Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Ahad, Mac 08, 2009

Sedikit luahan kata-kata sempena Maulidur Rasul


Assalamualaikum semua. Sempena perayaan Maulidur Rasul tahun 1430 Hijriah bermula Isnin ini, saya ingin menyatakan harapan agar umat Islam seluruh dunia amnya dan Melayu Islam di Malaysia khususnya agar dapat menolak ke tepi seluruh perbezaan ideologi dalam apa-apa segi, baik kepercayaan hidup mahupun politik agar dapat bersatu hati menghadapi segala macam cabaran akhir zaman yang semakin mencengkam kini. Sebagai manusia biasa yang banyak bergantung pada pancaindera yang lima, seharusnya kita memerlukan sesuatu objek, topik mahupun perkara yang boleh dijadikan tempat tumpuan utama atau focal point agar kesatuan hati itu dapat ditujukan sebulat suara dan rasa tanpa apa-apa percanggahan mahupun penyimpangan arah.

Walaupun Tuhan itu meliputi Timur dan Barat malah ada disebut bahawa ke mana sahaja kamu menghadap di situ ada wajah Tuhan, kita tetap perlukan Baitullah sebagai satu-satunya kiblat seluruh ummah dari setiap pelusuk dunia menujukan muka. Adapun kita tidak mampu melihat Allah dengan mata kasar, maka itu sebuah kiblat diperlukan agar sekurang-kurangnya arah penumpuan kita dapat dizahirkan tanpa apa-apa kemusykilan.

Saudara dan saudari sekalian. Memang Tuhan itu boleh 'dilihat', insyaallah dengan cara kerohanian. Tetapi melihat Tuhan bukan seperti melihat makhluk kerana Allah itu tidak berupa, tidak bertempat dan tidak boleh diserupakan atau dibandingkan dengan apa-apa pun. Melihat Tuhan dari segi bahasanya boleh diibaratkan seperti melihat satu perkara abstrak yang diberi makna melalui sistem penilaian. Misalnya kalau disebut Abu telah mengambil seekor lembu, itu cuma satu kenyataan. Tetapi apabila ditambah, Abu telah mengambil seekor lembu milik Ali tanpa kebenaran, secara automatik kita semua boleh 'melihat' ini sebagai satu kesalahan...

Ah. Saya pun tak pasti dengan cara penerangan yang ingin diberikan. Sebenarnya apa yang mahu disebut adalah Allah itu tidak dapat dilihat secara kasar tetapi mungkin boleh 'dilihat' melalui pemahaman. Tetapi untuk memahami kewujudan Allah bukan sesuatu yang mudah. Manusia secara rata memerlukan satu contoh yang dapat dilihat agar dapat dijadikan ikutan yang nyata dan di situlah terletaknya kepentingan Nabi Muhammad Rasulullah SAW sebagainya pengzahiran segala sifat yang terpuji, junjungan besar kita yang segala perbuatannya kita harus contohi.

Oleh kerana itu, kita menyatakan penyaksian kita dan pengakuan ke atas kebesaran Allah dengan mengikuti cara dan akhlak yang dianjurkan Nabi dengan baginda sendiri sebagai contoh dan bukti. Begitu juga, kita menyatakan kesetiaan kepada negara yang merupakan satu entiti abstrak tanpa rupa (ingat, peta serta bentuk geografi Malaysia dengan rupa negara Malaysia adalah dua perkara yang amat berbeza) melalui kesetiaan kepada raja dan inilah yang termaktub di dalam Rukun Negara.

Sayangnya, kelemahan sesetengah raja dan sejarah buruk segelintir mereka dijadikan alasan agar raja tidak perlu lagi dituruti. Sempena Maulidur Rasul ini, saya berharap agar raja-raja dan seluruh kerabat mereka dapat kembali kepada citra asal ajaran Nabi agar dapat dihormati semua seperti dulu-dulu... sementara rakyat pula kembali kepada kesatuan hati melalui ajaran-ajaran baginda juga. Sekian, wassalam!