Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, January 20, 2018

Menerbitkan buku Adam Melayu dan Benua Tua

Merujuk pada artikel Tentang backlog penulisan dan usaha buku baru... yang ditulis hampir 3 minggu lalu. Sudah disebut tentang satu projek buku berkembar yang sedang berjalan berserta sedikit perkembangan tentangnya dalam artikel tersebut. Sekarang biar ditambah beberapa perkembangan terbaru tentang projek  itu...


Adapun ketika membuat artikel Tentang backlog penulisan dan usaha buku baru... saya sedang sibuk membuat semakan dan penyuntingan terakhir pada buku berkembar. Siap sahaja itu awal pagi Rabu 4 Januari saya pun membuat update berikut di Facebook jam 2:57pagi...

 ·

SIKIT JE LAGI...

Alhamdulillah. Sukacita dimaklumkan siap sudah editting lapisan terakhir untuk buku pertama saya tentang masa. Dah jadi PDF yang boleh masuk print dah, cuma belum buat ISBN dan belum siap design kulit buku selain belum cukup modal duit nak cetak. Lepas ni giliran editting terakhir buku dua pulak. Tak lama lagi saya boleh bukak proper pre-order page untuk bank-in duit...



-----------------



Sambil itu jumlah tempahan untuk buku (dimulakan Isnin 2 Januari) meningkat. Jam 2.53 petang Khamis itu juga saya membuat update berikut di FB...





BUKU BARU TENTANG MASA HAMPIR MENCAPAI 70 SET TEMPAHAN

Salam. Baru sebentar tadi saya dapati jumlah tempahan untuk 2 buku terbaru saya yang mahu diterbitkan secara berkembar mencapai 66 tempahan atau pre-order. Ini menghampiri sasaran 70 order awal untuk mendapatkan wang RM7,700 bagi melengkapkan jumlah yang perlu bagi mencetak 1,000 naskah setiap tajuk. Jumlah ini adalah baki setelah saya menerima sumbangan wang yang agak besar oleh seorang kenalan/pembaca yang prihatin ketika saya mula2 menyatakan hasrat mahu mencetak buku kepada umum lebih sebulan lalu. Baki diperlukan RM7,700 itu bersamaan 70 set buku (RM55 harga buku pertama + RM55 harga buku kedua) atau 70 x RM110.

Kalau setiap tempahan yang diterima itu dilaksanakan dengan kemasukan wang,RM110 setiap satu (tak campur kos pos) bukan sekadar janji atau kata2 kosong maka cukuplah duit saya untuk mencetak buku. Selain itu tinggal mahu menyiapkan sedikit lagi proses editing lapisan akhir dan siap reka bentuk kulit yang diserahkan kepada seorang sahabat juga mendapatkan nombor ISBN iaitu nombor siri buku. daripada pihak berkenaan. Dengan ini biar diletakkan senarai tempahan seperti dilihat tadi berserta tambahan 30 lagi tempat kosong. Jumlah ditambah untuk menampung apa2 lagi kos yang perlu termasuk jika 70 nama terawal belum lengkap membuat bayaran apabila diperlukan pada masanya. Selain itu ia untuk menempatkan tempahan baru selepas jumlah melimpah melepasi 70. Sila copy dan tambah nama untuk tempahan kemudian paste di ruang komen...

p/s : Ketika ini editing lapisan akhir telah sampai pada muka surat 48 buku dua. Ia adalah muka surat pembuka Bab 2 yang akan menceritakan hasil penelitian saya setelah membuat lawatan lapangan ke Candi Borobudur.

SENARAI MEREKA YANG BERMINAT UNTUK PRE-ORDER (2 TAJUK BUKU SEKALIGUS)

1. Buck Rahman = Mohd Bakeri Ab. Rahman - 013-9279566
2. Poksu May
3. Hasanuddin Yusof
4. Hasanuddin Md Isa
5. Hasbullah Abdullah
6. R.A. Huzaifah
7.mohd Hazri
8. Jeffri Shah Sahrin 0138535556
9.Muhammad Fiqri 0172788536
10. Muhamad Firdaus Razak 0126657941
11. Nazila Jaafar
12.Ayob Tan h/p0102253250
13.rza Bobbydigital - Mohammad Yusrizal bin Mohd Uri 013-8367397
14. hailmy alghazali
15. Apis Hafiz 019-3393290
16. Noor Hayati Muhammad 0106590865
17. Zulkifli Yusof (FB: Zul Yusof)
18.rafidah ahmad
19.Mohd Rosli Ikhwan
20.Tok Likong 0136248651
21. Hishamudin bin Mohamad Twontawi - 134961425
22. HAIRUL NIZAM BIN DAUD 0196261578
23. Muhd Huzaimi Razhi
24. Awang Zuhud
25. Ahmad Ab Wahid
26. Azhar
27. Nur Salwani Zainuddin-01110834971
28. Azlan Shah Mustafa - 0192322842
29. Mohd Aswade Ali +965-94920317
30. MOHAMAD IKHWAN SHAFIQ BIN RUSHDAN ( FB : Ikhwan Shafiq ) 0189100680
31. Aidawati Dahari (0123996026)
32. Rosdan Abdul Manan (019 2861794)
33. SirNoordin Khalid
34. Jimio Zuraiman - 0166010484
35. Azhari Saari
36. Muhd Habil Mat Nor 0195150148
37. Siti Aminah
38. Shaharul Ezlan 0195505484
39. Nizam 0122513408
40. Mohammad Afkar 0192862499
41. Amir Fadhli Razali 0199805689
42. Cikgooden ahmad
43. Mohamad Rizal 0173572010
44.Jusnizan Ramli 0135144979 - saya masih di hospital . Urusan bank in tak dapat dilaksanakan buat masa ini
45.Riffai Mohammad 0126105606
46.Sazreen
47.camar yang pulang
48.Mohd Rizal bin Majid
Fb Sinar fataa..01132952447
49. Hassanudden 0132898982
50.bahtera merdeka
51.Rameli Deraman 0199141919
52.Fadli Al Akiti
53. Lokman Bin Mahmud
54. QuQies Nunsari
55. Azhar Osman 0194203983
56. Mohd Zaini b Mohd Zin... hp 0193169515
57. Mohamed Ridzuan Kassim 01126997919
58. Emma Emrys 01110130503
59.Hazrin Salim Marjan 0192856285
60.Intan Junizah 0125857769
61. Muhd Fakhri Alias @ Hadif Ibrahim Fakhri 0193879228
62. Aziz Ahmad @ Ahmad Aziz
63. AlFakir AlTakiri @ Mohamad Fikri 0199599165
64. Rosselle Liena
65. Rasmin Haji Emao
66. Mohd hafiz zainal. 1set
67.
68.
69.
70.



Sambil itu juga ramai telah meminta nombor akaun bank untuk membuat bayaran. Tetapi saya pula belum bersedia untuk menanganinya. Fikir saya bila dah siap semakan dan suntikan lapisan terakhir baru diberikan nombor akaun bank, setelah dibuka satu page berkenaan di FB. Tengok-tengok semakan dan suntingan masih tak siap-siap juga sedangkan saya pula terasa tekanan semakin meningkat untuk menyiapkannya agar dapat dibuka page dan beri nombor akaun.

Petang Jumaat itu saya mendapat gerak untuk membuka page walau belum siap semakan dan suntingan. Berikut adalah updates yang dibuat tentang itu...



-------------


January 5 at 3:47pm ·

SAMPAI GERAK UNTUK MENERBITKAN PAGE BUKU2 TENTANG MASA

Salam semua.Sukacita dimaklumkan saya telah mendapat gerak untuk membuka page khas bagi penerbitan dua buah buku saya yang mahu diterbitkan secara berkembar tidak lama lagi. Sila masuk sini.. Urusan jual beli juga mendapatkan maklumat tentang buku boleh dilihat di situ...



January 5 at 3:53pm ·

SEDIKIT TENTANG PAGE

OK. Adapun page ini dibuka untuk memudahkan urusan saya berkenaan buku dengan pembaca. Antaranya adalah soal bayaran untuk pre-order buku. Sudah dimaklumkan bahawa saya memerlukan lagi RM7,700 untuk menampung baki kos percetakan buku. Selain daripada itu telah disumbangkan oleh seorang kenalan prihatin sebaik sahaja mendapat tahu saya memerlukan wang untuk mencetak buku lebih sebulan lalu..

Sudah dimaklumkan juga bahawa kali ini saya mahu menerbitkan buku berkembar (2 buku dalam satu set diterbitkan sekaligus) pada harga RM55 setiap naskah satu tajuk. Ini bermakna satu set berharga RM110(RM55 x 2).Pembelian 70 set dan bayaran penuh sudah cukup untuk menampung baki kos penerbitan RM7,700 itu (RM110 x 70).

Semalam saya telah menerima 70 nama yang mahu membuat pre-order sejak ia dibuka. Setelah itu ada tambahan beberapa nama. Sama ada saya akan menerima jumlah yang diperlukan itu selepas ini adalah sesuatu yang diperhatikan nanti. Harap2 mereka yang menyatakan mahu beli itu dapat berpegang dengan kata2...



January 5 at 4:12pm ·

CARA MEMBUAT PEMBAYARAN PRE-ORDER

Hari ini juga, selepas solat Jumaat saya telah dapat membuat anggaran berat buku. Didapati satu set buku berkembar itu boleh muat dalam satu plastik 1kg Poslaju. Dengan ini bolehlah ditetapkan bayaran seperti berikut...

1. RM110 sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Insyaallah akan diadakan satu majlis soft-launch di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang untuk itu.

2. RM120.50 (satu set buku + RM10.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM126.85 (satu set buku + RM16.85 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Ingat. Untuk pre-order ini saya jual sekaligus satu set ya. TIDAK BOLEH untuk satu buku sahaja. Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

Maybank - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof

Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.

Kalau cukup wang yang diperlukan insyaallah saya akan menghantar naskah untuk cetakan dalam tempoh seminggu dua lagi. Kalau itu berlaku insyaallah tuan2 dan puan2 boleh menerima buku sebelum tamat bulan Februari...



January 5 at 4:58pm ·

MULA REKOD PEMBAYARAN

Alhamdulillah. Dah ada orang bayar dah. Dah boleh masuk dalam rekod/tandakan dalam senarai...

SENARAI MEREKA YANG BERMINAT UNTUK PRE-ORDER (2 TAJUK BUKU SEKALIGUS)

1. Buck Rahman = Mohd Bakeri Ab. Rahman - 013-9279566
2. Poksu May (paid + post)
3. Hasanuddin Yusof
4. Hasanuddin Md Isa
5. Hasbullah Abdullah
6. R.A. Huzaifah
7.mohd Hazri
8. Jeffri Shah Sahrin 0138535556
9.Muhammad Fiqri 0172788536
10. Muhamad Firdaus Razak 0126657941
11. Nazila Jaafar
12.Ayob Tan h/p0102253250
13.rza Bobbydigital - Mohammad Yusrizal bin Mohd Uri 013-8367397
14. hailmy alghazali
15. Apis Hafiz 019-3393290
16. Noor Hayati Muhammad 0106590865
17. Zulkifli Yusof (FB: Zul Yusof)
18.rafidah ahmad
19.Mohd Rosli Ikhwan
20.Tok Likong 0136248651
21. Hishamudin bin Mohamad Twontawi - 134961425
22. HAIRUL NIZAM BIN DAUD 0196261578
23. Muhd Huzaimi Razhi
24. Awang Zuhud
25. Ahmad Ab Wahid
26. Azhar
27. Nur Salwani Zainuddin-01110834971
28. Azlan Shah Mustafa - 0192322842
29. Mohd Aswade Ali +965-94920317
30. MOHAMAD IKHWAN SHAFIQ BIN RUSHDAN ( FB : Ikhwan Shafiq ) 0189100680
31. Aidawati Dahari (0123996026)
32. Rosdan Abdul Manan (019 2861794)
33. SirNoordin Khalid
34. Jimio Zuraiman - 0166010484
35. Azhari Saari
36. Muhd Habil Mat Nor 0195150148
37. Siti Aminah
38. Shaharul Ezlan 0195505484
39. Nizam 0122513408
40. Mohammad Afkar 0192862499
41. Amir Fadhli Razali 0199805689
42. Cikgooden ahmad
43. Mohamad Rizal 0173572010
44.Jusnizan Ramli 0135144979 - saya masih di hospital . Urusan bank in tak dapat dilaksanakan buat masa ini
45.Riffai Mohammad 0126105606
46.Sazreen
47.camar yang pulang
48.Mohd Rizal bin Majid
Fb Sinar fataa..01132952447
49. Hassanudden 0132898982
50.bahtera merdeka
51.Rameli Deraman 0199141919
52.Fadli Al Akiti
53. Lokman Bin Mahmud
54. QuQies Nunsari
55. Azhar Osman 0194203983
56. Mohd Zaini b Mohd Zin... hp 0193169515
57. Mohamed Ridzuan Kassim 01126997919
58. Emma Emrys 01110130503
59.Hazrin Salim Marjan 0192856285
60.Intan Junizah 0125857769
61. Muhd Fakhri Alias @ Hadif Ibrahim Fakhri 0193879228
62. Aziz Ahmad @ Ahmad Aziz
63. AlFakir AlTakiri @ Mohamad Fikri 0199599165
64. Rosselle Liena
65. Rasmin Haji Emao
66. Mohd hafiz zainal. 1set
67. Irwan Haniff
68. Busu Nurul
69. Ahmad Fadzli Al-Fanjumi
70. Hamzah Abu Talib 0129120960

Tempahan seterusnya :-

71. Ahmad Afifi Bin Sulaiman 011-10609787
72. Mohd Hizam Bin Hussain



---------------------


Dengan itu tekanan untuk menyiapkan semakan dan suntingan secepat mungkin pun surut. Esoknya petang Sabtu 6 Jan saya pun membawa isteri dan anak-anak berjalan-jalan di KLCC. Terlihat buku terbaru saya bersama Hijjaz Records Publishing (HRP) merangkap buku ke-3 bersama mereka merangkap buku ke-10 secara keseluruhan mendapat tempat yang elok di kedai buku ekslusif Kinokuniya dalam KLCC. Saya pun membuat update berikut jam 8.04 malam itu...



Alhamdulillah. Buku ke-3 saya bersama Hijjaz Records Publishing merangkap buku ke-10 saya secara keseluruhan ada dalam seleksi terpilih di Books Kinokuniya KLCC. Sambil itu usaha sedang berjalan untuk menerbitkan sendiri 2 buku saya seterusnya secara berkembar. Kalau tiada aral melintang insyaallah ia akan menemui pembaca penghujung bulan Februari...


---------------------


Esoknya Ahad saya menyambung semakan dan suntingan buku berkembar. Jam 11.03am  saya membuat update berikut :-



Menyambung final layer editting. Masuk Bab 9 dan muka surat 269 buku kedua tentang masa...



----------------------


Isnin sebelum Maghrib 8 Januari baru semakan dan suntikan terasa cukup siap lalu saya membuat update berikut jam 7:11pm...



MASUK FASA SETERUSNYA - MENUNGGU MASA UNTUK BUKU DICETAK

Salam. Merujuk pada proses final editting 2 buku berkembar tentang masa. Alhamdulillah ia berjaya disiapkan lewat malam semalam Cuma baru petang ni bagitau sebab nak siapkan penulisan artikel2 tentang hari kedua perjalanan saya di Thailand 12-23 Disember di blogspots.

Sekarang tinggal nak dapatkan nombor ISBN, siapkan reka bentuk cover atau kulit buku sambil tunggu cukup modal untuk mencetak. Kalau tiada aral melintang minggu hadapan saya hantar masuk kilang.

Selepas Asar tadi pula saya telah menerima bayaran ke-13 untuk pre-order. Itu adalah satu penanda aras yang baik sebelum saya menerima beberapa lagi bayaran selepas itu. Tu yang rasa elok buat update ini sebelum Maghrib. Semoga lebih ramai menyusul untuk membuat bayaran lalu buku dapat dicetak awal... :]


-------------------


Petang Selasa 9 Januari saya pergi mendapatkan nombor ISBN untuk penerbitan buku lalu membuat update berikut jam 10:47pm...
 ·



FAKTOR NOMBOR 19

Alhamdulillah saya telah mendapat nombor ISBN bagi kedua2 buku saya tentang masa petang tadi. Sebentar tadi pula saya menerima bayaran ke-19 bagi pre-order buku. Nampak macam penutup untuk tarikh hari ini 9 Januari = 9/1 Bayaran ke 19 pada 9/1. 1991... 191... 19. Hmm..


-------------------


Rabu tengah hari 10 Januari timbul rasa untuk membuat grup berkenaan dalam aplikasi telefon pintar WhatsApp lalu ini diumumkan dalam FB seperti berikut :-


GRUP WHATSAPP "ADAM MELAYU BENUA TUA"

Salam. Hari ini sementara menunggu kawan datang untuk menetapkan konsep artwork yang mahu ditonjolkan pada kulit buku "Adam dan Melayu 60,000 Tahun Lalu" juga 'kembarnya' buku "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" saya mahu membuka satu grup Whatsapp dengan tajuk atas. Pada peringkat ini ia untuk memudahkan saya menjejak siapakah yang telah membuat pre-order buku. Nanti bila buku siap dicetak saya juga boleh menjejak buku2 mana telah diposkan dan apakah kepada pemilik dan alamat yang betul.

Walaupun saya telah mula menyimpan rekod senarai pembeli berserta nombor telefon dan alamat rumah saya harus berhati2 takut ada tersilap hantar Sekurang2nya dengan ada grup Whatsapp saya boleh memastikan nombor telefon yang betul milik seorang pembeli. Maklumlah, masuk aje nama dalam grup Whatsapp mesti nombor telefon muncul berserta nama sekurang2nya pada paparan saya. Jadi kalau ada tersilap letak boleh disedari dan dibetulkan seketika itu juga. Selain itu ia boleh menjadi wadah untuk bersilaturrahim berkongsi dan berbincang maklumat. Boleh juga berkongsi rancangan program akan datang.

Saya mulakan dengan memasukkan mereka yang sudah membuat bayaran pre-order ya. Lain daripada itu akan dimasukkan kemudian. Dikongsikan di sini senarai penempah berserta maklumat berkenaan...

Nama No Tel Payment (Numbered when done)

1. Buck Rahman = Mohd Bakeri Ab. Rahman - 013-9279566
2. Poksu May (MOHD AZMAN BIN IBRAHIM) 019-9577106 1st paid with post 5 Jan
3. Hasanuddin Yusof
4. Hasanuddin Md Isa 12th paid with post 8 Jan
5. Hasbullah Abdullah 017-9872360 2nd paid 5 Jan
6. R.A. Huzaifah
7.mohd Hazri 0 13-482 9218 15th paid with post 8 Jan
8. Jeffri Shah Sahrin 013-8535556
9.Muhammad Fiqri 0172788536
10. Muhamad Firdaus Razak 0126657941
11. Nazila Jaafar 017-2522345 17th paid with post 8 Jan
12.Ayob Tan 0102253250 14th paid with post 8 Jan
13.rza Bobbydigital - Mohammad Yusrizal bin Mohd Uri 013-8367397
14. Hailmy Alghazali 019-7785073 5th paid with post 6 Jan
15. Apis Hafiz 019-3393290 19th paid with post 9 Jan
16. Noor Hayati Muhammad 010-6590865
17. Zulkifli Yusof (FB: Zul Yusof)
18. Rafidah Ahmad 0 19-495 4903 8th paid with post 7 Jan
19.Mohd Rosli Ikhwan
20.Tok Likong 0136248651
21. Hishamudin bin Mohamad Twontawi 013-4961425
22. HAIRUL NIZAM BIN DAUD 019-6261578
23. Muhd Huzaimi Razhi
24. Awang Zuhud
25. Ahmad Ab Wahid
26. Azhar
27. Nur Salwani Zainuddin 011-10834971
28. Azlan Shah Mustafa 019-2322842 20th paid with post 10 Jan
29. Mohd Aswade Ali +965-94920317, 019-3865773 4th paid with post 6 Jan
30. MOHAMAD IKHWAN SHAFIQ BIN RUSHDAN ( FB : Ikhwan Shafiq ) 018-9100680
31. Aidawati Dahari 012-3996026 9th paid with post 7 Jan
32. Rosdan Abdul Manan 019- 2861794
33. SirNoordin Khalid
34. Jimio Zuraiman 016-6010484
35. Azhari Saari
36. Muhd Habil Mat Nor 019-5150148
37. Siti Aminah
38. Shaharul Ezlan 019-5505484
39. Nizam 0122513408
40. Mohammad Afkar 019-2862499
41. Amir Fadhli Razali 019-9805689
42. Cikgooden ahmad 017-3572010
43. Mohamad Rizal
44.Jusnizan Ramli 013-5144979
45.Riffai Mohammad 0126105606
46.Sazreen
47.camar yang pulang (Yatt) 6th paid 6 Jan
48.Mohd Rizal bin Majid Fb Sinar fataa 011-32952447
49. Hassanudden Ab Razak 013-2898982 16th paid with post 8 Jan
50.bahtera merdeka (Yatt) 7th paid 6 Jan
51.Rameli Deraman 019-9141919 11th paid with post 7 Jan
52.Fadli Al Akiti
53. Lokman Bin Mahmud
54. QuQies Nunsari
55. Azhar Osman 019-4203983
56. Mohd Zaini b Mohd Zin 019-3169515
57. Mohamed Ridzuan Kassim 011-26997919
58. Emma Emrys 011-10130503 13th paid 8 Jan
59.Hazrin Salim Marjan 019-2856285
60.Intan Junizah 0125857769
61. Muhd Fakhri Alias @ Hadif Ibrahim Fakhri 019-3879228
62. Aziz Ahmad @ Ahmad Aziz
63. AlFakir AlTakiri @ Mohamad Fikri 019-9599165
64. Rosselle Liena
65. Rasmin Haji Emao
66. Mohd hafiz zainal. 1set
67. Irwan Haniff
68. Busu Nurul
69. Ahmad Fadzli Al-Fanjumi 013-9515171 3rd paid with post 5 Jan
70. Hamzah Abu Talib 012-9120960 10th paid with post 7 Jan

Tempahan seterusnya :-

71. Ahmad Afifi Bin Sulaiman 011-10609787
72. Mohd Hizam Bin Hussain
73. Rusmazuki Mat Jusoh 013-3798588


---------------


Ini diikuti update berikut pagi Khamis 11 Januari jam 10:12am...





KONSEP KULIT BUKU DAN SEDIKIT PERKEMBANGAN TERBARU

Salam semua. Sukacita dimaklumkan malam tadi telah dibincangkan konsep reka bentuk kulit buku "Adam dan Melayu: juga 'kembarnya' "Benua Tua Melayu". Saya mahu ia dibuat seperti kulit2 buku pemikir Islam antarabangsa, Syed Hossein Nasr yang banyak menulis tentang ilmu Tasawuf dan falsafah tinggi Islam itu. Insyaallah ia dapat disiapkan dalam tempoh beberapa hari lagi, Dan insyaallah dengan itu PDF buku akan dihantar ke kilang cetak awal minggu hadapan.

Sukacita dimaklumkan walaupun difahamkan ramai mahu menunggu duit gaji masuk hujung bulan sebelum membuat pembayaran tempahan awal atau pre-order buku, ramai juga telah membayar sejak 'kaunter pembayaran' dibuka Jumaat lalu. Hari ini masuk hari ke-7 ia dibuka. Pagi tadi saya telah menerima bayaran yang ke-28.

Di sini ingin saya berkongsi kembali maklumat tentang cara pembayaran buku. Ia diambil daripada hebahan berkenaan Jumaat lalu dengan sedikit suntingan...

CARA MEMBUAT PEMBAYARAN PRE-ORDER

1. RM110 sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Insyaallah akan diadakan satu majlis soft-launch di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang untuk itu.

2. RM120.50 (satu set buku + RM10.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM126.85 (satu set buku + RM16.85 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Untuk pre-order ini saya jual sekaligus satu set ya. TIDAK BOLEH untuk satu buku sahaja. Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

Maybank - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof

Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.



---------------


Petang Rabu 17 Januari saya mendapat data katalog yang dipanggil PDP untuk deskripsi atau penerangan ringkas rasmi tentang isi buku juga untuk kedudukan dalam skema perpustaakaan antarabangsa. Dalam tempoh beberapa kebelakangan itu pula saya sebenarnya membuat lagi semakan dan penyuntingan isi buku, kali ini pada peringkat PDF dan ini baru dapat disempurnakan Selasa itu. Gambar berkenaan PDP pun dikongsikan di FB...



Caption untuk update ini ringkas - "Alhamdulillah dapat dah PDP. Insyaallah these books will rock!"/ Saya gembira kerana deskripsi yang diberikan menunjukkan dengan jelas bahawa buku-buku saya ini memiliki kandungan pemikiran dan keintelektualan yang tinggi.




Sekarang biar kita terus bergerak pada perkembangan terkini. Adapun petang Rabu itu juga saya telah menghantar kandungan dan reka bentuk buku ke kilang cetak. Sebelum itu ada dibuat sedikit perubahan pada warna dan bentuk/saiz teks tajuk buku.  Petang semalam Jumaat 19 Januari saya telah membuat semakan terhadap mock copy yang dikeluarkan pihak mereka lalu membuat sedikit perubahan lagi pada reka bentuk buku. Ini adalah untuk menimbulkan kembali beberapa bahagian teks yang kelihatan tenggelam apabila dibuat mock copy. Dengan itu secara rasminya proses percetakan pun bermula. Biar artikel ini diakhiri dengan beberapa gambar reka bentuk buku. Ia adalah sepertimana diterima sebelum dibuat sedikit lagi perubahan petang Jumaat semalam itu...























No comments: