Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, April 14, 2009

Keseronokan mengejar mengkarung - satu selingan

Ini ialah gambar seekor mengkarung bertenggek di atas beg motosikal besar saya pada satu hari minggu lepas, di halaman rumah tempat saya menetap kini di Bandar Tasik Puteri. Sepanjang 4 bulan menetap di sini, inilah kali pertama saya terlihat binatang jenic cicak ini di mana-mana di sekitar itu. Sebelum itu, saya terlihat mengkarung ini terlompat-lompat cuba memanjat dinding luar rumah tetapi tidak melekat. Kelakar saya melihat itu lebih-lebih lagi setelah agak lama tidak melihat binatang ini.

Sekitar setengah jam kemudian, saya keluar dari rumah lalu terlihat mengkarung ini duduk diam bertenggek di atas beg motosikal. Ah... apakah ada sesuatu yang ingin diberitahunya? Yang pasti teringat zaman kanak-kanak di mana saya suka menangkap binatang-binatang kecil dari serangga seperti kumbang dan rama-rama hingga ke ikan-ikan di longkang besar.

Mengkarung ini mengingatkan pada ketika saya selalu bertandang di rumah seorang bapa saudara di Bukit Damansara. Di taman belakang rumah, sering kelihatan mengkarung-mengkarung tetapi yang berwarna hijau berlari-lari di atas tembok. Hmm... baru teringat, mengkarung boleh bertukar warna. Jadi tak penting sangat le jika ia berwarna hijau seperti dalam ingatan atau berwarna coklat seperti kelihatan di atas.

Yang saya ingat, adik dan sepupu saya sering ikut sama cuba menangkap mengkarung-mengkarung ini. Selalunya kami menggunakan beg plastik untuk mencekup binatang seperti biasa kami buat apabila menangkap kumbang, rama-rama dan baru saya ingat satu lagi serangga kegemaran, belalang lebih-lebih lagi kalau dapat belakang kunyit yang besar-besar!

Malangnya kami sebenarnya tidak pernah betul-betul dapat menangkap walau seekor pun mengkarung. Paling kuat kami dapat menangkap badannya sebelum tangan kami digigit lalu kami secara spontan melepaskan genggaman. Lagi satu, dapat tangkap ekornya. Kira dah elok le sebab ekornya jauh daripada kepala, tak dapatlah ia menggigit. Tapi kami lupa, mengkarung juga seperti cicak. Ekornya boleh putus terutama bahagian hujung untuk tumbuh balik. Lalu melepaslah hajat kami untuk membela mengkarung hasil tangkapan sendiri.

Kini saya sudah tidak tertarik lagi untuk menangkap apa-apa binatang. Melihat mengkarung di halaman naik bertenggek ke atas beg motosikal cuma membuka kenangan. Sekian! :]

3 comments:

Anonymous said...

klakar laa.. betul2.. dlu i pun sukemengkarung

Unknown said...

Mende siak x paham

Marjinah said...

Salam .. tu bukan mengkarung.mengkarung berkilat sisik licin. Tu cicak kubeng