Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Mei 02, 2013

Ziarah dan umrah 2013 - Panji-panji hitam Bani Hashim dan jalan-jalan hari Jumaat

Masuk penceritaan hari ke-3 di Madinah. Bersambung dari Ziarah dan umrah 2013 - Nyaris jadi mutawif sebelum dapat membawa isteri berjalan.


Pagi Jumaat 5 April 2013. Selepas sarapan kami turun untuk mendapatkan bas.


Hari ini ada ziarah yang dikira istimewa sekurang-kurangnya menurut agensi kami.


Kami dibawa ziarah ke ladang kurma Bani Hashim, katanya antara sedikit tanah di Arab Saudi yang masih dimiliki anak cucu keturunan Nabi Muhammad SAW turun temurun hingga kini. Lihat artikel The date plantation of Bani Hashim di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Di sini kami diberi syarahan panjang lebar tentang pohon dan buah kurma dan bagaimana ia boleh membawa kecintaan kepada Rasul. Syarahan dibuat oleh seorang ustaz dari Aceh. Saya pula merasakan ada keberkatan berada di sekitar apalagi pada pagi Jumaat. Tergerak untuk potong kuku, sedikit misai dan janggut (memang saya selalu berbuat begitu pagi Jumaat) dan berjalan berkaki ayam. 

Kemudian timbul pula rasa untuk mengibarkan bendera seperti panji hitam yang saya terima dari satu kumpulan pesilat dan pendekar semasa penganjuran acara ketiga HIKMAH yang diadakan 27 Januari lalu, awal musim Maulidur Rasul. Bendera yang dibawa bersama sejumlah pakaian peribadi tertentu termasuk kitab doa-doa dan hizib Imam as-Syadzili ini pernah diarak ke perairan Pulau Pangkor untuk satu upacara istimewa yang dilihat gila oleh mereka yang tak faham. Lihat artikel Kemuncak HIKMAH III - Perarakan Maulidur Rasul dan pembatalan sihir Perjanjian Pangkor 1874 dan Video sekitar HIKMAH III di Lumut di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Itulah satu-satunya masa saya mengibarkannya sepanjang berada di Tanah Suci.


Di ladang Bani Hashim ini juga ada sebuah pondok tradisional Arab yang menarik perhatian. Lihat Pondok tradisional Arab (Arab traditional hut).


Selepas beberapa lama bas membawa kami kembali ke hotel. Saya terus mengajak isteri keluar berjalan kaki, kali ini ke sebuah masjid yang dikenali sebagai Masjid Ijabah. Seorang kawan mahu ikut serta membawa bersama anak lelakinya.


Dikatakan di sini Nabi Muhammad SAW pernah memanjatkan doa untuk 3 permintaan yang sangat besar maknanya demi kemaslahatan ummah. Dua permintaan terus dimakbulkan Allah SWT tetapi yang ketiga pula ditolak. Lihat Masjid (Mosque of) Ijabah.


Dari Masjid Ijabah saya mengajak isteri dan kawan meneruskan perjalanan ke Masjid Bilal melepasi pagar timur tanah perkuburan Baqi'.


Untuk ke Masjid Ijabah kami sudah berjalan kaki 1.2 km. Pada sudut gambar ini diambil sudah masuk 2 km. Anak kawan kami sudah kepenatan sedangkan matahari sudah hampir tegak di atas kepala. Kawan kami kata dia sendiri masih dapat bertahan dan sedia untuk terus berjalan...


Lagi 400 meter berjalan Masjid Bilal sudah nyata cukup dekat bagi kami. Tapi kawan tadi mula was-was. Ni dah dekat nak solat Jumaat dan masjid utama adalah Masjid Nabawi. Beliau takut Masjid Bilal ditutup seperti halnya Masjid Ijabah yang kami singgah tadi lalu mengajak kami kembali sahaja ke Masjid Nabawi.


Saya cuma menunjukkannya jalan kembali ke Masjid Nabawi lalu menyambung berjalan kaki sekitar 440 meter lagi bersama isteri. Ternyata Masjid Bilal masih dibuka dan kami dapat berehat lama di dalam setelah penat meredah terik matahari.


Puas berbaring dan sebagainya kami berjalan kaki lebih setengah kilometer untuk ke Masjid Nabawi.


Hmm. Saya dah lupa apakah ketika ini isteri telah kembali ke hotel atau masuk ke tempat solat wanita. Maklumlah, solat Jumaat cuma diwajibkan untuk orang laki-laki. Kelihatan ambulans masuk ke perkarangan masjid, kalau tak salah membawa jenazah untuk disolatkan. Sudah menjadi kebiasaan hampir setiap waktu ada sahaja orang meninggal dunia di Madinah lalu disolatkan di Masjid Nabawi.


Orang ramai mengambil tempat untuk bersolat.


Saya masuk ke dalam mencari ruang yang sesuai untuk masuk ke Raudhah. Ketika itu masjid sudah begitu padat, jalan masuk ke tempat rebutan seperti Raudhah sudah terhalang. Kalau nak, kena tunggu selepas selesai solat, itupun kena cari laluan yang patut dan tidak terhalang oleh sekatan sementara berbentuk kanvas panjang yang diletakkan di tempat-tempat tertentu pada waktu-waktu tertentu untuk mengawal aliran pergerakan orang ramai.


Tiba-tiba teringat tulisan lama saya tentang ziarah dan umrah pertama kali tahun 2005. Saya tak pasti pada artikel mana tapi boleh rujuk pada koleksi yang disenaraikan dalam artikel Ke Tanah Suci menyahut panggil Ilahi... juga panggilan leluhur... (dibuat sejurus sebelum berlepas untuk ziarah dan umrah tahun 2013 ini). Saya ada menyebut betapa susahnya hendak menemui nama Allah diletakkan sebelah menyebelah dengan nama Muhammad seperti halnya masjid-masjid di Malaysia. Ini kerana menurut mazhab Wahabi yang menjadi anutan pemerintah Arab Saudi, Nabi Muhammad itu tidak perlulah diperbesarkan sangat.


Pada mereka semuanya harus minta terus pada Allah, tidak ada konsep tawassul atau perantaraan untuk menguatkan permintaan. Pada mereka meletakkan nama Muhammad sebelah Allah itu seperti menyama-tarafkan Nabi terakhir itu dengan Penciptanya. Sedangkan bagi mereka yang mengaji  dan mengkaji lebih mendalam terutama dalam bab Tasawuf (yang ditolak Wahabi) dan masuk bab Nur Muhammad (lagi ditolak malah seperti dilaknat Wahabi) tidak ada laluan selamat menuju kepada Allah tanpa melalui syafaat kekasihNya, baginda Rasulullah Nabi Muhammad SAW.


Mereka yang mengaji dengan mendalam tahu kalau laluan terus pada Allah, Iblis, syaitan dan segala kuncu-kuncu jahat mereka pun boleh berdoa. Malah doa untuk melaksanakan kejahatan seringkali dimakbulkan lebih cepat atas sebab-sebab rahsia Qada' dan Qadar Ilahi. Sebab itu ramai manusia tertipu dengan perkara-perkara ajaib yang disangkakan anugerah dan karamah kerana mendatangkan apa yang dilihat sebagai kebaikan pada mata zahir sambil mencarik adat seolah-olah itulah tanda kebesaran dan kemuliaan. Walhal ia cuma istidraj yang semakin menjauhkan kita dari Allah.


Untuk jaminan keselamatan kita manusia, laluan syafaat Nabi Muhammad SAW amat diperlukan, laluan yang tidak mahu diakui dan amat dibenci oleh musuh-musuh kebenaran. Apapun, nama Muhammad boleh ditemui di Masjid Nabawi tetapi ia harus dicari kerana tidak banyak kelihatan seperti nama Allah sahaja yang menghiasi hampir merata bahagian atas masjid.


Ini haruslah gambar selepas solat Jumaat. Saya rasa tak perlulah dipanjangkan bab pergi Raudhah, ziarah makam Nabi dan sebagainya kerana boleh kata setiap hari saya akan berbuat begitu hingga beberapa kali. Gambar ini saya ambil untuk menunjukkan satu bentuk sempadan. Nampak tak ada tiang yang memiliki jalur-jalur kuning, ada yang tidak. Sesungguhnya tiang berjalur kuning itu menunjukkan ia terletak di dalam kawasan asal Masjid Nabawi, semasa Nabi Muhammad SAW masih hidup lebih 1,400 tahun lalu.


Posing sebentar bersama isteri waktu senja. Selepas ziarah ke Masjid Bilal kami tidak lagi berjalan jauh, hanya di sekitar hotel ke Masjid Nabawi sahaja.


Saya banyak menghabiskan masa keluar masuk masjid dari pintu-pintu berlainan. Di sini saya sedang menunggu peluang untuk masuk ke pintu yang dipanggil Bab Jibril, belakang pintu Baqi'.


Dari pintu ini kita boleh masuk ke bahagian timur luar makam Nabi. Untuk pengetahuan Raudhah terletak di bahagian barat luar makam.
Bab Jibril juga boleh membawa kita terus ke bahagian hadapan satu kawasan istimewa lain. Ia adalah kawasan Ahli Suffah, tempat sahabat Nabi seperti Abu Hurairah selalu duduk malah menginap di luar Masjid Nabawi yang asal. Ketika itu kawasan Ahli Sufah merupakan serambi luar masjid. Saya sempat mengambil berkat duduk berzikir di atas kawasan ini yang dibuat tinggi sedikit seperti pangkin besar sebelum menyambung lagi 'tabiat' suka berjalan ke merata tempat dalam masjid.

OK. Biar dimaklumkan esok saya akan berlepas ke Makassar untuk melaksanakan satu misi menziarahi tempat-tempat bersejarah di Tanah Bugis. Saya akan cuba laksanakan ini sebaik mungkin walaupun kaki kanan saya kini sedang bersimen gara-gara tergelincir ketika melompat sehingga retak tulang bukulali (rujuk Car Book Sale, Hari buku sedunia dan kaki terpele'ot). Insyaallah siri ziarah dan umrah 2013 ini akan disambung sekembalinya saya ke tanah air. Wassalam. :]


Isnin, April 29, 2013

Ziarah dan umrah 2013 - Nyaris jadi mutawif sebelum dapat membawa isteri berjalan


Kemudian saya harus berjalan lagi 850 meter untuk kembali ke hotel di mana berlaku pula satu hal yang akan diceritakan pada artikel akan datang, satu hal yang menyebabkan saya hampir-hampir mengambil-alih tugas penuh seorang mutawif... :]

Sekarang cerita akan masuk hari ke-2 berada di Madinah. Di celah-celah itu akan diceritakan apa yang dimaksudkan dengan ayat atas di mana saya hampir mengambil-alih tugas seorang mutawif.


Pagi Khamis 4 April 2013, dua buah bas sudah sedia menunggu untuk membawa jemaah kami berjalan-jalan melihat tempat-tempat menarik di luar pusat kota Madinah.


Sebelum itu kami hampir-hampir tidak keluar berziarah. Kami diberitahu oleh seorang ustazah yang menjadi mutawif bagi satu kumpulan yang mengambil penerbangan lain Kuala Lumpur ke Jeddah 1 April tetapi melalui agensi yang sama bahawa setahunya belum sampai masa untuk kami menaiki bas membuat ziarah kerana kumpulan kami sampai lambat satu hari. Rujuk balik cerita pada artikel Ziarah dan umrah 2013 - 'Menjakunkan' diri di KLIA dan dugaan 1 April diikuti Ziarah dan umrah 2013 - Sampai Jeddah setelah lebih 26 jam tertunda.... Sekarang baru saya boleh bercerita bagaimana saya nyaris-nyaris mengambil-alih kerja-kerja mutawif.


Selepas sehari suntuk berjalan ke merata tempat bersendirian mengambil gambar macam-macam hari Rabu saya kembali ke hotel lewat malam. Datang isteri mencari saya lalu mengadu sudah berlaku satu masalah siang itu. Seorang ahli jemaah perempuan telah jatuh tergelincir lalu patah tangan di Masjid Nabawi. Tetapi katanya tidak ada mutawif mahupun wakil agensi yang dapat menolong mahupun bertindak. 

Keadaan ini menyebabkan isteri tidak dapat mengikuti rombongan wanita masuk ke Raudhah. Seorang ahli jemaah perempuan yang rapat dengan orang yang tercedera pula terpaksa mengambil inisiatif menghantarnya ke hospital memastikan dia mendapat bantuan. Apabila saya dan isteri bertemu dengannya di hotel dia mengadu bagaimana orang yang sepatutnya menjadi mutawif seperti menolak tanggungjawab.

Hmm. Rasa berat pula nak cerita butirannya. Kalau boleh saya mahu ia dilepaskan dari dada tanpa terlalu memperlihatkan kelemahan pihak yang sepatutnya bertanggungjawab. Cukuplah dikatakan, pada malam itu baru kami tahu jemaah kami 79 orang sebenarnya tidak memiliki mutawif yang benar-benar menjaga rombongan. Sebaliknya apa yang kami ada adalah seorang haji yang cuma bertanggungjawab membawa dan menjaga jemaah belasan orang dari Kelantan sambil diminta 'menengok-nengokkan' yang lain.

Perkara ini tidak susah kalau tidak timbul masalah. Tetapi setelah berlaku peristiwa penerbangan tertunda di mana beberapa orang ahli jemaah termasuk saya harus mengambil inisiatif sendiri memastikan keselesaan kumpulan (rujuk Ziarah dan umrah 2013 - 'Menjakunkan' diri di KLIA dan dugaan 1 April) kami mula ragu-ragu akan kepimpinan orang yang katanya menjaga jemaah kami. Perkara jadi lebih rumit apabila timbul masalah jemaah patah tangan. Ketika menilai keadaan itulah baru kami sedar kedudukan sebenar kami tidak memiliki mutawif sepenuh masa untuk menjaga jemaah.

Sambil itu kami dapat tahu ada ustazah menjaga jemaah penerbangan lain tapi dari agensi kami juga lalu bertemu dia lewat malam bertanyakan pendapat. Kemudian kami sama-sama  berjumpa haji tadi lalu berlaku peristiwa beliau mengaku bahawa beliau sebenarnya cuma menjaga belasan orang dari Kelantan. Apabila ditanya sanggupkah beliau terus mengendalikan jemaah keseluruhan melihatkan masalah demi masalah yang timbul beliau menyatakan tidak. Sejurus itu ustazah yang memang bekerja dengan agensi mencadangkan saya mengambil-alih tugas lalu buku hitam tugasan pun diserahkan kepada saya.

Di atas adalah gambar isteri saya bersama sejumlah ahli jemaah di hadapan Masjid Quba, masjid pertama didirikan sebaik sahaja Nabi Muhammad SAW berhijrah dari Mekah ke Madinah. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Quba di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).Malam itu saya termenung panjang cuba melelapkan mata. Saya terfikir apakah siang Rabu hingga malam saya diberi peluang mengambil gambar merata tempat sehingga puas kerana ada tugasan perlu digalas? Apakah saya ditakdirkan harus menjaga jemaah? Saya bukan tahu pun cakap Arab namun boleh meminta pertolongan mereka yang tahu. Kata ustazah saya cuma perlu menghubungi dan memastikan kelancaran program bersama mutawif di Madinah kemudian mutawif di Mekah. Saya harus memastikan kebajikan jemaah, paspot semua orang harus dipegang selepas check-out dari hotel, jaga dalam perjalanan Madinah ke Mekah kemudian Mekah ke Jeddah apabila mahu kembali ke tanah air.

Uish. Banyak tugas ni. Saya tak pernah buat kerja ni. Apakah ini ujian setelah saya berjaya melaksanakan 4 kali acara HIKMAH dalam tempoh 5 bulan? Sambil itu saya harus memikirkan hal ahli jemaah yang patah tangan dan masuk hospital. Bagaimana dia nanti? Apakah yang perlu saya buat dan aturkan? Saya tidur dalam keadaan berdoa agar Allah SWT tunjukkan dalam mimpi bagaimana saya mahu menangani ini.

Di atas adalah gambar orang berniaga di hadapan Masjid Qubah. Saya teringat tahun 2005 pertama kali membeli tasbih di sekitar ini lalu digunakan untuk berzikir sambil menghilangkan rasa marah dan resah. Lihat artikel lama Umrah 2005 - Madinah. Antara makam Rasulullah, persoalan antara Nur dengan bekas isteri juga anak, dan gatal melihat perempuan....


Awal pagi Khamis saya bangun tanpa mendapat apa-apa mimpi ataupun ilham bagaimana mahu mengatur perkara. Ketika bersarapan pagi jumpa lagi ustazah. Ketika itu jemaah kami tidak tahu apakah program seterusnya, apakah ada ziarah kerana tidak terpampang atau tertulis program di mana-mana. Saya cuma diminta ustazah agar menelefon mutawif Madinah tapi tak diangkat. Apapun saya memanggil jemaah lain untuk mendapatkan perhatian. Ustazah pun mengumumkan saya diberi tugas sebagai mutawif baru dan beberapa orang ahli jemaah bersetuju untuk membantu.

Di atas adalah gambar di dataran Uhud, menghadap banjaran bukit besar (ke gunung?) yang dikenali sebagai Jabal Uhud. Di sinilah berlakunya Perang Uhud yang menyebabkan ramai orang Islam termasuk bapa saudara Nabi, Saidina Hamzah mati syahid. Lihat artikel Tapak perang Uhud (Site of the battle of Uhud).


Selepas pengumuman pengambil-alihan tugas dibuat saya meminta ustazah menerangkan lagi tugas-tugas saya, kali ini sambil diperhatikan ramai ahli jemaah. Sambil saya memujuk diri untuk menerima tugasan saya sebenarnya ada rasa tak puas hati. Walaupun saya menganggap ini mungkin tanggungjawab yang diberi oleh Allah, ada beberapa perkara disebut ustazah tentang masalah yang dihadapi jemaah kami sebenarnya menyinggung perasaan beberapa orang. Sambil bercakap gaya orang motivasi beliau seperti menyalahkan kami. Bayangkan boleh sebut begini... ada orang niat tak betul, ada orang tak solat taubat, sebab tu timbul masalah.

Selepas itu ada yang berkongsi rasa tidak puas hati kepada saya. Agensi tidak dapat menyelesaikan masalah sekarang jemaah pula yang dipersalahkan dan disuruh menggalas tugas. Ah. Nampaknya kalau terus begini nanti saya juga akan dipersalahkan jika timbul apa-apa masalah baru nanti. Saya terlihat isteri mula menangis dalam diam duduk keseorangan. 

Sepatutnya hari Khamis ini mahu digunakan untuk membawa beliau berjalan-jalan ke tempat-tempat yang pernah saya jejaki. Kalau dah diberi tugasan begini bagaimana saya mahu memberi perhatian kepada isteri? Malah perhatian pada ibadah pun boleh terganggu. Saya bukan mutawif atau dilatih sebegitu. Saya datang ke Tanah Suci meninggalkan selonggok masalah di tanah air yang mahu ditangani kemudian, harapnya dengan berkat ketenangan ziarah di Madinah dan umrah di Mekah. Kini saya telah dilonggokkan masalah dalam keadaan yang orang lain lihat dan nampak agensi seperti melepaskan tangan. Kalau begitu apakah saya sebenarnya diberi tugasan atau telah dibodohkan?Melihat isteri mula menangis terisak-isak saya mula naik angin. Ini adalah kali pertama isteri sampai ke Tanah Suci, dengan niat untuk melepaskan nazar selain beribadah. Nampaknya ketenangan kami suami isteri sudah terganggu dengan hal ini. Saya naik angin lalu mencampakkan buku hitam tugasan ke hadapan ustazah. Saya tidak peduli lagi, saya tidak mahu terima tugasan ini. Pandai-pandailah ustazah dan pihak agensi menyelesaikan masalah dan melancarkan apa yang patut. Ini bukan tugas saya. Untuk hari ini saya sudah berjanji untuk membawa isteri berjalan-jalan setelah hari sebelumnya saya berjalan sendiri.

Di atas adalah gambar di hadapan puncak sebuah bukit kecil di mana Rasulullah SAW telah meletakkan pasukan pemanah dalam Perang Uhud. Lihat artikel Views from the archer's hill at Uhud di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Ustazah mengambil buku sambil tersenyum kemudian meminta diri. Katanya dia perlu menguruskan jemaahnya pula. Kemudian baru saya diberitahu beliau telah kembali ke bilik dan menangis dahulu. Maaf ustazah kerana saya telah berkasar. Namun saya harus jujur dengan perasaan dan menjaga hati isteri yang disayangi.

Sekonyong-konyong itu terasa lepas beban yang besar di dada. Tentang kelancaran dan keselesaan jemaah nanti kan agensi ada? Lagipun kami semua kan tetamu Allah dan Rasul. Tahulah Tuhan sekalian alam dan kekasihNya mengatur perkara. 

Sedang kami termangu-mangu tak tahu apa nak dibuat seterusnya, ada yang sudah fikir nak keluar shopping dan sebagainya, ada kawan kami memberitahu bas sudah sedia membawa jemaah untuk berjalan. Kalau ikut cakap ustazah tadi esoknya baru ada. Di atas adalah gambar di hadapan kawasan pemakaman syuhada Perang Uhud. Lihat Makam Saidina Hamzah dan para syuhada Uhud (Tomb of Saidina Hamzah and the martyrs of Uhud).


Di hadapan pemakaman ada papan tanda dengan isi yang serupa seperti di tanah perkuburan Baqi' di sebelah Masjid Nabawi. Nampaknya kerajaan Arab Saudi ni takut sangat orang menyembah kubur kalau diberi peluang melihat lebih dekat. Jangankan itu... naik Jabal Uhud mahupun bukit kecil tempat pemanah pun sampai perlu tulis tidak digalakkan. Apalah yang risau sangat kalau orang nak lihat keadaan dengan mata kepala sendiri ikut jejak Rasulullah SAW?


Dari Uhud kami ke sebuah kebun kurma berdekatan yang ada gudang menjual kurma. Shopping sakan le orang ramai. Lihat Shopping for dates at a plantation.


Selepas itu bas membawa kami kembali ke hotel. Saya dan isteri tak masuk pun hotel. Sebaliknya saya terus mengajaknya mengikuti jejak yang saya buat hari Rabu... terus ke Masjid Imam Bukhari kemudian ke Masjid Abu Dzar (rujuk  Ziarah dan umrah 2013 - Masjid Nabawi, Raudhah dan tempat-tempat menarik di sekeliling). Kemudian kami makan di kedai kebab berdekatan dan minum air buah.


Adapun semasa kembali dari ladang kurma tadi bas ada lalu di sebuah masjid yang menarik tapi tak singgah kerana katanya sudah kesuntukan masa. Dalam program asal kami ada disebut sepatutnya kami singgah. Sebaliknya kami diberitahu kalau nak boleh naik teksi atau pengangkutan awam lain.


Saya dan isteri pun pergi bersama. Memang saya ada berjanji akan membawanya ke sini kerana ia adalah salah satu tempat bersejarah paling penting di Madinah. Lihat Masjid (Mosque of) Qiblatain.


Ketika membuat u-turn untuk ke Masjid Qiblatain saya ada terlihat sebuah masjid kecil dalam kawasan bernama Ber Othman (atau Bir Othman). Kata pemandu teksi ini kerana di sekitarnya pernah terdapat telaga yang digali Saidina Uthman. Selepas puas melihat Masjid Qiblatain saya pun berjalan kaki sekitar 450 meter ke sana. Isteri menunggu di taman sebelah Masjid Qiblatain. Lihat Masjid kecil di (Small mosque at) Bir Othman.


Kami mendapatkan teksi lain untuk terus ke Masjid Nabawi. Kelihatan dalam gambar Masjid Tujuh (katanya dulu memang ada 7 buah masjid berdekatan) tapi rasanya tak sempat nak singgah.


Sampai ke Masjid Nabawi saya sempat bersolat jemaah Zuhur tapi di perkarangan. Ketika ini isteri telah pergi ke kawasan solat perempuan.


Selepas solat saya menuju ke pintu Babussalam lalu terlihat hamparan permaidani yang nyaman di luar. Sempatlah berbaring malah terlelap sebentar.


Masuk masjid saya berbaring dan terlelap lagi. Selepas itu saya berjalan-jalan ke beberapa tempat di dalam sebelum solat Asar berjemaah.


Selesai solat saya keluar dari pintu besar ke utara.


Dari situ kita boleh melihat bukit besar yang dipanggil Jabal Uhud. Melihat bukit ini (saya harus memadankan gambar-gambar dan melihat kedudukan di Google Earth sebelum pasti inilah Jabal Uhud dilihat dari Masjid Nabawi), baru saya faham kenapa Rasululah SAW banyak menggunakan Jabal Uhud sebagai perumpamaan, kalau tak salah ingatan, "Dosa sebesar Jabal Uhud", "Emas sebesar Jabal Uhud". Kerana ia memang banjaran gunung/bukit terbesar yang boleh dilihat dari sini.


Isteri telah berjanji untuk berjumpa di pintu nombor 16 di perkarangan Masjid Nabawi selepas Asar, pintu yang boleh membawa kami berjalan lurus ke hotel. Saya pun membawa beliau menyambung jejak ziarah yang saya buat hari Rabu. Saya tunjukkan di manakah tempat Saidina Abu Bakar diba'iah menjadi khalifah sebelum pergi ke Masjid Ali.


Posing pula di Masjid Abu Bakar.


Lalu di Masjid Ghamama tengok-tengok ia dibuka. Kami pun singgah malah membuat keputusan untuk bersolat Maghrib di sini.


Saya sempat menunjukkan kepada isteri kedudukan Masjid Saidina Umar sebelum kembali ke Masjid Nabawi untuk menikmati suasana malam Jumaat.


Kami berpecah tanpa berjanji mahu berjumpa kemudiannya. Selepas solat Isyaq saya dapat duduk lama di kawasan Raudah bersebelahan makam Nabi. Isteri kemudian memberitahu beliau juga dapat menjejakkan kaki di Raudhah dan duduk lama ketika sesi khas untuk kaum wanita selepas itu. Puas hatinya selepas terlepas peluang untuk ke kawasan berkat, taman dari syurga ini malam sebelumnya akibat hal jemaah patah tangan yang seperti tidak terjaga.

Saya pula puas hati kerana dapat mengotakan janji membawa isteri ke beberapa tempat yang sudah saya jejaki. Apabila disemak balik menggunakan program Google Earth,  saya dapati telah berjalan kaki tidak kurang 8.5 km hari itu. Isteri berjalan kaki kurang sedikit kerana ada tempat-tempat yang tidak diikuti misalnya ke masjid kecil di Bir Othman. Tapi saya percaya dalam sedar tak sedar beliau telah berjalan kaki lebih kurang 6 km.