Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Sabtu, April 28, 2012

Mari ke Pesta Buku KL 2012 di PWTC

Salam semua. Salam kebersihan dunia dan akhirat. Bukan sibuk berlagak bagus mahu membersihkan orang lain, terpekik-terlolong di tempat awam menuntut yang bukan-bukan dengan harapan media antarabangsa dapat memberikan ruang menyatakan pandangan! Sedangkan diri sendiri ibarat burung yang ekornya tercelup taik zaman-berzaman tetapi kuman di seberang jua nampak, gajah  di hadapan mata tak terpandang. Sebaliknya bersihkanlah niat ini, diri kita sendiri yang masih banyak sifat-sifat mazmumah, salah satunya dengan  cara menambah ilmu membaca buku tiap kali berkesempatan... :]Semalam petang Jumaat saya ke bangunan PWTC di Kuala Lumpur.


Dengan mengambil laluan bersebelahan hotel saya pun berjalan ke pintu masuk.


Adapun Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur sudah pun bermula sejak pagi hari itu.


Pesta yang berlanjutan 27 April - 6 Mei ini memaparkan satu pembaharuan apabila saya mendapati sebaik sahaja masuk pintu tadi terus ada ruang pameran di sebelah kiri.


Dalam pesta tahun-tahun sebelumnya kita perlu berjalan ke hadapan lagi sebelum menemui ruang pameran.


Kali terakhir saya masuk ke ruang ini ia sedang digunakan hanya untuk pihak media membuat liputan perhimpunan agung sebuah parti politik, kalau tak salah beberapa bulan lalu.


Cuma mereka yang memakai pas tertentu atau diberi jalan sahaja boleh masuk sehingga ke ruang ini.


Pada pesta buku kali ini saya dapat lihat lebih banyak ruang di PWTC dimanfaatkan.


Dari laluan tadi saya melihat satu dewan...


Hmm. Memang meriah walaupun orang belum ramai kerana baru siang Jumaat, hari orang bekerja.
Saya kembali ke kawasan lorong ini lalu terlihat pameran satu pameran.


Hmm. Pameran dari Arkib Negara...
Saya suka singgah di ruang-ruang yang dipegang oleh badan-badan non-profit atau tidak mencari keuntungan seperti Arkib Negara ini. Selalunya ada ilmu tidak ternilai dan tidak boleh dijual-beli boleh dicerna di sekitarnya. Pameran dibuat atas kesedaran mahu menerbitkan masyarakat yang lebih berilmu...


Saya terus melangkah sehingga ke Restoran Riverview.


Di bahagian belakang juga ada gerai-gerai buku.


Berpatah balik ke arah pintu masuk berdekatan hotel saya masuk ke satu lagi dewan.


Nampaknya dewan ini sudah jadi  seperti milik syarikat Karangkraf turun-temurun. Dengan jangkauan karya yang meliputi begitu banyak novel-novel popular, majalah-majalah malah ada suratkhabar syarikat Bumiputera ini adalah satu-satunya badan yang dilihat mampu menyewa seluruh dewan besar untuk pesta buku.


Kemudian baru saya naik ke Aras 3 yang terletak cuma satu aras ke atas.


Di sinilah terletak dewan yang boleh dikira kawasan pameran paling utama untuk pesta buku.


Masuk dan berjalan terus ke hadapan sampai ke gerai bertulis SASBADI...


Kemudian belok kanan ke gerai MAPIM...


Belok kiri dan jalan terus hingga ke penghujung...


Kemudian akan nampak gerai sederhana ini.


Ia adalah milik syarikat KarnaDya yang banyak menerbitkan novel-novel remaja, Tetapi ada juga membuat buku lebih serius seperti coffee-table book atau buku mewah "Rumah Azan" dan "Kereta Api Menuju Destinasi" tulisan saya yang diterbitkan dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka. Rujuk artikel lama Buku "Rumah Azan" dan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 di PWTC dan Akhirnya... keretapi pun menuju destinasi.


Di gerai inilah saya meletakkan siri buku "Berpetualang ke Aceh" yang boleh dikatakan agak evergreen. Lihat  Sinopsis BKA ISinopsis BKA II dan Sinopsis BKA III.

Di sini juga diletakkan buku terbaru saya, "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" yang terbit penghujung 2011, buku yang setakat ini cuma boleh didapati di kedai-kedai buku MPH terpilih dan sebuah kedai bernama Books Etc di Shah Alam. Lihat Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah". Walaupun pengedarannya terhad buku ini menarik perhatian ramai apabila ia diulas di kaca televisyen sebaik sahaja keluar dari kilang percetakan Rujuk Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.


Secara rata KarnaDya menawarkan diskaun besar mengikut kadar yang tersenarai dalam gambar ini . Tetapi untuk buku-buku terbitan saya sendiri potongan harga adalah seperti berikut :-
BKA I (Mencari diri dan erti) RM23 dari harga asal RM24.90.

BKA II (Membela syiar yang asal) RM23 dari harga asal RM24.90.

BKA III (Sirih pulang ke gagang?) RM25 dari harga asal RM27.90.Harga asal satu set trilogi novel ini adalah RM77.70 tetapi anda boleh mendapatkannya pada harga RM70 di pesta buku. Diskaun terbesar adalah untuk buku "Jejak keluarga Yakin". Harga asalnya adalah RM125 senaskah. Tetapi di sini anda boleh mendapatkannya pada harga RM100 sahaja!

Oh. Artikel ini ditulis di rumah saya di Bandar Tasik Puteri. Ketika menulis ayat ini sudah jam 2:02 petang, harap-harap suasana kacau yang ditimbulkan di tengah kota oleh pihak yang merasakan diri mereka lebih bersih dari yang lain sudah reda ketika ini. Bolehlah saya bergegas ke PWTC.

Maka itu bolehlah diumumkan. Pada sesiapa yang teringin untuk berjumpa atau mendapatkan buku bolehlah datang ke gerai KarnaDya menurut arah yang ditunjukkan dalam artikel. Insyaallah saya akan sampai Sabtu hari ini sebelum jam 4 petang dan akan berlegar-legar sehingga malam. Esok Ahad pula insyaallah saya akan berada dari pagi hingga ke malam

Selepas itu saya tidak dapat lagi menghadiri pesta buku. Ini kerana saya mahu bersiap untuk satu perjalanan ke luar negara yang dijangkakan akan mencabar. Perjalanan daratnya sahaja, tidak campur perjalanan menaiki kapal terbang mungkin menjangkau jarak tidak kurang 2,000 km. Semoga kita sempat berjumpa di pesta buku! :]

Bengkel penulisan buku kanak-kanak dan makam Parameswara di Tanjung Tuan

 OK. Kita beralih ke satu perjalanan kecil yang dibuat lebih seminggu lalu...


Merujuk kepada artikel Seminar Antarabangsa Hang Tuah di Seri Negeri - Menjana kebangkitan jati diri Melayu sejati? yang ditulis 2 bulan lalu. Semasa seminar berlangsung saya ada membeli 3 buku berkenaan sejarah Melaka termasuk buku yang kelihatan ini...


Di dalamnya ada bab menceritakan tentang penempatan awal orang Melayu Melaka di Tanjung Tuan iaitu berdekatan Port Dickson. Lalu disebut bahawa di sana terdapat makam hamba Allah yang dikenali Barat sebagai Parameswara, pengasas dan raja pertama Melaka.


Tertera juga gambar makam sekali. Sejak itu saya menyimpan hajat untuk mencari makam itu. Cuma belum timbul peluang dan masa. Dalam tempoh beberapa minggu selepas itu saya dan keluarga ada lalu di Tanjung Tuan tetapi ia dibuat dalam perjalanan mahu kembali ke rumah dari arah Linggi...


Maka bayangkanlah perasaan apabila pada suatu hari pihak Dewan Bahasa dan Pustaka memanggil untuk mengikuti bengkel di Tanjung Tuan selama 3 hari. Walaupun ia sebenarnya kursus ke 6 anjuran DBP di mana saya dijemput hadir (tetapi saya tak datang kursus terawal tahun 2011) saya sangat teruja...


Walaupun kursus kali ini merupakan bengkel penulisan buku kanak-kanak yang agak jauh dari bidang kebiasaan diri, saya amat teruja kerana jemputan tiba ketika saya sedang berkira-kira bilakah masa yang sesuai untuk mencari makam yang disebut sebagai milik Parameswara di Tanjung Tuan.


Apabila sampai masanya untuk ke sana saya memilih untuk menaiki kenderaan awam.


 
Sejak kembali berkeluarga penghujung 2008 saya sudah jarang menaikinya. Bila naik pun sekadar untuk pusing di Lembah Klang atau bergerak dari rumah di Bandar Tasik Puteri ke Kuala Lumpur  mengelak kesesakan lalu lintas dan masalah meletak kereta. Pembaca yang rajin mengikuti penulisan saya sejak dari awal mesti tahu bagaimana dalam tempoh tahun 2002 hingga ke 2008 itu saya banyak mengembara seorang diri menaiki pelbagai jenis kenderaan awam termasuk menumpang kereta dan lori. Jadi ada perasaan tertentu yang sukar digambarkan apabila saya seorang diri menaiki bas dari Rawang ke Kuala Lumpur kemudian menaiki kereta api ke Seremban.


Sampai ke Seremban saya berjalan kaki ke stesyen bas lalu teringat satu macam petunjuk yang timbul apabila sampai ke stesyen minyak berhadapan seminggu sebelum itu. Lihat Dari Linggi ke Sungai Ujong dan faktor 131. Terasa ada kesinambungan dengan perjalanan tersebut yang bermula apabila saya dan keluarga pergi ke Melaka selepas menyaksikan majlis pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke 14 melalui kaca televisyen 11 April.Alhamdulillah, saya sampai ketika bas ke Port Dickson sudah mengambil orang dan sedia untuk bergerak.


Ini adalah gambar di Lukut, selepas melepasi kawasan makam Raja Jumaat, tokoh usahawan bijih timah berketurunan Bugis 200 tahun lalu yang rupa-rupanya ada hubungan dengan keluarga sebelah ibu...


Sampai ke Port Dickson saya terus mendapat bas menghala ke Tanjung Tuan, 15 km ke selatan. Namun bas itu sebenarnya mahu ke Tanjung Agas, berdekatan sempadan Melaka-Negeri Sembilan sedangkan untuk betul-betul sampai ke Tanjung Tuan kita perlu masuk 1.5 km ke dalam.Dengan kuasa Allah, sebaik sahaja turun bas muncul van milik pusat peranginan tempat peserta bengkel menginap. Kalau mahu saya boleh tumpang tetapi saya mahu makan di tepi jalan dahulu. Kemudian dapat menumpang sebuah kereta yang kebetulan dalam perjalanan masuk ke dalam.Pemandangan yang boleh dilihat dari bilik penginapan...


Saya sudah beberapa kali ke Tanjung Tuan tetapi inilah kali kedua menginap.


Saya sampai selepas jam 4 petang. Sekitar jam 6 sesi taklimat pun bermula dengan pengenalan bengkel oleh  penulis buku kanak-kanak dan pelukis/ilustrator berjaya Tuan Yusof bin Ismail.. atau lebih dikenali sebagai Yusof Gajah. Kenapa dipanggil Gajah? Cuba anda cari sendiri dan Google...


Selepas taklimat saya masuk hutan seorang diri sebentar untuk menghirup udara segar.Esoknya Khamis kami mula diajar membuat storyboard lalu menggunakannya untuk membuat dummy buku kanak-kanak.


Setiap peserta disuruh membuat storyboard dan dummy. Walaupun tak pandai melukis ia tidak menjadi masalah. Yang penting dapat mengatur konsep dan penceritaan dengan terang sehingga seorang pelukis ataupun ilustrator mampu menyempurnakan buku berdasarkan apa yang kita sudah gariskan.Sambil membuat ini saya teringat betapa dahulu sejak kecil saya suka melukis... sampailah minat itu terkubur atas sebab tertentu ketika berumur 15.

Hmm. Saya tak tahu kenapa gambar yang diupload ini boleh terpusing begini.Saya akui dummy ini dibuat dalam mood main-main. Maaf ya Tuan Yusof Gajah! Hehe... :]
Petang itu saya membawa sejumlah peserta pergi berjalan mendaki bukit di Tanjung Tuan.Di puncak bukit yang menghadap ke laut ada sebuah rumah api yang bangunan asalnya dibina Portugis 500 tahun lalu! Daripada 16-18 orang yang mengikut saya naik, cuma 4 atau 5 sahaja lelaki, yang lain semuanya perempuan. Saya dipertanggungjawabkan untuk menjaga semua. Nasib baik ada juga laki-laki, dapat juga  tolong tengok-tengokkan. Kerana pada awalnya yang mahu ikut cuma perempuan sedangkan bukit ini diketahui agak 'keras'.. Lihat artikel A group walk up Tanjung Tuan hill di blogspoBERPETUALANG KE ACEH.Selepas memastikan orang perempuan boleh kembali ke tempat penginapan dengan selamat baru saya meninggalkan kumpulan untuk turun ke satu bahagian ceruk di kaki bukit...

Di situ terdapat batu meninggi seperti yang kelihatan ini...Di atas batu ada tapak yang katanya ditinggalkan oleh pahlawan Melayu terkenal, Hang Tuah. Hmm. Semasa menulis ayat ini timbul rasa bahawa lawatan saya ke sini memang terkait dengan seminar yang dihadiri hampir 2 bulan sebelumnya seperti diceritakan dalam Seminar Antarabangsa Hang Tuah di Seri Negeri - Menjana kebangkitan jati diri Melayu sejati?Oh, biar diberitahu. Walaupun bahagian luar Tanjung Tuan dan pantai utaranya terletak di dalam Negeri Sembilan, sebahagian pantai selatannya termasuk pusat peranginan tempat kami menginap  terletak di dalam negeri Melaka. Malah bukit di mana terletaknya rumah api juga berada di dalam jajaran ini. Ia bersambung melalui sempadan laut hingga ke negeri Melaka sedangkan sempadan darat terdekat adalah lebih kurang 20 km perjalanan ke tenggara...Saya sudah sampai ke tapak kaki Hang Tuah ini sekurang-kurangnya 2 kali. Tetapi seingatnya, saya tidak pernah mempedulikan kehadiran satu tempat penting di belakang.Itulah dia makam tua, makam keramat yang dikatakan milik Parameswara, pengasas dan raja pertama Melaka. Walaupun ia tidak lagi kelihatan seperti dalam gambar buku, saya dapat sampai ke sini atas petunjuk beberapa orang tempatan apa lagi ia merupakan satu-satunya makam keramat yang ada di Tanjung Tuan. Lihat artikel Makam Sultan pertama Melaka di Tanjung Tuan? (Tomb of first Sultan of Melaka in Tanjung Tuan?) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
.


Selepas itu saya kembali ke tempat penginapan melalui jalan pantai. Air pasang menyebabkan saya harus meredahnya hingga ke paras hampir kelengkang...Alhamdulillah, sampai juga dengan selamat. Esoknya selepas tengah hari bengkel pun tamat...Saya balik ke Kuala Lumpur dengan menumpang kereta seorang kenalan. Singgah di masjid Teluk Kemang untuk bersolat Jumaat.Ukiran di setiap sudut bumbung mimbar membuat saya tersentak kerana ia biasanya cuma dipakai di Perak dan beberapa kawasan sekitar. Pada mimbar pula saya cuma pernah melihat ukiran sebegini cuma di 2 atau 3 masjid sebelum ini. Tiba-tiba boleh terjumpa satu di Teluk Kemang, setelah menziarahi makam yang dikatakan milik Parameswara di Tanjung Tuan. Apakah ada kena-mengena? Lihat Masjid (Mosque of) Teluk Kemang, Port Dickson.