Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Januari 16, 2020

Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - Mencari jejak sejarah Melayu Islam di Phattalung/Bedelong/Merdelong

Salam malam Jumaat ke-3 tahun 2020. Setelah membuat 8 artikel sokongan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan 3 di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) menggunakan lebih 150 keping gambar bolehlah dibuat cerita hari ke-7 perjalanan di Krabi dan selatan Thailand. 


Pada penghujung artikel sebelum ini iaitu Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - Antara Gastropod dan ketam Spongebob ada diberitahu bahawa dari Krabi kami anak beranak telah bergerak ke satu destinasi lalu sampai jam 6.40 petang (sudah malam di sana). Setelah beberapa lama menunggu di stesyen bas destinasi tersebut kami mendapat kenderaan ke pusat bandar berkenaan lalu mengambil hotel. Kelihatan dalam gambar keadaan di luar hotel pada jam 4.54 pagi Ahad 22 Disember 2019.


Apa yang berlaku ialah saya dikejutkan oleh bunyi bising orang riuh rendah seperti membuat pelbagai macam perkara sejak jam 4 pagi. Setelah beberapa lama cuba tidak mengendahkan saya membuat keputusan untuk keluar melihat. Ternyata hotel kami sangat dekat dengan pasar. Lihat artikel Early morning market at Phattalung.


Nah. Artikel tersebut telah memberitahu kedudukan kami iaitu di bandar Patthalung. Letaknya sekitar 186 km ke selatan kemudian timur dari Krabi. Seterusnya saya berjalan kaki 650 meter ke masjid ini untuk menunaikan solat Subuh. Menurut Google Map ia adalah satu-satunya masjid di bandar itu. Lihat Masjid (Mosque of) Darul Islam, Phattalung.


Lihat peta Google Map ini bagi mendapatkan gambaran kedudukan masjid-masjid di Phattalung dan sekitar. Masjid tadi yang namanya Darul Islam terletak di tengah bandar Phattalung 8km dari pinggir tasik besar (jelas kelihatan berwarna biru di sebelah timur). Masjid terdekat selain itu adalah 25 km perjalanan ke selatan kemudian barat. Di bahagian selatan wilayah Phattalung kelihatan ada banyak juga masjid.


Bandingkan dengan Krabi. Dalam peta yang merupakan zoom-in lebih dekat berbanding tadi cukup jelas masjid boleh ditemui merata di sekitar bandar Krabi juga pantai peranginan popular seperti Aonang yang selalu dikunjungi Mat Saleh atau Orang Putih Barat suka berjemur separuh telanjang. Setelah melihat dengan mata kepala sendiri di merata tempat ia masih jelas wilayah orang Melayu Islam walaupun mereka tidak lagi bertutur dalam bahasa Melayu. Phattalung pun sebenarnya begitu. Seperti hampir seluruh wilayah ke selatan Segenting Kra memang ia asal milik orang Melayu Islam. Tetapi kehadiran mereka di bandar Phattalung kini kelihatan begitu terhad.Sebetulnya sejak pertama kali sampai ke Patthalung penghujung tahun 2017 saya ada menyimpan hajat untuk bermalam. Lihat artikel lama Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Langkah-langkah akhir di Trang, Phattalung dan Hatyai. Tapi tak nampak masa yang sesuai. Ikut rancangan asal selepas Krabi kami mahu menginap di Nakhon Si Thammarat. Selepas itu ke Songkhla diikuti Hatyai sebelum bermalam di Patani. Kalau ikut rancangan ini lalu di Phattalung pun tidak.


Ternyata kehadiran kami di sini adalah salah satu hikmah daripada hal kerosakan kereta seperti diceritakan dalam artikel-artikel berikut :-


Rancangan ke Phattalung dibuat sekitar sejam sahaja sebelum sampai ke sempadan Thailand hari Rabu malam Khamis 18 Disember, Ini adalah sebagai pertukaran kepada rancangan asal untuk bermalam di Nakhon Si Thammarat selepas 2 malam di Krabi. Pertukaran dibuat memikirkan masa menjadi terhad akibat masuk ke Thailand lebih 24 jam terlewat berbanding rancangan asal serta kekangan pergerakan akibat terpaksa menggunakan pengangkutan awam. Lihat lebih mudah bermalam di Phattalung kerana lebih dekat ke Hatyai dan senang untuk mendapatkan kereta api ke mana-mana.


Hotel yang diambil adalah paling dekat ke stesyen kereta api - cuma 200 meter jarak. Dengan itu kami ada banyak pilihan bilakah hendak bertolak seterusnya dan sampai ke mana. Lihat Phattalung railway station.


Ketika berjalan kaki untuk kembali ke hotel terlihat pula pintu gerbang ini. Ia merupakan pintu masuk ke kuil utama di bandar Phattalung. Saya masuk meneroka. Ada gua mengandungi patung-patung Buddha atas bukit batu kapur. Lihat Wat Khuha Sawan, Phattalung.


Inilah hotel kami...


Bangunannya cukup tinggi untuk memberikan pemandangan keseluruhan bandar. Lihat Phattalung from the highest point at Ho Fah Hotel.


Adapun saya tertarik untuk bermalam di Phattalung kemudian berjalan kaki meneroka kerana merasakan ada faktor kerajaan lama Melayu Islam seperti memanggil-manggil. Sekitar jam 10 kami anak beranak keluar dari hotel lalu mendapatkan kenderaan. Kami mahu ke Lam Pam di pinggir tasik besar 8 km ke timur bandar. Rujuk kedudukan dalam peta masjid-masjid tadi.


Ada 2 sebab kami ke Lam Pam. Satu adalah untuk melihat 'floating market' atau pasar terapung diadakan setiap hari Sabtu dan Ahad jam 10 pagi sehingga 8 malam.


Ternyata ia tidaklah semeriah mana. Mungkin kerana kami sampai awal. Yang nyata ia bukanlah pasar terapung seperti diwar-warkan. Ia cuma gerai-gerai di atas sebuah pulau tepi tasik besar. Lihat Morning visit to Lam Pam 'Floating Market'.


Nasib baik kawasan Lam Pam itu sendiri tidak mengecewakan. Ini disebabkan pemandangan tasik besar seperti laut saujana mata memandang. Lihat True attraction of Lam Pam. Untuk pengetahuan melalui tasik ini kapal boleh belayar hingga ke Songkhla atau nama lamanya merangkap nama Melayu adalah Singgora. Di sini terletak kaitan sejarah yang menjadi sebab kedua kami ke Lam Pam (sebab utama bagi saya sebenarnya).


Dahulu, ketika pertama kali sampai ke Phattalung hingga ke Lam Pam penghujung tahun 2017 kami tidak tahu dan tidak sempat meneroka faktor ini. Kini kami lebih tahu sehingga sanggup berjalan kaki 1.5 km dalam kepanasan waktu tengah hari untuk singgah ke istana yang pernah menjadi pusat pemerintahan raja-raja Phattalung. Lihat Istana kayu (Wooden palace of) Phattalung.


Saya dan isteri pernah terbaca bahawa raja-raja Phattalung yang secara rasminya dijadikan wakil atau gabernor bagi Raja Siam (kerana Phattalung yang nama lama Melayuya adalah Bedelong atau Merdelong menjadi jajahan takluk Siam) adalah keturunan Sultan Sulaiman (yang memerintah Singgora awal abad ke-17 Masihi). Ini terbukti apabila lukisan potrait baginda yang pernah kami lihat di Songkhla ada terdapat dalam istana Phattalung di Lam Pam yang sudah dijadikan muzium. Rujuk cerita-cerita lama berkenaan :-Tentang bagaimana anak cucu keturunan Sultan Sulaiman yang jelas berbangsa Melayu dan beragama Islam (walaupun baginda sebenarnya berdarah Arab-Parsi malah ada yang percaya nasabnya sampai kepada Sultan Awliya Sheikh Abdul Qadir al-Jilani di Baghdad) tak perlulah diterangkan. Cuba cari sendiri di Internet. Cukuplah ditambah selepas Sultan Sulaiman mangkat tahun 1668 naik anaknya Sultan Mustapha memerintah Singgora. Pada zaman itulah kota Singgora dapat dihancurkan oleh Siam selepas lama asyik diserang.

Salah satu natijahnya adalah anak cucu Sultan Sulaiman dinaikkan sebagai raja tempatan merangkap gabernor Raja Siam, seorang di Patthalung, seorang di Chaiya (nama lamanya Cahaya). Tentunya ini berlaku dengan syarat menyatakan taat setia kepada raja-raja Siam yang mengutamakan agama Buddha. Keturunan mereka terus menjadi raja bawahan Siam. Dalam menzahirkan taat setia ini setahu saya mereka sering dipaksa untuk berlawan dengan kerajaan-kerajaan Melayu Islam yang lain seperti Patani lebih ke selatan.

Sesungguhnya ada sesuatu di Patthalung terutama Lam Pam menuntut pencerahan. Satu lagi tinggalan keturunan Sultan Sulaiman adalah istana batu ini. Letaknya di tepi sungai Lam Pam yang boleh membawa masuk ke tasik besar seterusnya ke Singgora. Lihat Istana batu (Brick palace of) Phattalung dan Lam Pam river behind Phattalung palace.


Disebabkan mahu menjejak sejarah Melayu Islam saya mengajak keluarga berjalan kaki lagi 300 meter ke arah bandar Phattalung untuk sampai ke tempat yang kelihatan. Tiba-tiba muncul seorang pekebun memberitahu kami raja-raja sini berketurunan Singgora dan mereka beragama Islam. Kenyataan ini seperti hendak membetulkan hakikat zaman yang mana mereka kini begitu nyata kelihatan dikelilingi monumen-monumen berunsur keberhalaan Buddha. Kalau tak salah di sini juga raja-raja Patthalung disuruh menyatakan sumpah taat setia kepada Raja Siam. Lihat Tugu (Monument of) Phra Ya Phattalung Khang Helk dan (and) Wat Wang


Selepas puas menjejak kesan sejarah baru cuba mendapatkan pengangkutan awam untuk kembali ke bandar Phattalung. Rupa-rupanya sangat susah dan jarang-jarang ada daripada Lam Pam. Nasib baik ada warga tempatan sudi menghantar naik hilux...


Lihatlah gelagat anak-anak yang duduk di ruang terbuka belakang. Alhamdulillah, sentiasa ceria dan redha dengan apa yang dapat.


Sampai ke bandar terus mengambil beg-beg sandang yang ditinggalkan di ruang legar hotel lalu menuju ke stesyen kereta api.


Sempatlah membeli tiket kereta api jam 2.20 petang untuk ke Hatyai...

Jam 2.38 kereta api pun sampai. Tidaklah terlalu lewat...


Kami naik kelas 3 yang tambangnya sangat bajet.


Jarak perjalanan ke Hatyai adalah sekitar 100 km. Lebih kurang seperti dari Kuala Lumpur melepasi Rembau ke Kota di Negeri Sembilan.


Menariknya dapat gerabak atau koc nombor 313...


Jam 4.53 petang sampai ke stesyen kereta api Hatyai.


Terus masuk mendaftar ke hotel yang bersambung dengan stesyen ini.


Selepas berehat, mandi manda dan bersiap baru kami keluar dengan menaiki tuk tuk...


Niatnya hendak melihat keadaan floating market atau pasar terapung Hatyai waktu siang membawa ke malam...


Tetapi disebabkan kesesakan jalan raya campur salah faham destinasi kami sampai sudah waktu malam. Lihat Khlong Hae floating market at night.


Selesai melihat juga makan malam di pasar terapung di pinggir bandar raya kami kembali ke pusat lalu singgah di pasar malam hujung minggu. Lihat Hatyai central weekend night market. Sebagai penutup artikel ingin diberitahu bahawa saya ada pernah terbaca bahawa wali besar Kelantan penghujung abad ke-19 hingga awal abad ke-20 iaitu Tok Kenali memiliki darah keturunan kerabat diraja Chaiya/Cahaya. Hati ini pun mengatakan beliau berketurunan Sultan Sulaiman Singgora. Untuk membaca beberapa artikel lama saya tentang Tok Kenali termasuk pengalaman mistik ketika pertama kali sampai ke masjid dan makam beliau sekitar 15 tahun lalu rujuk artikel Mari kita bantu baik pulih Dewan Tok Kenali sampai siap! Amacam? yang dipersembahkan pertengahan tahun 2009. Sekian selamat malam dan wassalam.Isnin, Januari 13, 2020

Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - Antara Gastropod dan ketam Spongebob

Hari ini 13 Januari 2020 terasa harus mempersembahkan artikel seterusnya tentang perjalanan ke Krabi dan selatan Thailand, artikel bagi hari ke-6 keseluruhan perjalanan merangkap hari ke-3 di Thailand. Bersambung daripada Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - 'Melompat' dari pulau ke pulau hari Jumaat.


Pagi Sabtu 21 Disember 2019. Keluar pagi melihat apa lagi yang ada di Krabi dan sekitar...


Sudah diberitahu dalam artikel Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - 'Melompat' dari pulau ke pulau hari Jumaat bahawa sekembalinya daripada perjalanan ke pulau-pulau kami menyewa 2 buah skuter bagi tempoh 24 jam. Oleh itu sementara tempoh berjalan (sehingga 4.30 petang Sabtu) eloklah dimanfaatkan.


Selepas bersarapan kami menuju ke satu tempat yang memiliki sejarah purba unik.

Di sini ada batu-batu yang kelihatan seperti lapisan konkrit. Namun ia dikatakan wujud secara semulajadi akibat himpunan dan mendakan cengkerang daripada haiwan-haiwan berkenaan (dipanggil Gastropod) yang telah wujud 75 juta tahun yang lampau. Lihat artikel 75 million years old gastropod fossil beach di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Dalam perjalanan ini dapat dilihat banyak juga masjid di Krabi. Ini menunjukkan wilayah tersebut memang asalnya tempat orang Melayu Islam. Tetapi disebabkan kesuntukan masa cuma satu ini sempat disinggahi. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Ridwanullah, Ban Laempho, Krabi di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)


Selepas itu kami singgah ke satu jeti yang kurang dikenali pelancong. Yang ini isteri pesan jangan bagi butiran. Takut kaki ciplak ambik maklumat kemudian canang kepada umum dengan ayat-ayat marketing cas bagus macam diaorang le yang berjasa besar bagi ramai orang sedar cetus kebangkitan itu ini macam-macam...


Ini pula di bandar Krabi 14 km perjalanan dari tempat kami menginap. Monumen 'ketam gergasi' seperti mahu mengaitkan nama bandar dan wilayah dengan ketam (dalam bahasa Inggeris Crab).  Teringat pula watak kartun Spongebob yang ada kawan seekor ketam. Lihat artikel First look at Krabi town waterfront diikuti Views of 'crabby' Krabi.Sebetulnya dari jam 8 hingga 11 saya berjalan berdua bersama isteri dengan sebuah skuter. Anak-anak tinggal di tempat menginap bagi mereka puas berehat dan mandi kolam renang. Selepas mendaftar keluar (check out) jam 12 baru anak-anak ikut sekali berjalan Beg-beg kami ditinggalkan di pejabat resort lalu kami keluar dengan 2 buah skuter.


Dengan bergerak melawan arah jam kami pergi ke satu pantai ke utara Aonang (rujuk kembali kepentingan pantai dalam artikel Perjalanan Krabi dan selatan Thailand Disember 2019 - 'Melompat' dari pulau ke pulau hari Jumaat).Kebetulan tanpa dirancang kami sampai ketika air surut.


Keadaan ini membolehkan kami berjalan kaki ke pulau-pulau berdekatan. Kalau air pasang perlu naik bot atau berenang. Lihat Nopharat Thara beach and the connecting islands.


Sekitar jam 2.30 baru kami kembali ke resort untuk memulangkan skuter lalu mengambil beg-beg. Kami menaiki kenderaan hotel untuk ke stesyen bas Krabi...

Sampai sahaja ke stesyen jam 3 terus dapat bas ke destinasi kami yang seterusnya...

Kami sampai ke stesyen bas utama destinasi tersebut pada jam 6.40 petang.


Di manakah destinasi itu? Tunggu dalam artikel sambungan.