Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, November 20, 2020

Islam sebagai satu jalan ilmu

Salam pagi Jumaat. Satu perkongsian daripada 3 hari lalu. Selasa malam Rabu 17 November 2020 berlangsung satu majlis ilmu dalam format Webinar anjuran ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam). Ia merupakan edisi pertama daripada satu siri baru syarahan penglibatan masyarakat oleh ISTAC. Seperti kebiasaan di institut syarahan diadakan dalam bahasa Inggeris. Tajuk edisi pertama ini boleh diterjemahkan menjadi "Islam Sebagai Satu Jalan Ilmu".Memberikan syarahan adalah guru dan penyelia tesis saya  di ISTAC, Profesor Emeritus Datuk Dr Osman Bakar. Ia adalah syarahan ketiga beliau saya ikuti dalam format Webinar tetapi pertama atas nama ISTAC. Syarahan Webinar pertama beliau saya ikuti adalah anjuran Institut Darul Ehsan (IDE) pada 9 Oktober. Lihat Al-Ghazali dan Ibnu Rushdi : Dua bintang dalam galaksi intelektual Islam. Ia adalah syarahan Webinar pertama saya hadiri seumur hidup dan ini berlaku setelah hampir 7 bulan tidak menyertai apa-apa majlis rasmi ilmu.Syarahan kedua adalah anjuran Persatuan Pendidikan Falsafah dan Pemikiran Malaysia (PPFPM) dan dua pihak lain pada 24 Oktober. Lihat Peranan Saling Melengkapi Falsafah dan Agama Dalam Pembinaan Peradaban. Esoknya saya mengadakan majlis ilmu pertama anjuran sendiri dalam format Webinar. Lihat Trial Run Bicara Perjuangan HIKMAH 25 Oktober dan rancangan untuk acara sebenar 31 Okt. Ia diadakan sebagai persediaan bagi satu majlis yang mahu dianjurkan 31 Oktober di rumah melibatkan ramai hadirin tetapi harus ditukar format kepada Webinar disebabkan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya 14 hingga 27 Oktober dilanjutkan lagi 2 minggu. Alhamdulillah majlis tersebut sudah selamat diadakan dengan jayanya. Lihat Malaysia Tanpa Ahli Politik? Jelas sudah pendirian berdasarkan realiti semasa, bukan angan-angan semata.Selepas itu PKPB dilanjutkan lagi sehingga 6 Disember. Ramai yang percaya ia akan dipanjangkan lagi sehingga tamat tahun 2020. OK. Sebetulnya otak saya sedang lembap untuk memberikan perkongsian terbaik tentang syarahan 3 hari lalu. Walaupun sudah menyerap isi seperti halnya menyerap zat makanan saya tidak dapat memberikan penerangan terbaik tentang rupa makanan sebelum dikunyah lumat lalu ditelan. 

Cukuplah disebut bahawa Osman memulakan tentang menerangkan dahulu apa itu Islam. Takrifan bahasa Inggeris "submission" yang membawa makna penyerahan dihuraikan panjang lebar kemudian diterangkan bahawa Nabi-nabi terdahulu semua membawa maksud agama yang sama, cuma cara mengamalkan agama sahaja boleh jadi berlainan (itulah yang dikenali sebagai Syariat). Namun semua menekankan kepentingan ilmu kerana Islam itu tidak dapat dikenali mahu diamalkan dengan baik tanpa ilmu.

Untuk melebarkan penerangan beliau mengulangi beberapa perkara yang pernah didengar dalam syarahan-syarahan beliau yang terdahulu. Antaranya adalah bagaimana wahyu pertama yang turun kepada Nabi Muhammad SAW iaitu 5 ayat pertama (dalam Surah Al-Alaq) bermula dengan perkataan Iqra' itu menyuruh manusia mencari ilmu. Rujuk penerangan berkenaan dalam artikel lama  Iqra' sebagai asas ketamadunan Islam. Turut disebut bagaimana alam boleh dibaca sebagai sumber ilmu. Sila rujuk penerangan dalam artikel lama Pesanan keTuhanan dalam Buku Alam Semulajadi : Penciptaan sebagai Wahyu. Menurut Osman itulah 'buku pertama dibaca' oleh Nabi Adam AS (manusia pertama menurut ajaran Islam).Menjadi moderator atau pemudah cara adalah Profesor Dr Imtiyaz Yusuf, juga dari ISTAC. Allah. Terasa rindu sungguh sudah 8 bulan tidak menjejakkan kaki ke bangunan utama institut di Bukit Tunku, Kuala Lumpur akibat segala macam bentuk PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) sejak ia dilaksanakan 18 Mac untuk menangani masalah penyebaran wabak virus COVID-19.Jangankan pelajar, pensyarah pun tidak dapat masuk ke dalam bangunan malah halaman tanpa kebenaran bertulis daripada pihak pengurusan UIAM (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia), badan yang menaungi ISTAC. Yang boleh keluar masuk sejak PKP cuma segelintir kakitangan dan mereka yang duduk di apartment dalam kawasan ISTAC. 

Maaf ya saya kurang bercerita tentang syarahan tetapi lebih banyak melepaskan rasa tentang keadaan. Syarahan boleh diikuti sepenuhnya melalui rakaman di sini.


Selasa, November 17, 2020

MAMPIR - Satu wadah keterlibatan ulamak dalam isu-isu kenegaraan bersama raja

Salam awal pagi Selasa 1 Rabiulakhir 1442 Hijriah. Adapun pada hari Sabtu lalu saya buat pertama kali keluar melepasi kawasan mukim sendiri iaitu Hulu Selangor sejak PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) dilaksanakan lebih sebulan lalu di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Perjalanan dibuat untuk menghadiri satu majlis penuh barakah di Kota Damansara sekitar 33 km dari rumah. Tetapi atas sebab tertentu apa-apa cerita tentangnya cuma boleh dikongsikan setelah rakaman majlis berkenaan sedia untuk disiarkan oleh pihak penganjur. Oleh itu biar dikongsikan apa yang berlaku pada hari seterusnya iaitu Ahad  15 November.


Pada tarikh tersebut saya sepatutnya menghadiri satu majlis lain melibatkan sejumlah ulamak dan aktivis di Putrajaya. Tetapi disebabkan PKPB ia telah ditukar format menjadi Webinar melalui Zoom. Cuma beberapa orang sahaja hadir di lokasi majlis secara fizikal. Yang lain masuk secara on-line atau atas talian...Majlis merupakan pelancaran satu wadah yang dipanggil sebagai MAMPIR. Ini adalah singkatan bagi Muwasolah Memperkasakan  Institusi Raja-Raja.Memperkenalkan MAMPIR dan misinya adalah Ustaz Razali Daud. Itulah nama yang saya dengar disebut. Kalau tersilap harap diperbetulkan. Secara rata MAMPIR adalah satu wadah atau platform untuk melibatkan ulamak dalam isu-isu kenegaraan. Ini adalah atas dasar ulamak dan umarak patut berganding bahu menangani masalah-masalah negara terutama dalam keadaan sekarang di mana suasana politik tanah air dilihat begitu kacau bilau sejak beberapa lama. 

Maka itu ditegaskan umarak yang patut disokong adalah raja-raja Melayu, bukan ahli atau parti politik. Para aktivis seperti saya yang mahu menjunjung tinggi kedaulatan dan peranan raja-raja diajak untuk terlibat sama atas dasar khidmat kepada agama, bangsa dan negara.
Dibuat satu pembentangan tentang peranan ulamak oleh wakil daripada Nahdatul Ulama Malaysia.
Diberikan definisi atau takrif ulamak dan kenegaraan...
Dibahagi kepada 5 bahagian keterlibatan ulamak dalam permasalahan ummah. Ia satu pembahagian yang saya lihat begitu cantik untuk menerangkan realiti keadaan... 
Namun sering berlaku seseorang ulamak terlibat dalam satu bahagian tetapi memandangkan remeh atau enteng terhadap mereka yang terlibat dalam bahagian selain itu. Sedangkan ia tidak sepatutnya begitu. Sesungguhnya setiap daripada kita memilik peranan masing-masing. Walaupun contoh terbaik kita iaitu Rasulullah SAW dapat meliputi semua bidang kita sebagai manusia biasa secara rata tidak mampu berbuat begitu.Peranan ulamak dihuraikan pula melalui 5 prinsip Rukun Negara...
Ditekankanlah keperluan untuk semua pihak berganding bahu...Ditekankan juga ulamak harus bergerak sebagai Ahlus Sunni atau Ahli Sunah Waljamaah.
Selesai pembentangan diadakan sesi soal jawab diikuti pembacaan kenyataan media dan sidang. Untuk melihat perjalanan penuh majlis sila tonton rakaman video di sini.