Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Mac 01, 2013

Misi penganjuran HIKMAH IV - Bermotosikal solo meredah banjir dan hujan lebat


Assalamualaikum semua, salam hari Jumaat. Kalau ikutkan belum sampai masa saya menulis lagi apa-apa kerana masih dalam perjalanan, belum kembali ke rumah. Tetapi apabila menyedari hari ini tarikhnya cantik iaitu 1.3.13, maka saya terasa harus membuat artikel pada setiap blogspot yang saya ada. Saya memiliki 4 buah buah blogspot, maka bertungkus-lumuslah saya untuk membuat cerita. Cerita pertama dibuat iaitu A niece Malay-'Scottish' wedding ceremony di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tidak ada kena-mengena dengan perjalanan. Namun ia tetap dibuat kerana saya ada sejumlah gambar yang perlu dilepaskan.

Berbalik pada perjalanan. Saya harus bermesyuarat dengan pemilik Akademi Nik Rashiddin di tempat beliau di Kandis, Bachok kerana mahu mengadakan acara keempat HIKMAH. Lihat artikel Berkat Tok Kenali untuk menjayakan HIKMAH IV di Akademi Nik Rashiddin 16 Mac di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH), lihat sekali antara koleksi menarik akademi pada artikel Galeri (Gallery of) Akademi Nik Rashiddin di  blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Oleh kerana mahu ke Kelantan saya pun berniat mahu beriktikaf dan bermalam di Masjid Tok Kenali. Sudah lebih 2 tahun tidak berbuat begitu, setakat singgah sementara untuk bersolat. 

Dipendekkan cerita, setelah menyelesaikan beberapa kerja, tengah hari Selasa iaitu 3 hari lalu saya pun menuju ke Kota Bahru. Tak payahlah dipanjangkan cerita kerana ini cuma pengenalan sahaja. Saya harus meredah banjir dan hujan lebat dalam perjalanan walhal saya sedang demam dan sakit-sakit badan. Esoknya, selepas mesyuarat saya menuju ke Kuala Terengganu dalam keadaan begitu juga. Semalam dari KT ke Kuantan keadaan tetap juga sama malah saya perlu meredah kawasan banjir lebih teruk. Sampai ke Kemaman baru cuaca elok.

Hari ini saya mahu singgah ke Sungai Lembing untuk melihat bekas lombong dan air terjun kemudian ke Temerloh makan ikan patin sebelum kembali ke rumah. Selain itu saya mungkin akan singgah di mana-mana tempat yang menarik perhatian, mungkin malam baru sampai rumah. Perjalanan dirancang mahu dimulakan pagi tadi. Tapi tulis artikel punya pasal di setiap blogspot akibat cetusan tarikh cantik 1.3.13 nampaknya tengah hari baru dapat bergerak. Entah di mana pula bersolat Jumaat... :]
Selasa, Februari 26, 2013

Kemeriahan baru Car Book Sale di Perpustakaan Negara

Bersambung dari Wacana Perpaduan Ummah di Dewan Bahasa dan Pustaka. Ini pula aktiviti Sabtu lepas.


Setelah 2 bulan gitu tidak menyertainya saya datang lagi ke Car Book Sale anjuran Perbadanan Kota Buku di Perpustakaan Negara.
Kali ini saya dapati ia lebih meriah dari dahulu.Penganjur ada mengingatkan acara adalah terhad untuk 15 buah kereta/van. Saya datang 2 jam lambat. Rupa-rupanya kereta saya adalah yang ke-15!

Kemudian saya tergerak untuk meletakkan banner HIKMAH.


Kita lihat hampir keseluruhan acara dari satu sudut...


Gerai-gerai dan koleksi yang menarik perhatian saya...


Wacana Perpaduan Ummah di Dewan Bahasa dan Pustaka

Salam. Gambar-gambar ini telah saya letak pagi Selasa tapi baru kini terasa nak tambah ceritanya... dengan menumpang wifi sebuah kedai awal pagi Khamis di Kuala Terengganu.


Khamis minggu lepas saya pergi ke Dewan Bahasa dan Pustaka.


Ada majlis di dewan utama...
Ada wacana dengan pemangku raja Perak, Raja Nazrin Shah memberikan ucapan panjang tentang perpaduan orang Melayu.


OK. Ketika sampai pada ayat ini power indicator pada laptop saya menunjukkan ia dapat bertahan cuma 37 minit lagi. Jadi biar saya bercerita ringkas untuk melepaskan 'tanggungjawab' menulis tentang ini.


Adapun saya dapati ucapan Raja Nazrin telah diletakkan di Internet. Anda boleh cari sendiri. Tapi jangan sampai salah tafsir dan memutar-belitkan kenyataan seperti dibuat sesetengah pihak.


Bacaan sajak tentang perjuangan dan nasib orang Melayu oleh seorang kakitangan DBP kalau tak salah ingatan...


Orang ramai hendak bersalam selepas Raja Nazrin selesai ucapan dan mahu beredar dari dewan.


Ketika baginda melihat pameran di ruang legar baru saya dapat mengambil gambar yang lebih terang. Secara ringkas Raja Nazrin menyentuh tentang peristiwa-peristiwa besar yang membentuk dua parti Melayu dan Islam paling kuat dan berpengaruh di Malaysia. Oh. Sejak menganjurkan HIKMAH beberapa bulan lalu saya sudah kurang gemar menyebut nama parti. Biar disebut parti keris dan parti bulan sahaja ya.

Raja Nazrin memberitahu sekarang ini kedua-dua parti tersebut sudah hampir seimbang kuasanya. Masing-masing cukup yakin dengan diri sendiri, cukup ramai penyokong, merasakan diri mampu membentuk kerajaan dengan apa yang ada pada mereka. Namun baginda mengingatkan, dalam keghairahan mahu mendapatkan undi dan kuasa janganlah sampai hak orang Melayu dan Islam dipinggirkan.

Selain itu beliau memberi kias yang bermakna ada jalan lain selain menyokong politik kepartian untuk memastikan survival orang Melayu dan Islam. Baginda malah terang menyatakan harapan agar ada satu badan non-partisan atau tidak berpihak pada parti dapat muncul menjadi cukup kuat untuk memperbetulkan keadaan. Seterusnya pemangku raja Perak ini menyebut satu perkara pokok yang nampaknya adalah kesimpulan ucapannya sepanjang lebih 2 jam gitu. Perkara pokok itu serupa isinya dengan satu perenggan yang pernah saya sebut dalam kertas kerja untuk mengadakan acara pertama HIKMAH dahulu. Saya copy and paste saja ya. Rujuk Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH) - Permission to proceed.


Adalah menjadi harapan penulis dan ramai lagi pihak agar orang Melayu dapat bersatu mempertahankan kedaulatan agama, bangsa dan negara tanpa disempitkan oleh kecenderungan untuk menyokong mana-mana parti politik. Dalam hal ini elok kita mencontohi kaum Cina. Tak kira siapakah yang memerintah, siapakah yang mengaku mahu memperjuangkan bangsa mereka, kaum Cina tetap dapat mempertahankan bahasa, budaya juga sistem sekolah mereka. Kenapa premis yang sama tidak boleh kita bina untuk mendaulatkan budaya dan hak kita?