Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, Disember 19, 2014

Trip anak-beranak ke Desaru - Deja vu Bukit Inas melengkapkan misi Batu Pahat

Salam Jumaat. Sampai masa untuk menamatkan siri kecil ini. Bersambung daripada Trip anak-beranak ke Desaru - Akibat mengejar hidangan belangkas di Sedili.


Pagi Selasa 9 Disember 2014. Puas berehat di hotel tengah bandar Kluang kami anak-beranak keluar berjalan kaki untuk bersarapan.Ini menyambung hajat mahu minum kopi terkenal stesyen kereta api yang asalnya mahu dibuat petang Isnin tapi tak sempat.


Santai pula anak beranak melihat kereta api ke utara sampai. Lihat artikel Breakfast at Kluang rail station di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Dekat jam 11.10 baru kami mengorak langkah meninggalkan Kluang.


Masuk sebentar ke kawasan berasrama penuh Sekolah Menengah Sains Johor tempat saya belajar 1983-1986.


Banyak kenangan lama pahit manis saya membesar zaman remaja di sini. Sebahagiannya telah dinukilkan dalam artikel Memori lama pahit getir SMSJ, Kluang, Johor... tulisan hampir 5 tahun lalu.


Perjalanan diteruskan ke Yong Peng di mana saya mahu mengambil gambar-gambar sebuah sungai. Lihat  The river at Yong Peng.


Kemudian ke Seri Medan di mana saya mengambil gambar sebuah masjid kemudian gambar-gambar sungai lagi. Lihat artikel Masjid jamek (Main mosque of) Seri Medan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) juga artikel The river at Seri Medan.


Seterusnya saya mengambil jalan kampung untuk ke satu tempat di Bukit Inas. Saya mendapat tahu ada tanah perkuburan dengan makam-makam berbatu nesan Aceh...


Oh. Gambar-gambar sungai diambil lagi sejurus sebelum mengambil simpang yang tepat untuk ke Bukit Inas. Lihat Crossing to Bukit Inas. Sebetulnya usaha mencari makam juga mengambil gambar-gambar sungai adalah sambungan untuk melengkapkan satu kerja yang telah dibuat 2 minggu lebih awal. Lihat Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula...


Cuma ketika itu saya telah menghabiskan banyak masa menziarahi beberapa tempat di Muar. Lihat Misi Sungai Batu Pahat - Faktor 131 di Tanjung Tohor. Akibatnya saya sampai ke Parit Sulong iaitu sekitar 6 km dari sini pun dah Maghrib. Sedangkan kedudukan makam di mana pun saya tak tahu ketika itu.


Selepas perjalanan 2 minggu lebih awal itu saya ada berkongsi gambar sungai yang diambil di Parit Sulong berlatarbelakangkan Bukit Inas lalu menyebut tentang niat mencari makam. Daripada itu saya mendapat maklum balas tentang kedudukan tepat makam.


Saya diberitahu boleh ambil jalan ke kolam air dan makam terletak berdekatan rumah seorang tukang urut dan pengusaha minyak tradisional bernama Wak Dakam. Dengan bertanyakan orang saya pun dapat mencari makam.


Kebetulan atau memang dah Qada' dan Qadar, beberapa hari selepas berkongsi gambar sungai dan bukit di FB keluar artikel dalam sebuah akhbar menunjukkan makam berbatu nesan Aceh itu berpagar. Maka itu saya dapat mengenalinya dengan cepat sebaik sahaja terlihat di tepian jalan.


Tu dia, makam-makam berbatu nesan Aceh di Bukit Inas. Dah lebih 10 tahun terbaca tentang kewujudannya tetapi baru kini sampai. Lihat Makam berbatu nesan Aceh di Bukit Inas (Tombs with Aceh stones at Bukit Inas), lihat juga Lagi makam di Bukit Inas (More tombs at Bukit Inas).


Menariknya apabila memandang kembali ke arah kereta timbul rasa deja vu seperti pernah sampai atau melihat keadaan sekeliling. Deja vu berlatarbelakangkan bahagian sungai 'mati' yang terasa amat menenangkan ini berlaku lebih kurang 5 minit. Lihat Deja vu at the 'dead part' of Simpang Kiri river at Bukit Inas. Selepas itu saya deja vu melihat satu bangunan tinggal sebelah kuburan lama.


Pada perjalananan 2 minggu sebelum itu, saya ada mendapat deja vu lama sebegitu di sebuah masjid lebih hampir ke pantai. Lihat Masjid jamek (Main mosque of) Parit Abdul Salam, Bagan, Batu Pahat. Hal deja vu ini ada diceritakan dalam Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula....Teringat pula semasa kereta kami meluncur laju ke Johor Bahru melalui Lebuh Raya PLUS sebelum ke Desaru, meter bawah kereta menunjukkan nombor 313 ketika melalui bahagian terdekat ke Bukit Inas, sekitar 7 km di utara bukit. Oh, kami singgah di rumah Wak Dakam 150 meter daripada makam. Rupa-rupanya Wak Dakam sudah lama meninggal dunia, yang meneruskan kerja urut dan buat minyak urut adalah anak yang menetap di rumah situ...


Setelah berbual agak lama dengan anak tersebut baru kami meninggalkan Bukit Inas lalu makan tengah hari di pekan Parit Sulong. 


Selepas itu kami berehat sambil membiarkan anak-anak bermain di taman tepi sungai... 


Keadaan ini hampir serupa seperti ketika menamatkan perjalanan lebih awal yang diceritakan dalam Misi Sungai Batu Pahat - Bukit Pasir mengapit sungai, faktor 131 pada penghujung perjalanan pula.... Cuma ketika itu saya berjalan bersama seorang anak sahaja, tidak bersama isteri dan anak-anak lain. Dan ketika itu kami sampai waktu Maghrib.


Sambil berehat itu terpandang bukit bernama Bukit Payong ke arah tenggara pekan. Dahulu semasa masih bersekolah di Kluang selalu juga saya menumpang kereta seorang saudara untuk kembali bercuti atau kembali ke sekolah melalui jalan di hadapan bukit. Teringat perasan kagum melihat batu-batu besar di atas Bukit Payong terasa seperti batu belah batu bertangkup. Tetapi sekarang tak nampak macam tu lagi. Apakah saya harus menyiasat nanti? Apapun tujuan asal membuat "Misi Batu Pahat" iaitu mengambil gambar-gambar Sungai Batu Pahat dan cabang-cabangnya utamanya daripada beberapa sudut sudah terlaksana. Entah siapa pula tahu misi apa akan dibuat akan datang? :]Selasa, Disember 16, 2014

Trip anak-beranak ke Desaru - Akibat mengejar hidangan belangkas di Sedili

Kembali pada perjalanan di selatan tanah air awal bulan Disember. Bersambung daripada Trip anak-beranak ke Desaru - Mencari makam Si Bongkok Tanjung Puteri.


Isnin 8 Disember 2014. Hari ketiga kami berada di Desaru. Setelah 2 malam berehat di pusat peranginan yang selesa sudah sampai masanya untuk kembali menghala ke rumah. 


Hari ini kami layan puas-puas mandi di kolam renang lalu ke pantai.


Tengok tu, saya kena tanam dengan anak-anak...


Ada 'lanun' kecik memerhatikan... :]


Kami check-out lambat. Lepas 2.30 petang baru meninggalkan tempat peranginan.


Singgah sebentar pantai umum Desaru. Buat masa ini pelbagai pembangunan sedang dilaksanakan di sekitar dan ini agak mengganggu kedatangan ke pantai umum. Yang tinggal bahagian pantai private property di bawah kendalian pusat-pusat peranginan dan hotel berbayar. Masuk juga sebentar ke Bandar Penawar, pekan terdekat di Desaru dan singgah di masjidnya. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Bandar Penawar di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kemudian kami mengambil jalan kecil menyusuri pantai ke utara. Singgah melihat Tanjung Balau yang katanya menjadi tumpuan utama pengunjung awam menggantikan pantai umum Desaru yang sekitarnya sedang dibangunkan lagi. Lihat artikel The beach at Tanjung Balau di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Tujuan utama kami mengambil laluan ini adalah untuk menikmati hidangan istimewa masakan telur belangkas yang katanya ada di Sedili Kecil. Kami pernah melihat paparan dokumentari tentang satu tempat membela belangkas di kawasan terpencil tepi pantai ini sekitar tahun 2011 kalau tak salah. Turut ditunjukkkan telur belangkas dimasak begitu enak di situ. 

Sebelum ini kami sempat menikmati masakan istimewa tersebut di Kota Tinggi. Lihat artikel Kembara Johor-Riau - Mencari kesinambungan pemerintahan di Kota Tinggi, Johor yang ditulis hampir 3 tahun lalu. Tapi kami masih belum berpuas hati selagi belum merasa yang terdapat di Sedili. Susulan daripada sesi makan di Kota Tinggi kami pernah cuba mencari hidangan sama di Tanjung Sedili. Tetapi disebabkan beberapa hal kami sampai lewat lalu kelihatan kedai-kedai makan sudah ditutup. Lihat Kembara Johor-Riau - Menjejak Sultan Alauddin II di Johor Lama dan Sayong Pinang sebelum berkejar ke Tanjung Sedeli.


Alhamdulillah, setelah berapa lama menyimpan hajat sampai juga kami ke tempat penternakan belangkas yang pernah dilihat dalam TV3 lama dahulu. Lihat Horseshoe crab farm at Sedili Kecil. Bayangkan keadaan kami meninggalkan Desaru jam 2.30 tanpa makan tengah hari, sampai di sini sejam kemudian dengan perut lapar mengidamkan hidangan telur belangkas yang enak.


Kemudian baru kami dapat tahu di sini tidak ada masakan, cuma ada jualan belangkas segar. Kalau kebetulan ada telur maka dapatlah telur. Tapi kalau nak menikmatinya sila masak sendiri atau bagi orang lain masak. Malah kami diberitahu tidak pernah ada jualan masakan telur belangkas baik di Sedili Kecil mahupun sepanjang perjalanan hingga ke Tanjung Sedili yang terletak lagi 13 km perjalanan ke utara. Kalau begitu kenapa ditunjukkan dalam TV3 tanya saya? Jawab seorang pembantu itu masakan khas untuk ditunjukkan dalam TV. Kalau nak makan telur belangkas harus ke Kota Tinggi. Selain itu ada di Teluk Sengat dalam perjalanan ke Kota Tinggi dari Desaru tadi.


Aduh! Agak hampa kami suami isteri. Kalau tahu begini tentu kami terus ke Kota Tinggi mengambil jalan darat menghala ke barat laut. Kalau ikut jalan tepian pantai melalui Sedili Kecil sudah mencapah jauh ke utara. Harus naik ke Tanjung Sedili kemudian baru boleh turun balik 30 km barat-daya ke Kota Tinggi. Dari Desaru ke Kota Tinggi terus jaraknya sekitar 45 km, ke Teluk Sengat sekitar 16-20 km sahaja kalau tak salah. Kalau lalu Sedili Kecil yang nak tak nak mesti lalu Tanjung Sedili, harus memakan jarak 80 km untuk ke Kota Tinggi. Akhirnya kami singgah di tepian pantai sebelum Tanjung Sedili, makanlah apa yang ada. Lihat The beach at Telok Mahkota/Jason Bay.
  

Nak tak nak kami mesti menghala ke Kota Tinggi juga kerana tempat seterusnya yang mahu disinggahi adalah Kluang yang boleh dikatakan terletak di tengah-tengah negeri Johor.


Sekitar 16 km sebelum Kota Tinggi terlihat persimpangan ke Jemaluang. Menyangkakan ia terletak antara Kluang di tengah Johor dan Mersing di pantai timur saya pun mengambil simpang ini. Fikirnya nak potong tak perlu lalu Kota Tinggi. Semasa gambar ini diambil pun sudah jam 5 petang sedangkan rancangnya selepas singgah di Kluang sebentar mahu mencari makam lama di Bukit Inas, Parit Sulong sebelum bermalam di rumah ibu bapa di Muar.


Di suatu tempat terlihat pelangi berkembar...


Jalan yang diambil agak sunyi kerana sering melalui hutan dan ladang. Bila dah dekat Jemaluang baru saya tersedar bahawa ia sebenarnya cuma sekitar 20 km daripada Mersing. Jalan ini telah membawa kami mencapah jauh lagi ke timur-laut iaitu menjauhi Kluang di tengah...


Ini menyebabkan kami harus berjalan tambahan 30 km untuk sampai ke Kluang berbanding kalau melalui Kota Tinggi. Akibatnya kami sampai ke tempat ini waktu Maghrib.


Mana terkejar nak cari makam di Bukit Inas, Parit Sulong? Kami pun membuat keputusan untuk bermalam di Kluang.


Apapun saya anggap mesti ada hikmah atas setiap yang berlaku. Sekurang-kurangnya dapatlah bermalam di Kluang tempat saya membesar semasa zaman belajar di Sekolah Menengah Sains Johor 1983-1986. Malam itu saya keluar berjalan kaki sorang-sorang pusing bandar. Duduk termenung lama di stesyen kereta api mengingatkan pelbagai perkara yang berlaku zaman remaja 30 tahun dahulu.


Teringat zaman saya memberontak bermula Tingkatan Tiga. Sejak itu saya selalu keluar panjat pagar asrama sekolah berjalan ke bandar seorang diri mencari ketenangan. Akibat mengejar hidangan belangkas di Sedili saya bermalam di bandar ini lagi setelah kali terakhir melakukannya 7 tahun lalu. Tentang perjalanan lama itu akan dipautkan pada artikel sambungan menunjukkan kami sekluarga masuk sebentar ke sekolah lama itu sebelum mencari makam di Bukit Inas, Parit Sulong, dalam daerah Batu Pahat. Nanti... :]


Isnin, Disember 15, 2014

Dari KL ke Negeri Sembilan : Antara perkahwinan dan tuntutan perjuangan

Adapun siri kecil "Trip anak-beranak ke Desaru" masih berbaki dua edisi iaitu cerita untuk perjalanan dua hari. Kita beralih sebentar ke cerita perjalanan hujung minggu baru ini.Pagi Sabtu 13 Disember 2014, saya dan keluarga singgah ke rumah seorang sahabat satu taman perumahan di Sungai Buaya.


Kami singgah sebentar sahaja untuk melawat sahabat yang baru pertama kali menerima menantu. Ini kerana kami harus bergegas ke Kuala Lumpur untuk menghadiri satu majlis ilmu, tidak dapat menunggu majlis perkahwinan yang harus bermula tengah hari nanti.


Majlis ilmu yang dimaksudkan diadakan di Akademi Kenegaraan, Jalan Bellamy.


Walaupun sampai lewat dapatlah mengikuti pembentangan pertama sehingga tamat, pembentangan tentang asal-usul orang Melayu, tamadun dan beberapa hal yang digelapkan dalam sejarah. Lihat artikel Pusaka KL's function at Akademi Kenegaraan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Selepas masuk Zohor kami bergegas pula ke Batu 18, Hulu Langat.Ada majlis perkahwinan mahu dihadiri. Kali ini kami sampai pada masa yang sesuai kerana kompang masih kedengaran, orang ramai pula sedang makan.

Alang-alang bergerak dari situ, kami mengambil jalan melepasi tempat peranginan Sungai Gabai, empangan Semenyih dan Sungai Tekala lalu keluar ke pekan Semenyih. Oh, dahulu saya ingat yang ini namanya empangan Hulu Langat. Salah tu. Empangan Hulu Langat terletak di kaki Gunung Nuang dekat Pangsun. Kali terakhir saya lalu di sini jalan berdekatan empangan sedang rosak teruk lalu tidak dapat dilalui kenderaan kecuali motosikal. Itupun agak berbahaya apalagi ketika itu saya menaiki motosikal besar yang berat, kalau tergelincir susah nak kawal. Lihat artikel Dari Kajang ke Hulu Langat dan KL yang ditulis setahun lalu.


Dari pekan Semenyih kami mengambil jalan lama hingga ke Mantin kemudian masuk Lebuh Raya LEKAS. Terus ke arah Kuala Pilah kemudian masuk ke bandar diraja Seri Menanti.


Pusing le sebentar di pekan kecil diraja itu. Tengok sekejap rumah kayu unik berdekatan simpang ke Senaling. Nampaknya sudah lama terbiar...


Selepas itu baru ke destinasi utama petang itu, sebuah ladang ternakan untuk menghadiri satu lagi majlis berkenaan kedaulatan Melayu dan Islam. Kali pertama saya menjejakkan kaki ke tempat ini adalah 3 minggu lalu. Cuma ketika itu saya membawa seorang anak, tidak membawa isteri dan anak lain. Lihat Santai di Muar sebelum ke Melaka dan Negeri Sembilan melalui belakang Gunung LedangDi sebelah ladang ada masjid menarik. Sejak pertama kali terlihatnya saya menyimpan hajat untuk mengambil gambar. Tapi ketika itu sudah lewat petang, kali ini baru sesuai. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Tengah, Seri Menanti di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kembali ke dalam kawasan ladang yang mengandungi beberapa bangunan kayu, antaranya rumah-rumah lama. Bergambar di balai utama...


Tertarik melihat nama Sultan Malikus Saleh tertera pada satu banner. Tidak banyak pihak yang dapat mengenali apakah kepentingan sebenar nama besar ini dalam sejarah Melayu.


Adapun kami berada di Ladang Alam Warisan sehingga malam untuk mengikuti sambungan majlis ilmu selepas Isyaq. Lihat Malay civilisation celebration at Ladang Alam Warisan. Selepas itu terasa mahu tidur di salah sebuah rumah lama. Tetapi apabila mendapati anak-anak tidak mahu duduk diam sedangkan kami sebenarnya tidak membawa barangan untuk tidur luar kerana asalnya bercadang mahu bermalam di rumah seorang kawan di Nilai, kami pun pergi ke rumah akak kepada isteri di Jelai berdekatan Gemas. Kebetulan sekitar 2 tahun kami tidak ke sana. Esok selepas puas berehat kami menghala kembali ke Seri Menanti.


Mengambil jalan kampung di Senaling terlihat sebuah masjid yang agak menarik di tepian jalan. Lihat Masjid (Mosque of) Kampung Mertang, Seri Menanti.


Pusing lagi di pekan/bandar diraja Seri Menanti...


Sampai ke Ladang Alam Warisan kami terus ke kawasan memanah...


Satu pertandingan sedang diadakan.


Lepas masuk waktu Zohor kami berehat di serambi salah sebuah rumah lama.
Fikirnya selepas itu mahu bergegas kembali ke KL menghadiri lagi acara Pusaka KL yang turut berlangsung sehingga petang Ahad. Tapi kena ziarah dahulu makam Tuan Tulis di Tanjung Ipoh dalam 6 km perjalanan.


Isteri terasa penat hendak terkejar-kejar. Kalau begitu rehat sahaja le di sini. Kami malah sempat tidur sejam lebih dalam bangunan makam. Teringat kami pernah bermalam di makam untuk mengelak kesesakan lalu lintas. Lihat artikel Ke selatan sempena cuti Hari Buruh - Salasilah sebelah ibu, makam Malim Deman, pertemuan Sungai Muar/Jempol dan tetamu misteri di makam Tuan Tulis yang dibuat lebih 3 tahun lalu.


Petang sedikit kami menuju ke Seremban lalu menziarahi makam Sheikh Said Linggi di Ampangan. Selepas itu baru kembali ke rumah...