Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, March 02, 2018

Meninjau kedai buku Khazanah Fathaniyah di Setiawangsa

Satu lagi artikel berkenaan buku...


Salam semua. Siang Jumaat tadi saya ke Kuala Lumpur untuk beberapa urusan. Tengah harinya saya ke Setiawangsa untuk meninjau kedai buku Khazanah Fathaniyah.


Sudah lebih 10 tahun saya selalu berurusan dengan institusi ini melalui seorang penerajunya, Ustaz Halim. Untuk pengetahuan Khazanah Fataniyah agak terkenal dalam kalangan mereka yang mengaji agama sebagai penerbit semula kitab-kitab lama juga penulisan tentang ulama silam oleh pengasas institusi, almarhum Ustaz Mohd Wan Saghir Abdullah.


Namun ini adalah kali pertama saya singgah di kedai mereka di Setiawangsa. Selalunya saya jumpa Ustaz Halim mempamer dan menjual buku-buku terbitan Khazanah Fathaniyah di majlis-majlis ilmu.


Saya pertama kali mengenali institusi ini secara tidak sengaja sekitar tahun 2003 akibat gerak hati untuk berjalan kaki ke arah tertentu demi mencari wasilah kerohanian sampai ke Aceh. Lihat cerita berkenaan dalam artikel lama Ustaz Wan Saghir, Khazanah Fathaniyah, perjuangan Islam dan aku ....


Tahun 2007 pula saya mengadakan majlis pelancaran siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" (buku pertama hingga ketiga saya), ketika kedai mereka berada di Chow Kit. Namun tak sampai setahun kalau tak salah mereka terpaksa menutup kedai kerana jualan yang diperolehi tidak setimpal dengan harga sewa yang tinggi. Selepas itu mereka sekadar beroperasi daripada pusat institusi di Gombak yang sebenarnya adalah sebuah rumah. Lihat artikel-artikel lama berikut :-


Kenangan pelancaran siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Khazanah Fathaniyah 2 bulan lalu...
Sekitar tahun 2013 atau 2014 baru mereka kembali membuka kedai iaitu di tempat yang kelihatan ini. Saya ingat sekitar waktu itu Ustaz Halim ada menelefon menawarkan kedai baru itu sebagai tempat untuk saya melancarkan buku lagi. Tetapi ketika itu saya tidak ada buku baru. Buku terakhir saya diterbitkan dalam tempoh waktu berdekatan adalah buku ke-7 saya, Jejak Keluarga Yakin : Satu Sketsa Sejarah. Ia terbit Oktober 2011, mana logik lancar tahun 2013 atau 2014 (saya lupa waktu tepat Ustaz Halim membuat tawaran).


Kini saya dah ada buku baru merangkap buku ke-11 dan ke-12 saya, buku-buku berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan "Benua Tua Melayu : Sumber Peradaban Dunia". Walaupun ia keluar dari kilang awal bulan Februari lalu mula dimiliki pembaca tidak lama kemudian tarikh rasmi ia terbit seperti terpampang dalam buku adalah bulan Mac 2018. Walaupun sudah diadakan satu majlis pelancaran buku di rumah saya hujung minggu lalu (rujuk artikel Soft launch buku Nabi Adam dan Orang Melayu dengan Benua Tua Melayu berserta sedikit hal susulan) itu baru soft launch. Biar majlis pelancaran rasmi diadakan di kedai buku Khazanah Fathaniyah dan ini saya cadang mahu adakan antara pertengahan ke penghujung bulan April insyaallah.


Secara rata saya dapati kedudukan kedai juga keadaan bangunannya sendiri cukup sesuai untuk melancarkan majlis. Untuk menyemak kedudukan boleh cari dalam Google Map perkataan "Khazanah Fathaniyah" atau klik sini.Maklumat lanjut tentang institusi, kedai dan buku-buku penerbitan mereka boleh diperolehi melalui Facebook (klik sini) juga website mereka (klik sini dan sini)). Sukacita dimaklumkan buku berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan "Benua Tua Melayu : Sumber Peradaban Dunia" boleh didapati di kedai mereka.No comments: