Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, December 20, 2006

Perjalanan ke Pantai Timur

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Saya baru sahaja meneliti kembali blog ini serta komen yang diberi kebelakangan ini. Minta maaflah jika lambat menjawab atau sudah lama tidak mengenengahkan bahan baru, saya sebenarnya dalam perkelanaan sejak hari Sabtu lalu, ke Pantai Timur terutama Terengganu.
Kali terakhir saya berada di negeri Darul Iman ini adalah kira-kira 2 tahun lalu. Saya masih ingat semasa bertandang ke rumah Dr Sayyid Salleh, anak Mufti Terengganu dahulu, pemerintahan negeri bertukar tangan dari PAS ke BN. Dalam perjalanan terdahulu itu juga saya sempat dibawa berjalan oleh para waris ulamak terkenal abad ke 17 Masihi Tok Pulau Manis menziarahi makam-makam berkenaan keluarga ulamak ini terutama di sekitar Kuala Berang. Paling utama ialah makam moyang kepada Tok Pulau Manis iaitu Sharif Muhammad al-Baghdadi, orang yang dikatakan menulis Batu Bersurat Terengganu 700 tahun dahulu! Untuk pengetahun, Tok Pulau Manis pula dipercayai lahir sekitar 1650 Masihi. Beliau adalah guru serta bapa mertua kepada Sultan pertama Terangganu Sultan Zainal Abdin I.
Sekarang saya sedang berada di sebuah Internet Cafe di Kuala Berang. Sementara sempat ini saya akan cuba menjawab beberapa silap-faham yang saya lihat tersurat atau tersirat melalui beberapa komen yang diberi 2-3 hari ini. Apapun biarlah saya bercerita sedikit tentang perjalanan ke Pantai Timur ini OK...
Hmm... Paling senang saya rasa elok saya copy and paste balik sahaja log yang ditulis dalam laptop. Insyaallah saya akan letak beberapa gambar yang telah diambil dalam perjalanan kali ini tetapi rasanya lebih elok diletakkan dalam blogspot yang ini - SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)
OK... Silakan baca log saya ini... Ler... Baru saya ingat, log perjalanan tu ditulis dalam bahasa Inggeris campur aduk dengan bahasa Malaysia, dan ada sedikit perkara private tetapi saya rasa tak kisahkan dikongsi di sini... Dan saya rasa ingin menyertakan log sejak hari Rabu. Ada le hikmahnya itu... :]

22 Zulkad (13 Dec) Rabu – So tired today. Sakit2 badan… Malas nak keluar rumah. Rasa nak baring n tido je puas-puas. Around 5.30pm rasa macam kena bangun le keluar. So mandi n siap2… Keluar pi round KLCC… Continued editing BKA II in front of KLCC air pancut after lebih seminggu tak edit kot? Then went to Ampang Point. Back at Cik Yah’s almost 10pm.
Also today is the installation the 12 (or is it 13th?) Agung, Sultan Mizan of Terengganu

23 Zulkad (14 Dec) Khamis – Hmm… Tired but spent time surfing Internet until 6am baru tido. Woke up by call from Celcom 8.30am suruh register line handphone. Then surf Internet, tido balik at about 10.30pm. Woke up at 12.15pm, by call from Puan Musalmah of Library Negara saying paperworks for their order of 850 “Berpetualang” books are settled, just need my signature. Siap-siap, after luncthtime when to Wisma Selborn and sign the documents. Then took bus to Pertama Complex. Later hujan lebat. Singgah Sogo, sambung editing BKA II at air terjun at the 5th or 6th floor gitu…
Walked through Jalan TAR to Masjid India. Went to Mydin, bought GrandVision digital camera for RM299 (including 512k SD Card) and nick harversack for RM24.90. Balik rumah Cik Yah via LRT, sampai after Maghrib. Tired, ingat nak tido but CVT guys called asked to meet especially S Pandang. He had a wish. So went out to Dagang with the haversack containing laptop… Archer and Wali7 also around, then cam Tulis-tulis also COD3. Went to Pandan Mewah, rendesvous with Abnormal. Yap Perlis also came followed by Husmawi CVT then Empty. Hmm… That’s 10 guys isn’t it?
S Pandang tired. Want to leave the others at 1.36am or so, I followed. He sent me back to Dagang and I had drinks at Israq… At about 2.20am or so went to surau and completed editing of Bab 9, BKA II, alhamdulillah!

24 Zulkad (15 Dec) Jumaat – Went back to Cik Yah’s at about 8pm. Her family have left for Terengganu. I just stayed indoors…

25 Zulkad (16 Dec) Sabtu – So tired and malas. Nasib baik AbnormalSuam called at about 10.30am, woke me up. Met at Ampang Point, he paid me RM600 cash (for his hutang n Kencana articles, so owe me another RM600). At least that made me go out to check bus to K Terengganu. Went to Putra, malas nak tunggu sampai 10pm. Pi The Mall sat, then got urge to go to Pudu. Ended up taking 4.30pm bus to Kuantan. Arrived at about 9pm. Check the schedule of buses to KT. Pukul 11pm ada, lain-lain 2.30am… Next day paling cepat 9.30pm. Kira dah 26 Zulkad ni… Decide to jalan Kuantan, head for Masjid Jamek n see what happens. Along the way nampak shopping complex yang pegi dengan Hanif dulu. Nak pegi bookshop dalam complex tapi dah pindah dah bookshop tu. Instead pegi bookshop kat depan, tengah baca majalah Beladiri then Nur called (after almost 1 month senyap)… Masyaallah! Subhanallah! Then she told me, she got my msg tapi boring nak jawab… Marah le tu about the time I asked her to forget me, that is on 29th, last day of Syawal just before I went to Janda Baik.
Anyway she’s OK tapi ada le bengang sikit. Had a long chat. She wants to go out see Cicakman … Oh, phone putus sebab credit nak habis ke hapa, while Nur tengah bambu me, He! He!...
Walked towards masjid. Singgah sat tempat minum, tu yang boleh update ni…

26 Zulkad (17 Dec) Ahad
– Amar’s wedding in Terengganu… Continued from above. Walked to Kuantan bus-station. Turns out ada TransNational bas to K T’ganu at 1am. So took it… And there I was inside trying to sleep (sikit-sikit dapt le) while wondering apsal lambat sangat sampai. Ingatkan pasal banyak stop… Rupa-rupanya overshoot sampai Kota Bahru! Baru perasan bila nampak Jalan Long Yunus. Did Tok Kenali called or what?
Anyway arrived in KB town at 7.30pm. Checked with TransNasional ada bas to KT at 8.30pm but perut tak sedap. Pi jalan to Masjid Muhammadiah and berak, mandi kat sana. Then solat Subuh (tergendala) before breakfast nasi dagang/kopi depan masjid. Then walked to town… Alamak dah takda bus. Had to take 9.30am bas henti2 to Jertih, sampai after 11pm. Then got 12pm bus to KT, arrived after 2.30pm. To cut a long story short, finally arrived at Amar’s wedding nearly 4pm… So there… Lepas tu pi banglow (actually semi-D) yang family Cik But sewa kat Pantai Baru Buruk.
Didn’t feel well, slept early at 9pm woke up after 9am.


27 Zulkad (18 Dec) Isnin – The family (termasuk sedara-mara Uncle Nawi side) left by 11pm or saw. Amar and wife, Nad sent me to Pasir Payang. Wanted to eat telur penyu, bought dah masak punya at RM10 satu plastik then climbed Bukit Puteri (sebenarnya tutup sebab ada construction but went up anyway), pi Makam Syed Yassin then relaks sebelah and had 1st telur penyu… Masyaallah! Busuk semacam, is it bad or what. But there’s some more, thought at least could stomach 3… 2nd want have separuh dah tak tahan, On the way down, left the whole lot at construction site, mana tahu rezeki orang lain?
Walked through Kampung Cina area then when to Masjid Putih solat jamak qasar Zohor n Asar… Felt so tired and ngantuk, not well, slept until past 4. Bangun mandi, jalan to stesyen bus, had late lunch then checked out the buses, not sure where to go.
Time was about 5.30pm,saw bus to Kuala Berang. Hmm… Maybe I should go there, I thought so. Then I saw Pustaka Seri Intan next to bus-stop, decided to go in, Went to novel section, couldn’t find “Berpetualang”, Decided to check agama section,
saw this book on doa makbul, just opened up, some doa on rezeki or something from Nabi Ibrahim. While putting my book back, saw “Berpetualang”, from left to right in this order – books titled Mekah something, then Tariqat Naqsyabandiah then “Berpetualang”. Masyaallah! On the way out, I merrily strutted down the stairs, tengok-tengok my capal punya tapak, paku one part to terkeluar sikit. Tried to fix it, that when I saw bas Kuala Berang tapi right in front on the move… Alamak, dah tertinggal?
When to have coffee and sitting dumbfounded… What should I do? What next? Where to go? Just when I though I might have to sit until night like that, lost and not sure what next, Azrul called, car ready to take me anywhere (before, kereta dia masuk bengkel lambat siap, and I though perhaps takda rezeki le nak jumpa dia…).
N saw he came, decide to check out Makam Lama at Cabang Tiga (turns out be that of Sayyid Mustapha, the earliest known Al-Idrus in Terengganum died 1794, grandpa of Tokku Tuan Besar, great grandpa of Tokku Paloh!). There while sitting at the tomb, the gerak came… Go visit Tok Pulau Manis, then sleep at Masjid Tokku Paloh.
When to Pulau Manis, arrived just before Maghrib. Solat at Masjid Pulau Manis then head back to K Tganu. Dinner on the way, then when to Dr Syed Salleh’s house. He’s not in, takda rezeki kot… Next when to Surau Kampung Cina, Azrul wants to know the way. Oh… It’s Azrul’s birthday. Then went around Pulau Duyung jalan-jalan see Monsoon Cup yatch base before having drink at tidbits at Batu Buruk. Then Azrul sent me to Masjid Tokku Paloh. Kebetulan plak ada 2 orang, Ami Sayyid Abdullah al-Idrus and saudarara Nazir… Nazir had some history on Tok Pulau Manis and Tokku Paloh. Read it, then rest.
Oh… Nur called at nearly 3am… Said she came back from Kak Maria’s and fell asleep. She woke up and called me, told me what happedn at Kak Maria’s… Din and Hafiz were there. She was inspired to set another zikir session at the old house in Janda Baik, also thought of Perak trip and 1 night in Istana Iskandariah, then a zikir session at her house with her family, nak ajak Ku Ash sekali before trip to Wali Songo in Jawa… Kak Maria sms Ku Ash about it. Ku Ash told her, never to refer to Nur as just Nur but Sharifah Nur!
Then Nur sakit perut nak berak. Same thing to me. So putus call.

28 Zulkad (19 Dec) Selasa – Woke for Subuh jemaah then tido balik. Feel so tired n demam. Slept until 1pm. Mandi, solat Zohor jemaah dan qasar Asar before pi makan then ziarah makam Tokku Paloh. Returned to Masjid Tokku Paloh, panjat menara masjid, took some pictures then left… Walked until almost Cabang Tiga then tumpang bas ekspress balik from repair until jalan pi Bukit Kecik. Walked and saw behind Bukit Keledang, masuk and visited again tomb of Sultan Zainal Abidin I n the rest. Then walked around KT, also pi tepi sungai Terengganu estuary. Went to bas station and immediately saw 5.30pm bus to K Berang left. Walk around the area before masuk bas K Berang for 6pm, got tired waiting, keluar pi minum… Then went to toilet because my hp time said 5.47pm… Keluar je toilet tengok bas K Berang dah gerak… Alamak… Nak naik cab, even to Pulau Manis cost RM20…
Last-last just take bus to Dungun as that’s the only one left… Just follow gi mana aje… Sampai ke junction Bukit Putih ke apa, eh kat Cendering le, a few kilometre after Masjid terapung Ibai, saw signboard saying to Bukit Payong and K Berang, right junction. Decide to turun and walked that way. Saw wau bule dengan Malaysian flag as tail, 3 of them in the air.
After about 3 km or so dapat tumpang lori kecik pick-up up to Bukit Payong., 25 km or so from K Berang. Arrived by Maghrib. Saw Pustaka Seri Intan but had to go to masjid jamek first, mandi and solat, Then went to Pasaraya Seri Intan to buy biscuits before naik Pustaka. Saw 5 copies of BKA on sale at agama section there. Then walked a bit before having dinner at kedai, mee rebus n air sirap bandung. Then walked again and arrived at surau just in time before the rain got heavy. So there….


No comments: