Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, September 12, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Beruas dan suasana misterinya

Assalamulaikum. Kini sudah lepas jam 6.30 petang, tak lama lagi akan masuk waktu berbuka puasa. Tadi saya baru menyiapkan artikel pembetulan bertajuk Masjid Bandar yang sebenar (the real Bandar mosque) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) diikuti artikel Exploring the happenings around the 1874 Pangkor Treaty in Perak...Foraying into Beruas di BERPETUALANG KE ACEH sebagai penyokong penceritaan melalui klip-klip video kali ini. Maka cukuplah ya, lihat sendiri klip-klip video ini untuk mengetahui ceritanya. Selamat berbuka puasa! :]Berhenti sejenak di Muzium Beruas.Ke makam Raja-raja Beruas di mana terdapat banyak batu-batu nesan Aceh...Menyimpulkan sejarah di hadapan Masjid Kampung Kota.

Rabu, September 10, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Apa ada di Pasir Salak?

Hmm... Penat saya sejak pagi tadi duduk tekun memeras "tenaga kepala" di sebuah Internet Cafe untuk membuat beberapa postings terbaru seraya membuat uploading klip-klip video sedutan rakaman perjalan terbaru ke Perak hampir sebulan lalu . Sambil itu saya juga harus menyiapkan sebahagian isi proposal satu projek penulisan untuk pihak lain. Dan semua ini dibuat dalam keadaan komputer yang digunakan 4-5 jam tadi ada masalah sehingga banyak kali mengganggu tumpuan. Allah!

Kini saya beralih pada komputer yang lebih elok. Alhamdulillah, gerak kerja lebih lancar walaupun suasana lebih bising disebabkan bahagian Internet Cafe di Jalan Ipoh di mana terletak komputer lain ini penuh dengan pelajar sekolah menengah bermain Games.

Dengan itu biarlah saya lepaskan klip-klip video untuk sessi penceritaan kali ini di sini ya, klip-klip video yang sudah berjaya di upload sekurang-kurangnya 7 jam lalu. Cuma baru ini saya meletakkannya setelah siap beberapa artikel di blogspot-blogspot saya yang lain sebagai sokongan langkah penceritaan, juga kerja yang telah diamanahkan.

Maka itu sila lihat juga artikel-artikel ini...


(Semua ini di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) )


(Di blogspot BERPETUALANG KE ACEH )Ini pula klip-klip videonya... Selamat berbuka puasa nanti! :]
Masuk ke kompleks bersejarah Pasir Salak.Galeri keris...Tempat Birch dibunuh.

Isnin, September 08, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Sultan Jaafar dan Bandar Tua

OK... Ini adalah posting ke 400 di blogspot ini. Setelah cerita yang terpapar dalam artikel Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Makam Raja Ahmad... Sekali lagi sampai waktu malam! masuklah kita ke perjalanan keesokannya harinya, hari Ahad. Setelah bermalam di Masjid Sultan Azlan Shah di Kampung Gajah, rombongan pagi itu berpatah balik ke selatan untuk ke Chenderong Balai... Untuk meletakkan kereta RadenCilik yang ada masalah di rumah Zam.

Kemudian kami sarapan sebelum menghala kembali ke Kampung Gajah untuk ke Pasir Salak. Dalam perjalanan itu kami singgah di makam Sultan Jaafar, Sultan ke 23 Perak. Sebelum pergi ke kompleks sejarah Pasir Salak, kami berjalan-jalan pula melihat keadaan di sekitar Bandar Tua. Lihat klip-klip video ini...Makam Sultan Ja'afar.


Berjalan ke Bandar Tua...