Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, November 23, 2007

Khabar daripada Muar, bandar tempatku lahir dan membesar...

Ini adalah gambar poster lama promosi siri buku "Berpetualang ke Aceh", poster yang digunakan sebelum terbit buku ketiga yang melengkapkan cerita dengan tajuk kecil "Sirih Pulang ke Gagang?" atau BKA III. Adapun poster ini pernah "mengikuti" saya mengembara hampir separuh Semenanjung Malaysia. Ceritanya dan cerita-cerita berkaitan boleh dibaca melalui link-link ini: Mengenang kembali pengembaraan 2 bulan Disember 2006-Februari 2007 dan Mengenang BKA tour run pula... .
Untuk makluman, poster ini kini telah "bersara" lalu direhatkan di Pulau Besar, Melaka. Gambar di atas ialah tempatnya duduk berehat menikmati hari-hari tua (hehe! :]) di tiang bendera berhadapan kompleks makan Sultanul Ariffin Sheikh Ismail. Ia direhatkan setelah muncul poster baru yang lebih terkini kerana menyertakan cerita mengenai BKA III. Cerita mengenai kemunculan poster baru ini pula ada di Promosi baru siri buku "Berpetualang ke Aceh" sudah bermula! .
OK... Alang-alang sudah tersebut tentang Pulau Besar, sila juga jengok posting-posting terbaru yang dibuat mengenai pulau misteri ini di blogspot-blogspot saya yang lain iaitu BERPETUALANG KE ACEH dan SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) . Hmm... Elok juga disertakan satu dua gambar berkenaan untuk membuka selera. Ini dia...


Pemandangan sekitar kelab golf tinggal di Pulau Besar (views around the abandoned golf club at Pulau Besar)


The mystery of Gua Yunus (the cave of Yunus)

OK... Sekarang baru kita boleh bercerita tentang Muar seperti yang dinyatakan pada tajuk posting ini. Apapun, memang cerita-cerita yang dibuat hari ini disediakan di sebuah Internet Cafe di Muar.

Adapun hujung minggu lepas saya telah mengikut ibu bapa saya pergi ke Teluk Intan, Perak untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang saudara... Kemudian menemani mereka di sebuah rumah kami di Kajang sebelum ikut kembali ke rumah di Muar pula.

Pada awalnya saya bercadang untuk berada di Muar 2-3 hari sahaja sebelum pergi ke Sungai Petani, Kedah... Mungkin dengan menaiki keretapi di Segamat. Seorang pembaca blogspot saya telah memberitahu bahawa pada 24 November iaitu esok akan diadakan majlis perjumpaan keluarga Bugis anak cucu Daeng lima bersaudara - Daeng Parani, Daeng Menambun, Daeng Merewah, Daeng Kemasi dan Daeng Chelak - dan mereka yang ada sangkut-paut.

Katanya ini sempena pengiktirafan akan kewujudan makam Daeng Parani di Sungai Petani. Kebetulan sedikit cerita mengenai kaitan Daeng-Daeng ini dengan keluarga saya turut dimuatkan dalam BKA III... Dalam bab bertajuk "Dari Acek ke Perak: Nakhoda Hitam Laksamana Tok Kuala Bidor". Dan kebetulan juga kulit buku itu memaparkan baju perang Bugis!

Tetapi beberapa hari lepas di Kajang, ketika sedang menonton TV bersama keluarga, saya ternampak iklan menyatakan bahawa program Gempar (seperti Jom Heboh TV3) akan diadakan di Muar pada hari yang sama. Ini mungkin peluang baik untuk mempromosikan siri buku "Berpetualang ke Aceh".... Lagipun acara ini akan dibuat di kampung halaman tempat saya lahir dan dibesarkan.

Sebenarnya saya dilanda dilemma juga. Panggilan dalaman untuk menghadiri majlis keluarga Daeng boleh tahan hebat dan memang saya teringin untuk bertemu mereka yang ada kena-mengena di sana. Tetapi setelah difikirkan beberapa faktor termasuk peluang untuk kembali akrab dengan ayahanda setelah berlaku sesuatu di Kajang, saya rasa elok juga berkampung di Muar buat beberapa hari lagi lalu hadir ke acara Gempar itu. Lagipun harijadi saya akan berlangsung Isnin 26 November ini walaupun tanpa majlis apa-apa... Sekurang-kurangnya elok juga duduk bersama keluarga ketika ia berlaku.

Oh... Saya tergerak membuat postings dalam blogspot-blogspot saya hari ini setelah duduk senyap 10 hari kebelakangan kerana hari ini 23 November adalah bersamaan 13 Zulkaedah 1428 Hijriah yang boleh ditulis sebagai 13/11/1428... Ada nombor 131 iaitu satu nombor yang saya kaitkan dengan home sweet home atau rumahku syurgaku... Inilah salah satu sebab saya terasa wajib berada di Muar pada tarikh ini. Kegilaan saya tentang nombor 131 sudah dihuraikan serba sedikit dalam posting bertajuk 13 haribulan 11 dan 131... Sesuatu yang istimewa... pada Selasa lepas 13 November.

Malah saya sanggup berkejar kembali ke kampung malam semalam daripada Kuala Lumpur semata-mata kerana gerak suruh kembali yang muncul... Walaupun saya ikut ayah dan ibu kembali ke Muar daripada Kajang pada hari Selasa, saya terpaksa kembali ke KL pada hari Rabu kerana perlu mengambil suatu barang daripada rumah makcik di Ampang.

Apapun, saya akan berada di Muar buat beberapa hari lagi dan Insyaallah akan pergi berjalan-jalan (ikut style saya le... Buat promosi jalanan) di pesta Gempar yang akan diadakan di Tanjung Emas hari Sabtu dan Ahad. Maka sesiapa yang ingin bertemu dengan saya boleh le mencuba cari saya esok di mana-mana yang patut ya...

Oh... Lagi satu benda. Demi menurut gerak berkenaan nombor 131, saya perlu membuat satu lagi posting di blogspot ini (1 di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) , 3 di sini dan 1 di BERPETUALANG KE ACEH ). Sat ya...

p/s: Baru teringat satu pengumuman yang ingin dibuat di sini...

Saya telah pergi merayap-rayap melihat beberapa kedai buku di Muar kerana ada orang memberitahu siri buku "Berpetualang ke Aceh" tidak dijual di Muar sedangkan di sinilah tempat saya lahir dan membesar... Banyak juga cerita dalam BKA mengimbas kembali zaman kanak-kanak, persekolahan dan remaja saya di Muar.

Pengedar buku-buku saya kata ia sudah ada di 2-3 buah kedai di Muar tetapi bila saya check sendiri tak da pula. Apapun masalah ini telah diselesaikan. Insyaallah kedai buku Popular dan Tanjung Mas akan menempah siri BKA daripada pengedar sementara kedai buku City Star di sebelah Maybank telahpun mempunyai ketiga-tiga buku yang diserahkan secara peribadi siang tadi. Sekian...No comments: