Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, April 01, 2016

Daulah Melayu di utara - Tasik Raban, Kota Tampan dan gua-gua purba di Lenggong

Salam Jumaat. Hari ini tergerak saya untuk menutup cerita penggambaran Daulah Melayu di utara Semenanjung yang berlangsung 14-17 Mac. Bersambung daripada artikel Daulah Melayu di utara - Dari Lembah Bujang dan sekitarnya ke Lenggong, Perak.


Pagi Khamis 17 Mac. Keadaan selepas bermalam di satu kawasan perumahan baru di Lenggong.


Ada sesuatu yang menarik dekat dengan rumah/homestay.


Tasik Raban terletak sekitar 150 meter sahaja ke hadapan. Saya pun mengambil peluang untuk melihat pemandangannya daripada beberapa sudut, antaranya daripada rumah rehat berdekatan. Lihat artikel Views from Tasik Raban resort di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Sekitar jam 9.30 baru kami keluar untuk memulakan kerja penggambaran.


Penggambaran pertama hari itu mahu dibuat di Kota Tampan. Cari dahulu tempat sarapan berdekatan, kena seberang sat Sungai Perak.


Masa untuk makan. Di celah-celah itu sempat saya berjalan kaki ke tengah jambatan untuk mengambil gambar pemandangan. Lihat Perak river from the bridge near Kota Tampan.


Selepas sarapan penerbit mengambil keputusan untuk membuat penggambaran persekitaran Sungai Perak menggunakan drone.


Seorang dua menemani beliau sambil yang lain-lain bertolak ke Kota Tampan untuk penggambaran dalam bangunan muzium/galeri.


Ia menempatkan sejumlah barangan penemuan arkeologi dari sekitar Lenggong. Antaranya adalah tulang manusia purba Perak Man, katanya fosil manusia tertua pernah ditemui di Malaysia setakat ini. Lihat artikel Galeri Arkeologi Lembah Lenggong (Lenggong Valley Archaeological Gallery) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Di situ terdapat juga pameran luar yang menunjukkan jenis-jenis batu-batan. Saya tertarik dengan batu yang katanya terbentuk daripada debu yang dimuntahkan oleh gunung berapi raksaksa yang letupannya membentuk Danau Toba di Sumatera 74,000 tahun yang lampau. Lihat Pameran di belakang Galeri Arkeologi Lembah Lenggong (Exhibits behind Lenggong Valley Archaeological Gallery).


Ada pula menara tinjau di puncak bukit belakang muzium memberikan pemandangan menarik kawasan sekeliling. Lihat Viewing tower at Lenggong archaeological gallery.


Penggambaran di galeri selesai selepas masuk waktu Zuhur. Kami pun masuk ke pekan Lenggong untuk makan tengah hari.


Selesai makan kami menunggu seorang pegawai galeri untuk bertemu di dataran berdekatan.


Beliau ingin membawa kami masuk ke dalam hutan untuk melihat satu tapak arkeologi.
Tapak yang dimaksudkan terletak dalam kawasan sebuah gua pada aras tanah. Terdapat sejumlah lubang empat segi yang telah digunakan untk kerja-kerja cari gali. Lihat Gua (Cave of) Teluk Kelawar, Lenggong.

Ini pula di sebuah gua lain tapi masih dalam sistem perbukitan yang sama. Cuma kena ikut jalan lain untuk sampai dah kali ini kami tidak perlu berjalan kaki jauh kerana ada jalan tar boleh dilalui van membawa kami cukup dekat dengan gua. Lihat Gua (Cave of) Kajang, Lenggong.


Untuk gua seterusnya cukuplah kami mengambil gambar menggunakan drone. Ini kerana ia terletak sekitar 150 meter dari paras laut iaitu berdekatan puncak bukit. Kami nak panjat dah penat dan kesuntukan masa. Lihat Remote viewing of Gua Gunung Runtuh.


Selepas itu baru buat penggambaran di Tasik Raban. Ketika itu sudah jam 6 petang. Lihat Looking at the western side of Tasik Raban.Penggambaran penutup hari mahu dibuat di air terjun Lata Kekabu. Tetapi kami sampai ke tempat letak kereta sana pun dah jam 6.50. Nak ke air terjun perlu berjalan agak jauh sedikit ke dalam sedangkan hari semakin kelam. Maka cukuplah dibuat penggambaran di bahagian sungai berdekatan tempat letak kereta. Lihat Late stop at Lata Kekabu


Isnin, Mac 28, 2016

Daulah Melayu di utara - Dari Lembah Bujang dan sekitarnya ke Lenggong, Perak

Cerita seterusnya tentang penggambaran di utara Semenanjung 14-17 Mac. Bersambung daripada Daulah Melayu di utara - Sekitar Bayan Lepas dan Lembah Bujang.


Pagi Rabu 16 Mac 2016. Kami bersarapan di pekan Merbok.


Kelihatan jalan masuk ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang. Kami perlu membuat penggambaran lagi di sana.


Antaranya adalah dengan menggunakan drone di halaman belakang muzium di mana terdapat sejumlah candi purba.  Untuk pengetahuan muzium terletak di lereng Gunung Jerai.


Sekitar jam 11 penerbit dan pengarah mengajak saya keluar untuk makan lagi. Ahli lain tim pula meneruskan kerja merakamkan barangan pameran yang terdapat di dalam muzium. Memandangkan Tanjung Dawai yang terletak di kuala Sungai Merbok tidak berapa jauh dari situ, saya pun mengajak mereka ke sana. Tengok-tengok ada mee udang dijual di bazaar yang kalau tak salah saya baru setahun lebih dibuka. Saya pun layan sementara mereka yang tidak pernah sampai ke situ dan sekitarnya menikmati hidangan lain.


Tu dia. Memang layan sungguh. Selain itu pemandangan sekitar memang cantik. Lihat artikel Merbok river from the new bazaar at Tanjung Dawai di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Hampir jam 12 baru kami kembali ke Merbok.


Sampai sahaja ke muzium terus tergerak untuk melihat kawasan perkelahan air terjun kecil di sebelah. Tengok-tengok hampir kering air akibat musim kemarau dan panas melampau.


Kami diberitahu dah lebih sebulan cuacanya begitu di Kedah dan Perlis. Nasib baik ada kawasan redup untuk kami berehat sementara menunggu yang lain selesai membuat kerja.


Dekat jam 2 baru selesai kerja di muzium. Kami semua pun pergi ke Tanjung Dawai.


Penerbit dan pengarah tertarik dengan pemandangan yang ada. Sambil itu mereka mahu memberi peluang kepada krew juga mereka sendiri menikmati hidangan mee udang. Saya pula mengambil kesempatan membuat sedikit penulisan buku baru. Ketika itu penulisan yang dimulakan dengan gerak dan aliran cantik 7 Mac sudah masuk Bab 4.


Pemandangan yang cantik membuatkan penerbit merasakan ia perlu dirakam menggunakan drone. Kelibat saya tidak diperlukan untuk penggambaran ini.


Sekitar jam 5 baru betul-betul selesai semua penggambaran di Kedah. Sampailah masa untuk kami bergerak tempat penggambaran seterusnya iaitu di Lenggong Perak.


Pemandangan ketika menyeberangi Sungai Merbok menghampiri bandar Sungai Petani. Lihat Merbok river from the Semeling bridge


Dari Sungai Petani kami mengambil jalan ke Grik. Daripada Grik boleh bergerak 60 km selatan ke Lenggong...

Jalan ini diambil kerana ia membelah banjaran gunung sehingga naik ke paras lebih 1,600 kaki dari paras laut. Kami mahu merakam keadaan dari atas sebelum gelap. Lihat Chasing sunlightfrom the mountains in Kedah towards Perak...