Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, January 17, 2012

Mengenang kembali perjalanan mengambil video pusing Negeri Sembilan hingga ke Pulau Besar tahun 2008

Keluar sebentar daripada penceritaan perjalanan Medan-Banda Aceh November 2-13 juga perjalanan ke selatan Disember 10-18.


Testing testing ambil video sambil saya pula mengambil gambar menggunakan kamera, ketika itu kamera kecil murah digital cap ayam tapi sangat berguna dan berjasa. Punyalah banyak gambar diambil semasa kami aktif berjalan begini tapi entah kenapa tak jumpa dah dalam komputer mahupun external drive. Dah terdelete ke hapa... ish... :]Tadi di Facebook ada orang bertanya jika saya ada membuat banyak lagi video klip menarik penuh maklumat yang boleh ditontoninya. Dia berbuat begitu selepas melihat status update saya berkenaan video klip masjid tinggal di Teluk Memali yang baru semalam saya dapati telah ditonton lebih 111,111 orang, video klip yang dibuat lebih 3 tahun (Klik sini). Maklumlah. Sejak membuka akaun Youtube Ogos 2008 saya telah memuat turun lebih 200 video klip merangkumi pelbagai hal, kebanyakkanya untuk menyokong penceritaan di blogspot. Namun rata-rata video cuma ditonton beberapa kali saya, sedikit sahaja ditonton beribu kali apalagi untuk melepasi angka 100,000 (tak semestinya 100,000 penonton ya kerana ada kemungkinan seorang penonton telah melihatnya beberapa kali tapi rasanya tak le sampai beribu kali).

Keadaan ini menyebabkan saya cuba mencari video-video klip yang cukup informatif atau bermaklumat yang pernah dibuat dan dimuat turun dahulu untuk dikongsi kepada si penanya. Baru teringat sekumpulan video yang dibuat bersama rakan baik saya Zaidi yang ada memakai nama PerpatihTulus di Internet, video yang pembuatannya bermula dengan main-main terus menjadi semacam hobi sambil kami keluar ke merata tempat awal 2008. Ketika itu saya belum ada akaun Youtube. Saya pun meminta Zaidi memuat turun video klip ke akaunnya. Kemudian saya embed ke dalam artikel-artikel di blogspot untuk dikongsi bersama pembaca.

Ternyata terdapat banyak juga video dikumpulkan menjadi artikel, artikel-artikel yang linksnya ada dikumpulkan di sidebar kiri blogspot. Kalau mahu diletakkan links tiap artikel di Facebook boleh jadi jenuh juga sedangkan saya tidak dapat menemui artikel lama yang menyatukan semua links. Maka di sini biar ia dikumpulkan agar senang dirujuk. Sekarang apa yang perlu dibuat adalah mengambil link artikel ini dan letak di Facebook. Serta-merta video-video yang dibuat awal 2008 ini dapat dikongsi dengan mereka yang belum pernah melihatnya... :]


Nota : Pembuatan video-video klip yang ceritanya disebut di bawah inilah yang kemudian mencetuskan idea untuk membuat DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874". Lihat Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap!.


No comments: