Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, November 29, 2008

Nombor 434 dan perjalanan terbaru ke utara...

Satu pemandangan dari atas Gunung Jerai, Kedah diambil daripada artikel bertajuk Views on top of Gunung Jerai... Enter Padang Tok Sheikh. Is it? yang dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH awal tahun ini. Ada banyak lagi gambr-gambar atas gunung diletakkan di situ.


Assalamualaikum semua! Memandangkan blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) kini sudah memiliki sejumlah 191 artikel sedangkan blogspot BERPETUALANG KE ACEH ada 262 (bersamaan 131 x 2 dan 131 adalah satu nombor favourite saya) sementara blogspot ini sendiri sudah ada 433, biar dibuat ini artikel ini untuk menjadikan jumlah 434 artikel di sini ya. Sekurang-kurangnya dapatlah melegakan hati saya yang gila nombor ini apabila ketiga-tiga blogspots sudah memiliki jumlah postings yang ada nombor simmetri (kira kanan nombor sama misalnya 252, 121 dan 474 gitu...).

Dalam pada itu, terfikir pula apa yang mahu ditulis ya. Nasib baik memang ada dan ia berkaitan projek membuat coffee-table book atau buku mewah masjid yang masih berjalan kini.

Ikutkan rancangan, sepatutnya malam tadi saya sudah berlepas ke utara Semenanjung bersama Shamsul untuk bahagian ketiga projek ini - setelah memulakan bahagian pertama ke selatan lebih sebulan lalu dan bahagian kedua di Pantai Timur dua minggu lalu. Tetapi cuaca kurang memberangsangkan sedangkan Shamsul belum mendapat kereta baru yang ingin dipandu-uji yang boleh digunakan dalam perjalanan kali ini.

Kebetulan atas sebab-sebab tertentu, pihak penerbit buku yang menggaji kami memberitahu tempoh untuk menyiapkan projek telah dipanjangkan. Lalu saya membuat keputusan biarlah perjalanan ke utara ini cuma dibuat pada satu waktu selepas cuti perayaan Hari Raya Haji yang akan datang dalam seminggu lagi. Rasanya semua pihak akan sibuk sekitar waktu itu jadi paling cepat perjalanan dapat disambung pun lebih seminggu selepas Hari Raya, itupun lebih sesuai pada hujung minggu.

Apapun, inilah rancangan perjalanan kami secara ringkas. Kami perlu melawat seraya mengambil gambar beberapa buah masjid di negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Seperti perjalanan ke Pantai Timur di mana kami terus ke Kuala Terengganu sebelum ke Kelantan kemudian masuk ke Pahang dalam perjalanan kembali ke Kuala Lumpur, perjalanan ke utara ini insyaallah akan menyaksikan kami terus menuju ke tempat yang sesuai di Perlis.

Masalahnya kami belum ada calun masjid di Perlis yang sesuai. Mungkin terpaksa agak-agak main cari sahaja apa yang nampak. Kalau sesiapa ada cadangan, sila nyatakan di ruangan komen ya. Kalau boleh biarlah tidak terlalu jauh dengan sempadan Kedah.

Kemudian baru kami ke Alor Setar untuk ke Masjid Zahir diikuti masjid lama berdekatan makam diraja di Langgar. Seterusnya ke Sungai Petani untuk melihat masjid jamek baru yang ada ciri-ciri menarik tersendiri yang boleh mengaitkan cerita dengan rekabentuk masjid di Afrika Barat sebelah Maghribi gitu sambil membuka cerita sejarah Kedah tua melalui nama masjid itu sendiri, Masjid Sultan Muzaffar Shah.

Selesai itu bolehlah kami ke Pulau Pinang untuk ke Masjid Lebuh Aceh dan Masjid Kapitan Keling sebelum bermalam di mana-mana yang sesuai. Esoknya bolehlah kami ke Perak untuk melihat masjid lama di tengah bandar Taiping kemudian Masjid Ubudiyah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar di mana cerita boleh dikaitkan dengan Perjanjian Pangkor 1874 melalui kewujudan makam Sultan Abdullah II dan makam Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di bahagian makam diraja Perak yang paling dekat ke masjid.

Mintak-mintaklah semua ini selesai sebelum waktu Zuhur. Harap-harap juga cuaca baik supaya kami dapat pergi ke masjid tinggal yang letaknya terpencil dalam belukar berhampiran Kampung Gajah sebelum mengakhiri sesi perjalanan ini dengan lawatan ke masjid lama Kampung Batak Rabit di Teluk Intan.

Hmm... sekianlah gerak cerita yang membentuk artikel ke 434 di sini ini ya. Memandangkan seperti disebut awal tadi sudah ada 191 artikel di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) dan 262 di blogspot BERPETUALANG KE ACEH maka saya akan berehat daripada menulis di blogspots buat satu jangka waktu. Selamat malam! :]

Jumaat, November 28, 2008

Projek buku masjid - Dari Kota Bahru ke Kuala Lipis, kembali ke Kuala Lumpur

OK. Alhamdulillah, setelah meluahkan beberapa cerita melalui artikel-artikel terbaru di blogspot ini juga di blogspot BERPETUALANG KE ACEH barulah cerita sambungan perjalanan projek masjid untuk belah Pantai Timur dapat dibuat secara kronologi sebenar atau menurut urutan masa seperti mana ia berlaku. Maka bersambunglah cerita di sini daripada artikel Projek buku masjid - Terengganu dalam kurang 24 jam yang dibuat seminggu lepas...


Setelah selesai mengambil gambar-gambar masjid di Kuala Terengganu termasuk gambar Masjid Kristal dari seberang iaitu dari Pulau Duyung sekitar jam 6 petang kami pun menghala ke Kelantan. Memandangkan hari masih siang, Shamsul bertanya jika ada apa-apa lagi masjid menarik di Terengganu dalam perjalanan ke Kelantan. Jawab saya, ada masjid lama yang menarik di Kuala Besut. Maka kami bercadang untuk singgah ke sana.

Ternyata itu hanya cadangan sahaja. Kami sampai ke Jertih di mana terdapat persimpangan untuk ke Kuala Besut pun dah lepas jam 8 malam sedangkan kami harus bermalam di Kota Bahru, lagi 50-60 km perjalanan. Jika dalam perjalanan ke selatan yang dibuat 3 minggu sebelum itu, kami tak berapa kisah di mana kami tidur, kali ini kami perlu mendapatkan sebuah bilik hotel memandangkan Shamsul turut membawa 2 orang anaknya yang paling sulung tetapi masih kecil, seorang berumur 8 tahun, seorang lagi 6 tahun.

Lalu kami terus ke Kota Bahru. Di atas adalah gambar pintu gerbang di sebuah kawasan utama bersejarah di bandaraya itu, berhadapan hotel untuk kami bermalam.


Ini adalah gambar pintu gerbang yang sama pada siang hari. Tak ingat pula nama tempatnya.

Sebenarnya membawa budak-budak berjalan memerlukan banyak kesabaran apalagi dalam perjalanan begitu jauh yang kami lalui - lebih 400 km dari Kuala Lumpur ke Terengganu sehingga tidur dalam kereta sahaja kemudian setelah mengambil gambar di beberapa buah masjid di Terengganu, kami pergi ke Kota Bahru sekitar 200 km lagi ke utara, barulah dapat bermalam di bilik hotel.

Siangnya hari Ahad, kami perlu pergi ke beberapa buah masjid lagi dan ada di antaranya terletak begitu jauh, misalnya Masjid Brunei Darussalam di Danau Tok Uban kemudian masjid lama di pekan Kuala Lipis seterusnya sebuah lagi masjid di Dong, Raub, Pahang. Shamsul perlu pulang ke Kuala Lumpur sebelum hari Isnin sedangkan melayan kerenah budak-budak sahaja memakan begitu banyak masa yang mengganggu waktu dan gerak kerja.

Bayangkan... disebabkan budak-budak sibuk melayan cerita kartun kemudian lambat nak mandi maka kami keluar hotel jam 12 tengahari. Kemudian apabila sampai ke kereta, ternyata tayarnya sudah dikunci majlis bandaraya kerana diletakkan di luar kawasan petak tempat letak kereta yang diwartakan...

Kami terlupa hari Ahad adalah hari kerja di Kelantan sedangkan kereta pula diletakkan Sabtu malam Ahad di ruang hadapan hotel sebaik sahaja ada peluang. Kebetulan kawasan sepanjang ruang yang ada garisan kuning itu juga dipenuhi beberapa buah kereta sedangkan kawasan yang diwartakan di seberang jalan langsung tidak ada kekosongan. Kami pula kepenatan setelah berjalan jauh, sampai di Kota Bahru dah hampir jam 10 malam, belum pun makan malam kemudian terpaksa lagi berjalan keliling untuk mencari hotel yang sesuai sedangkan budak-budak dah mula merungut nak buat perangai. Mana nak fikir ia akan jadi kesalahan...


Kalau ikutkan, saya ada hak untuk marah kerana disebabkan melayan kerenah budak kerja jadi tergendala. Dari satu segi, Shamsul cuma bertindak sebagai seorang bapa yang baik membawa anak berjalan. Ya, itu ada kebenarannya. Tetapi kita tidak harus mencampur-adukkan kerja dengan urusan peribadi hingga mengganggu kelancaran kerja apalagi jika ia menyebabkan gerak kerja orang lain turut tergendala. Bagaimana ini? Sehingga jam 12.30 tengahari kami masih tersangkut sambil menunggu pihak majlis bandaraya datang melepaskan kunci pada tayar kereta. Bagaimana sedangkan kami perlu mengambil gambar lagi di beberapa buah masjid sebelum kembali ke Kuala Lumpur sekitar 480 km dari Kota Bahru malam itu juga?

Sempat ke kami sampai ke Kuala Lipis kemudian Dong di Raub untuk mengambil gambar-gambar masjid di sana pada siang hari sedangkan kami juga perlu pergi ke Masjid Brunei Darussalam yang juga terletak agak jauh? Allah... dalam hati saya mula mengamuk.

Akhirnya saya membuat keputusan untuk pergi berjalan kaki ke sekitar lain untuk sarapan. Ya, saya belum lagi makan. Sekurang-kurangnya Shamsul sempat menjamah sedikit makanan bersama-sama anaknya tadi apabila seorang penjual makanan dengan gerai bergerak lalu di sebelah kereta. Mana ada masa nak peduli orang lain juga lapar.

Dalam rasa marah yang mula membara itu saya cuba sejukkan hati dengan melihat Sungai Kelantan. Kemudian saya fikir tentu ada hikmah ini semua berlaku. Sekurang-kurangnya untuk menguji kesabaran saya. Lalu saya bertekad begini... kita lihat bagaimana Shamsul menangani masalah ini sementara saya menyejukkan hati di tempat lain.Alhamdulilah, sekembalinya saya ke kereta, masalah sudah selesai. Dapatlah kami memulakan kerja di masjid jamek lama Kota Bahru yang sebenarnya terletak sepelaung sahaja daripada tempat kereta kami dikunci tadi.

Sambil itu saya melepaskan segala rancangan yang sudah dibuat dalam hati dari perkiraan. Nampaknya saya tidak boleh berharap untuk sampai ke Kuala Lipis yang terletak lebih 200km dari Kota Bahru dalam waktu siang. Ah... kita tengoklah macamana nanti.Kami juga mengambil gambar Masjid Muhammadi dari atas hotel berdekatan. Dapat juga melihat persekitaran Kota Bahru dengan lebih jelas. Untuk lebih banyak lagi gambar dan cerita, sila lihat artikel New trip to the East Coast - Muhammadi mosque revisited and some views of Kota Bahru di blogspot BERPETUALANG KE ACEH .

Selesai itu, saya meminta Shamsul dan anak-anaknya supaya dapat bersabar sedikit dalam bab makan tengahari. Kalau boleh biar diambil gambar dahulu di Masjid Tok Kenali. Nasib baik ada gerai-gerai makanan ringan berdekatan Masjid Muhammadi. Dapat juga mereka mengisi perut buat sementara itu.

Inilah Masjid Tok Kenali. Hmm, nampaknya saya harus ringkaskan cerita kerana perlu berkejar untuk satu urusan selepas ini. Baca sahaja ya artikel Projek buku masjid - Melihat lagi masjid dan makam Tok Kenali seterusnya "sekolah pondok" yang dibuat di blogspot ini semalam.

Kemudian kami ke Masjid Kampung Laut. Sila baca artikel New trip to the East Coast - Masjid (mosque of) Kampung Laut revisited di BERPETUALANG KE ACEH .


Selesai itu baru kami makan...
Seterusnya kami menyeberang Sungai Kelantan menghala ke Pasir Mas.Terus menghala ke Tanah Merah sebelum masuk jalan kampung...
Lihat sawah padi yang menghijau, nyaman...Dan sampailah kami ke destinasi seterusnya, Danau Tok Uban...
Untuk dikaitkan dengan Masjid Brunei Darussalam di seberang.

Kemudian baru ke seberang mengikut jalan-jalan kampung yang lain untuk ke masjid itu. Baca artikel Projek buku masjid - Lagi, Danau Tok Uban dan Masjid Brunei Darussalam yang baru dibuat di sini tadi.
Cukuplah, dapat ambil gambar masjid ini waktu malam. Ketika itu saya dah mengalah. Jika awalnya saya mahu sampai ke sini malah Kuala Lipis dan Raub siang, sekarang saya cuma dapat berada di Masjid Brunei Darussalam selepas jam 8 malam.

Alhamdulillah, rasa marah saya sebab lambat kerana beberapa perkara termasuk melayan kerenah budak-budak sudah dapat diketepikan. Semuanya sudah ditakdirkan Allah terjadi begini dan saya redha...Malam itu, ketika menghala ke Kuala Krai, kelihatan bulan mengambang penuh begitu besar tetapi merah. Saya cuba mengambil gambar dalam keadaan kereta bergerak tetapi inilah saya dapat. Dipendekkan cerita, kami sampai ke Kuala Lipis selepas jam 1 pagi. Nak ambil gambar masjid pun dah tak berapa sesuai. Sampai di Dong pula sekitar 2 pagi. Lalu Shamsul menawarkan akan mengambil gambar-gambar masjid-masjid ini sendiri nanti.

Harap-harap begitulah. Saya telah menjalankan kerja saya menunjukkan di mana masjid-masjid yang sesuai untuk projek ini. Saya faham, sebagai bapa kepada 6 orang anak dan ada pula banyak kerja, Shamsul harus terkejar-kejar. Tetapi saya juga ada tanggungjawab kepada keluarga dan kerja-kerja saya sendiri. Harap semuanya berakhir baik nanti. Sekian! :]Projek buku masjid - Lagi, Danau Tok Uban dan Masjid Brunei Darussalam

OK. Kita sambung cerita daripada artikel Projek buku masjid - Melihat lagi masjid dan makam Tok Kenali seterusnya "sekolah pondok" yang dibuat semalam...Setelah bertandang ke Masjid Tok Kenali di Kubang Kerian, saya sekali lagi pergi ke Danau Tok Uban yang terletak di antara daerah Pasir Mas dan Tanah Merah...


Seperti cerita tentang Masjid Tok Kenali dalam artikel Projek buku masjid - Melihat lagi masjid dan makam Tok Kenali seterusnya "sekolah pondok", cerita tentang lawatan terbaru ke Danau Tok Uban juga asalnya mahu dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH . Tetapi memandangkan blogspot itu baru sahaja menerima artikelnya yang ke 262 semalam sedangkan 262 adalah gandaan bagi nombor 131, satu nombor yang ada makna tersendiri buat saya, biarlah blogspot itu tidak ditambah lagi artikel baru buat suatu waktu.

Oh, sebenarnya selepas Masjid Tok Kenali, saya singgah lagi ke Masjid Kampung Laut di Nilam Puri. Lalu saya jadikan cerita lawatan itu sebagai artikel ke 262 di BERPETUALANG KE ACEH . Kemudian baru saya ke Danau Tok Uban.

Adapun saya sampai di sini bersama Shamsul dan anak-anaknya sekitar 6.30 petang. Tujuan kami ke sini dalam rangka-kerja membuat projek buku masjid adalah untuk mendapatkan gambar daripada seberang tasik ataupun danau.

Kalau ikutkan kesuntukan masa ketika itu, lebih elok lagi kami terus ke masjid yang kelihatan, Masjid Brunei Darussalam kerana ia memerlukan kami mengikut jalan lain. Tetapi saya mahu Shamsul yang baru pertama kali sampai ke sini (juga pertama kali sampai ke kebanyakan masjid yang dipilih untuk projek buku ini) untuk mendapatkan rasa betapa 'solok'nya kedudukan masjid ini.


Gambar masjid setelah menggunakan zoom. Saya mahu Shamsul mendapat rasa seperti mana saya dapat ketika pertama kali sampai ke Danau Tok Uban. Nak masuk ke situ sahaja jalan kecil sudah berbelit semacam dan cukup jauh. Tiba-tiba boleh kelihatan sebuah masjid yang agak terserlah indah... kenapa dibina masjid sebegini elok di satu tempat begitu terpencil? Rasa itulah yang boleh menerbitkan tanda-tanya yang kemudian boleh merungkai persoalan betapa pentingnya kedudukan tempat ini pada mereka yang mengetahui...


Ini adalah bot yang baru menyeberang kembali daripada Kem Danau yang terletak di sebuah pulau hampir ke seberang. Kelihatan di latar-belakang adalah Bukit Panau di dalam daerah Tanah Merah. Menurut cerita lama rakyat tempatan, Bukit Panau menjadi tempat pertapaan beberapa wali besar. Malah Hang Tuah dan saudara-saudaranya dikatakan pernah berguru kepada seorang wali bernama Sheikh Tanauddin, juga dikenali sebagai Sheikh Samman di atas bukit itu!

Cerita lama seterusnya menyebut bahawa sekitar 5 km (atau 5 batu? lebih kurang le tu) daripada Bukit Panau, terletak sebuah kota besar dipanggil kota Jiddah. Ia adalah pusat empayar Chermin yang dikatakan warisan kerajaan besar Langkasuka setelah masuk Islam. Kota ini dipercayai masih berdiri sekitar 700 tahun lalu sebelum ia hilang, kata sesetengah orang ditelan bumi.


Maka apa yang terjadi kepada kota Jiddah? Apakah sebabnya pula dibina sebuah masjid begitu megah di sekitar Danau Tok Uban ini? Apakah ia adalah tanda perkaitan dengan Jiddah?Sayangnya kami sampai ke masjid ini selepas jam8 malam. Dah lah jalan kecil untuk sampai ke sini agak berbelit-belit, banyak pula bahagian yang pecah-pecah... kami pula beberapa kali silap masuk simpang.

Bayangkan, nak sampai ke sini pun sikit punya susah. Tiba-tiba boleh dibina pula masjid sebegini indah. Apa hal?

Yang menarik, ia dibina oleh Sultan Brunei dan dirasmikan oleh Sultan Kelantan. Kenapa? Apakah untuk kompleks madrasah di situ yang juga dibiayai Sultan Brunei? Rasanya tak juga kerana madrasah itu memiliki sebuah masjid lain sekitar 300 meter dari masjid ini, masjid yang dipanggil Masjid Brunei Darussalam.Orang-orang madrasah sendiri jarang menggunakan masjid ini. Ia cuma digunakan jika ada majlis istimewa, misalnya perhimpunan para pelajar dari luar untuk program tahfiz di bawah seliaan pelajar madrasah seperti yang kami temui dalam lawatan ini.Jadi apa ceritanya sebenar di sebalik kewujudan masjid ini? Bacalah artikel-artikel lama yang ada... misalnya artikel Akhirnya, Masjid Brunei di Danau Tok Uban! yang dibuat tahun lepas. Sekian... :]

Khamis, November 27, 2008

Projek buku masjid - Melihat lagi masjid dan makam Tok Kenali seterusnya "sekolah pondok"

Assalamualaikum. Hari ini biar diteruskan lagi cerita projek masjid, kiranya sambungan daripada artikel Projek buku masjid - Satu pandangan segar terhadap Taman Tamadun Islam di Kuala Terengganu yang dibuat Sabtu lalu ya. Mari! :]


OK. Tadi saya baru sahaja membuat satu artikel baru di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dengan tajuk New trip to the East Coast - Muhammadi mosque revisited and some views of Kota Bahru . Ini kerana beberapa gambar sekitar masjid jamek lama Kota Bahru itu pernah dibuat di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) atas tajuk Masjid (mosque of) Muhammadi, Kota Bahru, Kelantan... setengah tahun lalu, maka gambar-gambar terbaru haruslah diabadikan di dalam blogspot lain pula.

Saya memilih blogspot BERPETUALANG KE ACEH kerana ia kurang dikunjungi antara blogspots yang saya ada walaupun ia adalah blogspot pertama saya malah memakai nama siri novel saya yang ditulis di dalam bahasa Melayu... walaupun blogspot itu sendiri berbahasa Inggeris. Harapan saya agar para pembaca blogspot ini turut sudi selalu mengunjungi blogspot itu juga.

Kalau ikutkan, segala artikel baru yang melibatkan lawatan terbaru ke masjid-masjid yang pernah dikunjungi mahu diletakkan di sana. Tetapi dalam lawatan ke Masjid Tok Kenali kali ini rasanya ada perkara yang mesti diceritakan di dalam bahasa Melayu.

Oh, di dalam gambar atas yang diambil di hadapan masjid itu adalah kawan saya, saudara Shamsul Yunos yang bertindak sebagai jurugambar dalam perjalanan projek masjid ini. Kelihatan bersama adalah dua orang anaknya yang paling sulung...


Untuk maklumat tentang masjid ini, sila baca sahaja penerangan yang ada ya...Satu penerangan tambahan... masjid ini dibina pada tahun 1956 oleh Haji Ahmad, anak Tok Kenali selepas ulamak besar bertaraf wali itu meninggal dunia sekitar 30 tahun sebelum itu. Selalunya apabila bertandang di sini, saya sempat berbual-bual dengan imam masjid Haji Lokman atau Ayah Man, seorang anak tertua Haji Ahmad. Tetapi kali ini saya datang sepintas lalu kerana harus berkejar ke tempat lain selepas itu.

Untuk makluman, Ayah Man mempunyai seorang anak yang muncul menjadi pengacara terkenal Bob Lokman. Terperanjat juga saya mendapat tahu tentang ini suatu masa dahulu. Maklumlah, Bob Lokman ini kelihatan agak "rock" orangnya. Siapa sangka, dia rupa-rupanya adalah cicit Tok Kenali!Oleh kerana dalam lawatan ini, saya mahu Shamsul supaya merakamkan gambar yang melibatkan kawasan madrasah di sebelah, satu madrasah di bawah kelolaan anak cucu Tok Kenali yang masih mengekalkan sedikit konsep pengajian pondok yang pernah diasaskan ulamak besar bertaraf wali itu, buat pertama kali setelah beberapa kali bertandang malah bermalam di masjid ini saya akhirnya masuk ke kawasan madrasah. Siapa sangka, kami sampai sejurus sebelum sebuah majlis perasmian sesi tahfiz diadakan. Lalu kami dijemput bersama untuk hadir, sempatlah berkenalan sedikit dengan beberapa orang penting termasuk seorang Ahli Dewan Undangan Negeri dari parti PAS.Apapun, kami tidak boleh lama di situ. Kami harus mengambil beberapa gambar yang dapat memaparkan kaitan masjid dengan madrasah...
Kaitan in perlu untuk mengenangahkan bahagian cerita tentang masjid ini yang melibatkan sistem pengajian atau sekolah pondok dahulukala...

Sedikit gambar-gambar sekitar madrasah yang memiliki beberapa bangunan. Untuk pengetahuan, semasa Tok Kenali masih hidup, kawasan ini menjadi tumpuan beribu, mungkin berpuluh ribu pelajar agama daripada seluruh Nusantara...Walaupun Masjid Tok Kenali ini sendiri didirikan cuma pada tahun 1956, hakikatnya pernah wujud masjid lebih lama sebagai tempat tumpuan dalam kompleks pengajian pondok yang mekar di sini pada awal abad ke 20 Masihi.
Seterusnya kami pergi menziarahi makam Tok Kenali, sekitar 300 meter daripada masjid tadi. Oh, lupa nak beritahu. Kedua-dua masjid dan makam terletak di dalam kawasan Kubang Kerian, Kota Bahru.
Inilah dia makam Tok Kenali berbatu bulat sungai bersebelahan makam isteri. Al-Fatihah. Sekian! :]