Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, August 27, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Akhirnya klip video pertama (walaupun sedikit cacat, hehe!)

Assalamualaikum... Setelah berjam-jam bertungkus-lumus daripada tengah malam sampai ke Subuh untuk menghasilkan klip video pertama yang boleh dipaparkan ke sini, setelah mencuba beberapa jenis perisian termasuk perisian video professional mahal (tetapi versi ciplak murah) yang dicadangkan beberapa orang (penjual perisian ciplak le tu, hehe!), baru saya dapat menghasilkan sedikit sedutan atau klip video yang boleh dipaparkan di sini, hasil perjalanan ke Perak 16-18 Ogos yang dibuat untuk menyusuri kejadian, peristiwa-peristiwa dan cerita tersurat dan tersirat sekitar terjadinya Perjanjian Pangkor 1874.

Adapun jumlah keseluruhan rakaman video yang diambil menjangkau 4 jam. Mustahil semuanya dapat dipaparkan di blogspot ini kerana satu... Banyak sungguh kerja dan masa yang perlu untuk membuat uploading sahaja... Itupun kalau tak sangkut. Kedua, nanti kita dah penat-penat bagi video free dengan belanja sendiri dan segala titik-peluh malah ada masanya keringat darah, tetapi akan ada orang tidak tahu menilai segala ini malah senang-senang meremehkan usaha ini.

Maka untuk mengelakkan timbul masalah-masalah sebegini selain memudahkan kerja saya, seeloknya cuma dipaparkan beberapa sedutan terpilih sahaja ya! Ingat kerja saya menulis dalam blogspot sahaja ke? Banyak lagi kerja lain saya kena buat woo... Lain le kalau buat kerja copy and paste, tak payah bekejar sana-sini berpenat-lelah keluar belanja sendiri ambil pelbagai risiko termasuk sesekali risiko nyawa cari bahan sendiri kemudian tak payah fikir panjang nak menulis cara bagaimana, nak ulas bagaimana.

Itupun bukan senang rupanya hendak mendapatkan sedutan terpilih. Selain harus menyaksikan kembali rakaman yang dibuat dengan teliti untuk melihat bahagian mana yang sesuai, kemudian harus membuat editting... Ini boleh menjadi susah atau mudah bergantung pada alatan dan perisian yang dimiliki. Dalam keadaan sekarang di mana saya menggunakan komputer baru dengan Operating System Windows Vista, rupa-rupanya banyak masalah yang timbul pula sedangkan saya memang bukan pakar video...

Apapun, saya akhirnya membuat keputusan menukar format video daripada VOB kepada AVI. Dari situ, barulah video itu boleh di edit menggunakan Windows Movie Maker. Nampak cantik dah kat situ, tetapi apabila masuk publish movie untuk membuat fail baru yang mengandungi klip video sedutan yang telah dipilih, entah kenapa muncul pula kawasan hijau yang mengambil separuh ruang ruang bawah video sambil 'memenyekkan' klip video sebenar naik ke atas. Allah! Apa ini?

Setelah mencuba beberapa kali dalam format dan kombinasi lain dan itulah juga hasil yang dapat (mungkin disebabkan Operating System Windows Vista yang mungkin belum compatible atau serasi dengan semua perisian sedia ada?) saya membuat keputusan... Ah! Gunakan sahaja klip video 'cacat' itu. Walaupun ia 'penyek', saya boleh membetulkannya sedikit dengan mengubah parameter ketinggian paparan video untuk mengembalikan bahagian 'penyek' menjadi elok balik. Cuma bahagian hijau tetap akan kelihatan malah lebih besar! Tetapi tidak mengapalah... Sekurang-kurangnya ada juga klip video yang boleh dipaparkan.

Saya tahu ramai sudah menunggu klip video perjalanan terbaru ke Perak ini dipaparkan. Terutama kerana inilah pertama kali pengembaraan saya dibuka kepada mana-mana peserta yang ingin turut sama terutama warga dan pengunjung setia blogspot ini dan ternyata dapatlah juga sehingga 14 peserta termasuk saya walaupun bukan semua muncul pada waktu yang sama.
Maka apapun, terimalah persembahan video klip pertama perjalanan ini dari saya. Sekurang-kurangnya ada lah juga sementara masalah membuat sedutan ini cuba diselesaikan seminggu dua ini, insyaallah!

Oh... Seperti disebut awal tadi, ia cuma sedutan terpilih sahaja ya. Adapun seluruh rakaman perjalanan ini boleh dirangkumkan kepada 8 set video (setiap satu boleh merekod sehingga 30 minit). Baca balik artikel Laporan ringkas perjalanan terbaru ke Perak... Meriah woo tapi penat! untuk mendapat gambaran jangkauan peristiwa dan himpunan variasi tempat-tempat dalam perjalanan ini...

Untuk makluman, ini adalah satu-satunya sedutan daripada set rakaman video pertama. Video ini sebenarnya bermula dengan penggambaran dalam kereta dari Kuala Lumpur sambil menerangkan objektif dan pelan perjalanan sehingga singgah di kawasan rehat Sungai Buloh, masuk balik ke Lebuhraya Utara Selatan sebelum masuk ke jalan biasa melalui Tanjung Malim.

Klip video ini setakat memaparkan ziarah ke Masjid Sheikh Ismail di Ulu Bernam, 200 meter daripada sempadan negeri Selangor-Perak yang membawa masuk ke bandar Tanjung Malim. Sedangkan di Tanjung Malim sendiri, ada rakaman video dibuat di sempadan iaitu di jambatan menyeberangi Sungai Bernam, seterusnya masjid jamek Tanjung Malim, di hadapan UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris) kemudian di Sungkai membawa ke Bidor sebelum masuk ke masjid lama Kampung Batak Rabit, Teluk Intan.

Begitu juga keadaannya untuk set rakaman video akan datang.... Saya cuma akan memaparkan paling banyak pun mungkin 3 sedutan daripada satu set video, setiap sedutan mungkin maksimum pun 5 minit. Maka untuk menikmati hasil penuh rakaman video ini, tunggulah set DVD yang akan kami keluarkan nanti. Kenalah beli nanti ya... Selamat malam! :]




p/s: Waduh waduh waduh! Ingatkan boleh betulkan masalah 'penyek' ini dong dengan mengubah parameter ketinggian video. Masa dalam mode create post untuk artikel ni memang nampak boleh. Ubah sahaja parameter dan saiz video pun ikut sama. Tapi apabila di publish atau disiarkan masuk blogspot, lain pula jadinya... Yang penyek tetap penyek... Yang jadi panjang cuma bahagian kotak hitam sahaja... Allah!

2 comments:

Anonymous said...

Terima kasih Kepada Abang MS dan Zaidi dan Rakan2 lain kerana mengajak saya menyertai perjalanan ke Perak...

dong

Radzi Sapiee said...

No prob... :]