Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, May 03, 2016

Tentang Pesta Buku KL 2016 dan cabaran ke atas penulisan buku

Rasanya ramai sudah tahu bahawa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 sedang berlangsung di MAEPS, Serdang 29 April hingga 9 Mei. Untuk pengetahuan inilah kali pertama ia diadakan di sana, di kompleks ekspo yang biasanya digunakan untuk pameran dan jualan barangan pertanian dan penternakan, Sebelum ini ia sudah beberapa tahun diadakan di PWTC iaitu di tengah bandar raya Kuala Lumpur. Ini ada sedikit cerita...Mereka yang rajin mengikut perkembangan penulisan saya tentu tahu sejak awal tahun lepas saya telah komited untuk menghasilkan buku-buku baru bersama HRP, Hijjaz Recording Publishing. Antara yang mahu dihasilkan adalah Siri Pengembaraan Merah Silu. Ia adalah pengembangan daripada trilogi asal novel "Berpetualang ke Aceh" yang saya tulis dan terbitkan sendiri 2006-2007.  Setakat ini sebuah buku siri baru telah selamat diterbitkan pada bulan September 2015. Lihat artikel-artikel berikut :-


1. Mencari Diri dan Erti : Menjejak Salasilah Kesultanan yang Hilang" dah keluar!

2. Kenangan Sekolah Sains Johor dalam buku "Mencari Diri dan Erti"

3. Wawancara siaran langsung "Mencari Diri dan Erti" di TV1

4. Buku "Mencari Diri dan Erti" dah masuk kedai...

5. Bila yang tiada daya dan upaya mengharapkan gerak penulisan yang tepat daripadaNya...


Untuk pesta buku ini saya asalnya dijadualkan untuk keluar dengan satu buku baru di bawah siri lain yang dipanggil Siri Pemikiran Merah Silu. Tetapi disebabkan gangguan dalam rentak penulisan saya cuma dapat menyiapkan manuskrip buku pertama siri tersebut pada penghujung bulan Mac lalu tidak sempat diterbitkan untuk pesta buku. Apapun saya ada naskah buku kedua Siri Pengembaraan Merah Silu yang sudah cukup sifat untuk diterbitkan seawal pertengahan April. Tetapi disebabkan muncul halangan lain pada pihak penerbit saya dimaklumkan ia juga tidak dapat dipersembahkan untuk pesta buku.

Maka nak tak nak cuma buku "Mencari Diri dan Erti" yang sudah berada di pasaran sejak setengah tahun lalu sahajalah yang dapat ditonjolkan dalam pesta buku KL yang merupakan pesta terbesar seumpamanya di negara kita. Sekitar 3 minggu lepas saya dihubungi pihak HRP meminta saya untuk hadir sesi bedah buku untuk tajuk itu, pada 6 Mei. Setelah mendapati tarikh ini tiada selisih dengan apa-apa komitmen lain saya pun bersetuju. Tidak lama kemudian poster untuk sesi pun dikeluarkan lalu diwar-warkan melalui Facebook dan Whatsapp.Seminggu lepas pihak HRP menghubungi saya lagi lalu memberitahu bahawa buku sambungan untuk "Mencari Diri dan Erti", buku yang diberi tajuk "Menelusuri Jejak Leluhur : Menyingkap Makna Wasiat Nabi" dapat diterbikan untuk pesta buku. Cuma ia akan keluar daripada kilang lambat sedikit iaitu selepas beberapa hari pesta berlangsung. Dengan itu ia juga akan dimasukkan dalam sesi bedah buku 6 Mei. Biar dikongsikan rangka soal jawab untuk sesi yang disediakan oleh pihak HRP...


TAJUK BUKU: MENCARI DIRI DAN ERTI: MENJEJAK SALASILAH KESULTANAN YANG HILANG

PENULIS: RADZI SAPIEE@ MERAH SILU

6 Mei 2016 (Jumaat): 10-11 Pagi
                                                      
Dalam tempoh 5-10 minit pertama, penulis diminta memperkenalkan sedikit sebanyak tentang buku Mencari Diri dan Erti tersebut. Dan pada akhir sesi, penulis diminta memperkenalkan buku baru Menelusuri Jejak Leluhur: Menyingkap Makna Wasiat Nabi.

1.       Saya difahamkan buku travelog ini sebenarnya telah diolah daripada siri Berpetualang Ke Aceh, yang pernah diterbitkan sebelum ini. Jadi boleh En Radzi terangkan sedikit tentang siri-siri  buku tersebut.

2.       Mengenai buku Mencari Diri dan Erti Ini: Menjejak Salasilah Kesultanan yang Hilang, apa yang Encik Radzi cuba sampaikan?

