Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, April 10, 2024

Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah

Salam pagi Rabu 1 Syawal 1445 Hijriah. Selamat hari raya maaf zahir batin. Dipersembahkan artikel kompilasi bagi cerita-cerita permusafiran dan iktikaf saya dari masjid ke masjid 10 Ramadan terakhir, perjalanan yang bermula pada pagi Sabtu 19 Ramadan dan selesai petang Ahad 27 Ramadan baru ini.


Perjalanan dimulakan pada pagi Sabtu 30 Mac 2024 bersamaan 19 Ramadan atas asbab mahu menghadiri wacana ilmu tentang Imam Ghazali di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) di Bukit Tunku, Kuala Lumpur. Disebabkan esoknya petang Ahad 31 Mac mahu menghadiri majlis daurah di tahfiz anak di Janda Baik maka dilanjutkanlah perjalanan ke situ lalu berlegar di sekitar kawasan sehingga pagi Rabu 3 April. Ini adalah untuk menunggu anak dibenarkan balik bercuti panjang untuk musim hari raya. Setelah dibawa kembali ke rumah di Bandar Sungai Buaya berehatlah saya satu malam sebelum menyambung permusafiran dan iktikaf, kali ini ke negeri Perak. 

Diliputilah tempat-tempat sehingga ke Kuala Kangsar membawa ke Taiping, Beruas dan Lumut. Akhir sekali beriktikaf malam 27 Ramadan di masjid warisan keluarga Laksamana Raja Mahkota di Batak Rabit. Teluk Intan. Secara keseluruhan perjalanan yang memakan jarak pemanduan 907 km ini meliputi 30 buah masjid/surau. Sambil beriktikaf dan beramalam diteruskan usaha untuk mengkhatamkan Al-Quran bagi bulan Ramadan juga menelaah hingga selesai buku Futuhat Al-Makiyah setebal 560 muka surat serta hampir 100 artikel berkenaan melibatkan masa bagi cadangan penulisan tesis PhD akan datang, insyaallah.


1. Kamera ke-12 untuk permusafiran iktikaf 10 hari terakhir Ramadan 

2. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Membuka dengan wacana Imam Ghazali di ISTAC

3. Masjid (Mosque of) Gombak Utara 

4.  Small waterfall at 18th mile of Jalan Gombak

5. Karak highway from vantage points near Genting Sempah

6.  Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Bergerak ke Janda Baik

7. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Asbab tayar pancit

8. Surau (Small praying hall of) Kampung Sum Sum, Janda Baik

9. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Menyelesaikan bacaan Futuhat dan artikel berkenaan

10. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Bergerak ke Perak dengan berkat

11. Anna and the King shooting location in Kuala Kangsar 

12. Views from the British resident's place in Bukit Chandan

13. Checking out the West Coast Highway from Taiping to Beruas

14. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Kuale-Tepen-Beruas

15. Visiting the Segari turtle sanctuary for 2024

16. Masjid baru (New mosque of) Batu 8, Lekir, Perak

17. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Menyusur kerajaan lama Beruas

18. Masjid (Mosque of) Kampung Bahagia, Teluk Intan

19. Musafir akhir Ramadan 1445 Hijriah - Menyambut hari lahir Islam ke-55 di masjid keluarga


Tiada ulasan: