Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Februari 15, 2013

HIKMAH menjejak Beruas-Gangga Negara

Ini adalah cerita perjalanan kecil yang menyusul selepas selesainya acara HIKMAH III. Rujuk artikel HIKMAH III, PESAWAD, Laksamana Muhammad Amin dan Keramat Kuala Bidor.


Tengah hari Isnin 28 Januari 2013, setelah puas berehat di hotel kami suami isteri membawa anak-anak mengorak langkah keluar.


 Singgah sebentar di kawasan menghadap perairan Pulau Pangkor di sebelah jeti bot laju...


Kemudian baru keluar dari pulau buatan Marina Island, terus melepasi pinggiran pekan Lumut untuk menaiki jambatan menyeberangi Sungai Dinding.


Saya ada hajat tertunda mahu melihat kawasan Batu Undan di mana terdapat kilang atau tempat penyimpanan tepung yang sangat besar. Ketika tergerak mahu melihatnya dalam satu perjalanan solo bermotosikal besar setengah tahun lalu tiba-tiba tayar motosikal meletup. Lihat artikel lama Perjalanan jauh bermotosikal besar setelah 9 tahun - Cabaran pusing Beruas-Gangganegara?

Saya tertarik dengan nama Batu Undan juga bangunan tempat menyimpan tepung yang boleh kelihatan dari pekan Lumut. Saya juga mahu melihat pemandangan Sungai Dinding dari sebelah sini. Lihat artikel Dinding river from Batu Undan dan Going slightly inland at Batu Undan, Lumut   di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Selesai itu kami ke masjid jamek Segari untuk bersolat. Saya pernah bermalam di sini untuk menyusuri sejumlah petunjuk dalam mimpi. Lihat artikel Beruas, kaitan dengan Aceh dan melihat bulan... Antara mimpi dan realiti kehidupan yang dibuat 5 tahun lalu.


Sejak berjaya menyusuri lalu mengenal beberapa tempat di sekitar saya selalu mendatanginya setiap kali berpeluang...


Antaranya adalah tempat penjagaan dan pemeliharaan penyu. Lihat Just love 'em Segari turtles.


Kemudian ke hutan simpan di mana terdapat pohon beruas...

Kami juga pergi ke satu kawasan pantai di mana saya diberitahu ada terdapat pusat kerajaan ghaib di laut yang bercirikan kerajaan lagenda Atlantis.

Di sini kami pernah terjumpa satu medan elektrostatik yang pelik kerana membuatkan rambut kami asyik tercacak berdiri ke atas. Namun kali ini kami tidak dapat menemukannya. Rujuk artikel lama Jalan-jalan Perak sebelah barat : Atlantis Gangganegara?


Tiada ulasan: