Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Saturday, June 30, 2007

Beruas, Malikul Mansur dan Gangga Negara lagi

Gambar sebahagian pekan Lumut dengan pengkalan tentera laut Malaysia, TLDM kelihatan. Di belakang pula ialah bukit-bukau di Pulau Pangkor. Gambar yang telah diberi sedikit 'sentuhan artistik" inilah yang digunakan untuk menghiasi rupa baru blogspot ini yang dibuat malam semalam...

Assalamualaikum! Gerak hati untuk membuka cerita bertajuk "Beruas, Malikul Mansur, dan Gangga Negara" diikuti 3 bahagian cerita tentang promosi buku 'memaksa' saya untuk mengakhiri sesi bercerita kali ini (buat sementara ya!) dengan kisah Beruas, Malikul Mansur dan Gangga Negara lagi. Maka jadilah 1 cerita sejarah diikuti 3 cerita perjalanan campur promosi buku yang ditutup dengan 1 lagi cerita sejarah... Jadi 131, nombor yang entah kenapa saya selalu kaitkan dengan home sweet home yang amat didambakan dan diidam-idamkan selama ini tapi tak dapat-dapat lagi.
Oh... Alang-alang dah sebut tentang nombor 131 ini, biarlah saya menambah. Sebenarnya ia adalah nombor lot rumah semi-detached yang sepatutnya menjadi milik saya dan keluarga suatu masa dahulu. Rumah yang letaknya di Ulu Langat ini entah siap entahkan tidak sebab akhir sekali saya dengar, projeknya tergendala... Projek milik orang Melayu yang terlalu bercita-cita besar. Baru bertapak dalam dunia pembuatan rumah, terus hendak menyelenggarakan beberapa projek perniagaan sekali gus sampai akhirnya lingkup.
Duit pendahuluan RM5,000 diikuti lawyer's fee RM2,000 untuk mengatur pinjaman rumah sudah dibayar tunai. Rumah itu sepatutnya siap tahun 2002... Sebaliknya tahun tersebut pula menyaksikan beberapa orang ahli keluarga terdekat meninggal dunia sementara saya pula semakin "serabai" mencari jawaban kepada beberapa persoalan yang mengganggu fikiran...
Persoalan yang banyak melibatkan hal-hal mistik, keTuhanan serta salasilah dan wasilah keturunan keluarga ini membawa saya mula mengembara tak tentu arah menziarahi makam-makam lama sehingga urusan kehidupan biasa terabai lalu saya bercerai dengan isteri dan berpisah dengan keluarga. Lalu duit yang dibayar untuk rumah hangus begitu sahaja tetapi saya telah halalkan... Tak mahu peningkan kepala memikirkan sangat daki harta duna...
Apapun, semuanya berlaku atas kuasa Allah jua... Biar saya teruskan cerita ya... Diambil daripada bab bertajuk "Malikul Mansur: Pewaris yang disisihkan"... Daripada buku "Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal".

p/s: Oh... Bila saya check di dashboard blogspot, ternyata bahawa artikel ini adalah posting saya yang ke 128 di sini. Lalu gerak hati ini menyuruh agar menambah 3 buah artikel lagi untuk mencukupkan nombor jadi 131, nombor home sweet home saya... Sementara bulan tengah mengambang, masuk malam 15 Jamadil Akhir ini. Tapi biarlah ini disambung selepas makan malam ya, makan malam yang tertunda semata-mata untuk membuat cerita-cerita ini... Sila...


--------------------------------


Berbalik kepada perbincangan sesi kedua ‘panel ahli sejarah’ yang ‘dipengerusikan’ Rasyid, perbincangan bersama dua orang rakan mengenai kaitan kerajaan Melayu lama Beruas dengan kerajaan purba Gangga Negara yang telah diserang oleh angkatan Raja Suran dari benua Hindi...
“Ketika itu, Gangga Negara yang dikatakan ‘negeri itu di atas bukit, dipandang dari hadapan terlalu tinggi, dan dari belakang rendah juga, ada sekarang kotanya di darat Dinding, ke sana Perak sedikit’ sedang diperintah oleh seorang raja bernama Raja Gongga Shah Johan,” Nasri menyambung penjelasan daripada kitab Sejarah Melayu. “Peperangan yang dahsyat pun terjadi antara kedua-dua pihak tetapi Gangga Negara akhirnya kalah apabila Raja Gongga Shah Johan berjaya dibunuh oleh Raja Suran. Tidak tahulah apa yang jadi kepada Gangga Negara selepas itu. Ada yang kata kerajaan itu terus hancur selepas diserang angkatan besar dari Hindi itu.”
Nasri terdiam memikirkan peristiwa itu. Bagaimana agaknya rupa dan keadaan medan peperangan itu ya? Dengan beratus ribu, mungkin berjuta orang berperang penuh semangat, lengkap dengan pedang dan perisai, mesti ada tentera berkuda, begitu juga para pemanah yang handal-handal. Mengikut ceritanya, kedua-dua raja amat cekap bermain senjata dan berperang menggunakan gajah besar yang dilagakan antara satu sama lain. Tetapi Raja Suran yang dikatakan berasal daripada keturunan Iskandar Zulkarnain ternyata lebih gagah lalu berjaya memenggal kepala lawan.
Rasyid pula terbayang peperangan besar saujana mata memandang dengan susuk tubuh beratus ribu pahlawan memenuhi setiap ruang. Bayangan yang muncul separuh sedar melibatkan perikatan manusia dengan dwarves iaitu orang kenit dan elves, sejenis makhluk seperti manusia dengan seluruh tubuhnya bercahaya, berumur sangat panjang dan bertelinga tajam... Melawan gabungan jahat raksasa orc dan sebagainya dalam siri pertama filem fantasi Lord of the Rings. Malangnya peperangan itu dimenangi kuasa jahat menyebabkan ‘spesis’ pihak yang kalah hampir pupus. Agaknya sebab itu Hobbit yang seperti dwarves berbadan kenit tetapi berkaki besar dan berbulu-bulu boleh muncul sebagai watak penyelamat kebaikan nanti?
“Sejarahwan menganggarkan peperangan besar yang berlaku di kerajaan purba Gangga Negara ini berlaku sekitar tahun 1030 Masihi. Ini kerana ada pendapat mengatakan Raja Suran yang dimaksudkan merujuk kepada Raja Rajendra Chola, seorang pemerintah besar di benua Hindi yang telah menyerang dan menakluki negeri-negeri di Nusantara,” tiba-tiba Nizam memecah kesunyian, merujuk kepada buku mengenai sejarah kerajaan-kerajaan Nusantara sebelum dan selepas Islam di tangannya. “Tetapi anggaran lain pula menyatakan Raja Suran hidup abad ke 6 Masihi. Maka baginda bukanlah Raja Rajendra Chola yang dikenali sejarah rasmi...”
“Atau dia naik time machine, melompat dari abad ke 6 lalu masuk abad ke 11 untuk muncul sebagai Rajendra?” Nasri menyampuk. Suka sangat time machine, minat sangat novel penulis Inggeris terkenal H.G. Wells...
“Apapun Gangga Negara memang pernah dilanggar dan di ‘padang jarak tekukur’ kan,” Rasyid menyelit dengan gaya pengerusi majlis. “Yang kita ingin tahu sekarang apakah cerita sebenar di sebalik kebesaran kerajaan Beruas. Aku pernah cuba google di internet, cuba type keyword ‘Beruas’, dapat beribu-ribu listing. Bukan setakat orang Melayu sahaja minat, Mat Saleh pun sama. Mungkin ada rahsia besar di sebalik cerita kerajaan ini?”
“Entah-entah ada harta karun yang tersembunyi tak? Kalau begitu bolehlah kita jadi treasure hunter, pemburu harta!,” Nasri berseloroh.
“Eh… kamu ini,” Rasyid menegur. “Kita hendak mencari kebenaran lah! Nak tahu kisah-kisah Melayu yang sebenar, cerita-cerita yang telah digelapkan, apa yang sebenarnya terjadi dahulu, bukannya cari harta.”
“Kebenaran apa kebendanya yang kamu nak war-warkan sangat ni?” Nizam pula menyampuk. “Alah… Aku bukan tak tahu. Kamu sebenarnya ingin mencari harta juga... ‘Harta’ untuk buku berkaitan sejarah lama yang sedang kamu usahakan bukan? Apa tajuknya, ‘Berpetualang ke Aceh’? Alah… Mengaku sajalah. Cerita-cerita lama inipun kira hartalah juga…”
Anak muda itu dan Nasri pun tergelak. Saja-saja bergurau...
“Sudahlah,” Rasyid memotong. “Kita teruskan sahaja perbincangan. Sekejap lagi Nasri kena balik rumah. Aku tahu dia ada hal keluarga. Sementara ada peluang berbincang, elok dimanfaatkan sepenuhnya...”
Pemuda itupun mengetuk meja makan tempat mereka berkumpul dengan tukul getah hitam yang kebetulan ada di situ, tukul ‘power’ seperti yang digunakan hakim di dalam mahkamah. Entah mana le dapat... Perasan seperti pengerusi Dewan Rakyat. Siap boleh cakap “Order, order!
“Sultan Malikul Mansur datang ke Beruas selepas Sultan Malikus Salih mangkat tahun 1297 Masihi... Atau 1292 mengikut sesetengah pendapat. Ada pula kata 1289... Apapun, penghujung abad ke 13. Dan Malikul Mansur sempat memerintah Samudera dalam satu tempoh. Maka baginda boleh dikatakan sampai ke Beruas awal abad ke 14 Masihi, sekurang-kurangnya 300 tahun selepas Gangga Negara dilanggar orang,” dia menghalakan perbincangan kembali ke sejarah kemunculan Beruas. “Mungkin kerajaan Beruas dibina atas keruntuhan kerajaan Gangga Negara? Mungkin sisa-sisa kerajaan itu masih wujud ketika kedatangan Sultan Malikul Mansur lalu disatukan dan dibina semula menjadi sebuah negeri berdaulat?”

No comments: