Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, October 26, 2017

Aktiviti-aktiviti kecil bulan Oktober - Ganti balik masa bersama keluarga...

Gerak hati ini menyuruh membuat satu artikel merangkumkan sejumlah aktiviti kecilyang dibuat selepas kembali daripada perjalanan bermotosikal jauh 6-8 Oktober hingga kini. Untuk itu 7 artikel baru yang boleh menyokong penceritaan telah dibuat dalam blogspot BERPETUALANG KE ACEH berserta satu di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Begini ceritanya...


Senarai aktiviti dibuka tengah hari Sabtu 14 Oktober apabila kami anak beranak pergi menghadiri majlis perkahwinan seorang adik sepupu saya di Shah Alam.


Kalau tidak kerana itu tidak saya keluar rumah hari tersebut kerana masih lagi kepenatan setelah kembali daripada perjalanan bermotosikal besar yang disertai pendakian gunung setinggi hampir 7,000 kaki dari paras laut. Rujuk artikel Perjalanan jauh bermotosikal besar pertama sejak awal 2013 - Tempoh masa yang terlajak dan kenangan cabaran panjat gunung sebelum melihat suasana majlis melalui artikel  Attending a cousin's wedding reception in Shah Alam.


Disebabkan majlis di Shah Alam itu juga timbul gerak untuk naik melihat pemandangan dari atas Bukit Jugra di Banting.


Ia dibuat dalam rangka perjalanan menuju ke kampung isteri di Tanjung Sepat.  Kalau tidak kerana majlis di Shah Alam mungkin pagi Ahad 15 Oktober baru kami ke kampung. Lihat On for views on top of Jugra hill.Kami ke kampung supaya dapat bertemu adik beradik isteri sebelum ke majlis perkahwinan seorang anak saudara isteri ke selatan sedikit dari kampung.


Kira seimbanglah jadinya kerana hari Sabtu dapat bertemu saudara mara sebelah saya. Hari Ahad bertemu pula saudara mara sebelah isteri. Lihat A niece's wedding reception at Bagan Lalang.


Dalam perjalanan kembali ke rumah singgah di tengah bandar raya Kuala Lumpur untuk melihat jambatan baru pejalan kaki menyeberangi Sungai Gombak ke masjid jamek. Lihat The new pedestrian bridge to Masjid Jamek Kuala Lumpur.Tengah hari Khamis 19 Oktober saya menghantar kereta yang telah dibawa ke kampung masuk bengkel  di Rawang untuk memperbaiki sistem brek yang sedikit rosak. Ketika menunggu ia siap timbul rasa untuk melihat satu lebuh raya baru memotong dari Serendah ke selatan Rawang. Lihat Checking out the Rawang-Bypass.


Menariknya kedudukan tinggi lebuh raya di lereng bukit dengan 3 km daripada keseluruhan 7 km jalan terdiri daripada sistem jejantas yang mencapai ketinggian 60 meter atas tanah memberikan pemandangan sekeliling yang menakjubkan. Terfikir alangkah bagusnya jika diadakan satu sesi larian santai atau fun run sebelum dibuka untuk kenderaan. Lihat rakaman video yang dibuat secara langsung terus ke Facebook di sini dan sini.


Sabtu hujung minggu itu 21 Oktober saya bercadang untuk duduk rumah sahaja. Tetapi apabila terlihat hebahan di FB malam sebelum itu menunjukkan ada acara wayang kulit di KLCC terus tukar fikiran.


Alang-alang dah buat keputusan keluar hari Sabtu maka mahu dihadiri sekali satu majlis busana di selatan Kuala Lumpur. Kalau tidak kerana wayang kulit tentu saya tidak membawa keluarga ke situ. Lihat Dari wayang kulit beralih ke Festival Busana Kreatif.Kembali dari majlis timbul rasa untuk singgah di satu tempat yang istimewa...


Itulah kali pertama setiap daripada kami menjejakkan kaki ke kawasan Istana Negara yang baru. Sekali lagi, kalau tidak kerana wayang kulit tidak kami sampai ke sana hari itu. Lihat First actual visit to the new Istana Negara.


Ahad keesokannya 22 Oktober baru kami keluar menurut rancangan yang sudah difikirkan sejak awal untuk hari keluarga syarikat tempat isteri bekerja. Lihat TM family day at the National Sports Complex in Shah Alam.


Secara rata aktiviti-aktiviti kecil yang dilaku sejak kembali daripada perjalanan bermotosikal awal bulan melibatkan keluarga. Kiranya saya menggantikan masa untuk berjalan bersama mereka setelah 4 hari 3 malam keluar mengembara bersama kawan-kawan. Sekian gerak penceritaan...


No comments: