Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, Jun 07, 2014

Penambahan hiasan rumahku syurga

Tepat 3 minggu lalu artikel Rumahku Baitul Hikmah ditulis menunjukkan beberapa gambar sekitar rumah baru yang saya dan keluarga duduki sejak penghujung Januari. Artikel dibuat sebagai langkah untuk memecah kebuntuan dalam menyambung penulisan buku baru yang sudah lama tertunda. Namun hingga kini saya masih belum mendapat rentak mahupun gerak yang sesuai untuk menyambung buku. Lalu tumpuan dialih pada mencantikkan rumah dan semalam saya rasa cukup puas hati untuk berkongsi cerita lagi.Gambar dari halaman rumah sudah dikongsikan pada artikel lalu. Tetapi ketika itu belum ada satu penambahan besar yang memberikan kepuasan seperti didapati malam tadi.


Ia adalah bingkai kayu yang diletakkan antara 2 tiang tempat letak kereta. Saya buat, cat dan pasang sendiri 10 hari lalu.


Cuma bingkai ini baru rasa sempurna selepas ditambah kaca-kaca warna yang dipasang sendiri petang semalam. Sudah lama saya dan isteri inginkan kaca sebegini menghiasi rumah. Cuma baru 2 hari lepas saya mendapat ilham bagaimana dan di mana untuk menggunakannya. Semalam pula baru terjumpa kedai cukup dekat dengan rumah yang ada menjualnya. Lalu saya tempah mengikut saiz yang sesuai dan tanpa membuang masa terus memasangnya.Sebelum bingkai itu siap saya dan isteri telah terlebih dahulu memasang atap nibong di beberapa tempat, antaranya di tempat wudhuk luar.


Atap turut dipasang atas pangkin buatan sendiri yang diletakkan di tepi tempat letak kereta. Pangkin dibuat sejurus sebelum pindah rumah iaitu ketika ia masih diperbaiki dan diubah-suai. 


Kelihatan juga jaring bawah atap. Ia diberikan orang kampung di Pantai Kandis, Bachok, Kelantan ketika kami bertandang ke sana hujung minggu lepas.


Selepas membuat bingkai atas tiang saya membuat 2 bingkai kecil untuk menghiasi bahagian lain atas...


Atap nibong pula turut digunakan untuk menghiasi bahagian bawah sebuah lagi pangkin buatan sendiri.Kelihatan baki daripada kayu yang digunakan untuk membuat bingkai bersama 2 keping papan lama dan sebuah tali kapal yang sudah lusuh. Papan itu adalah sebahagian dari bangunan masjid lama wakaf keluarga belah bapa di Teluk Intan, Perak. Berdasarkan tahun yang tertera pada atap genting menara masjid sudah berdiri sejak 1865 lagi. Tak pasti apakah kayu dari zaman itu atau kemudian. Yang pasti ia adalah sebahagian daripada bangunan lama masjid yang telah dirobohkan untuk memberi laluan pada binaan baru batu beberapa tahun yang lalu. Tali pula dari Pantai Kandis. Ketiga-tiga barangan diambil ketika perjalanan kecil hujung minggu lalu untuk dijadikan hiasan, tak pasti nak letak kat mana. Tapi nampak cantik pula dibiarkan atas pangkin ini.


Satu lagi barangan yang didapati dalam perjalanan tersebut diletakkan di ruang tamu.


Ia adalah ukiran kayu dari Akademi Nik Rashiddin di Pantai Kandis, hadiah dari balu arwah Nik Rashiddin iaitu Puan Rosnawati.


Oh. Atap daun nibong turut menghiasi bar di ruang makan, satu tambahan yang dibuat sehari dua selepas artikel Rumahku Baitul Hikmah dipaparkan.


Ia dibeli di Kuala Selangor, selepas berbulan saya dan isteri menyimpan hasrat untuk memasangnya di bahagian ini.


Secara rata semua penambahan hiasan yang kami idamkan sudah dibuat. Sekarang tinggal mahu mengisi ruang kosong di kawasan bacaan.Saya fikir mahu meletakkan poster, peta atau gambar yang menggambarkan kecintaan pada ilmu dan kecendekiawanan. Baru semalam dapat sedikit ilham apa yang patut diletakkan, antaranya adalah gambar Batu Bersurat Terengganu. Gerak hati ini mengatakan setelah ruang diisi dengan perkara sepatutnya barulah saya betul-betul dapat menyambung penulisan buku yang sudah lama tertunda. Semoga ini dapat dilakukan dalam masa terdekat.


Ini pula adalah gambar melihat ke luar yang diambil sejurus selepas saya mengambil gambar satu risalah lama yang ada kena-mengena dengan batu bersurat. Insyaallah akan dikongsikan artikel berkaitan esok, sebagai satu lagi langkah yang diharap dapat membantu saya mendapatkan rentak dan gerak yang sesuai untuk menyambung penulisan buku. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,199 di blogspot ini. Semoga selesai satu fasa kehidupan untuk masuk ke fasa baru yang lebih gemilang. Amin... :]


Tiada ulasan: