Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, December 26, 2017

Buku baru "Membela Syiar" sudah berada di pasaran

Salam semua. Baru sejam lebih tadi saya menerima satu berita baik yang mengejutkan. Terus terasa harus berkongsi cerita apa lagi tahun 2017 tinggal 5 hari sahaja lagi sebelum tamat...Adapun isteri saya baru sejam dua menyedari bahawa seorang kawan baiknya telah menghantar gambar atas melalui Whatsapp. Gambar dihantar sebelum jam 10 malam. Saya pula dimaklumkan oleh isteri sekitar jam 2 pagi tadi. Ia menunjukkan buku saya yang ke-3 bersama Hijjaz Records Publishing (HRP) terpampang cantik di sebuah kedai buku Popular. 

Buku yang diberi tajuk "Membela Syiar Kesultanan Aceh : Mencari Hakikat di Sebalik Syariat" itu adalah kesinambungan bagi dua buku saya sebelum ini bersama HRP di bawah "Siri Pengembaraan Merah Silu". Rujuk artikel-artikel lama berikut :-Buku ini adalah yang ke-10 secara keseluiruhan hasil penulisan saya. Sebetulnya saya memang terkejut kerana tidak dimaklumkan oleh HRP bahawa ia sudah diterbitkan dan berada di pasaran. Sebelum ini sekitar 2-3 minggu lalu ada seorang kawan menghantar gambar melalui Whatsapp menunjukkan kulit hadapan buku. Kelihatan pada saya ia seperti poster promosi buku sahaja. Oleh itu saya tidak fikir ia telah diterbitkan lagi.
Kenapa saya boleh berfikir sebegitu? Ini kerana merasakan mungkin HRP tidak lagi berminat untuk menerbitkan buku-buku saya. Saya tidak pernah merasakan buku saya laku keras seperti sering didakwa oleh sesetengah pihak tentang buku-buku mereka, Walaupun saya kelihatan seperti selalu membesarkan diri apabila menegur orang tentang hal-hal tertentu melalui Facebook dan sebagainya, hakikatnya saya tidak pernah merasakan diri ini siapa siapa.

Kali terakhir saya berhubung dengan HRP adalah sebelum pertengahan tahun ini. Ketika itu saya meminta mereka untuk menerbitkan buku tentang masa seperti kelihatan pada artikel Nabi Adam AS dan orang Melayu 60,000 tahun lalu - Bagaimanakah hubungan sebenarnya? yang ditulis setengah bulan lalu. Setelah beberapa lama menunggu saya dapati mereka seperti tidak berminat. Mungkin kerana saya belum menunaikan janji mahu memberikan manuskrip satu buku baru tentang Kesultanan Perak seperti pernah disebut kepada mereka ketika kami pertama kali bersua muka untuk membincangkan kerjasaman awal tahun 2015 iaitu hampir 3 tahun lalu.

Sesungguhnya saya bukan tidak mahu menunaikan janji. Cuma penulisan asyik tersekat akibat ketiadaan ilham dan gangguan gerak penulisan. Pun begitu buku tentang Perak tetap saya cuba tulis walau dapat sedikit demi sedikit, Entah kenapa pula buku lain tentang masa dan sambungannya (lihat artikel Benua Tua Melayu - Betulkah ia sumber peradaban dunia?) lebih lancar dapat dihasilkan sampai ke peringkat ia sudah boleh diterbitkan. Tapi takkan nak paksa mereka menerbitkannya sedangkan tajuk asal yang dipinta masih tak tiba-tiba?
Pada ketika buku tentang Perak masih tak siap-siap juga HRP sudah cukup baik mahu menerbitkan kembali siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh' (terbit tahun 2006-2007) menjadi satu siri baru di mana setiap buku dalam siri asal mahu dipecah dua ditambah maklumat, gambar, peta dan sebagainya untuk menjadi 6 buku dalam satu set baru yang dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Itu yang terbit buku pertama bertajuk "Mencari Diri dan Erti : Menjejak Salasilah Kesultanan yang Hilang" hampir penghujung tahun 2015 diikuti buku kedua bertajuk "Menelusuri Jejak Leluhur : Menyingkap Makna Wasiat Nabi"  hampir pertengahan 2016.
Pada penghujung tahun 2016 saya telah menerima draf akhir dalam bentuk PDF penuh gambar buku ketiga untuk semakan terakhir saya. Ketika itu ia masih memakai tajuk "Membela Syiar yang Asal : Mencari Hakikat di Sebalik Syariat". Ini mengambil nama sempena tajuk buku kedua dalam siri asal "Berpetualang ke Aceh". Buku baru ini isinya diambil daripada separuh pertama buku tersebut. 
Kalau tak salah ingatan semakan siap dibuat sebelum penghujung Januari 2017. Dengan itu saya beranggapan HRP mahu dan sedia untuk menerbitkannya untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur tahun ini yang berlangsung 28 April hingga 7 Mei. Tetapi apabila sampai masanya ia tidak berlaku. Dan setelah beberapa lama kelihatan seperti buku ini tidak akan diterbitkan mereka.
Saya pula sudah malu untuk bertanya mendapatkan penjelasan. Kalau dah siap buku tentang Perak yang sudah dijanjikan sejak sekian lama itu lainlah cerita. Ini apa yang asalnya diharapkan daripada saya masih tak terlaksana. Saya pun terus cuba mengusahakan buku Perak itu walaupun begitu lembab perkembangan penulisannya. Apabila terasa tak dapat pergi baru diberikan tumpuan sepenuhnya kepada buku-buku melibatkan masa seperti ditunjukkan pada artikel Nabi Adam AS dan orang Melayu 60,000 tahun lalu - Bagaimanakah hubungan sebenarnya? dan Benua Tua Melayu - Betulkah ia sumber peradaban dunia?
Jadi bayangkan bagaimanakah perasaan apabila mendapati buku ketiga saya bersama HRP rupa-rupanya sudah berada di pasaran. Menariknya ia berlaku sebaik sahaja selesai berkongsi artikel 'bayangan isi' tentang pengembaraan terbaru saya iaitu bersama keluarga ke Thailand 12-23 Disember. Lihat Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Bayangan untuk cerita akan datang. Entahlah sejak bila. buku terbaru saya itu berada di pasaran. Mungkin dah ada sejak 2-3 minggu lalu kerana ia ada dimasukkan ke dalam senarai pilihan rangkaian kedai buku Popular untuk bulan Disember. Takkanlah baru masuk semalam ya tak? Sedangkan tinggal 5 hari sahaja kini sebelum bulan tersebut tamat lalu kita memasuki tahun baru 2018...
Terbitnya buku ini menunjukkan HRP tidak 'membuang' saya lagi. Ya, walaupun saya sering kelihatan seperti angkuh dan suka membesarkan diri,, sekali lagi biar diberitahu... saya sebenarnya sentiasa merasakan diri tidak punya apa-apa. Saya tak merasakan tulisan saya hebat sehingga boleh laku keras. Dan saya masih merasa malu untuk menghubungi HRP kerana belum menyiapkan manuskrip buku tentang Kesultanan Perak itu.
Apa pun selain 3 keping gambar menunjukkan buku ke-3 saya bersama HRP merangkap buku ke-10 secara keseluruhan itu sudah berada di pasaran biar ditunjukkan sedikit  muka-muka surat terpilih untuk memberikan gambaran isi. Ia diambil daripada PDF yang diterima penghujung tahun 2016 iaitu lebih setahun lalu untuk semakan akhir. Semoga dapat memberikan manfaat buat semua.1 comment:

Anonymous said...

Terbaik saudara Radzie .. semoga anda terus lebih berkongsi sejarah .. pelajaran dari sejarah la kaedah meningkatkan jatidiri kita ..