Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, December 28, 2006

Bukan senang woo nak berhenti rokok!


Assalamualaikum para pembaca sekalian. Semalam semasa membuka Internet dan membaca beberapa posting terbaru dalam thread “Berpetualang ke Aceh” di Forum CVT, ada seorang hamba Allah yang sudah lama dikenali di forum tetapi baru bersua muka 3 hari lepas di Makam Tok Kenali, Kota Baru telah membuat posting mengatakan dia telah berjumpa saya dan menjadi saksi bahawa saya telah berhenti menghisap rokok (setakat inilah, saya tidak berani membuat jaminan untuk masa hadapan).
Untuk makluman, saya pernah membuat perisytiharan terbuka di forum itu bermula Ramadhan lalu bahawa saya akan cuba sedaya-upaya menghentikan tabiat buruk ini. Saya telah menghisap rokok hampir 22 tahun, ketika berumur 15 tahun lagi dan bukan senang untuk meninggalkannya.
Di sini, saya tergerak pula untuk berkongsi pengalaman seperti yang tercatat melalui thread di Forum CVT bertajuk “Perubahan di bulan Ramadhan”. Oleh kerana ia merangkumi 29 mukasurat, biar saya pilih posting yang bersesuaian ya, setakat untuk menunjukkan pahit manis susah-senang usaha berhenti merokok ni… Atau bahasa kutunya, betapa tension dan pecah kepalanya nak berenti berasap... Bukan senang woo… Asap dah lama jadi darah daging, ada masa rasa nak menangis, ada masa nak mengamuk, ada pula masa rasa jiwang semacam… He! He!
Oh... Supaya nampak berbagai bentuk perubahan mood akibat usaha berhenti rokok, saya letakkan sekali tarikh serta masa postings dibuat dalam forum itu... Perhatikan...

Posted: 23 September 2006 at 3:11pm
Salam kawan-kawan...
Memandangkan bermula Maghrib malam ini, kita akan memasuki bulan Ramadhan yang mulia tahun 1426 Hijrah ni, apa kata kita mula tetapkan resolusi untuk memperbaiki diri selari dengan bulan itu sambil mengambil berbagai jenis keberkatan yang terdapat di dalamnya...
Adapun saya tergerak nak bukak topik ini kerana saya sendiri sudah lama ingin berhenti rokok tetapi selalu tidak berjaya... Maka harapan saya, bulan Ramadhan tahun ini akan dapat menolong menghilangkan saka asap yang telah berakar-umbi dalam jiwa dan paru-paru saya sejak masuk Tingkatan Tiga, 21 tahun dahulu.
Setiap dari kita mahukan sesuatu yang lebih baik dalam hidup kita. Saya percaya, selain ingin berhenti rokok, ada kawan-kawan yang mahu menghilangkan perut boroi dan perkara-perkara sewaktu dengannya... Selain itu, mungkin ada yang ketagih tengoh film blue (he! he!... Jangan le engko dok promote Chyna tu lagi, he! he!), maka mari kita sama-sama berusaha menghilangkan tabiat buruk kita sambil saling membantu memberi perangsang dan nasihat bila perlu?
Sekurang-kurangnya, kita cuba tingkatkan pemahaman kita terhadap erti kehidupan kita yang fana' ini sambil merapatkan diri ke Hadrat Ilahi... Maka sudah tentu untuk mencapai ini, kita perlu menghilangkan sifat-sifat buruk samada zahir mahupun batin di samping cuba memakai sifat-sifat mulia yang diharap dapat menjadi pakaian darah-daging semulajadi kita nanti...
Jadi apakata kita mula dengan menyatakan resolusi masing-masing lepas itu kita nyatakan perkembangan hari demi hari yang boleh dikongsi bersama untuk dibuat iktibar? Dan jika timbul masalah, kawan-kawan lain boleh memberi pendapat dan buah fikiran untuk mengatasi masalah itu?
Misalnya saya sendiri... Sekrang ni ada tinggal sebatang lagi rokok Gudang Garam yang diharapkan akan menjadi rokok terakhir saya dalam hidup ini... Insyaallah saya akan cuba tamatkan riwayat saya sebagai penghisap rokok sebelum masuk Maghrib, bersamaan masuknya 1 Ramadhan 1426...
Mungkin saya berjaya, mungkin tidak tapi saya tetap akan cuba... Dalam keadaan mencuba itu, berdasarkan pengalaman saya yang lepas-lepas, kemungkinan besar saya akan mula demam-demam (sekarang pun tengah demam semacam sebab penat 13 berkelana di Perak hari tu belum habis lagi), mungkin gelisah semacam dan yang paling saya tak suka, timbul rasa panas baran tak pasal-pasal macam nak pecahkan pintu rumah dan muka orang... Masyaallah...
So apakata kawan-kawan? Kita mulakan satu log harian (atau ikut suka le bila nak update) antara kawan yang boleh dikongsi bersama dan ditatap umum?

Posted: 23 September 2006 at 4:43pm
Hokeh... Aku mulakan dengan laporan aku sendiri...
Sekarang ni baru masuk pukul 5 petang... Rokok sebatang yang ditinggalkan belum disentuh lagi dan semenjak aku hisap rokok lepas makan dalam dua jam tadi, aku belum lagi berasap.
Adapun dalam waktu sependek itu dan ditambah prospektif bahawa rokok sebatang yang tinggal itu insyaallah akan jadik rokok aku yang terakhir, tekak aku dah mula rasa kering semacam... Dah ada kesan tubuh dan jiwa aku nak memberontak melawan usaha untuk berhenti rokok padahal Ramadahan pun belum lagi masuk...
Ish! Ish! Ish! Sekian laporan dari Karam Singh Walia... Bagai tupai menebuk simen yang tak pecah-pecah... Ahaks!

Posted: 23 September 2006 at 6:25pm
Seorang forumer Che Wong berkata begini:
Alhamdullillah.... ada jugak semangat nak buang tabiat merokok tu. bagi aku merokok bukan ketagih, tapi adalah satu tabiat. Contohnya ada orang yang suka patahkan jari, korek hidung n macam2 lagi.Cara aku nak slow rokok ialah dengan banyak duduk tempat yang tak boleh merokok atau tempat yang orang kan marah kalau merokok. kalau suka korek hidung pun kita tak kan buat kat depan orang.satu lagi kena control makan la. Jangan makan pedas, kurang minum manis. Sebaliknya banyak minum air suam atau air limau n rajin berus gigi. Sebabnya kalau kita minum limau atau lepas berus gigi... rokok tu kurang nikmat

Posted: 23 September 2006 at 6:56pm
Jawab saya:
He! He! Betul le cakap hang tu... Aku ni bila dah layan makanan pedas atau berempah, pas tu kena kopi hitam panas, musti saka dalam badan tu merayu-rayu meminta supaya diperasapkan... Fuh.. Memang best berasap, nak-nak bila bibir tu tengah berdenyut-denyut dek pukulan pedas + kopi hitam panas...
Ni tadi aku baru je keluo kejap kat area Taman Dagang... Entah kenapa aku kemaruk nak makan kerepek ubi pedas, nasib baik ada kat Supermarket... Pas tu kena le kopi hitam panas satu gelas... Baru le hisap Gudang Garam sebatang yang kira last daripada kotak 16 yang aku beri semalam...
Pengalaman aku le... Bila minum air buah atau makan buah, pas tu takda feel sangat nak hisap rokok... Rasanya, pas ni aku kena banyak layan buah dan kurangkan makanan berempah serta kurang minum kopi kot...
Sambil tu Insyaallah aku akan concentrate siapkan editing buku 2 "Berpetualang ke Aceh" yg lama dok tertunda tu... Kalo datang rasa nak mengamuk, mungkin aku terpaksa hantuk kepala aku kat lantai ngan dinding macam aku selalu buat masa kecik dulu kot?

Posted: 23 September 2006 at 11:06pm
Laporan 4 jam tak berasap...
Awal tadi kira OK le sebab masa petang tadi, aku makan sikit, pas tu kena kopi n terus kena last batang Gudang Garam... Lpas tu aku maintain je, masuk Maghrib ok, Isyak ok, salah satu sebabnya, pasal aku tak makan malam lagi... Dah jadik kebiasaan plak lepas makan, minum pas tu musti berasap... Jadik bila belum makan, kesan tak berasap tu tak lah begitu ketara...
Tadi pukul 10 lebih gitu baru le aku makan. Entah knapa, selera lebih sikit dari biasa, lpas kena sepinggan soto, kena plak sepinggan spaghetti daging ditabur tiga empat sudu parmesan... Pas tu minum air sejuk plak (selalunya aku minum air suam atau cari kopi hitam panas), ada le timbul rasa nak berasap tapi kira OK le tak teruk sangat...
Tadi, saka asap tu nak menyucuk-nyucuk suruh aku abort attempt. Tu le aku buat posting ni, dah tulis, ada le rasa lega sikit...

Posted: 24 September 2006 at 2:26a
Hmm... Dah masuk 7 jam dah tak berasap... So far so good walaupun temptation tetap ada....
Tadi le kali pertama dalam tempoh lebih setahun, aku berjaya "membuat kuih" tanpa kena dulu rokok sebatang atau musti kena sebatang sambil mengumpulkan tenaga chi gong untuk menghasilkan kuih-muih aneka ragam coklat... Ahaks!

Posted: 24 September 2006 at 5:46am
Alhamdulillah, Karam Singh Walia melaporkan, panggilan asap sudah berjaya ditepis sampai Subuh setakat ni... Pas ni dah kena posa satu hari... Kalo posa aku OK, tak kantul, berjayalah aku tahan rokok 24 jam buat kali pertama dalam setahun lebih ini...
Untuk makluman, aku sejak darjah 1 family dah train posa full woo, tapi kat boarding school mula kantol bila terserempak member masak maggi dalam baldi. Kali terakhir aku cuba henti rokok plak adalah hujung bulan 6 tahun lepas bila aku gi Umrah... Layan puas-puas sebelum sampai Madinah sebab aku dah janji pada diri aku, akan cuba henti, sekurang-kurangnya tak hisap rokok kat Tanah Haram...
Tapi tu le timbul penyakit lama aku kat sana, panas baran mai dah berapa kali nyaris bertumbuk ngan Arab pas tu aku jadi gatal semacam, tengok pompuan pakai purdah setakat nampak mata pun aku syok main jeling-jeling... Tu yang bila balik Malaysia, aku layan je le saka asap aku tu... Alasan aku, daripada aku dok bertumbuk atau main pompuan lagi tak pasal-pasal, baik le aku kasi chance paru-paru aku tu berdengung sampai puas... Makruh pun makruh le daripada hilang kawalan dan terus buat benda yang dah tentu haram, sakitkan orang lain plak...
Hanya orang yang dah kena penyakit-penyakit ni je faham macamana mujahadahnya nak benti rokok ni... Setakat hang kaki rokok je tapi takda major sins senang le cakap nak henti... Camana plak kalo rokok tu le yang cover engko daripada pukul orang, "pukul" pompuan, minum arak, melantak kat kelab malam dan sebagainya? Ingat senang ke nak main henti cam tu je? Ahaks!

Posted: 24 September 2006 at 6:41am
Kata forumer Lidah_Kasar:
Memang ada withdrawal symptoms...baran hot tempered is one of the signs..ko boleh katakan kepada diri sendiri sy boleh..dan bygkan kekasih ko tu senyum aje pada ko bila cakap awak...syg..abg dah berhenti merokok..tentu awak akan lebih syg pada u

Posted: 24 September 2006 at 7:04am
Jawab saya:
He! He! Betul cakap hang tu LK... Tu yang orang kena faham, bukan kita saja mengada part withdrawal symptoms tu... Bukan le nak attention sangat tapi faham le, time tu kepala ada tak betul sikit nak-nak orang yang born sewel macam aku...
Aku dah habaq awal-awal kat Nur aku tu semalam akan usaha aku nak henti rokok mula petang smalam... Dia relax je walaupun dah lama harapkan aku berhenti, tak pernah pun paksa aku bagi deadline ke hapa sebab dia dah tahu camana perangai aku dulu, kira tahu le berapa banyak perubahan aku dah buat dalam hidup aku... Kata dia jangan paksa diri, bior apa-apa nak jadik tu jadik secara ikhlas tanpa dipaksa-paksa...
Anyway, aku cakap le, awk bagi saya sokongan OK... Dia cakap ya tanpa push apa-apa tu dah cukup baik untuk aku, alhamdulilah!

Posted: 24 September 2006 at 7:13am
Kata forumer Azrul pula:
Ahax. Cayok...cayok...Kam bate (betui ker ejaan aku ni?) Kalau hang tak naik badan selepas berhenti merokok, aku akan terkejut beruk.

Posted: 24 September 2006 at 7:47am
Tu le Azrul... Aku zaman sekolah, college n earlu university days dulu very athletic n muscular... Rugger le katakan, sempat gak main sampai state level walaupun aku ni kaki tuang training n class... Masuk dua tiga kat UK le baru mula naik badan yg tak OK sikit, dah mula selebet sebab banyak tido, tak exercise n banyak makan coklat, tapi summer 1995 OK balik sebab banyak jalan kaki n ada buat keje dapur kat U of L Union...
Time tu le Nur jumpa aku yang aku sempat bawak dia mandi kat air pancut Trafalgar Square yg engko dah tengok dalam paper cutting yg aku tunjuk tu... Sampai sekarang dia asyik sebut dia suka body aku masa tu, ye la, masa tu umur aku 25 tahun apa... Body weight dalam 60 - 63 kg, kena le dengan tinggi aku 170 cm...
Masa aku henti rokok lepas nikah dulu, badan aku pernah naik sampai 80kg, nyaris-nyaris perut aku boroi nak melepasi dada... Risau gak sebab seumur hidup aku belum pernah perut lepas dada lagi, insyaallah...
Yang aku mula jadik kurus smacam ni bila aku start dapat mimpi bukan-bukan pas tu asyik travel keluar ziarah makam... Satu family aku kat aku tak betul, body pun dah smacam dah mula nampak tulang sampai orang ingat aku kena drugs pun ada padahal bukan... Rasa macam satu body aku kena kunci tak dapat makan zat, selera pun kurang...
Time engkorang kenal aku tu kira aku dah mula nak OK le... Insyaallah aku harap le, lepas ni berat badan aku naik dalam keadaan yg maintain le, konon nak dapat body muscular masa umoq 18 tahun dulu kot (kalau le sanggup exercise balik cam dulu...). Paling tak pun dapat body cam summer 1995 masa aku first jumpa Nur dulu... Takda le nak kena exercise gila babi tapi cukup le muscular untuk aku jalan satu London selamba tak pakai baju dengan minah-minah Mat Saleh pun terbukak mata... He! He!

Beberapa orang forumer lain juga memberi komen masing-masing… Biar saya beri jawaban terkumpul untuk komen terpilih…
Menjawab kata-kata semangat daripada Archer: He! He! Thanks bro... Tengah mamai ni, baring dari sejak Subuh tadi dalam keadaan separuh tido n separuh demam, separuh penat jalan 13 kat Perak tak habis lagi + withdrawal symptom dah mula kick-in, masuk sekarang dekat 18 jam tak perasap... Fuh, still counting and crossing my fingers...
Menjawab kata-kata Kopok akan betapa siksanya berhenti rokok: Setuju! Sangat setuju!
Tu yang aku bukak forum kat sini... Selain jadik satu bentuk personal therapy di mana aku update percubaan aku sendiri berhenti rokok lalu dapat sikit feedback (proses menaip cite dan mengeluarkan tu sendiri dapat release sikit tension, maklumlah kitakan manusia biasa yg perlukan perhatian kawan), ada gak satu macam commitment sebab aku dah buat public declaration... Musti le follow-up ya tak, takkan aku nak mengalah cepat...
Sambil tu oran lain boleh observe... Mungkin cara aku menangani masalah ini tu boleh dicontohi? Kalau tak, kita sama-sama post-mortem le mana yang kurang... Apapun, biar suma orang nampak, bukan senang berhenti rokok setelah berkecimpung lebih 20 tahun dalam bidang bagi makan saka ni... Nak-nak kalo engko dulu jenis discpline kes problem yg macam-macam di mana setelah meninggalkan segala macam perangai buruk engko, tinggal lah rokok digunakan sebagai alat untu cool-down... Kalo tak, datang le panas baran, nak pukul orang, nak "pukul" pompuan sana-sini, macam-macams...
Jadi pada para wanita yang suaminya masih merokok... Kalau nak dia henti, jangan berleter... Tanganilah masalah ini dengan penuh bijaksana... Fahamilah apa keperluannya dalam keadaan nak henti rokok tu n give him the support he needs... Hargailah apa-apa percubaan dia nak berhenti rokok... Ia bukanlah sesenang yang disangkakan pelbagai pihak...
Salam!
Hmm…. Biar disingkatkan sedikit. Adapun baru masuk 2-3 hari percubaan merokok, kesannya sangat ketara apabila sifat baran saya timbul secara ekstrem dalam komen-komen yang keluar merata forum. Alhamdulillah ramai yang memahami lalu memberi teguran secara berhemah, terimakasih…

Posted: 26 September 2006 at 1:37am
Sudah dkat pukul 2 pagi...Dah kira 50 jam aku tak berasap...
Jiwa aku meronta-ronta minta dilayan saka asap tu... Tadi turun dapur sat, pi layan buah kurma sikit, coklat sikit... Dah panggilan tu mai (aku takda rokok dah tapi dia suruh kebas sebatang dua rokok pakcik aku dalam tin Gudang Garam tu)...
Halus je bisikan dia... Mana ada orang tahan tiba-tiba je terus berhenti rokok (padahal ada, tapi aku nak tipu diri aku sendiri ni)... Musti sakit n baran punya... Apa salahnya benti sikit-sikit - misalnya hisap rokok lepas makan je, atau waktu malam je... Pendek-kata, diri aku sendiri nak suruh layan sebatang aje... Tak banyak tu, sebatang aje... Padahal tu le yang selalu jadik masa aku cuba nak henti rokok dulu, bila dah layan sebatang tu ingat habis kat situ je?
Terus diri aku kata... Hah! Tu kan dah kantul? Kata tak nak hisap langsung tapi kan dah hisap tu? Kalo dah hisap, buat apa susah-susah nak budget sebatang dua? Hisap aje le berapa banyak yang aku suka, bukannya aku hutang ngan orang lain pun... Layan je puas-puas, balas dendam balik tadi dah dapat rokok berapa jam... Hisap laju-lajui... Kalo nak stop lagi, kita cuba plak di hari dan waktu yg lain... Buat masa sekarang, layan aje, jgn fikir panjang... Tu yang tak stop-stop...
Masyaallah... Tahan aje le...

Posted: 26 September 2006 at 7:34am
Salam kawan-kawan...
Adapun jika jam 2 pagi tadi aku rasa naik kemaruk nak hisap rokok, masuk pagi sikit plak terasa berlaku perubahan yg agak ganjil dan enak di mana terasa pusaran-pusaran tenaga bermain-main di dalam badan sambil mencuit-cuit kunci-kunci dalaman yg aku dah tahu lama wujud dan mengganggu kesihatan ku tapi aku tahu takda sesapa yg boleh hilangkan kecuali aku sendiri berbalik pada jalan yg benar termasuk berhenti rokok...
Dalam pada itu, terasa fakulti pembayang aku yg sudah lama pudar tiba-tiba jadik tajam... Terbetik saja nama orang, terus terbayang dengan terang wajah orang-orang itu... Dah lama dah tak rasa cam ni...
Hari ni, aku bangun Sahur dalam keadaan pernafasan yg lebih segar malah bila pakcik aku lalu kat tepi sambil hisap rokok Gudang Garam, aku plak terbau semacam, macam le aku ni wangi sangat... Lalu aku terfikir, cam ni le orang tak hisap rokok bau badan aku yek... Tengik semacam hapa tapi aku selama ni aku tak perasan dan tak ambik peduli sebab bila aku hisap, aku bau lain, macam best semacam... Kenapa yek?
Apapun, ini bukan bermakna aku dah berjaya berhenti rokok... Cuma aku boleh melaporkan bahawa setakat ini aku telah bertahan 60 jam tanpa senafas pun asap rokok dan alhamdulillah, aku sudah dapat merasa sedikit hasil dan nikmat atas mujahadah ini...
Sekian terimakasih... Salams!

Posted: 27 September 2006 at 10:44am
Salam kawan-kawan...
Smalam aku pegi mini gathering kat Dagang Avenue, lepak le dengan si Abnormal, Archer, CoD3 dan Selamat... Fuh, bergoncang iman lah jugak sebab biasanya kalo lepak begini, mesti kena sesi perasap tak henti dengan minum gelas demi gelas kopi n nescafe n hapa-hapa le...
Alhamdulillah, saya boleh melaporkan bahawa dalam bergoncang iman di kelilingi para pembela jin samperit asap berkepul memanjang itu, saya dapat gak maintain posisi sayap kira-kanan atas-bawah depan-belakang tanpa pekena walau satu nafas pun asap (kecuali second-hand le... Takkan aku nak tahan nafas sampai pitam sedangkan kami dok kat sana dari pukul 10 lebih sampai lepas 2 pagi?)
Arcehr n Selamat belah cepat sebab kehje... Tinggal le aku, Abnormal dan CoD3... Tu yg datang gerak merayap, pi le naik keta makan angin Hulu Langat lalu belakang Ampang... Pi terus ikut Batu 18 pas tu head to Semenyih n masuk jalan Kuala Kelawang, jauh le jugak naik ke atas banjaran tu sebelum jumpa air terjun kecik tepi jalan, park, matikan enjin, tutup lampu n relaks tengok bintang-bintang bertebaran sambil baring di tengah jalan...
Kebiasaannya, bila buat cam tu, musti aku punya mulut keluo masuk asap punya tapi alhamdullilah, sekali lagi dapat maintan...
Maka itu berani saya mengisytiharkan, setakat ini saya sudah dapat bertahan tidak merokok walau senafas selama 88 jam dah! Heh!

Posted: 30 September 2006 at 3:11pm
He! He!
Alhamdulillah masih maintain tak perasap lagi bos... Kira petang ni cukup le seminggu, insyaallah boleh terus on tak perasap...
Tapi malam tadi le kuat gak godaan bila lepas makan tu lepak ngan orang yang dok perasap... Jangan dok layan sangat perasaan tu, insyaallah boleh go on selamba cam takda apa-apa...
Actually LK this time I got extra motivation to stop smoking... Satu, aku dah tahu kalo nak move next stage spritually WAJIB BENTI ROKOK.. N I can't wait anymore coz I've foreseen a lot of events coming very soon... Dua, apa-apa sakit yang aku suffer, angin ke, sakit kepala ke sihir ke, takda sapa bole mengubatnya lagi kecuali aku sendiri... Selagi aku hisap rokok, selagi tu le hantu dalam badan aku dapat makan sementara hantu luar pulak ada line boleh masuk dalam badan aku ikut asap...
Tapi le, percaya ke tak, extra motivation aku adalah kembalinya jenazah Laksamana Muhammad Amin ke Perak... Semenjak tu aku dah dapat macam-macam signal dan terasa perubahan... Seolah-olah aku sendiri yang dapat balik ke Perak setelah lama terbuang... Sekrang tunggu plak camana dari Perak dapat balik ke Aceh plak...
Nur pun dah lama tunggu aku benti rokok sebab dia pun tahu aku WAJIB BENTI to move to the next stage which includes the breaking down of barriers yang menghalang kitaorang consumate our relationship... Now ada plak Beta ngan puisi-puisi dia... Tak lupa plak kawan-kawan di forum yang tolong bagi semangat...
All in all, I got plenty of motivation to quit smoking this year and so far, this is my best attempot sebab aku tak terasa sangat geram nak hisap rokok tu cam attempt dulu-dulu... Mungkin aku punya jitters tu dichannelkan jadi ngarut kat forum, munkin gak the process of typing, telling the story n letting go of my feelings as it is kat sini yang buat percubaan aku benti rokok this time terasa lebih smooth sailing?...

Posted: 06 October 2006 at 7:15pm
Pergghhh...
Hari ni kira dah 13 hari selesai puasa Ramadhan juga 13 hari dan malam le aku dah tak hisap rokok... Masa first 3-5 hari gitu teruk gak le saka dalam badan to memohon pujuk rayu supaya diperasapkan... Lepas tu OK sikit... Dan bila dan dah berjaya keluar lepak ngan kawan-kawan kat warung makan dan masuk hutan dikelilingi geng-geng perasap tanpa aku sendiri berasap, maka kira confident le usaha aku tu dah boleh dikatakan berjaya...
Tapi la ni, kenapa plak tekak aku rasa kuat sangat nak perasap? Bukan kat dada, bukan kat kepala tapi rasa kat tekak... Seolah-olah ada rasa yang tak complete kat tekak tu, macam nak kena layan sebatang Gudang Garam baru le lengkap... Apakah kerana penangan cendol ngan rasa gula melaka kat tekak tu maka timbul rasa nak kena complete ngan asap? Hmm... Selalunya tak jugak... Aku paling kuat rasa nak berasap lepas kena kopi o pekat... Dan beberapa hari ini aku dah berjaya layan kopi o sambil menepis keinginan nak merokok...
Masa first beberapa dulu, aku takut langsung nak minum kopi, lebih banyak pekena milo ke hapa, malah dan mula minum air ais yang dah lama aku tak suka semata-mata nak lawan kehendak nak merokok... Sebab selalunya kalo aku kena air sejuk lebih-lebih air buah, tekak rasa tak ngam suey ngan asap...
Tu le yang aku rasa pelik sikit tadi.. Aku kena cendol sejuk hapa, tapi kenapa tekak tu rasa macam nak perasap sangat? Alalalala... Tu yang aku cepat2 naik bilik bukak laptop luahkan perasaan aku ni... Bukan senang wooo nak berenti rokok... Cuma yang dah kena penangan je tahu macamana mujahadahnya nak lawan saka asap tu...
OK le... Cukup kot luahan... Dah rasa lega sikit dah ni... Salams!!!

Posted: 07 October 2006 at 4:02am
Fuh... Malam ni betul-betul rasa semacam le aku punya godaan nak lawan henti hisap rokok... Kuat beno rasa kat tekak tu macam suruh give-up sat layan sikit je, paling kuat katanya kena sebatang Gudang Garam je, bukannya hapa... Pas tu berhenti le balik ya tak...
Cis... Macam-macam trick saka dalam badan aku suruh perasap tu... Sampai aku tengah ratah coco crunch pun dia mai padahal dulu kalo aku ratah cereal memang tak mai feel nak merokok ni... Sebab asap ni combination terbaik bagi aku adalah lepas makan makanan pedas berempah n minum kopi o pekat panas aku punya... Tapi malam ni le lepas layan Milo tin sejuk pun mai feel nak perasap aku... Dah mata aku sendiri dok kenen kotak rokok Gudang Garam pakcik aku kat bar sebelah dapur tu...
Fuh... Badan aku plak rasa bisa-bisa semacam... Seolah-olah ada coup d' etat dalam badan le... Jemaah saka tengah kumpul kekuatan nak gulingkan pemerintahan dalam kepala hotak aku sebab dah sesak kena sekatan asap...
Cis! Lawan... Lawan ni...


Posted: 07 October 2006 at 7:08am
Lidah_Kasar mencelah:
Tahan jgn tak tahannnn...godaan pompuan hang boleh lawan ini kan godaan rokok pulak..kecik je btg tu..hang amik satu hang pijak2 kan aje udah ler!!!!....ckp dlm hati sial hang rokok...instrumen yahudi utk lumpuhkan ekonomi org islam sedunia!!! kasi saka atau panggil saka dgn asap dia....u tau aku sentiasa merana di sebabkan asap rokok ni tauuu..dlam hati cuma allah aje yg tau..betapa busuk dan terseksanya bau asap rokok...nak marah...kawan2 juga sekeliling yg perasapkan bagi makan saka..hang tau la....abis camno!!!! pura2 layan dlm hati je lah.


Posted: 07 October 2006 at 10:12am
Jawab saya:
He! He!
Itu le... Kuat tak kuat le godaan saka ni... Engko tengok kalau laki-laki dah kaki perasap... Masuk je time buka posa, dia terkam rokok dulu ke terkam bini dulu? Aku rasa bole kata 99.99 peratus akan terkam rokok dulu betul tak....
Begitu gak kalo dah teruk sangat kaki hisap rokok ni, macam hang pernah cakap le LK... Yang nak layan bini cepat-cepat bagi habis project pun ada!!! Pasal apa? Dah tak sabo nak kena sebatang...
Mana yang timing elok pulak, dia pi le main elok-elok, OK le foreplay, in-play, perfect... Tapi lepas pancut je dia terus cabut pegi ruang tamu layan sebatang dulu... Paling "considerate" pun, lepas bini orgasm, dia kiss sikit pas tu terus light-up sebatang... Padahal time tu le paling bagus dia peluk bini sampai terlelap, musti bini sayang sangat betul tak?
Tapi kalau dah teruk kena saka rokok ni, hang tahu le... Macam gak rasa tak perfect kalau lepas kena makanan pedas berempah, kena kopi o pekat, baru kena sebatang, begitu jugak pada perokok tegar, lepas main n orgasm, musti layan sebatang, baru le rasa lengkap...
Wooo.... Jangan main-main wooo penangan rokok ni kalo dah jadik darah daging... Godaan pompuan boleh tahan tapi godaan asap belum tentu lagi!!! Betul le cakap hang... Dasyat taktik Yahudi nak bagi pelemah orang Islam...

Posted: 10 October 2006 at 10:38am
Salams...
Malam tadi sekali lagi keinginan kuat untuk menghisap rokok berdengung-dengung mengganggu fikiran ku... Seperti biasa, aku ada tabiat malam-malam buta turun ke dapur menggeledah isi mencari tidbits untuk dikunyah-kunyah... Koko krunch plak dah habis... Nasib baik ada buah tin n cookies... Bila lalu sebelah meja makan, atas satu tin Gudang Garam dengan penutup tin terbuka seolah-olah memanggil-manggil... Hek eleh!!! Lalu saka dalam badan aku yang nampaknya masih bertahan di posisi tertentu pun dok bisik: "Eleh... Sebatang je brother, man-man ler!!!... Engko dah tahan lebih setengah bulan hapa... Takkan kena sebatang pun salah... Takda orang nak marah..."
Aku cepat-cepat naik lalu pi le bukak komputer dan masuk forum membaca isi... Sampai satu ketika, aku rasa ngantuk, masuk bilik dan terus le terbongkang tidur..
Dalam sedar tak sedar, tu entah bila masa, aku dah melepek dengan dua orang yang aku kenal ke tak kenal, tak pasti... Ada plak sekotak rokok atas meja... Dah... Saka aku tak tahan... Aku capai sebatang, dah nak letak kat mulut dah... Serta-merta aku ingat, aku ni dah 20 tahun nak berenti ni...Sekarang dah dapat hampir 17 hari tapi kerana nak perasap senafas boleh rosak langsung satu usaha...
Dalam pada itu, aku pun tak pasti aku sempat berasap ke tak... Yang aku tahu sat lagi makcik aku kejut ketuk pintu bilik suruh turun sahur... Aku pun turun le... Lepas Subuh aku lelap balik.
Lepas pukul 9, Nur talipun aku update khabar aktiviti dia... Aku yang tengah mamun lagi tak da sangat modal bercerita tapi kami tetap mesra macam biasa... Selesai tu, aku tergerak bukak laptop dan masuk forum... Dah baca beberapa thread, aku pun teringat yang aku dah dok perasap malam tadi! Eh apa ni, bisik hati aku... Nasib baik aku sedar, yang aku dok perasap (atau hampir dok perasap? Kabur le ingatan) tu cuma mimpi saja...
Fuh... Bukan senang nak berenti rokok woo... Jangan ingat dah lepas setengah bulan tu zone selamat... Ini kira OK gak le sebab bulan Ramadhan... Raya besok camana le plak... Bila dah kena ketupat rendang dan segala macam makanan berempah, pas tu melepek, kena plak hantu rokok pun dok layan sekeliling... Macamana tu nanti?
Aku cuma boleh mengharap... Yang Allah, hamba mu ini lemah... AKu bersyukur ya Allah kerana engkau telah beri aku bertahan buat masa ini daripada terus mengasapkan tubuh-badanku... Maka pelihara lah aku terus, sucikan diriku zahir dan batin Ya Allah kerana Qudrat dan Iradat mu mengungguli segala perkara jua... Amin...
Salams!

Posted: 10 October 2006 at 11:09pm
Ish... Apahal aku ni... Sejak dua minggu ni aku kuat minum air batu... Tekak plak rasa perit semacam, dah le KL tengah berjerebu agak teruk ni... Bila time malam-malam cam ni, tekak yang perit tu rasa kuat mintak diperasapkan bagi lega...
Lak alah... Dah la suhu badan aku rasa berubah-rubah, kejap suam, kejap panas, kejap sejuk... Mood aku pun semacam, kejap resah, kejap OK tapi alhamdulillah le aku tak rasa nak mengamuk... Mungkin sebab rasa nak mengamuk tu dah berubah jadik rasa sedih tak pasal-pasal... Mungkin gak... Sebab seingat aku le masa aku kecik, kalau berlaku sesuatu hal yang buat aku upset, samada aku akan naik berang tumbuk dinding ke hapa ke pecah benda (kalau tak terlepas sampai melepuk orang le) atau aku somehow arahkan tenaga berlebih yang tak tahu hujung pangkal tu kedalam jadi sedih semacam... Tu yang rasa melancholic n idiotic...
Sebab tu dulu aku perlukan company banyak pompuan kot... Tak semestinya aku nak henjut memanjang, kadang-kadang aku cuma nak rasa selesa n dimanja, dipeluk n rasa comfort... Tu haje...
Lek eleh... Apahal aku ni kan... Tak tahu malu dok kasi keluo cite-cite macam ni... Bodoh aku ni kan, tak pedulik nak PR langsung, main boh je bukak pekung di dada... Tu pun ada orang ingat aku main rancang-rancang nak naikkan profile diri aku... Kononnya sebab tu le aku rajin bercerita kat sini, nak tarik perhatian orang supaya angkat aku... Ya, angkat aku kawan-kawan lepas tu hempas aku dalam gaung bagi aku cepat mati... Penat...
Lek eleh... Apa kebenda aku cakap ni lagi??? Memang aku bodoh...

Posted: 17 October 2006 at 5:40am
Alhamdulillah, pagi ni time sahur, maintain sikit... Dah nak masuk 24 Ramadhan, maka hari ke 24 aku bertahan lagi tak perasap...
Tadi aku sahur bantai fishball, roti cicah kari daging sekali... Settle je terus naik atas masuk bilik tidur, tergerak nak bukak laptop masuk forum... Dalam tup tap keletup buat postings tu, tiba-tiba plak datang ngarut nak makan koko krunch... Ok le tu, ngarut makan koko krunch aje... Pi le turun bawah pekena ngan susu sejuk... Dalam pada tu terfikir gak, hmm... Sebelum azan ni, sempat ni kalo nak kena rokok sebatang... Ish... Mai jugak tu...
Tu le, sejak kebelakangan ni aku banyak betul layan air sejuk, minum ais pun suka padahal dulu memang aku dah lama tak kena! Sebab dah kebiasaan aku, makan makan berempah, kena kopi panas pas tu berasap le... Itu combination baik punya... Kalo kena air sejuk, kira potong stim... Takda kaw-kaw punya... La ni, aku banyak beno bantai air sejuk... Selau gak aku kebas pakcik aku punya ration milo dalam tin sejuk atau Tongkat Ali atau apa-apa le air tin dalam fridge kecik special dia kat ruang tamu... ALahai...
Anyway, so far so good... Tapi seperti yang telah ditegur beberapa kengkawan kebelakangan ini, memang hangin aku selalu berubah-ubah semacam... Tu yang terkeluar jadik statement yang bukan-bukan kat forum ni... Maka itu aku mintak maaf le kalo apa kata-kata aku menyinggung perasaan... Sori le, bukan senang le perokok tegar lebih 20 tahun ni nak bagi hilang itu saka... Siksa woo... Inipun kira OK gak...
p/s: Beta dah tahu kan camana keadaan... Abang dah bagitahu dulu pernah lagi teruk feeling nak berenti rokok tu... Naik segala hantu, bukan suruh buat maksiat biasa lagi, yang suruh jadik big-time criminal pun ada... So kira OK hapa setakat yang terkeluar sekarang ni... Orang bukan tahu berapa banyak lagi yang Abang sebenarnya menahan... Tnks anyway 4 understanding dear...

Posted: 22 October 2006 at 7:19pm
Assalamualaikum...
Sekarang, dah masuk 30 Ramadhan (sebab dah Maghrib dah... Dalam bulan Islam dah bermula hari baru), maka secara officialnya sudah 29 hari 29 malam aku berjaya menepis keinginan untuk menghisap rokok...
Alhamdulillah, sukacita aku melaporkan mood aku semakin stabil, bukan macam mula-mula dahulu yang mana perasaan aku bertukar-tukar silih ganti antara nak melempang orang, nak hancurkan bangunan, nak menggatai ngan pompuan, rasa nak mati dan nak menangis tak pasal-pasal... Mungkin gak stabil tu datang selepas dapat berjumpa dan bermain-main ngan anak pompuan aku hari Khamis hari setelah 4 bulan tak bertemu. Dan mungkin gak sebab kebetulan malam tu, Malam Tujuh Likur dan Malam Jumaat adalah sama keadaannya spertimana malam aku lahir 37 tahun Hijiriah yang lalu...
Apapun, aku tak berani declare aku dah berjaya berenti rokok kerana aku takut hati aku yang boleh dibolak-balik antara dua jari Allah ini tiba-tiba mengalah malah timbul pulak rasa revenge nak hisap rokok lagi banyak seperti pernah belaku beberapa kali dalam usaha untuk berenti rokok dahulu... Cuma sukacita dimaklumkan, inilah usaha terbaik aku sejak tahun 1999 di mana aku dapat berenti selama 3 bulan setelah bernikah, pas tu aku mula tension rasa tak berbaloi berenti rokok dan balas balik...
Tadi lepas buka nasik dan lauk-pauk, aku pekena cendol... Tu dia, dalam pekena cendol tu tekak aku dok rasa... Fuhh... Kalo layan asap ni complete le sesi makan aku... Tu yang aku risau tu sebab rasa nak merokok tu belum betul-betul hilang, cuma dapat ditepis sahaja setakat ini...
Apapun, aku harap kengkawan dapat tolong doakan supaya usaha berenti rokok aku kali ini betul-betul berjaya... Dan aku harapakan apa yang aku nukilkan ini dapat dijadikan pedoman kepada sesiapa pun yang nak berenti atau sedang berenti rokok sekarag ni... Salams!

Posted: 23 October 2006 at 8:08pm
Fuh... Cukup dah 30 hari Ramadhan... Maka ikut hukum hari-hari kalendar Islam, masuk je Maghrib ni dah kira 1 Syawal dah...
Rumah makcik aku kat Ampang ni kecoh sebab keluarga sebelah laki dia buat gathering kat sini... Opah (mak pada husband makcik aku) tu centre of the family, umur dah 90 lebih dah, memang duduk kat sini... Sekarang ni ada le dalam 40 ke atas ahli keluarga dia dok kumpul buka pas tu borak-borak kat sini.... Depa tu anak cucu Tuk Ngah Jabor daripada keluarga Maharajalela Perak... Selain sebab makcik aku kawin belah situ, masih ada sangkut sedara-mara le jugak ngan aku sebab keluarga Laksamana, Maharajalela dan kerabat diraja Perak memang ada sangkut-paut antara satu sama lain...
Tadi lepas makan aku pun layan berborak sat, keluar le sikit aku punya teori sejarah... Susah gak nak bercerita ngan sedara-mara yang kebanyakan Western educated ni... Dalam dok bercerita tadi, ada sorang sampuk tanya aku "Tahu tak asal usul Hang Tuah? Hang Tuah daripada Cina... Sebab tu pakai nama Hang..." bla, bla, bla... Nyaris aku nak naik angin, pakkal le sedara-mara... Bengang gak... Sejarah pengorbanan keluarga sendiri, belah Maharajalela tu pun depa tak berapa tahu... Tapi ada gak yang ambik tahu, tinggal tak ramai le, semuanya bahana pendidikan Barat yang buat depa lupa asal-usul bukan sahaja bangsa sendiri malah keluarga sendiri tu...
Eh... Apa plak aku dok melalut ni.. Sebenarnya aku nak lepas tension... Tadi baru lepas melayan satu cawan kertas Orean jus sejuk... Sebelum tu pekena briani kau-kau punya... Acar dia best woo... Siap ada rasa macam daging salai tapi bukan campur daging pun...
Anyway, habis je pekena air Oren tu, terus tekak aku rasa semacam... Fuh.. Alangkah bestnya kalo dapat pekena sebatang Gudang Garam ni... Alangkah nikmat dan syahdunya.... Ramadhan pun dah habis bukan? Apa lagi bro, celebrate le Hari Raya dah mula... Takkan nak terus-menerus siksa diri sendiri ya tak?
Ya Allah... Tak mati-mati lagi saka rokok dalam badan ni... Bila nak selesai, bila nak sampai aku takda rasa langsung nak hisap rokok ni Ya Allah! Macam-macam trick le dia cuba psycho diri aku sendiri suruh layan... Ala sikit je bang, dia pujuk... Sebatang...
Dugaan! Dugaan! Nasib baik le ada gak sokongan... Tadi Nur talipon, dalam crite-crite tu dia cakap elok le aku kira dah banyak gak perubahan... Aku cakap lepas Raya ni baru le nak start exercise... Sekrang ni masih malas lagi, kepala n badan tak sedap rasa nak melepek memanjang... Sambil tu dia tanya aku lembut, awak dah OK kan, tak hisap rokok kan? Aku kata Alhamdulillah, dapat maintain... Dia tanya lagi, tak kena ke walau senafas dua... Aku jawab tak... Lalu dia ingatkan aku elok le... Awak jangan kena lagi OK walau senafas dua... Sebab kalo awak kena, musti habis punya, terus hisap rokok balik...
p/s: To Nur n Beta... Abang kira dah ok dah ni tapi kalau masih lagi terkeluar hangin Abang tak pasal-pasal... Harap kira diskaun je le yek wahai adinda-adinda Abang... Kuat bebenor hantu rokok ni a cubmenggagau bagi mood Abang tak tentu arah...
Bila dah teruk sangat mood tu, dia pun bisik... Tu le aku dah cakap, mood engko musti semacam punya, kang tak pasal-pasal mengamuk ke hapa nak hempok orang atau nak "terjah" itu minah... Dah jadik masalah lain plak... Cuba pekena sebatang... Tengok, relaks n cool aje, kan takda apa-apa masalah! Ish... Halus pujukan hantu rokok aku ni...

Posted: 31 October 2006 at 2:14pm
Salams kengkawan... Lama tak update ini forum, ada plak orang suggest tukar dia punya tajuk jadi "perubahan lepas Ramadhan" ke hapa-hapa le sebab Ramadhan pun dah tamat, hari ni pun dah masuk 8 Syawal bukan? Jadi aku pun terfikir gak, perlu ke aku tukar? Apa plak tajuk yang sesuai dan lebih relevan dengan keadaan semasa...
Tapi bila aku betul-betul dah masuk thread ni dan mula typing, timbul plak rasa... Bior aje le tajuk ni... Sebab walaupun dah lepas Ramadhan, perubahan yang aku dok cite ni adalah berkat bulan Ramadhan juga... Maka biar aje le kita maintain tajuk tu yek...
Sukacita dimaklumkan aku masih lagi tidak menghisap rokok walau sekepul pun sejak usaha berenti aku bermula Maghrib malam masuknya Ramadhan.. Alhamdulillah, jika tiada aral melintang, lusa ni kira complete le 40 hari aku tak hisap rokok... Kebetulan plak lusa adalah hari Khamis... Maka kalo aku berjaya maintain lagi, malam Jumaat bersamaan masuknya 11 Syawal itu aku akan melepasi semacam jenis syarat dalam perjalanan kerohanian aku sendiri... Mungkin ada sesuatu yang baru akan mendatang nanti? Wallahualam... Aku pun baru je tergerak nak tulis bab ni, bila aku kira balik berapa lama aku dah berenti rokok...
Setakat ni, aku boleh cakap, ini usaha terbaik aku sejak aku nikah hujung 1999... Dapat le berenti 3 bulan pas tu aku tension dan balas balik hisap rokok, maklumlah 20 tahun menjadi penghisap rokok secara tegar, bukan senang woo nak-nak kalo orang yang terdekat ngan kita tak memahami segala mood dan perubahan yang berlaku....
Masa mula masuk Raya tu aku risau gak sebab Ramadhan dah habis, lain sikit wooo... Masa Raya ni le banyak jumpa geng dan sedara-mara hisap rokok macam keretapi nak-nak lepas kenyang sagak ketupat ngan rendang... Kena plak kopi hitam pekat panas... Fuh... Goncang iman....
Seperti yang aku dah sebut beberapa kali kat macam-macam tempat kat forum ni, merokok adalah semacam perangai buruk aku yang terakhir setelah aku dapat le mengekang segala macam perangai buruk lain terutama panas baran dan kaki pompuan... Sukacita dimaklumkan, dalam usaha berenti terbaru ni, panas baran aku tak le teruk sebaliknya digantikan dengan rasa sedih dan nak menangis tak pasal-pasal... Yang aku risau satu je... Kuat betul rasa nak menggatal... Masyaallah... Dan kalo aku nak, aku boleh dapat, bukan pompuan sebarang plak tu, type-type model, celebrity, high-class dan line-line tu (saja aku nak riak dan ujub sat, ada le sebab tu kalo engkorang sanggup fikirkan hikmahnya...) ... Tu yang lagi kuat dugaan tu... Tu jugak yang saka-baki saka rokok dalam diri aku bisik: "Hah, tengok tu... Kalo engko layan pompuan, memang le best... Hang kan jaguh... Tapi kalo layan, jawabnya tak habis le kifarah dosa hang daripada dulu sampai sekarang... Lagipun hang dah ngaku Ahlu Bait kan... Jadi apa kata hang layan je Gudang Garam sebatang, paling kuat pun makruh apa.. Bukannya berzina... Takkan Tuhan nak marah..."
Tu dia... Halus woo bisikan saka rokok ni... Logik plak tu... Ya lah, hisap rokok je, bukannya aku main pompuan... Kira baik le tu ya tak?
Anyway, beberapa hari Raya yang mula memang kuat gak rasa nak pekena rokok tu lebih-lebih lagi lepas makan... Tapi Alhamdulillah gak, masa yang aku rasa tak terfikir pun pasal rokok dah bertambah... Ertinya aku dah mula tak payah buat dek menahan keinginan merokok lagi, sebab keinginan tu dah mula luput... Dan aku dapat melihat perubahan diri zahir dan batin yang ketara akibat berhenti merokok... Air muka dan kulit makin bersih, nak jadi putih merah bersih betul-betul cam aku budak-budak dulu... Itu belum lagi bibir aku jadik merah cam dulu he! he! Jangan jeles tau, Tuhan dah jadikan aku memang hensem... Makcik-makcik aku cakap sebab darah keturunan aku... He! He!
Badan aku yang pernah jadi kudut semacam masa aku mula-mula menggila merayap sana-sini cari makam dan salasilah pun dan mula nak jadik elok balik... Dulu tu baru le naik sikit, takat nampak le berdaging tapi masih le kurus semacam, baru sejak 3 minggu ni le muscle aku dah mula nampak balik, hampir-hampir nak jadik body aku zaman aku masih main rugby dulu...
Hmm... Mungkin betul gak gerak-hati dan ilham yang aku dapat dapat beberapa kali dahulu... Sampai masanya, zahir aku akan jadi lebih-kurang cam umur aku 18 tahun dulu tapi tetap matured, ye le bro... Aku ni umur 36 tahun tahu, perangai aje yang maintain cam budak-budak lagi..
Tapi tu le, semua tu akan terzahir nanti bila kifarah aku atas segala dosa lalu dah selesai... Dan aku dah lama tahu, salah satu perkara yang WAJIB aku buat adalah berenti rokok... Itu le yang buat aku dpat bertahan lagi sampai sekarang... Insyaallah...
OK le, gerak update aku bab ni dah tamat... Salams!


Hmm… Cukuplah setakat ini. Rasanya pembaca tentu boleh mengagak, betapa susahnya hendak berhenti rokok kalau sudah jadi penghisap rokok tegar lebih 20 tahun macam saya… Tetapi Alhamdulillah, saya masih bertahan setakat ini.
Apapun saya harap cerita ini berguna untuk pembaca, atau sekurang-kurangnya boleh dijadikan hiburan buat mengisi masa, insyaallah!

2 comments:

fanasm said...

Assalamualaikum. Abg merahsilu masih kekalkan tidak merokok ke sampai skrg?

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Alhamdulillah. Setakat ini masih bertahan... :]