Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, August 25, 2011

Tempat suluk di Pantai Layang dan legasi Temenggung Muar


Ahad 11 pagi hari ke 7 Ramadhan bersamaan 7 Ogos 2011. Selepas puas berehat dan bermalam di rumah ibu bapa kami ikut mereka mengambil buah di dusun peninggalan almarhum datuk.
Sedar tak sedar selepas jam 2 petang, mungkin dekat pukul 3 baru berhenti. Itupun apabila hujan rintik turun (semasa gambar ini diambil masih ada lagi buah-buahan sedang dipetik).


Mengikut rancangan asal kami mahu meninggalkan Muar selepas Zuhur untuk melihat satu tempat tertentu di Melaka. Selain itu saya mahu mengambil gambar Gunung Ledang dari beberapa sudut. Mungkin dengan mengambil jalan ke Tangkak kemudian ke Asahan di mana muka gunung yang menghadap ke Melaka dipercayai pernah menjadi tempat berdirinya jambatan emas dan perak yang dibina oleh Sultan Melaka demi memenuhi syarat peminangan Puteri Gunung Ledang. Namun 3 jam di dusun telah membuat kami kepenatan. Selain itu, buah-buahan yang dipetik berserta ulam membuatkan saya terasa mahu berbuka puasa dahulu di kampung.

Dengan itu pada waktu petang baru saya cuba mengambil gambar Gunung Ledang. Ternyata cuaca kurang elok di sebelah sana, sedikit sahaja bahagian gunung dapat dilihat seperti ditunjukkan pada gambar yang diambil dari atas jambatan kedua Muar. Lihat artikel Muar river from the second bridge di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Kemudian timbul rasa untuk berjalan ke Pantai Layang, satu tempat di Muar (sekarang dalam daerah baru Ledang) yang seingat saya tidak pernah dijejaki sebelum itu. Ini kerana saya pernah terbaca di mana entah bahawa Pantai Layang adalah pusat pemerintahan seorang Raja Temenggung Muar yang dimakamkan di sana.


Selama ini saya setakat lalu sahaja di jalan besar yang membawa ke Tangkak juga ke tol terdekat Lebuhraya PLUS. Nampak papan tanda "Pekan Rawang" di atas? Saya membesar di Muar dengan memikirkan inilah satu-satunya tempat bernama Rawang yang wujud di Malaysia. Lama kemudian baru tahu ada Rawang di Selangor dan ia lebih dikenali ramai, Rawang di Muar pula yang kedengaran pelik bagi kebanyakan orang.


Menunggu masuk ke simpang Pantai Layang.


Kelihatan papan tanda ini di simpang kiri. Ngeri punya nama ni...


Tidak lama selepas memasuki simpang kelihatan papan tanda ini pula. Ait? Ada tempat suluk? Siap ada papan tanda lagi. Selalunya tempat-tempat suluk cuma diketahui oleh kalangan tertentu, tidak ditunjukkan kepada umum...


Perjalanan ke Pantai Layang diteruskan.


Kelihatan lagi papan tanda ke tempat suluk.


Saya pun mencarinya hingga terjumpa. Saya ditunjukkan arah oleh seorang pakcik yang sedang memetik buah pulasan lalu menghadiahkan beberapa tangkai kepada saya.

Inilah rumah suluknya. Daripada murid yang ditemui, datang dari beberapa tempat di Semenanjung saya dapat tahu kaedah suluk yang dijalankan serupa seperti kaedah Tariqat Naqshabandiah-Khalidiyah di Kampung Babussalam, Langkat, Sumatera, kaedah yang turut diamalkan di sebuah surau Naqshabandiah di Ulu Dong, Raub dan satu tempat di Ulu Langat. Saya juga mendapat tahu pakcik yang memberi saya buah pulasan adalah guru mursyid sini. Beliau juga ada membawa Tariqat Samaniah dan Qadiriah...


Sebelum meninggalkan tempat suluk saya sempat berjumpa kembali pakcik yang baru selesai memetik buah. Dia pun memberikan satu dua risalah kemudian menunjukkan arah jalan sekitar. Rupa-rupanya ada jalan pesisir Sungai Muar yang boleh digunakan untuk kembali ke jambatan kedua Muar. Tapi sebelum itu saya berpatah balik untuk melihat satu tanah perkuburan dengan harapan dapat menemui makam Temenggung Muar yang dicari. Namun saya tak nampak mana makamnya... mungkin di tempat lain, mungkin juga di sini tetapi tak nampak tanda...


