Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Monday, September 24, 2018

Muar, Bukit Kepong dan Pulau Besar sekitar awal Muharram

Merujuk pada artikel Menyambung/memperbarui wasilah keluarga di Teluk Intan sempena Ma'al Hijrah tahun 1440 yang dipersembahkan 3 hari dahulu. Ada disebut ia dibuat "demi melepaskan gerak lagi hendak meringankan kepala agar dapat menangani beberapa perkara dan tuntutan akan datang". Malam ini malam 15 Muharram biar dipersembahkan cerita penutup gerak. Ia masih sekitar tuntutan memperbarui atau memperbaharui wasilah keluarga sekitar awal bulan Muharram tetapi di Muar.


Adapun Teluk Intan adalah tempat asal dan membesarnya ayahanda saya sebelum berhijrah ke Raub, Pahang. Selepas berkahwin dengan ibu di Muar beliau mula menetap di sana tahun 1970 gitu. Jumaat malam Sabtu 10 hari lalu saya membawa isteri dan anak-anak balik kampung ke rumah mereka di Kampung Temiang. Esoknya pagi Sabtu 15 September 2018 saya membawa keluarga bersarapan di bandar Muar. Niat asalnya hendak makan nasi beringin di stesyen bas lama Muar. Tetapi semua kedai di situ tutup kerana ada gotong royong menteri hendak datang katanya. Tak mengapa. Kami tukar sarapan satay di kedai berdekatan. Selepas itu ronda-ronda pusing bandar Muar.


Timbul gerak untuk membawa ibu bapa melihat bandar universiti yang baru dibuka 2-3 tahun lalu di Pagoh Ia menempatkan kampus cawangan tiga buah universiti dan sebuah politeknik tempatan. Walaupun letaknya 20 km ke timur rumah mereka di Kampung Temiang ibu bapa tak pernah sampai. Alang-alang dah ke sana timbul rasa untuk membawa mereka lebih jauh ke arah timur. Terus ke Bukit Kepong yang tertelak 60 km dari bandar Muar saja jalan-jalan kerana saya sendiri pun sudah lama tidak bertandang ke sana.


Adapun Bukit Kepong terkenal dengan tragedi serangan komunis tahun 1950 yang mengorbankan nyawa ramai anggota polis Melayu dan keluarga yang menetap di kawasan balai polis lama sana. Tengok-tengok ada satu bangunan baru telah dibina bersambung dengan bangunan balai lama.


Telah didirikan satu macam galeri seperti muzium untuk mengenangkan tragedi.Dibuka sekitar satu setengah tahun lalu ia memaparkan banyak maklumat tentang sejarah polis. Lihat artikel Galeri Darurat Bukit Kepong (Bukit Kepong Emergency Gallery), Muar di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).Tepian Sungai Muar dan jeti di sebelah bangunan balai lama juga sudah dicantikkan untuk menerima lebih ramai pengunjung. Lihat artikel New look of Muar river from gallery built over the Bukit Kepong old police station di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Malam itu kami semua makan di luar kemudian berjalan-jalan lagi di bandar Muar.


Esoknya pagi Ahad 16 September dekat jam 11 pagi saya, membawa isteri dan anak-anak bertolak meninggalkan rumah ibu bapa untuk kembali ke rumah kami di Selangor.


Oleh kerana perjalanan melalui Melaka kami ambil peluang untuk menaik feri dari Anjung Batu masuk ke Pulau Besar.


Sudah dua tahun saya tidak membawa isteri dan anak-anak masuk ke pulau yang dikenali dengan makam-makam keramat itu. Sudah setahun juga saya sendiri tidak masuk ke sana.


Selalunya kami memberikan tumpuan kepada lawatan makam-makam. Tapi kali ini lebih banyak masa dihabiskan mandi laut sambil melayan permintaan dan kerenah anak-anak. Lihat Enjoying the beach at Pulau Besar, Melaka.


Kami keluar dari pulau lewat petang. Timbul gerak untuk melewati bandar raya Melaka melalui jalan paling hilir yang dibuat atas tanah tambak hingga ke Pantai Klebang.


Di Klebang timbul rasa untuk melawat Muzium Kapal Selam...

Cuma ia telah ditutup ketika itu. Cukuplah dapat melihat dari luar.


Alhamdulillah. Dengan ini selesailah proses melepaskan gerak untuk meringankan kepala agar dapat menangani beberapa perkara dan tuntutan akan datang. Selepas ini saya harus memberikan tumpuan untuk menyiapkan beberapa kerja 'sekolah' terutama mengarang proposal awal thesis untuk subjek penyelarasan masa yang belum pernah dibuat orang. Rujuk artikel Kira-kira Penyelarasan Masa Antara Sains dengan Kitab dan Perjalanan Darah Keturunan berserta Menyahut Panggilan Andalusia setelah 30 tahun ia menjelma - Qada' dan Qadar seorang pelajar berusia.


No comments: