Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Jun 03, 2011

Masjid Brunei, Danau Tok Uban dan 1 RejabSubhanallah. Dalam 2-3 hari ini saya tertunggu-tunggu bilakah sebenarnya akan masuk 1 Rejab. Ini disebabkan perbezaan menetapkan tarikh kalendar Islam atau Hijrah yang boleh berlaku dari satu negara ke satu negara yang lain. Umum mesti tahu bagaimana misalnya tarikh Hari Raya Aidilfitri yang bermula 1 Syawal boleh jatuh pada hari Khamis di Semenanjung Arab, Jumaat di Malaysia dan Sabtu di Jepun. Rupa-rupanya tarikh berbeza bulan untuk 1 Syawal sahaja malah boleh berlaku pada bulan lain kerana asas menentukan permulaan sesuatu bulan dalam kalendar Islam bergantung pada kemunculan anak bulan yang boleh dilihat dengan terang. Dan ia sebenarnya bukan sekadar untuk bulan Syawal malah untuk semua bulan.

Dalam zaman moden di mana kaedah melihat anak bulan telah banyak digantikan dengan kiraan falak pun masih wujud perbezaan. Misalnya pada hari Rabu 1 Jun 2011 program bernama Dator yang saya gunakan untuk menterjemah tarikh dari kalendar Gregorian (kalendar Mat Saleh yang kita gunakan dalam kehidupan seharian) kepada kalendar Hijrah dan sebaliknya menunjukkan hari itu sudah 29 Jamadil Akhir 1432 Hijrah sedangkan apabila disemak pada suratkhabar Melayu seperti Utusan Malaysia, 1 Jun itu adalah bersamaan 28 Jamadil Akhir. Namun faktor kiraan falak yang berbeza kadangkala terseleras kembali akibat bulan Islam ada masanya merangkumi 29 hari, ada pula 30 hari. Khamis siang tadi iaitu 2 Jun 2011, Dator menunjukkan tarikh 30 Jamadil Akhir sedangkan Utusan Malaysia 29 Jamadil Akhir. Tetapi masuk sahaja hari Jumaat kedua-kedua sumber menunjukkan tarikh 1 Rejab.

Oleh kerana bulan Islam tidak sampai 31 hari maka memang mengikut Dator 1 Rejab harus jatuh Jumaat iaitu hari ini. Tetapi apa kata Utusan Malaysia atau mana-mana agensi rasmi Islam di Malaysia? Kalau Jamadil Akhir di negara kita cukup 30 hari, maka 1 Rejab harus jatuh hari Sabtu. Di manakah saya mahu merujuk dengan tepat kerana di tangan saya tidak ada kalendar penuh menunjukkan tarikh Hijrah?

Sebenarnya semasa menulis ayat di atas baru saya terfikir tentang kalendar yang boleh dicari di mana-mana. Rasanya isteri saya ada menyimpan satu kalendar sebegitu untuk tahun 2011 yang menunjukkan juga tarikh Hijrah. Namun 2-3 hari lepas hingga tengah malam tadi tidak terfikir langsung tentang itu. Sebaliknya saya harus menunggu masuk jam 12 tengah malam, apabila tarikh berubah jadi 3 Jun 2011 sebelum dapat melihat website Utusan Malaysia menunjukkan ia bersamaan 1 Rejab.

Maha suci Allah. Penterjemahan tarikh yang berbeza antara Dator dengan apa yang boleh dilihat melalui Utusan Malaysia sudah kembali terselaras Oh. Kita harus ingat bahawa perubahan tarikh dalam kalendar Islam bermula selepas Maghrib sedangkan dalam kalendar Gregorian ia bermula selepas tengah malam. Ini bermakna 1 Rejab sudah bermula sekitar 5 jam tadi (ayat ini ditulis pada jam 1:35 pagi). Namun perubahan tarikh pada mana-mana website yang menunjukkan tarikh Hijriah rata-rata cuma dapat dilihat apabila tarikh Gregorian berubah. Maka masuk tengah malam baru saya yakin Jumaat ini sudah 1 Rejab.

Adapun saya ada menyimpan beberapa azam berkaitan tarikh ini dengan harapan mahu mendapatkan keberkatan bulan yang disebut milik Allah (Sya'aban untuk Nabi Muhammad SAW, Ramadhan untuk ummah). Antaranya adalah menamatkan penceritaan hari ke 6 perjalanan ke Pantai Timur penghujung 2010 sebelum masuk bulan Rejab. Separuh penceritaan sudah dilepaskan melalui artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Dari Tanah Serendah Sekebun Bunga ke Bukit Marak yang dibuat hari Rabu). Oleh kerana hari ini Jumaat sudah masuk 1 Rejab, sekurang-kurangnya saya harus menyiapkan bahagian seterusnya hingga tamat sebelum masuk Maghrib.

Namun saya ada satu lagi azam yang lebih penting menjelang 1 Rejab melibatkan satu projek baru berkenaan siri buku "Berpetualang ke Aceh". Untuk itu saya harus keluar rumah sehari suntuk, maka rasanya mustahil saya dapat menyiapkan artikel sambungan sebelum masuk 2 Rejab. Maka itu untuk hari yang mulia ini biar dipaparkan dahulu sebahagian isi yang asalnya dicadangkan mahu diletakkan dalam artikel penamat hari ke 6 perjalanan ke Pantai Timur. Ia merupakan 2 klip video yang dibuat ketika melawat Masjid Brunei sambil melihat Danau Tok Uban di Pasir Mas, Kelantan sekitar 6:30 petang... dalam keadaan hujan lebat masih mencurah-curah akibat permulaan gelombang kedua musim tengkujuh yang menyebabkan kawasan Pantai Timur dilanda banjir besar sekali lagi dalam tempoh kurang sebulan.

Para pembaca sekalian. Adalah menjadi harapan saya agar dengan berkat 1 Rejab ini Allah akan memimpin diri saya yang dhaif dengan Qudrat dan Iradatnya yang berserta kelembutan dari Asma Al-Latif agar diri ini dapat disucikan sesuci-suci dari segala kelemahan dan kealpaan zahir dan bathin, nyata mahupun tersembunyi. Sesungguhnya perkataan La Hawlawala Quwwata'ila Billa hil Aliyil Azim itu disebut sesetengah ulama sebagai bermaksud Tiada Daya membuat kebaikan mahupun Upaya mengelakkan kesalahan kecuali dari Allah. Walaupun kita cuba berusaha sebaik mungkin untuk berubah dari jahat menjadi baik dengan mudah sahaja kita boleh terpalit balik dengan dosa dan maksiat kerana sudah disebut juga hati kita ini berada di celah dua jari Allah, boleh dibolak-balikkan begitu sahaja. Pada satu hari kita boleh bersolat sunat berjam-jam dan berzikir beribu kali tetapi petang itu juga boleh terbetik di hati untuk berbuat maksiat kalau pun tidak melaksanakannya. Mungkin kerana ibadat yang dibuat telah menimbulkan rasa bagus, ujub dan riak? Lalu kita dibawa terjebak lagi dalam maksiat agar kembali rasa rendah diri. Agar penyesalan selepas berbuat maksiat itu dapat membakar balik sifat-sifat buruk tersembunyi halus dalam hati?

Tuan-tuan dan puan-puan. Saya meminta Allah memimpin saya dengan Qudrat dan Iradatnya yang berserta kelembutan dari Asma Ya Latif kerana Allah juga boleh memimpin dengan kasar dengan memberikan kita mudharat dan malapetaka ibarat bapa yang harus merotan dan menyepak anak setiap kali memberi tunjuk ajar. Kalau ikut kaedah dan amalan perjalanan seorang Salik dalam mencari keredhaan Allah, kita sebagai hamba tidak layak menyoal apa-apa malah harus menerima sahaja segala yang dilontarkan kepada kita walau seburuk dan sesulit manapun sebagai ujian dalam perjalanan. Malah ianya hak mutlak Allah untuk memperlakukan kita sebagaimana yang Dia suka. Namun saya juga hamba yang sangat lemah, sangat-sangat lemah. Kemampuan untuk menahan dan menerima ujian berat-berat yang menyakitkan ada batasnya...

Apapun biar dipersembahkan 2 klip video yang menunjukkan keadaan di Masjid Brunei dan Danau Tok Uban pada satu petang hujan ya. Permintaan saya kepada para pembaca sekalian... tolong aminkan permintaan dan doakan saya. Sesungguhnya diri ini amat jauh dan begitu buruk dari keadaan sepatutnya yang layak memikul amanah. Doakan saya agar betul-betul dapat mengubah diri lalu mencapai makam yang layak untuk berbakti kepada keluarga, bangsa, ummah, agama dan negara.Rabu, Jun 01, 2011

Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Dari Tanah Serendah Sekebun Bunga ke Bukit Marak

Assalamualaikum semua. Setelah 9 hari berehat sambil mengalihkan perhatian kepada perkara lain, setelah dibuat 3 artikel selingan, biarlah disambung kembali penceritaan perjalanan ke/di Pantai Timur penghujung 2010. Bersambung dari Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Malam di Saba dan Kubang Kerian.Artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Malam di Saba dan Kubang Kerian diakhiri 9 hari lalu dengan gambar di luar Masjid Tok Kenali. Sebenarnya kami anak-beranak bermalam di masjid itu. Hampir waktu Subuh kelihatan seorang berjubah putih bersolat seorang diri berdekatan mihrab.
Saya pun bersolat Subuh di belakangnya. Beliau tersenyum sahaja apabila diberitahu kami anak-beranak tumpang tidur di masjid kemudian menjemput kami datang bersarapan di rumah.
Inilah orang yang menjemput kami iaitu di kanan dalam gambar. Nama beliau adalah Haji Lokman bin Haji Ahmad bin Haji Yusuf di mana Haji Yusuf itu adalah nama sebenar Tok Kenali. Makanya beliau yang dipanggil Ayah Man ini adalah cucu kepada Tok Kenali. Kalau nak tahu inilah ayah kepada bekas pelakon dan pengacara Bob Lokman yang kini telah masuk parti politik PAS.
Ayah Man masih kenal saya kerana telah beberapa kali bermalam di Masjid Tok Kenali. Cuma inilah kali pertama saya membawa anak-anak dan isteri bermalam bersama. Beliau juga ingat saya pernah membuat artikel bertajuk Mari kita bantu baik pulih Dewan Tok Kenali sampai siap! Amacam? dua tahun lepas. Lalu saya ditunjukkan pelan terbaru pengubahsuaian Dewan Tok Kenali.
Kata Ayah Man yang mengetuai madrasah @ sekolah pondok peninggalan Tok Kenali pihaknya masih belum cukup dana.
Diharap pembaca dapat menolong menyumbangkan sesuatu atau sekurang-kurangnya menyampaikan cerita kepada pihak yang lebih mampu. Ayah Man boleh dihubungi di talian 012-9540237 dan 09-7654666. Boleh juga datang sendiri mencarinya dan ahli keluarga di Dewan Tok Kenali, Pondok Tok Kenali, Lorong Tok Kenali, Jalan Tok Kenali, 16150 Kota Bahru, Kelantan.
Seterusnya kami menziarahi makam Tok Kenali.
Kali terakhir kami ke situ bulan Ramadhan 2009, anak kecil kami Al-Rasyid belum lahir, masih menginap dalam perut (7 bulan dah masa tu). Maka tentunya lawatan kali ini lebih meriah dengan Rasyid sudah berumur setahun dua bulan. Lihat artikel Tomb of Tok Kenali revisited di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.
Perjalanan diteruskan menghala ke barat-daya. Singgah sebentar di masjid yang kelihatan. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Perol, Kota Bahru di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Destinasi kami adalah Kedai Piah. Adakah ia kedai milik Puan Safiah atau menjual kopiah? Atau ia menjual kopi yang dibuat oleh Yah atau Kopi Yah? Hmm. Mungkin ini benar di Kedai Cik Yah. Dalam pada itu teringat tempat bernama Kedai Lalat di Kota Jembal yang dilawati hari sebelumnya. Takda pulak orang jual lalat. Rujuk artikel Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur : Menyusuri jejak Raja-raja Jembal dengan lebih teliti yang dibuat 9 hari lalu kerana ia berkaitan dengan artikel ini juga... :]
Oh. Lupa nak beritahu. Ketika ini hari Khamis 30 Disember 2010, hari ke 6 perjalanan ke/di Pantai Timur penghujung 2010. Nampak satu lagi masjid. Singgah. Lihat Masjid (Mosque of) Paya Lada, Kadok.
Tidak lama kemudian sampailah ke Kedai Piah. Takda pulak orang jual kopiah. Yang ada rasa lapar. Kami pun makan lagi. Sebenarnya ada sesuatu yang sangat istimewa tentang tempat ini. Cuba lihat papantanda di latar belakang.
Nampak tak perkataan "Sekebun bunga"?
Mereka yang tahu sejarah lama Kelantan mesti tahu apakah signifikannya. Selamat datang ke Taman Serendah Sekebun Bunga atau Tanah Serendah Sekebun Bunga. Menurut ceritanya di sinilah pemerintah kerajaan Kelantan lama terkenal, Chik Siti Wan Kembang (entah kenapa saya lebih sukan ejaan Chik daripada Cik) pernah bersemayam. Di sini juga baginda pernah membesarkan anak angkatnya Puteri Saadong yang merupakan anak kandung kepada Raja Loyor yang memerintah di Jembal.


Saya pun mencelupkan kaki sebentar di tasik yang ada. Saya diberitahu bahawa tasik ini asalnya adalah satu liku Sungai Kelantan yang kemudian terpisah dari aliran utama akibat mendapan tanah yang merubah bentuk mukabumi.
Kelihatan papantanda menyebut Chik Siti Wan Kembang bersemayam kira-kira 300 tahun lalu. Saya rasa ada kesilapan di sini kerana baginda dikatakan mula memerintah Kelantan sekitar tahun 1548 Masihi iaitu lebih 450 tahun lalu. Malah ada sumber menyebut Chik Siti juga sudah wujud sekitar tahun 1350an Masihi...


Apapun tempat ini memang memiliki aura yang tersendiri. Di satu bahagian tanah tinggi sedikit seperti anjung melihat ke bawah ada papantanda menyebutnya sebagai tempat mahligai atau istana Chik Siti.
Berdekatan anjung tersebut ada bekas perigi yang sudah dikambus. Untuk lebih banyak gambar di sekitar lihat The place called Taman Serendah Sekebun Bunga.
Seterusnya kami menghala kembali ke arah Kota Bahru untuk pergi ke Padang Halban.
Di sini terdapat makam Raja Abdullah, sepupu kepada Puteri Saadong yang kemudian menjadi suaminya. Lihat Revisiting the tomb of Kelantan's Raja Abdullah.
Difahamkan di sekitar ini pernah berdiri satu pusat pemerintahan yang dipanggil Kota Mahligai. Kiranya selepas menetap di Tanah Serendah Sekebun Bunga bersama bonda angkatnya Chik Siti Wan Kembang, Puteri Saadong menetap di sini pula. Sampailah Raja Abdullah mangkat akibat peristiwa tertentu. Saya juga masuk sebentar di masjid berdekatan. Lihat Masjid (Mosque of) Padang Halban, Peringat.
Destinasi seterusnya adalah satu tempat bernama Gunong yang terletak ke arah timur-laut masuk ke daerah Bachok.
Nama Gunong merujuk pada bukit berdekatan yang tak setinggi mana. Namun saya terasa ada satu aura lama yang saya tak pasti apakah ceritanya.
Yang saya ingat ketika pertama kali dibawa berjalan-jalan di sekitar ini lebih 3 tahun lalu saya terlihat sebuah masjid kayu yang agak cantik. Tetapi apabila dicari tiada pula ia. Yang ada cuma sebuah masjid batu dengan bentuk yang agak pelik. Lihat Masjid (Mosque of) Gunong, Bachok.
Saya cuba melihat lagi sekeliling bukit untuk memastikan apakah ada masjid kayu yang pernah dilihat dahulu. Atau saya yang sebenarnya tersilap pandang? Menariknya dari satu lereng yang telah dijadikan kuari batu-batan saya terasa seperti pernah wujud sebuah istana lama. Atau memang ia masih wujud tetapi tidak kelihatan dengan mata kasar?
Lereng itu berhadapan dengan Kampung Baruh Raja. Apakah ini bermakna memang ada/pernah ada istana di situ?

Perjalanan diteruskan ke Bukit Marak, tempat bersemayamnya Puteri Saadong selepas kemangkatan suaminya Raja Abdullah. Menurut ceritanya Chik Siti Wan Kembang pernah terlebih dahulu bersemayam di sini sebelum membuka Tanah Serendah Sekebun Bunga...

Terus pergi ke sebuah rumah kayu yang terdapat di kawasan terpencil kaki bukit.
Setelah memberi salam kepada tuan rumah saya pun menyuruh anak-anak dan isteri berehat di dalam.

Saya pula terasa gatal kaki hendak memanjat bukit. Lihat The hill called Bukit Marak
Kemudian baru kami bersiap untuk meninggalkan Bukit Marak. Sempat singgah di masjidnya sebelum mengorak langkah lebih jauh. Lihat Masjid (Mosque of) Bukit Marak.
Isnin, Mei 30, 2011

Majlis perkahwinan sepupu di Batak Rabit

Satu lagi selingan sebelum disambung balik cerita perjalanan ke Pantai Timur penghujung 2010.Semalam Ahad pagi kami anak-beranak menuju ke Perak dengan menaiki van bapa saya.Ada majlis perkahwinan sepupu di Kampung Batak Rabit, Teluk Intan.Saya rasa sudah lebih setahun juga saya tidak singgah di rumah saudara ini. Walaupun kami ada pergi ke Teluk Intan dalam tempoh masa itu, kami singgah ke tempat lain sebelum beredar.
Selepas makan pengantin masih belum sampai. Saya pun membawa anak-anak pergi melihat Sungai Perak.Jeti kecil yang ada di Batak Rabit memberi satu suasana yang menenangkan. Lihat video klip bawah...Tidak lama kemudian kedengaran bunyi kompang menandakan pengantin sudah sampai. Kami pun bergegas kembali ke majlis. Lihat video klip di bawah...Pasangan pengantin bersanding. Yang perempuan tu sepupu saya...
Al-Rasyid melihat dari dalam tayar di hadapan rumah.
Seterusnya kami singgah di rumah seorang saudara lain. Kelihatan Sungai Batak Rabit dengan rumah pengantin di latar belakang.