Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, October 29, 2020

Trial Run Bicara Perjuangan HIKMAH 25 Oktober dan rancangan untuk acara sebenar 31 Okt

Salam petang Khamis 12 Rabiulawal 1442 Hijriah. Salam Maulidur Rasul bagi menyambut ulang tahun hari kelahiran junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW menurut kalendar Islam. Merujuk pada artikel Peranan Saling Melengkapi Falsafah dan Agama Dalam Pembinaan Peradaban yang dipersembahkan hari Isnin. Pada mukadimahnya ada disebut bahawa pada hari sebelum itu telah diadakan trial run atau sesi percubaan sebagai persediaan untuk satu forum akan datang yang mungkin terpaksa dilaksanakan secara on-line akibat perlaksanaan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat).  

Ini kerana PKPB bagi mengekang penyebaran wabak virus COVID-19 menghalang orang ramai daripada datang ke lokasi fizikal majlis. Diisytiharkan terpakai di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya 14 hingga 27 Oktober ada tanda-tanda kuat menunjukkan ia akan lanjutkan ketika trial run sedang difikirkan Sabtu malam Ahad. Ini menjadikan kenyataan apabila lanjutan sehingga 9 November  diumumkan petang Isnin. Rancangan tentang forum pula sudah diceritakan dalam artikel  Bicara Perjuangan HIKMAH - Malaysia Tanpa Ahli Politik, Mustahil atau Bagaimana? lebih 2 minggu lalu.  Siap ada rancangan untuk mengadakan majlis Maulidur Rasul diikuti bersilat selepas forum. Sekarang biar diceritakan tentang trial run ...



Sabtu malam Ahad 24 Oktober 2020. Tiba-tiba terfikir. Kalau betul harus melaksanakan forum secara on-line apakah sudah bersedia? Daripada segi penggunaan wadah atas talian saya sudah 2 kali mengikut acara Webinar menggunakan Zoom jadi tiada masalah. Tapi itu dalam majlis orang lain. Kali ini saya menjadi penganjur lalu harus memastikan kelancaran...

Sudahkan bersedia daripada segi teknikal kerana belum pernah melaksanakan acara menggunakan Zoom atau apa-apa wadah serupa? Saya pun menghubungi kawan yang akan melakukan tugas-tugas penyiaran majlis kepada umum untuk memberitahu ada baiknya diadakan trial run atau sesi percubaan dalam tempoh 2-3 hari itu. Ini perlu supaya segala keperluan teknikal dapat dipenuhi sebelum acara, segala masalah dapat ditangani sebelum tarikh. Beliau menjawab dengan mencadang agar ia diadakan esoknya Ahad 25 Okt.

Saya pun melakukan persediaan termasuk menyediakan poster seperti kelihatan di atas. Oleh kerana sudah lewat malam saya juga meninggalkan pesanan melalui WhatsApp kepada orang-orang yang diharap dapat menyertai trial run. Selesai semua ini baru poster diwar-warkan di Facebook berserta teks berikut...

TRIAL RUN BICARA PERJUANGAN HIKMAH PETANG INI
Salam awal pagi Ahad 25 Oktober 2020 bersamaan 8 Rabiulawal 1442 Hijriah. Sukacita dimaklumkan atas gerak spontan yang baru muncul sekitar jam 10 malam tadi pihak kami membuat keputusan untuk mengadakan trial run atau sesi percubaan sebagai persediaan kepada "Bicara Perjuangan HIKMAH" yang mahu dilaksanakan 31 Oktober nanti. Keputusan dibuat memandangkan ini kali pertama kami melaksanakan perkara lalu mahu memastikan ia dapat diadakan secara on-line sepenuhnya dengan lancar jika PKPB dilanjutkan selepas 27 Oktober. Sambil menguji siaran, aspek2 audio visual dan pengendalian boleh juga dikongsikan lebih awal beberapa perkara memandangkan banyak perkembangan sudah berlaku sejak bicara diumumkan mahu diadakan terutama tentang kemungkinan berlakunya darurat tidak lama lagi.
Acara trial run mahu diadakan petang ini bermula jam 2. Insyaallah jam 1.30 kami akan mula membuka ruang. lalu anda sudah boleh bersama. Namun buat masa ini penyertaan aktif melalui Zoom adalah terhad kepada beberapa orang undangan. Tetapi anda semua boleh mengikuti melalui FB Live dan Yotube lalu memberikan maklum balas melalui pautan2 berikut :-


Pagi Ahad 25 Oktober baru mula mendapat jawaban daripada orang-orang yang diharapkan untuk menyertai majlis. Masuk tengah hari baru boleh diumumkan senarai. Selain tiga orang panelis bagi acara sebenar saya memanggil empat orang rakan lama daripada zaman kolej untuk memeriahkan trial run dan seorang rakan dalam dunia persilatan. Ia  mahu diadakan secara santai seperti borak-borak di kedai kopi. Lalu muncullah senarai berikut bersama gambar atas di FB...


SENARAI MEREKA YANG AKAN BERCAKAP SANTAI DALAM TRIAL RUN BICARA PERJUANGAN HIKMAH SELEPAS ZOHOR KARANG...
Berikut diberikan senarai nama dan sedikit penerangan tentang kedudukan mereka.
1. Taufiq Khalid - Peguam dan aktivis
2. Shamsul Yunos - Lulusan undang2 tetapi kemudian menjadi wartawan akhbar The Malay Mail. Sekarang freelance
3. Amirul Mohammad - Lulusan undang2 tetapi kemudian menjadi ahli perbankan. Pernah menjadi hos talk show di Unifi TV. Sekarang aktivis ekonomi Islam dan dinar dirham.
4. Mohd Faizal Ahmad - Peguam berpengkalan di Johor Bahru
5. Tun Suzana Othman - Penulis buku dan aktivis. Dua orang pakar perlembagaan terkemuka, Prof Shamrahayu dan Dato Dr Wan Ahmad Fauzi sering bersama beliau dalam usaha memartabatkan peranan raja2
6. Pak Habib @ Syed Hussein al-Attas - Penulis buku politik kontroversial terkenal. Sudah berumur 80 tahun dan sudah menghasilkan 82 buku. Mengenali semua Perdana Menteri Malaysia dan ramai ahli politik secara peribadi sejak zaman Tunku Abdul Rahman lagi
7. Megat Iskandar at-Terawis - Presiden Persatuan Genealogi Malaysia, seorang yang sangat berpengetahuan tentang pembesar tradisional dan raja2 Melayu
8. Radzi Sapiee - Saya le tu. Penulis, aktivis dan presiden HIKMAH - Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman
9. Cikgu Roslim Abu - Yang Dipertua persatuan Dunia Seni Silat Melayu (DSSM) Malaysia. Mewakili suara beribu pesilat tanah air
Untuk makluman penama 1 hingga 4 adalah kawan-kawan lama yang pernah duduk sebilik dengan saya semasa zaman kolej tahun 1988-1990. Mereka lulusan sarjana muda undang2 daripada universiti di UK sementara saya lulusan matematik daripada University College of London. Sila ikuti acara melalui FB Live bermula jam 1.30 petang di sini :-


Secara rasmi trial run dijadualkan bermula jam 2 petang. Tetapi ruang maya Zoom mahu dibuka pada jam 1.30 supaya dapat diselaraskan apa yang perlu. Tengok-tengok apabila sampai masanya tak dapat masuk ke ruang sedangkan  umum telah diberitahu siaran langsung sudah boleh mula ditonton pada jam 1.30. Rupa-rupanya berlaku silap faham lalu saya pun memberitahu umum seperti berikut :-


COUNTDOWN KE TRIAL RUN BICARA PERJUANGAN HIKMAH JAM 2
Salam. Saya dah ready nak start jam 1.30 tapi ada sedikit miscommunication. Host yang berpusat di Putrajaya ingat kena masuk tepat jam 2. Jam 1.30 setakat bukak channel. Dia tengah makan tadi. Sekarang tengah setting lagi 2-3 benda ni. Set nanti dia akan bagi satu link Youtube yang mana semua orang boleh follow. Saya akan copy paste ke FB dan WhatsApp. Tunggu lagi sikit ya...
🙂


------------------------



Setelah beberapa minit acara pun boleh dimulakan lalu diletakkanlah pengumuman berikut di FB dan WA...

t-----------------
OK. Kita sedia hendak bermula ni. Saya letak link live - masuk sini...

https://www.youtube.com/watch?v=x0Ek_BrsxO


Seperti dijangkakan terdapat beberapa masalah teknikal muncul seperti tidak dapat mendengar suara diikuti masalah talun (echo). Sambil acara berjalan sambil itu dibetulkan masalah demi masalah sehingga tiada lagi gangguan. Acara dimulakan dengan pengenalan lalu diperkatakan tentang kemungkinan darurat akan dilaksanakan di Malaysia dalam masa terdekat. Ini adalah akibat Perdana Menteri dan beberapa ahli kabinet diberitakan telah mengadap Yang di-Pertuan Agong hari Jumaat untuk memohon agar dibuat perisytiharan darurat atas alasan ia diperlukan untuk menangani masalah COVID-19 yang naik meningkat mendadak sejak sebulan kebelakangan iaitu setelah berlakunya PRN (Pilihan Raya Negeri) Sabah pada 26 September. 

Umum tahu Perdana Menteri dan kerajaan yang sedang dipimpin beliau sedang digugat cabaran demi cabaran atas keabsahan untuk terus memegang kuasa pentadbiran. Mereka didakwa tidak memiliki majoriti sokongan ahli Dewan Rakyat. Oleh itu ada kemungkinan Belanjawan 2021 yang dijadualkan akan dibentangkan mereka pada 6 November tidak mendapat cukup undi untuk diluluskan. Kalau ini berlaku pentadbiran mereka akan jatuh lalu pihak lain harus dipilih menggantikan.  

Trial run bermula dalam keadaan satu sidang tergempar Raja-raja Melayu mahu diadakan di Istana Negara bermula jam 2.30 untuk membincangkan keadaan dan tindakan. Kami pun mengupas perkara berserta beberapa hal berkaitan dengan melihat daripada pelbagai aspek terutama sudut sejarah dan undang-undang. Walau acara diadakan dalam keadaan santai berbincang antara kawan-kawan ia sangat serius daripada segi kandungan isi. Ini berlanjutan sehingga kedengaran azan waktu Asar sekitar jam 4.20. Lihat video penuh di bawah...





Lewat petang itu sekitar jam 6.30 keluarlah berita berserta kenyataan media daripada Istana Negara tentang hasil perbincangan Raja-raja Melayu :-






Di sini tidaklah ingin saya mengupas tentang perkara. Cukuplah dikatakan permohonan untuk mengisytiharkan darurat tidak diperkenankan YDPA namun semua diminta untuk menyokong pentadbiran sekarang dalam menghadapi masalah COVID-19. Belanjawan 2021 juga harus diberi jalan. Maka beralihlah kita pada rancangan untuk forum atau bicara sebenar pada 31 Oktober iaitu 2 hari sahaja daripada sekarang. Berikut adalah soalan-soalan yang akan membentuk hala tuju perbincangan :-



1. Secara idealistiknya apakah yang anda faham tentang sistem pemerintahan dan pentadbiran negara?

    a. Tentang Perlembagaan dan bagaimana ia membahagikan kuasa bagi check and balance

  b. Bagaimana ia (mekanisma seperti Perlembagaan) dapat mempertahankan kedudukan Raja-raja Melayu, hak-hak orang Melayu dan kesyumulan agama Islam

2. Secara realistiknya berdasarkan apa yang sedang berlaku pada masa sekarang bagaimanakah anda melihatnya (merujuk pada perkara seperti a dan b di atas)?

3. Apakah pemerintahan dan pentadbiran idealistik yang perlu dituntut? Pada saya tentulah kerajaan Islam berdasarkan cara pemerintahan di Madinah pada zaman Nabi Muhammad SAW. Atau ada pandangan lain yang lebih baik?

4. Adakah ahli politik sekarang boleh membawa ke situ (pemerintahan dan pentadbiran idealistik) atau bagaimana?

5. Bagaimana pula raja-raja Melayu dan sistem pembesar tradisi? Bagaimana anda melihat peranan mereka (ke arah pemerintahan dan pentadbiran idealistik)?

6. Akhir sekali bolehkah diadakan Malaysia tanpa ahli politik atau bagaimana? Bagi setiap jawaban sila nyatakan kenapa. Dan bagaimana (kalau ada suatu cadangan perlu dicapai)...




Insyaallah akan dibawa satu konsep hasil ilham dan fikiran sendiri yang saya namakan sebagai politik 'Mutmainnah' vs politik 'Amarah'. Ia adalah  berdasarkan 7 tingkat nafsu dalam pelajaran ilmu Tasawuf.  Tingkat-tingkat ini boleh menentukan bagaimanakah seorang manusia itu menanggapi suatu keadaan lalu bertindak. Tingkat 'Amarah' adalah yang paling rendah kerana bersifat kebinatangan iaitu sama sahaja perangai seperti binatang.

Manusia pada peringkat ini bertindak berdasarkan keinginan hawa nafsu rendah untuk hidup (survival), makan minum, mengadakan hubungan seks dan sebagainya. Mereka kurang atau tiada langsung memikirkan hal-hal tinggi lalu mudah digoda syaitan dengan perasan tamak haloba, hasad dengki dan khianat. Sesungguhnya segala ilmu saikologi atau kaji jiwa yang rasmi, segala ilmu sosiologi iaitu kajian tindak tanduk masyarakat yang dipelopori dunia Barat lalu dianut ramai termasuk oleh orang Melayu Islam adalah berdasarkan tingkat nafsu ini. Ini tidak menghairankan kerana premis pemikiran Barat dibina atas dasar sains (konon) bahawa manusia berasal daripada beruk seperti boleh disingkap melalui kajian Charles Darwin pada abad ke-19 Masihi. 

Disebabkan ramai manusia berada pada tingkat inilah mereka mendambakan kekayaan, kebesaran dan nama lalu boleh dibeli, diugut dan sebagainya. Nafsu 'Mutmainnah' pula berada pada tingkat ke-4 iaitu setelah beberapa peringkat dididik nafsu dan dilakukan mujahadah membersihkan hati supaya meninggalkan sifat-sifat kebinatangan. Ia dikatakan tingkat paling rendah yang boleh memberikan jaminan masuk syurga. Pada tingkat ini seseorang sudah mencapai ketenangan pada setiap masa dan keadaan lalu tidak lagi boleh dipengaruhi hiruk pikuk dunia. Ada kitab menyatakan orang yang mencapai tingkat ini sudah menjadi 'wali kecil'. 

Segala tindak-tanduknya adalah ke arah keTuhanan. Segala keputusan dan tindakan adalah ke arah mengEsakan dan membesarkan Tuhan, bukan membesarkan keperluan dan kepentingan diri (selfish needs) sehingga boleh bertindak jahat mengambil hak orang lain tetapi menghalalkannya dengan pelbagai alasan termasuk mempergunakan ayat-ayat Al-Quran. Pada tingkat ini seorang itu tidak lagi mendambakan dunia, tidak takut mati lalu tidak diboleh diugut mahupun dibeli. Kalau seorang pemimpin itu sudah mencapai tingkat nafsu 'Mutmainnah' malah lebih tinggi seperti pernah berlaku kepada para Khulafah ar-Rasyidin (empat khalifah terawal Islam - Saidina Abu Bakar, Saidina  Umar, Saidina Uthman dan Saidina Ali) juga sejumlah Raja Melayu seperti Sultan Alauddin Riayat Syah yang memerintah Melaka lebih 500 tahun lalu tentu rakyat dapat dipimpin ke arah kesejahteraan dunia dan akhirat. Tentu politik atau siasah mereka sangat berlainan berbanding apa yang kita lihat sekarang.