Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, September 10, 2018

Kira-kira Penyelarasan Masa Antara Sains dengan Kitab dan Perjalanan Darah Keturunan

Siang semalam hari Ahad 9 September 2018 berlangsunglah hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke-15 iaitu Sultan Muhammad V.  Ia adalah hari keputeraan pertama baginda pada peringkat nasional setelah beberapa lama menaiki takhta. Pada tarikh tersebut berlaku sesuatu perkara yang menarik buat diri saya. Ini ceritanya...


Satu artikel tentang kira-kira penyelarasan masa antara sains dengan kitab yang saya tulis lebih sebulan lalu akhirnya keluar dalam akhbar Mingguan Malaysia 9 September. Mereka yang selalu mengikut blogspot ini harus tahu bahawa kira-kira tersebut disuakan dalam buku ke-11 saya "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu : Menyelaraskan Pengetahuan Tentang Penciptaan Manusia Berdasarkan Kitab Berbanding Sains" juga buku ke-12 "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia : Menyelaraskan Sejarah Pergerakan Manusia Sejagat Berdasarkan Kitab Berbanding Sains". Kedua-dua buku secara rasminya terbit Mac 2018. Sejak itu saya pun berusaha agar lebih ramai tahu tentang kira-kira.


Artikel yang meringkaskan perkara asalnya ditulis untuk akhbar lain. Tetapi entah kenapa, setelah beberapa lama saya diberitahu ia tidak sesuai untuk siaran. Saya pun cuba menghubungi Mingguan Malaysia. Sukacita sungguh apabila mendapati dalam tempoh kurang 2 minggu setelah berhubung artikel itu disiarkan dalam akhbar. 


Ia malah mendapat kedudukan yang signikan dalam bahagian rencana muka surat 9. Hal ini menyebabkan saya mengambil gambar berkenaan lalu dikongsikan dalam Facebook dan WhatsApp. Teks yang mengiringinya berbunyi :-


MENGANGKAT KAJIAN PENYELARASAN MASA ANTARA KITAB DAN SAINS

Alhamdulillah. Sukacita dimaklumkan. Pada hari ini 9 September 2018, hari keputeraan Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang ke-15, Sultan Muhammad V, artikel saya tentang kira-kira penyelarasan masa antara kitab dan sains keluar di suratkhabar. Kira-kira ini bertujuan untuk menjawab bagaimana kajian DNA Melayu mendapati nenek moyang orang Melayu sudah wujud di Asia Tenggara 60,000 tahun yang lampau. Sedangkan kira-kira ulamak berdasarkan kitab menyebut manusia pertama iaitu Nabi Adam AS diturunkan ke muka bumi tidak sampai 10,000 tahun lalu.

Kira-kira ini menjadi sebab menulis buku saya yang ke-11, "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" serta 'kembarnya', buku ke-12 "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" lalu menerbitkannya Mac 2018. Disebabkan mahu mengangkat perkara ke persada lebih tinggi saya masuk program Masters of Arts in Malay World Studies di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran Islam dan Dunia Melayu) bermula Selasa lalu.

Artikel dalam suratkhabar cuba meringkaskan perkara dalam kurang 1,000 perkataan. Ini terpampang dalam ruang rencana muka surat 9 akhbar Mingguan Malaysia hari ini Ahad 9/9/18.


Sebetulnya ada satu lagi perkara istimewa berlaku siang semalam iaitu pada tarikh 9 September. Hal ini dinyatakan melalui perkongsian gambar atas dengan teks berikut di FB :-


TRIPLE WHAMMY 9 SEPTEMBER HARI INI

Semua tahu hari ini 9/9/18 adalah hari keputeraan rasmi pertama bagi Yang di-Pertuan Agong kini. Tadi sudah dikongsikan artikel saya tentang penyelarasan masa antara kitab dan sains yang keluar dalam akhbar Mingguan Malaysia hari ini. Sekarang biar dikongsikan lagi satu perkara. Pada hari ini genaplah 12 tahun tinggalan jenazah moyang saya sebelah bapa iaitu Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin dibawa kembali ke negeri asalnya Perak. 

Beliau pernah dibuang negeri ke Pulau Seychelles di Afrika tahun 1876 kerana dituduh terlibat dalam pembunuhan residen pertama Inggeris ke Perak, J.W.W. Birch tahun 1875. Muhammad Amin kemudian meninggal dunia dalam buangan di Singapura tahun 1908 lalu dimakamkan di sana. Tarikh 9 September 2006 menyaksikan tinggalan jenazah beliau dibawa kembali ke Perak menggunakan kapal perang KD Laksamana Muhammad Amin milik TLDM. Tinggalan ini disemadikan di kawasan pemakaman diraja Perak di Bukit Chandan, Kuala Kangsar.


Lewat malam tadi pula tergerak saya untuk berkongsi satu kertas kerja tentang kira-kira penyelarasan masa yang dibuat 5 bulan lalu. Ia mengiringi syarahan saya tentang perkara di ISTAC 3 April 2018. Kertas kerja asalnya adalah dalam bentuk PdF tapi dikongsikan malam tadi dalam bentuk gambar Jpeg agar lebih mudah dicapai awam. Lihat artikel Prophet Adam and the Malays 60,000 Years Ago : Alignment of Time, Revealed Knowledge and Science di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Adapun tujuan utama penulisan ini dibuat adalah supaya gambar daripada artikel suratkhabar lebih mudah dihayati orang. Ini kerana gambar yang dikongsikan di FB dan WA dikecilkan saiz secara automatik lalu hilang ketajaman dan perincian. Tetapi saiz boleh dikekalkan dalam blogspot. Cuma perlu klik pada gambar atau buka dalam tetingkap (windows) baru untuk paparan lebih jelas.

Alang-alang mahu berkongsi gambar lebih jelas biar dikongsikan cerita-cerita berkenaan. Biar juga dikongsikan carta senarai 25 orang Rasul/Nabi yang patut diketahui berserta zaman kehidupan dan hayat. Ini dibuat berdasarkan maklumat daripada kitab juga jangka masa menurut kira-kira berdasarkan penyelarasan masa antara sains dan kitab. Ia terdapat dalam artikel suratkhabar juga kertas kerja yang dikongsikan dalam bentuk gambar melalui artikel Prophet Adam and the Malays 60,000 Years Ago : Alignment of Time, Revealed Knowledge and Science . Untuk pemahaman lanjut rujuk artikel-artikel berikut serta ikuti rakaman syarahan/perkongsian di dalamnya :-
Berikut adalah teks isi artikel yang diperolehi daripada website atau laman sesawang Mingguan/Utusan Malaysia...


KEWUJUDAN MELAYU DALAM KITAB DAN SAINS

Radzi Sapiee
09 September 2018 12:00 PM


KITAB suci al-Quran menyebut manusia mula wujud apabila Allah mencipta Nabi Adam a.s daripada tanah. Ini diikuti isteri baginda, Siti Hawa yang dicipta daripada tulang rusuk Adam.

Kedua-dua asalnya menetap di syurga kemudian diturunkan ke muka Bumi. Daripada perkahwinan mereka wujudlah keturunan manusia sampailah sekarang. Namun, ini bertentangan dengan kepercayaan sains yang mendakwa manusia wujud akibat proses semula jadi di alam semesta.

Dikatakan manusia tercipta akibat proses evolusi panjang daripada makhluk asas satu sel berubah menjadi makhluk banyak sel. Ini berlaku dalam banyak peringkat. Selepas beberapa lama terciptalah kehidupan laut berbentuk ikan.

Daripada ikan ada yang berevolusi menjadi dinosaur seterusnya mamalia lalu membawa kepada kewujudan manusia. Itu yang selalu disebut saintis sebagai manusia berasal daripada beruk.

Manusia dalam bentuk kurang lengkap dikatakan telah wujud seawal empat juta tahun lampau. Manusia lengkap dengan sifat tubuh badan juga kapasiti otak serupa kita sekarang dikatakan mulai wujud 209,000 tahun lalu. Sains memanggilnya sebagai homo sapiens.

Sebagai orang Islam kita wajib menolak dakwaan yang mengatakan manusia berasal daripada beruk. Sebetulnya dalam kalangan saintis sendiri ada yang menolak teori tersebut.

Menurut kajian DNA memang tiada hubungan pun antara manusia moden homo sapiens dengan makhluk-makhluk awal manusia yang bentuknya dikatakan mendekati beruk itu. Oleh itu apakah homo sapiens pertama adalah Nabi Adam? Boleh jadi. Sains seharusnya memiliki kebenaran yang boleh diselarikan dengan kepercayaan dalam agama dan kitab.

Masalahnya homo sapiens dikatakan mulai wujud 209,000 tahun yang lampau. Sedangkan kira-kira ulama berdasarkan maklumat daripada al-Quran menunjukkan Nabi Adam diturunkan ke muka bumi tidak sampai 10,000 tahun lalu.

Seorang saintis Melayu, Profesor Madya Dr. Zafarina Zainuddin daripada Universiti Sains Malaysia (USM) bahkan mendapati orang Melayu sudah menduduki Asia Tenggara seawal 60,000 tahun lalu. Bagaimana mahu dikait dengan Nabi Adam kalau kajian Zafarina itu benar?

Penulis sudah lama memikirkan hal ini lalu sering bertanya kepada golongan cendekiawan. Apabila didapati tiada siapa dapat memberikan jawapan memuaskan penulis pun berusaha untuk mencari jawapan sendiri.

Didapati penyelesaiannya terletak pada cara kita melihat dan mengira masa. Ini kerana penulis pernah diberitahu oleh orang tua-tua bahawa hari-hari pada zaman dahulu kala lebih panjang berbanding sekarang.

Perkara ini ada dibayangkan dalam satu hadis Nabi. Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Tidak akan datang kiamat sehingga waktu semakin berdekatan, setahun seperti sebulan, sebulan seperti seJumaat, seJumaat seperti sehari, sehari seperti sejam, dan sejam terasa hanya sekejap,".

Hadis ini jelas menunjukkan bahawa hari-hari menjadi semakin pendek maka semakin dunia menghampiri kiamat. Seorang tua pernah memberitahu, pada zaman Nabi Muhammad orang boleh menanam kacang waktu pagi dan mengutip hasilnya waktu petang.

Sedangkan ini memakan masa beberapa hari pada zaman sekarang. Setelah beberapa lama meneliti perkara ini, penulis mencipta satu formula matematik untuk menyelaraskan masa dan pandangan.

Berdasarkan ini didapati kenyataan sains yang mengatakan manusia moden homo sapiens telah wujud 209,000 tahun lampau boleh diselarikan dengan kenyataan berdasarkan kitab bahawa Nabi Adam diturunkan ke muka bumi tidak sampai 10,000 tahun lalu.

Cuma dalam kalangan ulama sendiri terdapat beberapa kira-kira atau pendapat berbeza tentang pada tahun bilakah baginda diturunkan.

Setelah meneliti sejumlah rujukan, antaranya tulisan cendekiawan bertaraf antarabangsa Tan Sri Profesor Dr. Syed Muhammad Naquib Al-Attas dan maklumat daripada Pameran Warisan Rasul dan Anbiya di Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam, Selangor, didapati Adam turun ke muka bumi 5,872 tahun Sebelum Masihi (SM).

Seterusnya diambil pendapat bahawa banjir besar Nabi Nuh berlaku pada tahun 3650 SM. Ini dipadankan dengan letupan gunung berapi gergasi yang menurut sains menerbitkan tasik besar Danau Toba di utara Sumatera 74,000 tahun lalu.

Pemadanan dibuat setelah mengkaji isi buku Eden in the East: The Drowned Continent of Southeast Asia tulisan Profesor Dr. Stephen Oppenheimer daripada Oxford University, United Kingdom (terbit tahun 1998) dan Atlantis : The Lost Continent Finally Found tulisan Profesor Arysio Santos daripada Federal University of Minas Gerais, Brazil (2005).

Kedua-dua cendekiawan Barat itu berkata Asia Tenggara pada zaman purba adalah sebuah benua besar dengan saiz dua kali ganda benua Hindi. Dikenali sebagai Sundaland atau Benua Sunda ia ditenggelami air akibat malapetaka sehingga wujud bentuk muka bumi sekarang.

Nombor-nombor atau nilai tersebut (209,000 tahun lalu menurut sains, 5872 SM berdasarkan kitab) difaktorkan ke dalam formula matematik berdasarkan graf fungsi salingan. Turut dimasukkan anggaran bahawa satu hari pada zaman Nabi Muhammad SAW adalah bersamaan lima hari sekarang.

Kira-kira dan segala sebab musababnya ada dipanjangkan dalam buku bertajuk Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu. Implikasi kira-kira pula dipanjangkan dalam ‘kembar’ buku tersebut. Tajuknya adalah Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia. Kedua-duanya diterbitkan sendiri serentak pada Mac 2018.

Menggunakan kira-kira ini sejarah dunia dan manusia menurut sains dapat dipadankan dengan zaman kehidupan 25 orang Nabi yang wajib kita ketahui. Namun ia membawa kepada beberapa hal yang kelihatan 'gila'. Antaranya adalah satu hari pada awal zaman Nabi Adam AS adalah bersamaan 106 hari zaman sekarang.

Lebih 'gila' lagi adalah ini seterusnya membawa kepada implikasi baginda hidup selama 75,370 tahun jika dikira menurut masa sekarang. Untuk makluman, kira-kira berdasarkan kitab meletakkan baginda sebagai hidup 930 tahun di muka bumi. Itu sendiri sudah tidak masuk akal menurut neraca ilmu sains Barat yang menolak kewujudan Tuhan.

Pun begitu kira-kira ini dapat mengisi beberapa kelompongan besar yang wujud dalam sejarah alam Melayu. Misalnya kenapa kerajaan pertama diketahui wujud di Asia Tenggara iaitu Funan mula berdiri pada abad pertama masihi.

Sedangkan di China, benua Hindi, Parsi, Tanah Arab, Afrika dan Eropah sudah wujud kerajaan-kerajaan besar pada abad ke-6 Sebelum Masihi malah lebih awal. Ia juga dapat meletakkan orang Melayu yang menurut kajian DNA telah wujud 60,000 tahun lalu ‘masuk kembali’ sebagai keturunan Nabi Adam.

Disarankan para saintis dan agamawan dapat bersama mengkaji penemuan ini untuk mencapai titik temu. Semoga tidak ada lagi percanggahan dan pencapahan dalam cara sains dan agama melihat dunia dan sejarah panjang kewujudan manusia zaman berzaman.

PENULIS adalah pengasas NGO Himpunan Kedaulatan Melayu Akhir Zaman (HIKMAH).