Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, October 23, 2015

Daulah Melayu di Jawa Timur - Berkejar ke Surabaya...

Salam semua. Pada artikel Melangsaikan 'hutang' Raub demi kelangsungan buku yang dibuat lewat hari Selasa saya ada memberitahu akan bertolak ke Surabaya di Jawa Timur, Indonesia untuk penggambaran "Daulah Melayu". Alhamdulillah, saya dan tim produksi kami sudah selamat berada di kota itu, sampai selepas masuk waktu Maghrib tadi. Ni kami sedang menumpang menginap di rumah Kiyai Dhiauddin, seorang ulamak tempatan. Esok akan bertolak ke sebuah pesantren di Pasuruan di mana akan diadakan majlis hol almarhum Sayyid Hussein Jamaluddin Kubro pada hari Sabtu.

Adapun kami dijadualkan kembali ke tanah air pada hari Isnin. Rabu saya mahu menghadiri satu majlis ilmu di Muzium Negara, Sabtu depan pula acara busana dan persilatan di Melaka. Sabtu selepas itu ada majlis zikir besar gabungan tarikat-tarikat muktabar seluruh Malaysia di Putrajaya sedangkan di celah-celah itu saya harus menyiapkan manuskrip untuk buku pertama "Siri Pemikiran Merah Silu" agar dapat diterbitkan bulan Disember. Jadi pada malam ini, sementara ada peluang  dan ruang (saya sedang menumpang wi-fi hotspot kawan) biar diceritakan apa yang terjadi sepanjang hari..


Tengah hari Khamis 22 Oktober 2015, isteri bersama anak menghantar saya ke pejabat produksi "Daulah Melayu" supaya dapat bersama dua orang ahli bergerak daripada sana untuk ke KLIA 2. Seorang lagi bergerak sendiri lalu akan berjumpa di sana. Tengok-tengok t-shirt "Daulah Melayu" dah siap. Terus saya salin baju dan pakai.


Penerbangan dijadualkan berlepas jam 4.15. Maka kami harus berada di lapangan terbang selewat-lewatnya jam 3.15 iaitu sejam lebih awal. Jam 1.45 saya fikir kami sudah sedia untuk bertolak.


Kami ke sana dengan menaiki van syarikat.


Tengok-tengok punya le banyak peralatan dibawa bersama. Masyaallah. Fikir saya sebelum ini kami akan menyewa barangan di Indonesia. Kemudian baru saya dapat tahu lebih murah membawa barangan sendiri daripada menyewa. Peralatan yang diperlukan mengikut piawaian yang telah ditetapkan untuk projek ini mahal harga sewanya sedangkan kami sudah memilikinya. Cuma malas hendak melalui kerenah membawa peralatan merentas sempadan antara negara apalagi menaiki pesawat. Tapi kami tetap harus menghadapinya. Kami cuma pakai krew daripada sana.


Disebabkan ada beberapa hal yang rupanya belum selesai di pejabat jam 2.15 gitu baru kami berlepas. Risau gak takut terlambat sebab saya pernah terkena sekali, sampai lambat lalu tidak dibenarkan menaiki pesawat. Lihat artikel lama Dari Aceh ke Putrajaya : Tidak bergerak walau sezarah sekalipun tanpa izinNya.


Kami sampai ke KLIA2 selepas jam 2.52. Check in belum lagi sedangkan peralatan kami banyak. Lupa nak buat check in awal, bila dah bertolak baru nak buat pakai handphone. Tengok-tengok tak boleh buat check in online untuk penerbangan ke Surabaya. Yang boleh untuk penerbangan kembali ke tanah air...


Bila dah sampai pula nak loading barang ke atas troli pun makan masa 5 minit...



Berkejarlah kami ke kaunter check-in elektronik sebelum pergi ke kaunter fizikal untuk memasukkan barang. Masa mula beratur pun dah jam 3.16. Nasib baik dah kira selamat sebab sempat check-in secara eletronik di luar tempoh sejam sebelum pesawat dijadualkan berlepas. Tengok tu, sampai 3 troli barang. Check kat kaunter tengok-tengok berat barangan kami tak termasuk hand luggage adalah 150kg! Nasib baik kami ada 4 orang kesemuanya dan sudah ditempah untuk masuk barangan 40kg setiap seorang.


Tu pun banyak lagi kerenah. Disebabkan beg barangan penggambaran kami besar-besar dah kena sorong masuk ikut kaunter oversize baggage yang terletak di tempat lain. Selesai itu baru boleh masuk ke ruang pelepasan, check pasport lalu berkejar ke bilik pelepasan Q19 yang terletak jauh amat. Berlari-lari anaklah kami ke sana. Sekitar 100 meter sebelum sampai terdengar pengumuman last call untuk pesawat kami berlepas. Sampai ke pintu masuk yang kelihatan jam kamera saya menunjukkan waktu 3.55 petang. Orang lain semua dah naik pesawat..


Apapun kami sempat berada di dalam pesawat dengan selamat.


Dalam perjalanan saya menjengok-jengok tingkap untuk melihat pemandangan muka bumi di luar. Tapi nak nampak apa-apa, Jerebu di bawah sangat tebal.


Dekat jam 6 waktu tempatan kami sampai ke ruang udara kota Surabaya. Ketika itu sudah gelap. Keadaannya menyamai jam 8 malam di Malaysia.


Alhamdulillah, kami selamat sampai beberapa minit kemudian. Ambil waktu sedikit di tempat pemeriksaan kastam kerana membawa banyak barangan untuk penggambaran. Sempat berbuka puasa (saya puasa sunat 9 Muharram) dengan air minuman yang dihadiahkan kastam.


Selesai itu kami menunggu kedatangan pemandu yang akan membawa ke tempat-tempat yang diperlukan.








Kalau ikut rancangan asal kami mahu bertolak ke Pasuruan terus daripada lapangan terbang. Tetapi disebabkan seorang ulamak besar Surabaya iaitu Kiyai Dhiauddin mengundang kami bermalam di rumahnya terlebih dahulu kami pun ke sana.


Cuma ketika sampai ada majlis ilmu dan kiyai harus melayan ramai orang. Kami pun keluar untuk makan malam.



Apabila kembali lebih sejam kemudian orang ramai sudah tiada. Dapatlah kami berehat. Walaupun diberikan 2 bilik tidur di tingkat atas rumah, rumah yang turut berperanan sebagai pondok pengajian, kami memilih untuk berehat di ruang bawah. Selamat malam... :]


2 comments:

Mohd Fuad Nazri said...

Sir I wish i could be one of tour crew. Really adore your work and effort dat are 2nd to none far beyond anyone else has the strength to even kick start. Salute.

Radzi Sapiee said...

If you have the right skills and experience maybe we can consider. As of the moment we already have a dedicated crew although not in-house. But who knows? You can try asking at our FB... https://www.facebook.com/daulahmelayu/