Kemudian baru menuju ke arah yang ditunjukkan pakcik. Itupun mulanya saya tersilap mengambil simpang... patut masuk kanan pergi ke kiri. Hikmahnya saya terjumpa satu bahagian Sungai Muar yang menghadap ke kampung ibu iaitu Kampung Temiang di seberang. Lihat Muar river near Pantai Layang.

Oh. Tentang makam Raja Temenggung Muar yang mahu dicari di sekitar ini. Tadi saya menyemak kembali di Internet lalu mendapati yang dimakamkan dan memerintah di Pantai Layang bukan Temenggung Muar tetapi orang yang menjadi punca timbulnya jawatan itu. Beliau/baginda bernama Sayyid Jaafar, bergelar Datuk Pasir Diraja telah dikurniakan jajahan Muar untuk ditadbir dan diperintahnya sebagai satu negeri di bawah naungan Empayar-Johor-Riau-Lingga. Adapun Sayyid Jaffar ini berasal dari keturunan Sayyid di Aceh yang berkahwin dengan puteri seorang Sultan Aceh di mana anak dari perkahwinan ini pula berkahwin dengan samada puteri atau cucu kepada Bendahara Johor terkenal, Tun Sri Lanang, penulis kitab Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu yang menjadi rujukan ramai. Biar saya copy and paste sedikit maklumat daripada satu website tentang Temenggung Muar... saya highlightkan bahagian berkenaan. Sila klik sini untuk maklumat lanjut...


Dato’ Pasir Diraja Tun Sayid Jaffar telah berangkat ke Negeri Muar mulai tahun 1674 dari Kota Tinggi untuk membuka, memerintah dan berkerajaan di situ sebagai menebus dan melaksanakan amanah maskahwin yang dikurniakan “Negeri Muar’’ daripada al-Marhum Kota Tinggi, Sultan Ibrahim Shah I 1677-1685, Sultan Johor Ke-9 apabila al-Marhum berkahwin dengan puteri bongsu bernama Puteri Bakal. Beliau telah membuat pusat pemerintahan di Pantai Layang. Dato’ Pasir Diraja telah dikurniakan dua orang zuriat lelaki bernama Sa’Akar Diraja dan Engku Paduka Tuan. Dato’ Pasir Diraja adalah nenek moyang dan induk bagi dinasti Raja-Raja Temenggong Kerajaan Negeri Muar kerana selepas kematiannya pada tahun 1707, jawatan Temenggong Muar telah beralih dari anaknya hingga kepada keturunannya. Beliau dimakamkan di Kampung Pantai Layang, Sungai Mati, Muar.

Sa’Akar Diraja (Temenggong Muar Pertama) menggantikan ayahandanya menjadi Temenggong Muar di dalam Negeri Muar pada tahun 1707-1732 dan berkerajaan di Kuala Segamat iaitu berhampiran Kampung Batu Badak. Beliau mendapat tauliah perlantikan daripada al-Marhum Sultan Abdul Jalil IV. Beliau mempunyai dua orang zuriat lelaki bernama Engku Sa’Amar Diraja dan Engku Perdana Menteri.


Cukup ya... :]2 comments:

FAIZAL HJ. ZAINAL said...

askm radzi,

ttg pekan rawang..teringat org rawang(selangor) x tau makna rawang 2,..diaorang ingat kerawang,..sebenarnya rawang = canyon atau kat indonesia di panggil ngarai..tahniah photo2 dlm setiap entry makin bermutu..kau penulis "kembarasejarah" yg tekun dan bersemangat..teruskan radzi

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Terima kasih atas kata2 muluk itu. Apapun kalau rawang tu canyon maka kiranya macam lembah curamlah ya, macam grand canyon kat US tu. Tapi rasanya kat Rawang, Selangor takda lembah curam begitu, kat Rawang, Muar lagilah takda sebab kawasan tu semuanya rata, bukit pun takda...