special Constable untuk mengawal lombong dan ladang-ladang ini. Operasi utama mereka ialah di pondok-pondok kawalan pada sebelah malam. Antara yang pernah bertugas sebagai Special Constable di Batu Arang ialah Abdul Hanif bin Mohd Baki pada 1952.




---------------



Harapan saya agar pengendali laman-laman ini dapat menambah lagi artikel dan foto agar lebih ramai tertarik untuk mengenali Batu Arang, satu pekan yang berjaya menambat hati saya sebagai seorang penulis yang setakat ini sudah menghasilkan sendiri 3 buah novel Islami sejarah travelog iaitu siri trilogi "Berpetualang ke Aceh", menulis 2 coffee-table book atau buku mewah dengan dana Dewan Bahasa Pustaka (buku "Rumah Azan" dan "Kereta Api Menuju Destinasi"), menterjemah buku ilmiah sejarah "Ahlul Bait dan Raja-raja Melayu" ke dalam Bahasa Inggeris dan terbaru sekali, menulis dan menerbitkan sendiri buku mewah "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah". Tak percaya saya sudah tertambat hati dengan Batu Arang? Lihat beberapa artikel lama yang pernah ditulis dalam blogspot ini juga blogspots saya yang lain...


The quaint small town of Batu Arang


Masjid (mosque of) Batu Arang, Selangor


Pejabat pos (post office of) Batu Arang


The road from Batang Berjuntai to Batu Arang...


The lakes at Batu Arang


The lake I've just discovered near my house....


A relaxing afternoon at Batu Arang


Dari Batu Arang ke ITM Shah Alam


Jadi apa lagi? Luangkanlah masa untuk bertandang ke Batu Arang hujung minggu ini. Insyaallah kalau timbul rasa dan tiada halangan, saya akan turut mempromosi dan mempamerkan buku... dengan cara seniman jalanan gitu... :]




5 comments:

Anonymous said...

salam..tmpt diistana lima jaras ,Batu Bara...mnarik jg..hee

Anonymous said...

Vet-ATM/RMAF
dalam pekan bt arang tu sendiri terdapat sebuah kedai yg duruskan tali barut PKM, dan kami memanggilnya kedai komunis dulu, saya pernah bertugas disini tahun 80-83

Radzi Sapiee said...

Wassalam Anon atas. Di manakah lokasi istana yang dimaksudkan? Apapun saya tertarik bila disebut Batu Bara. Baru terfikir, Batu Arang dengan Batu Bara tu lebih kurang serupa. Teringat pula kata nenek saya belah ayah, keluarga belah dia berasal dari Batu Bara.

Batu Bara di Sumatera ni kalau ikut cakap orang Minang tempat puak depa belaka le, kait dengan Siak dan Pagar Ruyung. Tapi saya sendiri dah ke bandar Tanjung Tiram di Batu Bara. Sana banyak orang Bugis dan mereka berkait pula dengan Aceh. Untuk pengetahuan Batu Bara pernah terletak di bawah keSultanan Asahan yang mana raja-rajanya berasal dari Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam (memerintah Aceh 1607-1636 Masihi).

Vet-ATM/RMAF - kat mana kedai tu yek? Saya selalu juga beli barang kat Batu Arang. Memang saya suka pekan ni. Ada feel yang tersendiri. Agak2 ada ke connection dengan Batu Bara di Sumatera yang mana kalau ikut sempadan lama pernah berada di bawah kekuasaan Aceh? Dan Aceh sejak tahun 1727 gitu diperintah oleh raja2 dari apa yang dipanggil Dinasti Bugis... sampai le keSultanan ditamatkan Belanda sekitar 1904 gitu...

Anonymous said...

Salam sebenarnya ada bnyk lagi khazanah sejarah di batu arang,,,patutnya anta ke rumah banglo di puncak bukit maka jawapan yg anta cari berkenaan batu bara akan terjawab...,

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Kami pernah naik bukit tu sampai ke banglo tapi setakat melihat kat laman je. Bagaimanakah kaitan dengan Batu Bara akan terjawab? Apakah ada penduduk sekitar yang ada kena-mengena atau saudara bermaksud jika saya masuk ke dalam akan dapat satu petunjuk ghaib atau bayangan kaitan dengan Batu Bara?