3.       Encik Radzi, mengapakah Berpetualang Ke Aceh? Kenapa ‘Aceh’ yang dipilih, bukan negara lain? Adakah ianya ada keistimewaan sendiri? Ataupun hanya kebetulan sebagai penyedap tajuk?

4.       Jadi, adakah buku ini hanya menyentuh sejarah-sejarah berkaitan kerajaan Aceh sahaja? Atau turut mengaitkan dengan kerajaan lain.

5.       Dalam buku ini ada diceritakan tentang kerajaan, kesultanan terdahulu dan sebagainya. Adakah semua itu berdasarkan kajian En Radzi sendiri? Atau ada unsur tokok tambah atau sebagainya?

6.       Menghasilkan sebuah travelog pada masa sama menyelitkan unsur sejarah dengan fakta yang ampuh, bukanlah sesuatu yang mudah. Jadi bagaimana En Radzi mendapat ilham dalam  menghasilkan sebuah buku yang begitu unik ini?

7.       Saya juga mendapat dapat tahu, banyak lagi buku yang akan dihasilkan dan diterbitkan oleh Hijjaz Record Publishing selepas ini, boleh jelaskan secara ringkas bersama-sama kami di sini. (memperkenalkan buku Menelusuri Jejak Leluhur; Menyingkap Makna Wasiat Nabi).

8.       Sejak berada di pasaran pada akhir tahun lepas, buku ini antara buku best seller HRP yang begitu mendapat sambutan.  Namun, untuk selepas ini apa pula harapan En Radzi terhadap buku-buku bergenre sejarah seperti ini?

9.       Akhir kata, mengapa buku ini wajar dimiliki dan dibaca oleh semua pembaca?
Berita bahawa buku kedua dalam Siri Pengembaraan Merah Silu dapat diterbitkan untuk Pesta Buku KL, cuma lewat sedikit apa lagi baru ini kilang harus bercuti lama kerana sambutan Hari Buruh 1 Mei sungguh menaikkan semangat untuk terus berkarya. Cuma tadi saya baru mendapat berita yang agak mengganggu daripada HRP. Saya diberitahu oleh pengarang bahawa pihak KDN iaitu Kementrian Dalam Negeri telah datang ke gerai HRP lalu meminta penjualan buku "Mencari Diri dan Erti" dihentikan. Ini kerana ada dakwaan bahawa buku ini memiliki unsur-unsur Syiah lalu harus disemak dahulu oleh JAKIM, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Apabila HRP memberitahu bahawa satu sesi bedah buku untuk tajuk tersebut akan diadakan pada 6 Mei, KDN juga meminta ia agar dibatalkan. Hal ini cukup mengganggu sehingga saya diberitahu pengurus besar HRP sudah akur lalu mahu membatalkan sesi. Saya pula meminta kepastian daripada pengarang bagaimanakah kata-kata dituturkan oleh pihak KDN. Setelah meneliti butiran saya dapati ia lebih pada nasihat, bukan disabitkan kesalahan lalu sebetulnya tidak ada halangan untuk meneruskan penjualan mahupun sesi sekurang-kurangnya buat masa ini.

Cuma saya tidak dapat menghubungi pengurus untuk menjernihkan keadaan, Beliau harus sangat sibuk ketika ini lalu susah untuk dihubungi. Tak mengapa. Saya pun telah bercadang akan mula hadir ke pesta buku mulai esok iaitu hari Rabu 4 Mei. Saya percaya sesi boleh diteruskan... kalau perlu, ubah sahaja tajuk menjadi perbincangan buku tentang keseluruhan Siri Pengembaraan Merah Silu itu sendiri. Di celah-celah itu bolehlah disentuh tentang buku "Mencari Diri dan Erti". Kalau mahu boleh sahaja dakwaan buku kononnya berunsur Syiah diangkat lalu saya akan menjawabnya di hadapan khalayak ramai. Saya yakin tidak berbuat salah dan boleh menerangkan keadaan walau secara spontan.

Pengarang memaklumkan pihak KDN telah menunjukkan muka-muka surat tertentu yang didakwa berbau Syiah itu. Saya telah menelitinya kembali lalu mendapati ia cuma satu kumpulan hujah untuk menjawab dakwaan sesetengah sejarawan bahawa Kesultanan Perlak yang muncul di bahagian utara Pulau Sumatera 1,200 tahun dahulu adalah sebuah kerajaan Syiah. Dalam membina hujah dan menerangkan keadaan saya telah menghuraikan beberapa cabang ajaran Syiah dan perkara pokok yang dipercayai penganutnya. Tidaklah sesekali saya menyokong mana-mana unsur Syiah yang sesat lagi menyesatkan. 

Nah. Anda nilailah sendiri muka-muka surat berkenaan. Cukup saya menyebut tentangnya. Insyaallah jumpa kita di pesta buku terutama pada sesi bedah buku jam 10-11 pagi Jumaat 6 Mei ini...


No comments: