Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Oktober 17, 2014

Borobudur tinggalan Nabi Sulaiman? - Ratu Boko adalah Ratu Balqis?

Salam satu lagi Jumaat untuk meneliti. Bersambung dari Borobudur tinggalan Nabi Sulaiman? - Iskandar Zulkarnain, Ratu Balqis dan Nabi Daud.


Awal pagi Ahad 27 September 2014, sangat sangat awal. Kami bersiap untuk keluar lagi.


Seawal 3 pagi ramai dah bangun untuk bersiap. Dekat jam 4 bertolak daripada rumah penginapan. Kami mahu ke satu destinasi dengan tujuan yang memerlukan kami bergerak awal. Singgah untuk bersolat Subuh di sebuah masjid berdekatan destinasi.


Nah. Jam 4.23 bilal melaungkan Iqamat untuk solat Subuh berjemaah. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Baitul Muttaqin, Kurahan, Karangrejo, Borobudur di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).Selepas solat baru masuk ke destinasi.Boleh baca kan apa yang tertera? Boleh agak apa yang mahu kami buat?Dalam kegelapan awal pagi kami mendaki bukit yang bernama Setumbu. Nasib baik ada lampu-lampu pada jarak tertentu.Hampir jam 5 sampai ke puncak.Tujuannya untuk melihat pemandangan matahari terbit di atas Candi Borobudur. Tak perlulah ditunjukkan di sini ya. Gambar-gambar yang patut telah diletakkan dalam artikel Catching sunrise over Borobudur from the peak of Setumbu di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Kelihatan dalam gambar ini pula seorang lagi anak Malaysia yang mengikuti rombongan kami, rombongan yang ke-42 aktiviti yang dipanggil Jelajah Negeri Saba' (JNS). Biar diberitahu hamba Allah bernama Fareq Rizal inilah yang mengajak bersama lalu menaja perjalanan saya. Beliau meminati siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" yang saya terbitkan 2006-2007 dan sering mengikut penulisan saya di Internet hingga sekarang.


Turun dari bukit kami berehat sarapan. Di sini seorang peserta dari Indonesia mendapat tahu bahawa saya adalah seorang penulis, setelah diberitahu Rizal kerana asyik ditanya. Ini disebabkan sepanjang perjalanan malah sejak taklimat pagi di rumah penginapan di Jogjakarta pagi Sabtu saya banyak melontarkan soalan kepada ketua rombongan iaitu KH Fahmi Basya, penulis buku Indonesia yang mendakwa Borobudur adalah tinggalan Nabi Sulaiman. Baru peserta itu tahu saya juga seorang bekas wartawan. 


Kami kembali ke rumah penginapan berdekatan Candi Borobudur untuk berehat.


Rumah penginapan ini sendiri sudah cukup cantik dan nyaman untuk kami berehat lama. Kelihatan ada pengantin mengambil gambar... majlis perkahwinan mereka diadakan di sebuah dewan rumah penginapan. Lihat The resort called Pondok Tingal.


Dekat jam 9 baru kami check-out untuk menyambung perjalanan atau jelajah...


Kami mahu pergi ke satu tempat yang katanya dapat mengesahkan lagi dakwaan Borobudur adalah tinggalan Nabi Sulaiman. Dalam perjalanan ada candi lebih kecil lalu saya tergerak melihat lebih dekat. Lihat Candi (Temple of) Mendut.


Perjalanan juga membawa kami melalui satu tempat yang dipanggil Muntilan. Oh, selepas candi tadi saya dapati Fahmi yang duduk satu kereta dengan kami tidak banyak bercakap seperti sebelumnya. Fikir saya beliau sudah penat. Selepas kembali ke Malaysia baru Rizal memberitahu peserta yang asyik bertanyakan pekerjaan saya telah menyatakan siapa saya kepada Fahmi. Ketika itu saya keluar kereta mengambil gambar candi. Reaksi penulis Indonesia : "Ah... ini saingan saya..." :]


Apapun saya bukan mahu mengorek rahsia atau menandinginya. Saya sekadar diajak oleh Rizal meneliti dakwaan Borobudur adalah tinggalan Nabi Sulaiman. Berbalik pada perhentian di Muntilan. Ia terkenal dengan ukiran-ukiran atau hasil kerja pahatan batu berbentuk patung, Katanya ini digemari rakyat terutama sekitar Jogja sebagai hiasan terutama di hotel, rumah penginapan dan restoran.


Saya diberitahu orang tempatan mengenali Muntilan sebagai tempat 'buat tuhan'. Memang nyata patung-patung banyak berbentuk berhala seperti disembah penganut agama Hindu. Tetapi saya juga diberitahu ini tidaklah bermakna orang Jogja dan sekitarnya berjiwa Hindu. Mereka tetap Islam dan menjaga syariat, berpuasa dan bersolat...sangat sedikit yang masih memegang amalan kebatinan Kejawen yang mengaku Islam tetapi meninggalkan syariat atas alasan sudah mencapai hakikat dan makrifat. Hal ini boleh saya lihat apabila kedengaran azan Subuh sahut menyabut di masjid dan surau-surau sekitar Candi Borobudur. Cuma mereka menganggap patung-patung serupa berhala sebagai hasil kerja seni...


Perjalanan membawa kami memintas batas utara kota Jogja menghala ke timur. Melihat saya berminat dengan candi pemandu kereta membawa ke sebuah lagi tinggalan lama berdekatan laluan. Lihat Candi (Temple of) Sambisari.


Laluan membawa kami masuk ke jalan yang menghubungkan Jogja dengan kota Solo. Sampai satu simpang kami masuk ke kawasan kampung lalu mula mendaki bukit menuju tinggalan sebuah istana lama. Lihat Going up to Keraton Ratu Boko diikuti  Entering the Boko palace ground.


Selamat datang ke Istana Ratu Boko. Menurut Fahmi, Ratu Boko tidak lain adalah Ratu Balqis, pemerintah perempuan kerajaan Saba' yang disebut di dalam Al-Quran kemudian tunduk kepada Nabi Sulaiman, Tambah beliau di sinilah asalnya terletak arasy atau singgahsana (Fahmi menafsirkan arasy sebagai bangunan) Ratu Balqis yang kemudian dialih ke tempat lain dalam sekelip mata oleh seorang manusia alim yang tahu ilmu kitab. Itulah yang didakwa membentuk beberapa lapisan teratas Candi Borobudur, bahagian yang dipanggil arupadhatu mewakili alam tanpa rupa. Baca balik Borobudur tinggalan Nabi Sulaiman? - Iskandar Zulkarnain, Ratu Balqis dan Nabi Daud.Kami berhenti sebentar membaca maklumat yang tertera...


Ada lempengan atau kepingan emas pernah ditemui dalam kompleks istana ini dan menurut Fahmi itulah surat Nabi Sulaiman yang dilemparkan burung hud-hud kepada Ratu Balqis.Pintu gerbang yang kelihatan tadi ada satu lagi lapisan gerbang. Di belakangnya ada satu kawasan kosong, didakwa di situlah terletak bangunan Ratu Balqis yang dialih ke Borobudur. Tetapi Fahmi mahu menunjukkan beberapa 'bukti' lain terlebih dahulu. Dengan itu kami tidak memasuki pintu gerbang sebaliknya menyusur dinding luar bangunan utama menghala ke kawasan di belah tenggara. Lihat Bypassing the main door to get to the south-east....


Sampai di satu sudut kami disuruh membaca satu kumpulan gabungan Asmaul Husna beramai-ramai. Kata Fahmi supaya kami boleh nampak apa yang beliau nampak dan dibukakan ilmu pengetahuan.Kami dibawa turun ke satu lapangan. Di tepiannya terdapat beberapa stupa yang kelihatan tak siap atau hilang batu bata. Kata Fahmi inilah tinggalan stupa daripada bangunan yang telah dialihkan ke Borobudur. "Kan di sana ada stupa-stupa terbuka yang tak cukup batunya?" (merujuk pada dua stupa di arupadhatu Borobudur yang mana patung-patung di dalamnya terdedah, tidak dilitupi formasi penuh seperti stupa-stupa lain).


Di lapangan kami ditunjukkan bongkah-bongkah batu besar yang tertancap separuh ke dalam tanah.


Fahmi memanggilnya 'batu penggertakan'. Katanya Nabi Sulaiman pernah menghantar satu pasukan jin untuk menggertak tentera Ratu Balqis dengan cara mencampakkan batu-batu dari udara.


Ke timur berhadapan lapangan terdapat dua buah pentas batu. Kata Fahmi di sinilah Ratu Balqis dan rakyatnya dilihat menyembah matahari oleh burung hud-hud lalu perkara ini dilaporkan kepada Nabi Sulaiman.


Di selatan pentas tedapat batu-batu ini. Katanya di sinilah Ratu Balqis dan orang-orang besarnya bermesyuarat selepas menerima surat Nabi Sulaiman.


Yang ini katanya batu khas untuk Ratu Balqis berdiri. Ini berdasarkan relif di Borobudur menunjukkan watak perempuan dikatakan raja besar itu berdiri di atas batu yang kelihatan serupa. Semua ahli rombongan diminta berdiri atas batu seorang demi seorang. Lihat Stupa remains, the altars and a meeting place of sorts.


Seterusnya kami merentasi sebuah bangunan yang dikatakan asrama orang perempuan, Di luar kelihatan bekas sebuah kolam. Kata Fahmi di sinilah Ratu Balqis mandi ketika menerima surat Nabi Sulaiman.


Dalam lingkungan bangunan ada beberapa lagi kolam tetapi serupa telaga,


Di luar sisi selatan seorang pembantu menunjukkan pada ukiran/pahatan/hasil kerja batu yang mereka panggil Batu Gangsing..


Salah satu batu kelihatan hilang sedikit badan. Katanya bahagian yang tinggal seperti menggelupas akibat cair, bukan diketuk mahupun dipahat, Lalu ini dikatakan bukti batu-batu ini dibuat oleh jin, bukannya manusia...Tidak lama selepas itu kamera saya kehabisan bateri. Setelah itu baru kami ke bangunan utama lalu ke pintu gerbangnya. Gambar ini dan kemudiannya diambil selepas kami duduk lama di pintu gerbang utama menghadap kawasan kosong yang katanya pernah menempatkan arsy atau bangunan Ratu Balqis sebelum dialihkan ke Borobodur. Selesai itu kami menghala ke luar lalu singgah di sebuah kedai makan. Ketika makan itulah baru teringat bahawa telefon bimbit saya juga boleh digunakan untuk mengambil gambar lalu saya pum berkejar kembali ke pintu gerbang.Oh. Warna gambar-gambar yang diambil menggunakan telefon bimbit ini keliharan agak pelik sedikit kerana ada setting tertekan secara tidak sengaja. Tak mengapa, yang penting ada juga gambar. Sebetulnya saya sudah lupa apakah kami duduk lama di pintu gerbang lapisan pertama (gambar atas) atau pintu gerbang lapisan kedua yang lebih besar (gambar ini). Ah. Baru ingat. Melihat kembali formasinya 1-3-1 (3 pintu tengah diapit 1 pintu kecil kanan 1 pintu kecil kiri) sekarang baru saya pasti kami duduk lama di pintu gerbang pertama. Ini kerana sambil duduk itu beliau menceritakan pelbagai perkara termasuk menunjukkan pada pintu gerbang kedua lalu menyatakan formasi 1-3-1 itu.

Ketika duduk itulah beliau mendakwa bahawa pintu gerbang yang kelihatan meniru bentuk bangunan serupa dalam syurga. Katanya Nabi Idris melihat ini di syurga lalu apabila kembali ke bumi, baginda membina model yang sama sebagai kenangan. Fahmi memanggilnya Sidron Qolil, mengambil petikan daripada ayat Quran yang saya tak ingat mana. Beliau mendakwa Nabi Idris lah yang membina istana di bukit ini sebelum diwarisi Ratu Balqis. Cukup buat masa ini.Rabu, Oktober 15, 2014

Beting Beras Basah selepas 4 tahun - menyahut panggilan Tok Putih dan Tasik Pauh Janggi

OK. Ni cerita Khamis lepas...


Sebulan lalu saya ada membuat artikel bertajuk Perjalanan balik hari ke Pagoh - Misi tak disangka HIKMAH Sultan Alauddin... menceritakan bagaimana ada kenalan tiba-tiba mengajak ke sana lalu saya berpeluang untuk mendapatkan komitmen orang sana untuk menjayakan majlis. Beberapa lama kemudian saya diajak kenalan sama ke Beting Beras Basah di Perak. Saya terima ini sebagai jemputan dari situ walaupun tak pasti untuk apa.Kali ini saya membawa sama isteri dan anak-anak. Kebetulan sudah 4 tahun kami tak ke sana. Anak bongsu kami Johan yang berumur 2 tahun setengah sudah tentu belum pernah sampai. Lihat artikel lama Bertungkus-lumus ke Beting Beras Basah.Kalau ikut jarak harus lebih dekat mengambil jalan pantai melalui Kuala Selangor ke Sabak Bernam lalu ke Bagan Datok. Tapi alang-alang kenalan yang menetap di Shah Alam sudah mengambil kami di Rawang, kami terus mengambil Lebuh Raya PLUS ke utara sebelum keluar di pekan Bidor.Laluan ini membawa ke bandar Teluk Intan. Makan tengah hari di gerai bersebelahan Menara Condong Teluk Intan kemudian masuk ke bangunan...Kebetulan kenalan dan kawannya tidak pernah masuk ke dalam. Saya dan keluarga pernah tetapi baru kali ini tergerak untuk mengambil sejumlah gambar. Lihat artikel With the kids at the leaning tower of Teluk Intan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH..
Kami solat di masjid lama berdekatan yang sudah lama tidak saya singgahi. Lihat artikel Masjid Melayu (Malay mosque of) Teluk Intan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Sebetulnya saya mengajak kenalan mengambil laluan keluar Bidor kerana ada tempat yang mahu diziarahi di Teluk Intan. Saya terfikir mahu singgah di masjid dan kawasan pemakaman keluarga di Batik Rabit tetapi isteri mengingatkan agar pergi ke makam Sultan ke-22 Perak, Sultan Abdullah Muhammad Shah di Durian Sebatang.

Selepas itu timbul rasa untuk menjengok  keluarga di rumah sebelah makam. Sebenarnya mereka adalah saudara mara sebelah ayah, saya sudah ketahui 5-6 tahun lalu tetapi kurang jelas bagaimana perhubungannya. Kali ini baru betul-betul dapat bersoreh dan saya faham bagaimana ceritanya. Rupa-rupanya pakcik yang mengetuai keluarga adalah sepupu bapa saya, ibunya dengan ayah kepada bapa saya adik-beradik. Bukan itu sahaja. Seorang adik bapa menjadi adik kepadanya. Ini disebabkan adik tersebut, ibu saudara yang biasa saya ziarahi kalau bertandang ke Batak Rabit iaitu di barat Teluk Intan (Durian Sebatang ke timur) dibela sebagai anak angkat oleh keluarga pakcik ini.Ketika meninggalkan makam terlihat sebuah tokong Cina di mana lukisan gambar seorang bangsawan Melayu yang dipanggil Tok Puteh menjadi bahan sembahan. Timbul rasa mahu menunjukkannya kepada kenalan dan kawannya. Kami pun melihat lebih dekat.


Saya sudah lama merasakan Tok Putih ini tidak lain merujuk pada sultan yang dimakamkan berdekatan. Kenalan dan kawannya yang biasa berurusan dengan alam ghaib dapat merasakan perkara yang sama. Mereka juga dapat melihat apakah kaitan sebenar sultan dengan seorang pembesar yang dikenali sebagai Laksamana Tok Janggut.


Seterusnya saya mahu melihat bagaimana keadaan Istana Raja Muda yang sudah lama tidak dihuni di selatan bandar Teluk Intan. Beginilah keadaanya.


Baru saya puas lalu perjalanan disambung ke Bagan Datok.


Tidak lama kemudian sampai ke jalan masuk Beting Beras Basah.


Ketika menuju ke jeti kami dapat melihat beberapa perubahan sebagai persediaan untuk pertabalan Sultan baru Perak. Lihat Beting Beras Basah after 4 years - Preparing for the Sultan's coronation?.


Cuma kami sampai hampir 5 petang  ketika air sudah pasang, beting tidak kelihatan. Tak mengapa. Cukuplah melihat air laut yang menenggelamkan beting lalu menghirup 'rasa dari sini. Lihat Beting Beras Basah after 4 years - Taking a whiff of the power...


Kami sempat bermain air laut anak-beranak. Ketika ini kenalan dan kawannya sudah pergi ke tempat lain meninggalkan kami membuat hal sendiri.

Selepas agak lama bermain saya pun mencari mereka kerana mahu mengajak balik. Tengok-tengok sedang berpicnic di hadapan sebuah pondok kuning.


Ah, Saya sudah beberapa kali lalu di sekitar ini tetapi kali ini baru tahu adanya pondok ini. Saya diberitahu ia didirikan lebih kurang sebulan sebelum Sultan ke-34 Perak, Sultan Azlan Shah mangkat penghujung Mei.


Kelihatannya pondok didirikan sebagai ganti pondok lama dekat perigi. Lihat balik artikel Beting Beras Basah after 4 years - Preparing for the Sultan's coronation? Namun kedudukannya agak tersorok dan jauh dari pondok lama. Saya diberitahu ia dibina betul-betul menghadap satu kawasan mistik yang dipanggil Tasik Pauh Janggi. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,231 di sini. Nombor ini seperti membayangkan sistem asal giliran antara 3 keluarga diraja untuk memerintah kerajaan Perak. Cukup. :]