Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Februari 19, 2016

Wacana Sejarah Tamadun Selangor di Unisel Shah Alam

Salam pagi Jumaat. Lagi berkenaan ilmu. Daripada 2 hari lalu...


Pagi Rabu 17 Februari, anak bongsu saya Muhammad Alauddin Johan dah genap umur 4 tahun. Saya pula bergegas ke Universiti Selangor (Unisel) kampus Shah Alam untuk satu majlis ilmu.


Ini adalah kali pertama saya menjejakkan kaki ke kampus ini. Difahamkan terdapat lebih 4,000 pelajar dan 5 buah fakulti di sini. Untuk pengetahuan, kampus utama Unisel terletak di Batang Berjuntai, kini dikenali sebagai Bestari Jaya. Saya ke kampus Shah Alam kerana ada Wacana Sejarah Tamadun Selangor : Membongkar Sejarah. Melakar Tamadun.


Saya difahamkan ini juga adalah kali pertama majlis seumpama ini diadakan di sini.


Ketika saya masuk ke dewan sekitar jam 10,15 pembentangan pertama, "Evolusi Bandar di Negeri Selangor - Suatu Kajian Dari Perspektif Sejarah Bandar Kajang' sedang berlangsung.

Diceritakan bagaimana bandar Kajang boleh terbentuk akibat kedatangan ramai orang daripada luar yang bermula pada zaman pemerintahan Sultan ketiga Selangor, Sultan Muhammad Syah 1826-1857.

Secara rata mereka datang akibat aktiviti perlombongan yang sedang berlaku pesat ketika itu. Inilah yang membawa kepada terbitnya bandar Kajang dan hal serupa juga berlaku di beberapa tempat di Selangor malah banyak lagi tempat di Semenanjung Tanah Melayu, misalnya Taiping dan Ipoh di Perak...


Pembentangan berlangsung hampir 45 minit. Rehat sejenak sebelum pembentangan seterusnya dimulakan. Kelihatan dalam gambar daripada kiri, pembentang pertama Cikgu Lee Kim Sin, pengarah pusat warisan Kajang. Beliau pernah menjadi ADUN Kajang buat satu penggal. Di sebelahnya adalah Dr Mohammad Alinor Abdul Kadir, felo IDE (Institut Darul Ehsan) diikuti Mohd Rohaizat Abdul Wahab, calon PhD di ATMA (Institut Alam dan Tamadun Melayu).


Dr Alinor yang merupakan seorang pakar matematik yang peka sejarah kemudian memulakan pembentangan kedua. Tajuknya "Selangor Dalam Teks-teks Eropah Sebelum 1800".


Membentang tanpa slaid, beliau menunjukkan 3 buah buku lama yang dijadikan rujukan. Menurut Alinor, ada kemungkinan Selangor telah diketahui sarjana Eropah seawal tahun 200 Masihi. Ini berdasarkan peta Ptolemy menunjukkan tempat bernama Sabana yang kedudukannya boleh dipadankan dengan kedudukan negeri Selangor. Rujukan jelas pula muncul pada awal abad ke-16. Penulis Portugis, Tom Pires (1512-1515) menyebut nama Calam, merujuk pada Klang. Beliau juga ada menyebut nama Selangor sebagai satu tempat ke utara Klang.


Pembentangan ketiga dilakukan oleh Rohaizat. Tajuk terpampang jelas di atas.


Saya rasa tidak perlu bercerita panjang. Cukuplah dengan membaca slaid.Di sini dipaparkan kurang separuh daripada slaid yang diambil gambar. Cukuplah untuk memberikan gambaran perjalanan majlis.


Selepas rehat Zuhur dan makan tengah hari pembentangan diteruskan oleh saudara Muhammad Hanafi Jamaludin, seorang intelektual muda. Membawa tajuk "Fasa Awal Pengajian Agama di Selangor : Tinjaun Terhadap Pendekatan Ulama Jawa dan Sumatera) beliau bercerita terus dari kerusi tentang bagaimana institusi sekolah pondok boleh berkembang biak di negeri ini.


Kemudian Alinor naik lagi mengambil podium untuk berkongsi ilmu. Beliau diminta untuk membacakan sedikit isi pembentangan bertajuk "Dialek Jugra, Dialek Asli Selangor" oleh Tarmizi Hasrah, seorang pengkaji muda yang tidak dapat datang kerana muncul hal lain pada saat-saat akhir. Alinor memilih untuk meluaskan perkara dengan mengajak hadirin memikirkan apakah yang menyebabkan boleh muncul pelbagai dialek. Kalau tak salah ingatan, untuk Alam Melayu/Nusantara beliau menyatakan terdapat sekitar 1,200 dialek yang merupakan pelbagai variasi daripada Bahasa Melayu, kebanyakannya di Indonesia. Di Malaysia ada 14 buah dialek yang diiktiraf dan beliau menambah dialek Jugra adalah yang ke-15. 

Katanya, dialek ini pernah dikaji dan diketengahkan oleh Profesor Asma juga Prof Collins (kalau tak salah pendengaran saya). Rasanya Asma itu merujuk kepada Profesor Dr. Asmah Haji Omar, pakar nahu Bahasa Melayu, pemegang kerusi Tamadun Melayu Za'ba dan pengarah Institut Tamadun Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak. Collins nampaknya merujuk kepada Profesor James T. Collins, seorang pakar linguistik dari Amerika yang pernah menjadi dekan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Namun menurut Alinor, dialek Jugra ditolak oleh pihak atasan termasuk DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka). 

Lebih penting lagi adalah bagaimana pelbagai dialek itu telah dan dapat memperkasa dan memperkayakan kosa kata bahasa sambil membantu perkembangan ilmu. Alinor turut mengajak hadirin untuk memikirkan bagaimana nama-nama benda dalam suatu bahasa itu boleh muncul. Misalnya kenapa orang Melayu memanggil air sebagai Air, orang Inggeris menyebutnya Water.


Tiada ulasan: