Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Julai 02, 2009

Apa cerita bangsawan Bugis pula boleh menjadi raja Aceh?


Untuk mengetahui makam siapakah yang bernombor 1 ini, sila lihat artikel
Makam Raja-raja Dinasti Bugis (the tomb of kings from the Bugis dynasty) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)

Oleh kerana perkara yang ingin dikemukakan ini pernah disentuh dalam buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari diri dan erti" maka biar saya copy and paste sahaja le bahagian yang berkenaan secara lock, stock and barrel ya.

-------------------

Pemerintahan keturunan Sayyid di Aceh pula bermula apabila Sayyid Ibrahim Habib berjaya mendapatkan fatwa dari Mekah mengatakan orang perempuan tidak layak memerintah negara, semasa keSultanan Aceh diperintah raja perempuannya yang ke empat, Sultanah Zinatuddin Kamalat Shah. Baginda pun pergi ke sana dan berjaya mendapatkan sokongan hulubalang untuk menurunkan Sultanah Zinatuddin. Lalu pada tahun 1699 diangkat menjadi Sultan baru Aceh bergelar Sultan Badrul Alam Sayyid Ibrahim Habib Jamaluddin Sharif Hashim Shah.

Pemerintahan baginda bagaimanapun tidak lama. Pada tahun 1702, Sayyid Ibrahim yang sempat mengahwini Sultanah Zinatuddin pula dijatuhkan lalu digantikan anakandanya Sayyid Ali Zainal Abidin yang bergelar Sultan Jamalul Alam Badrul Munir fil Alam Sharif Hashim Shah. Sultan ini juga tidak dapat bertahan lama. Malah baginda juga dijatuhkan selepas memerintah setahun sahaja. Nampaknya para hulubalang begitu berkuasa menentukan siapakah yang boleh menaiki takhta sedangkan kerabat diraja pula sibuk bergaduh untuk menjadi raja.

Salasilah terperinci Aceh yang diperolehi Rasyid menunjukkan proses turun naik takhta ini berterusan hampir 30 tahun. Dalam tempoh ini sahaja, Aceh telah enam kali bertukar Sultan berketurunan Sayyid! Cuma seorang, Sultan Jamalul Alam Badrul Munir fil Alam Habib Abdullah ibni Sultan Sharif Hashim Shah dapat memerintah lama, tahun 1711 hingga 1726 iaitu 15 tahun. Tetapi baginda juga akhirnya dijatuhkan hulubalang.

Keadaan menjadi semakin kalut selepas itu. Raja seterusnya, Sultan Jauharul Alam Aminuddin cuma dibenarkan memerintah selama 20 hari sebelum digantikan oleh Sultan Undei Tebang Shamsul Alam yang cuma bertakhta beberapa hari sahaja. Negara pula menjadi huru-hara...

Akhirnya pada tahun 1727, para hulubalang membuat keputusan mengangkat seorang pembesar berketurunan Bugis, Orang Kaya kaya Maharajalela Melayu Ahmad bin Abdul Rahman menjadi Sultan Alauddin Ahmad Shah Johan Badr Berdaulat. Keturunan bagindalah nanti yang akan berebut takhta dengan anakanda Tuanku Syed Aidid 80 tahun kemudian. Dan keturunan inilah menjadi pemerintah terakhir KeSultanan Aceh.

————————

Rasyid sedikit pelik. Bagaimanakah Orang Kaya kaya Maharajalela Melayu Ahmad bin Abdul Rahman boleh menaiki takhta Aceh? Setahunya, pangkat itu bukanlah sebesar pangkat Bendahara atau Perdana Menteri. Bukan juga pangkat kerabat diraja, apalagi baginda dikatakan berketurunan Bugis. Siapalah si Ahmad ini jika dibandingkan dengan keturunan Sayyid anak cucu Rasulullah SAW yang diakui ketinggian martabatnya? Lalu dia pernah bertanyakan hal ini kepada seorang tua berketurunan Aceh yang sekarang menetap di Perak. Jawaban orang tua itu senang... Sebenarnya Ahmad bin Abdul Rahman bukan sekadar bangsawan biasa. Dia berasal daripada keturunan yang terpilih...

“Ayahandanya, Orang Kaya kaya Maharajalela Melayu terdahulu, juga Laksamana bernama Abdul Rahman bin Zainal Abidin adalah anakanda Laksamana Raja Keumala Hayati, satu-satunya panglima perang perempuan yang pernah memimpin sebuah armada kapal laut yang terulung di Nusantara,” orang tua itu membuka cerita. “Angkatan perang yang terdiri daripada janda-janda para pejuang yang mati syahid itu pernah mengalahkan armada Belanda dalam peperangan di Teluk Aru.”

“Raja Keumala Hayati pula adalah generasi keempat keturunan Sultan Ali Mughayat Shah (1511-1530), raja besar dan pahlawan berwibawa yang diiktiraf sejarah sebagai Sultan pertama Aceh Besar kerana berjaya menggabungkan kerajaan-kerajaan Daya, Pedir, Pasai dan Haru ke dalam Aceh. Maka memang Ahmad bin Abdul Rahman mempunyai darah keSultananan Aceh dan memiliki kelayakan untuk menaiki takhta,” dia menyambung.

Kata orang tua itu lagi, ayahanda Ahmad, Abdul Rahman bin Zainal Abidin pula pernah berkahwin dengan Sultanah Naqiatuddin, raja perempuan kedua Aceh. Tetapi tidak pastilah jika baginda dilahirkan hasil perkahwinan ini atau daripada ibu yang lain.

“Nendanya, Zainal Abidin juga bukan calang-calang orang. Suami Laksamana Raja Keumala Hayati ini merupakan Orang Kaya kaya Maharajalela Melayu juga Laksamana di zaman Sultan Alauddin Sayyid al Mukamil,” dia meneruskan. “Selain itu beliau juga dikenali sebagai anakanda seorang ulamak yang amat disanjung tinggi di Aceh, Daeng Mansur bin Sheikh Abdullah Al-Malikul Amin, ayahanda kepada Puteri Ratna Sendi Istana, Permaisuri kepada Sultan Iskandar Muda dahulu.”

Lagipun pangkat Laksamana di Aceh bukannya pangkat kecil-kecilan. Ia adalah satu pangkat besar kerabat diraja yang dahulunya sering digunakan oleh raja muda atau tengku mahkota, bakal Sultan Aceh!

“Adinda Sultan Ali Mughayat Shah adalah raja muda yang dikenali sebagai Laksamana Raja Ibrahim, orang yang bertanggungjawab memukul mundur Portugis daripada Pasai sebelum baginda mati syahid. Bakal pengganti Yam Tuan Besar Negeri Sembilan pula memakai gelaran Tunku Laksamana malah Perak juga pernah menggunakan sistem yang sama di mana Laksamana adalah Raja Laksamana, seorang kerabat diraja yang layak menaiki takhta. Tetapi ini sengaja digelapkan pihak tertentu untuk menurunkan martabat Laksamana sehingga menjadi bangsawan biasa,” tambahnya.

---------------

OK. Sebagai tambahan, mungkin nanti saya harus perbetulkan bahagian di perenggan terakhir tentang Negeri Sembilan. Ini kerana almarhum Tuanku Ja'afar selepas mangkat tahun lepas digantikan oleh Tunku Besar Mukhriz bukannya Tunku Laksamana Naquiddin. Tetapi itu di Negeri Sembilan, di Aceh dahulukala memang secara tradisinya bakal pemegang takhta adalah Raja Mahkota yang turut menjadi Laksamana. Apapun, cerita mengenai raja-raja Bugis yang menjadi pemerintah Aceh ini ada rahsianya yang tersendiri yang saya akan berikan hint sedikit demi sedikit mengikut apa yang dizinkan nanti... sebagai hak untuk pemahaman mereka yang ada kena-mengena. Insyaallah! Sekian... saya perlu tidur berehat ni. Tata! :]

p/s: Terkeluar gerak. Salah satu hint ada pada cerita Makam (tomb of) Sultan Iskandar Muda? di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) .

Bismillahi rahman nir rahim, kasi selesai le aktiviti hari pertama di Aceh sampai habis!

Alhamdulillah! Setelah selesai membuat sejumlah artikel di blogspots BERPETUALANG KE ACEH dan SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) baru saya boleh menyambung cerita dari artikel Sampai ke Aceh setelah 5 tahun 5 bulan menunggu! Rupa-rupanya ada faktor 131 di sini... yang dibuat di sini hari Selasa. Mari! :]


Maka saya dan isteri pun masuk ke masjid terkenal, masjid paling utama di seluruh Aceh iaitu Masjid Raya Baiturrahman...


Adapun cerita-cerita tentang masjid ini dan bagaimana ia terselamat dari kesan Tsunami yang menyerang Aceh 26 Disember 2004 sudah banyak diperkatakan orang. Cukuplah saya sekadar mengenengahkan gambar-gambar seperti panel kayu berukir ini.Asalnya memang saya bercadang untuk membuat satu artikel semata-mata untuk bercerita tentang masjid ini di sini. Tetapi apabila memikirkan saya sempat ke masjid ini beberapa kali, maka eloklah nanti saya buat satu artikel tersendiri tentangnya nanti melalui cerita pengalaman bersolat Jumaat di sana. Buat sementara ini anda boleh membaca cerita dan melihat gambar-gambar yang dipaparkan melalui artikel In and around the Baiturrahman mosque in Aceh... di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan Masjid Raya (Main mosque of) Baiturrahman, Aceh di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kemudian kami pergi ke tempat kebudayaan lagi bersejarah ini...


Di sini ada satu monumen lama menarik yang dipanggil sebagai Gunongan...Di sebelahnya ada tinggalan bekas sebuah kolam seperti jacuzzi zaman dahulukala dengan air pancur yang pernah digunakan permaisuri raja...
'Jacuzzi' itu selalu digunakan oleh puteri Pahang, lebih dikenali di Aceh sebagai Putro Phang, isteri kepada Sultan Iskandar Muda (memerintah 1607-1636) sebelum baginda bermain-main di atas Gunongan. Sila lihat artikel Gunongan... di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)Kemudian kami singgah di Muzium Tsunami yang baru siap ini...

Dalam perjalanan ke satu destinasi lain, kelihatan sebuah kapalterbang lama milik Indonesia yang kini menjadi pameran tetap untuk orang-ramai, kapalterbang pertama milik kerajaan itu. Untuk makluman, kapalterbang itu dibeli hasil sumbangan emas pakaian orang-orang Aceh... agar Sukarno dan orang-orangnya dapat terbang ke Belanda untuk berunding meminta kemerdekaan bagi wilayah luas yang pernah dijajah kuasa Barat itu, wilayah besar yang kemudian membentuk negara Indonesia.


Destinasi lain yang kami tuju itu adalah tempat mendaratnya sebuah kapal besar yang pernah dilambung ombak Tsunami sehingga bergerak lebih 5 batu dari laut. Kini kapal itu terus tinggal di situ menjadi satu monumen kenangan akan apa yang berlaku. Sila lihat artikel Remembering the Tsunami which ravaged Aceh in 2004... di BERPETUALANG KE ACEH.Dahulu sebaik sahaja Tsunami tamat, seluruh kawasan sekeliling kapal itu menjadi padang jarak padang tekukur akibat bangunan-bangunan termasuk rumah dan kedai yang ada semua hancur dipukul ombak kuat. Begitu juga yang terjadi di hampir semua kawasan yang dilanda kecelakaan pada 26 Disember 2004 itu. Kalau tidak, manakan lebih 200,000 jiwa boleh terkorban dipukul ombak di wilayah yang dahulu sering dilanda konflik perang ini?

Maka buat beberapa lama tempat-tempat yang terlibat dipenuhi mayat-mayat mereput selain sampah-sarap dan sisa-sisa binaan yang pecah berlambak. Sekarang, lebih kurang empat tahun setengah kemudian keadaan nyata berubah. Tiada lagi kesan-kesan kecelakaan kecuali monumen-monumen seperti kapal yang terdampar sebagai ingatan juga sebahagian tanah yang kini menjadi laut. Sedangkan segala sampah-sarap sudah dibersihkan dan segala padang jarak padang tekukur (yang bukan dipenuhi air atau sengaja dijadikan tempat membiak ikan, udang atau menanam pokok bakau sebagai penebat hakisan) telah dipenuhi pelbagai rumah dan bangunan hasil binaan dan sumbangan 52 buah kerajaan dari pelbagai pelusuk dunia kalau tak salah ingatan!Antara bangunan yang dibina adalah pusat kawalan dan amaran bencana seperti ini...

Seterusnya kami pergi ke satu kawasan yang dahulu antara yang paling teruk dilanda Tsunami. Lihat sekarang bagaimana keadaannya. Cantik bukan? Dan memang kawasan ini asalnya cantik lalu kembali cantik! Ingat tak satu lagu rakyat yang pernah dipopularkan P. Ramlee kalau tak salah ingatan? Bunyinya lebih kurang begini...


Ulele,
di kota raja,
boleh tak boleh,
ikut sahaja!


Untuk pengetahuan, Ulele ialah nama satu tempat di pinggir Banda Aceh dan berhadapan laut. Ejaan sebenarnya lebih pelik iaitu Uleelheue walaupun bunyinya memang Ulele. Dan itulah tempat yang gambarnya ditunjukkan di atas. Untuk melihat lebih banyak gambar, sila baca artikel The place called Uleelheue in Aceh di BERPETUALANG KE ACEH .


Uleelheue tahun 2004 boleh kata hancur semuanya akibat pukulan Tsunami. Tetapi dengan kuasa Allah, masjidnya selamat seperti hampir semua (saya sebut hampir ya sebab tak berani cakap apakah betul semua masjid di sana selamat) masjid yang dipukul ombak ganas itu di Aceh sedangkan kawasan sekelilingnya boleh jadi padang jarak padang tekukur! Kalau nak tahu, nama masjid ini ialah Baitul Rahim atau sebutan bersambungnya Baiturrahim. Sila lihat artikel Masjid (mosque of) Baiturrahim, Aceh di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) .

Awal tadi kita sudah melihat Masjid Baiturrahman. Kemudian kita lihat Masjid Baiturrahim. Teringat pula ucapan... bismillahi rahman nir rahim. Ada apa-apa ke?
Yang ini saya tak ingat gambarnya diambil pasal apa. Yang saya ingat ia diambil dalam perjalanan kembali ke pusat Banda Aceh.

Walaupun hari sudah lewat petang, kami sempat meluangkan masa di sekitar Muzium Aceh. Lihat artikel-artikel di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) ini...

Muzium (Museum of) Aceh dan loceng (and the bell of) Cakra Donya

Rumah tradisional Aceh (Aceh traditional house)
Di sana juga terdapat makam-makam yang dikatakan milik raja-raja Aceh dari keturunan Bugis. Sila lihat artikel Makam Raja-raja Dinasti Bugis (the tomb of kings from the Bugis dynasty) . Insyaallah selepas ini saya akan membuat satu artikel tersendiri tentang perkara tersebut di blogspot ini...
Seterusnya kami pergi ke kompleks makam Sultan Iskandar Muda, raja yang dianggap paling agung oleh kebanyakan orang Aceh. Kami sampai ke situ hampir waktu Maghrib! Tetapi saya rasa ada sesuatu yang tidak kena tentang makam ini. Sila lihat luahan rasa dalam blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) , melalui artikel bertajuk Makam (tomb of) Sultan Iskandar Muda? . Sila lihat juga artikel Kompleks makam Meuh (Meuh tombs complex) ...

Selesai ziarah, kami pun mengorak langkah kembali ke tempat penginapan...
Sampai sahaja di hotel, kami berehat sebentar di tepi kolam renang.


Inilah hotel tempat kami menginap. Mungkin tidak sehebat hotel-hotel besar di Kuala Lumpur tetapi cukuplah ia sebagai satu-satunya hotel 4 bintang di Aceh. Cuma harganya boleh mengalahkan sesetengah hotel 5 bintang di KL kerana kos hidup dan harga barangan naik mendadak sehingga 5 kali ganda terutama di Banda Aceh selepas Tsunami disebabkan kemasukan begitu banyak orang luar terutama di bawah banyak NGO yang berusaha memulihkan Aceh samada secara jujur atau ada "udang sebalik mee".

Percaya atau tidak kos makanan dan kebanyakan barangan harian di sini sama malah melebihi Kuala Lumpur. Menurut kata orang kos kehidupan di Banda Aceh adalah yang tertinggi di seluruh Indonesia! Maka cukuplah saya dapat melepaskan aktiviti pada hari pertama berada di Aceh iaitu pada 15 Jun 2009 melalui tulisan kali ini. Sekarang biar saya solat Subuh dahulu. Kemudian akan saya buat cerita berkenaan raja keturunan Bugis yang memerintah Aceh. Zuuusss!!! :]

Pameran manuskrip lama Aceh di Perpustakaan Negara...

Satu selingan tetapi masih tentang Aceh...Siang tadi saya telah pergi ke Perpustakaan Negara di Jalan Tun Razak.... perpustakaan negara Malaysia ya, bukan negara Indonesia mahupun Nanggroe (yang juga bermakna negara) Aceh. Lalu tergerak untuk pergi ke bahagian manuskrip lama di Aras 1 (First floor le) gitu...


Seperti biasa sentiasa ada pameran kecil berjalan di bahagian manuskrip itu...


Cuma tidak disangka, pameran kali ini adalah tentang Aceh, memaparkan manuskrip dan sedikit barangan lama dari sana. Walaupun pada maklumat yang tertera ini saya dapati ada kesilapan fakta... satu adalah apabila ia mengatakan kerajaan Pasai dan Perlak muncul sekitar abad ke 17 dan 18 gitu, kedua apabila memaparkan masjid yang dikatakan Masjid Baiturrahman sedangkan saya pasti bukan.

Saya pasti tentang dua-dua perkara ini kerana saya tahu kerajaan Perlak telah diasaskan sejak sekitar tahun 800 Masihi dengan kesultanan Perlak (sebelum itu tidak dikira kesultanan kerana rajanya dikatakan belum memeluk Islam) bermula tahun 840 Masihi. Kerajaan Pasai pula bermula seiring dengan kerajaan Samudera iaitu pertengahan abad ke 13 Masihi, hampir 300 tahun lebih awal dari kemunculan rasmi kesultanan Aceh yang diasaskan Sultan Mughayat Shah iaitu sekitar tahun 1511 gitu.

Tentang gambar masjid pula saya memang pasti ia bukan Masjid Baiturrahman atau lebih tepat, Masjid Raya Baiturrahman kerana bentuknya lain dan saya sudah sampai ke sana lalu mendapati beberapa barisan bangunan di tepiannya tidaklah roboh terus seperti dalam gambar atas, cuma rosak teruk akibat Tsunami yang melanda 26 Disember 2004. Sebaliknya masjid yang terpapar dalam gambar atas amat mirip dengan Masjid Rahmatullah di satu kawasan bernama Lampuuk, dekat sebuah pantai yang sangat cantik menghadap Lautan Hindi, sekitar 15km gitu dari Banda Aceh. Dan tadi saya sudah membandingkan gambar yang saya ada (nanti akan dipaparkan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) Insyaallah).

Apapun pameran ini sendiri sangat menarik. Sebab itu saya terasa mahu berkongsi gambar-gambarnya di sini seraya mengajak para pembaca untuk turut ke sana nanti. Untuk pengetahuan pameran yang bermula bulan Mei ini akan berjalan sehingga akhir bulan Julai. Ia dibuka Selasa hingga Jumaat 10 pagi hingga 4.45 petang.


Sementara itu biar dipaparkan sedikit gambar walaupun ada yang kurang terang ya. Pelik juga kenapa manuskrip dari kerajaan Pontianak ini turut ada...


Yang pasti lain-lain manuskrip dan barangan memang dari Aceh termasuk kitab karangan seorang Sayyid ini...


Yang ini tidak disebut nama pengarangnya... tapi intipatinya sangat menarik, tentang zat Allah dan segala sifat-sifat Nya!


Kitab oleh Haji Abdul Mu'ti...


Haaaa... Sheikh Abdul Rauf Fansuri!


Sebuah kitab fiqah...


Yang ini dan seterusnya baca sendiri daa...Yang ini pula kira gambar tambahan untuk menyedapkan lagi cerita. Entah ada kaitan ataupun tidak, anda disilakan memberikan pendapat yang jujur, bukan pendapat saja cari salah orang yek. Saya tergerak untuk menyertakan gambar yang turut diambil siang tadi ini kerana thumb-nailnya turut terpampang bersama gambar-gambar pameran di Perpustakaan Negara. Sebenarnya gambar ini diambil sebagai peringatan untuk diri sendiri juga sebagai bukti kerana tadi saya bercadang mahu mengikat batu-batu itu sementara membetulkan saiz cincin yang sedia ada untuk jari saya. Gambar ini boleh dijadikan rujukan kalau barang-barang ini perlu ditinggalkan kepada tukang cincin le...

Selama ini saya kurang berminat pada batu dan cincin tetapi oleh kerana barang-barang ini diberi oleh orang-orang tertentu tanpa dipinta, pada peringkat perjalanan hidup saya kini lebih stabil, saya menganggap ia sebagai membawa makna tertentu untuk fasa kehidupan yang seterusnya. Dari kiri... batu kuning untuk isteri dan batu putih untuk saya adalah hadiah dari seorang ulamak yang mengetuai sebuah dayah (panggilan untuk pesantren di Aceh). Paling kanan pula adalah sebentuk batu akik biasa tetapi ia dihadiahkan oleh seorang tua putih tegap yang tidak pernah saya temui sebelum ini, pada hari Jumaat malam Sabtu lepas di makam Sheikh Shamsuddin Pasai yang terletak di tengah bandaraya Melaka.

Untuk pengetahuan, sejak tahun 2005 gitu saya telah pergi ke sana rasanya masuk 10 kali tak kira waktu tetapi baru kali ini berjumpa dengannya. Katanya dia biasa tidur di kawasan kepala makam lalu menunjukkan jaketnya yang ada ditinggalkan di situ. Saya pula tergerak untuk memberitahunya yang saya dan isteri baru kembali dari Aceh dan kami sempat pergi ke makam Sheikh Abdul Rauf Fansuri @ Syiah Kuala yang pernah berguru dengan Sheikh Shamsuddin. Lalu dia terus memberikan sebentuk cincin itu, cincin yang katanya walaupun cuma memakai batu akik biasa pernah ditinggalkan di dalam timbunan batu pada bahagian nesan kepala makam selama 2 tahun!

Orang itu kemudian menunjukkan sekeping artikel tulisan Alhmarhum Ustaz Wan Saghir yang terpampang pada pintu makam. Katanya kalau nak tengok rupa Sheikh Shamsuddin lihat pada gambar yang tertera pada artikel itu. Memang artikel itu bercerita tentang Sheikh Shamsuddin. Tetapi gambar lukisan yang terpampang di situ menyebut ia adalah rupa Sheikh Hamzah Fansuri, guru kepada Sheikh Shamsuddin! Lihat gambar yang terdapat pada artikel lama saya bertajuk Perjalanan berliku untuk kembali berhari raya: Bermalam di Masjid Naning pula, sebelah makam Dol Said! Bezanya orang yang saya temui ini tidak berserban mahupun bersongkok. Dia sekadar memakai t-shirt putih seperti t-shirt pagoda gitu dengan seluar biasa, mungkin seluar jeans. Sekian... :]

Selasa, Jun 30, 2009

Sampai ke Aceh setelah 5 tahun 5 bulan menunggu! Rupa-rupanya ada faktor 131 di sini...

Dalam artikel Tanda keruntuhan kesultanan Perak? saya ada menyebut...

Sebenarnya buat tempoh sebulan dua ini, saya bercadang tidak mahu menulis apa-apapun tentang hal lain kecuali berkenaan perjalanan ke Aceh yang baru selesai Isnin lalu. Tetapi disebabkan kerja menyiapkan penterjemahan beberapa mukasurat terakhir buku Ahlul Bait dan kesultanan Melayu (lihat artikel Buku Ahlul Bait yang membuat saya pening, rindukan anak dan hal-hal lain... ) belum lagi dimulakan akibat mood saya masih belum ke situ maka hingga kini saya belum membuat apa-apa cerita tentang Aceh di sini kecuali pengumuman dalam artikel Ole-ole dari Aceh... coming! yang dibuat Khamis lalu.

Kini sudah lebih seminggu saya kembali dari Aceh tetapi masih lagi belum mendapat mood untuk menyambung penterjemahan buku Ahlul Bait. Maka daripada saya terus termangu begitu tanpa hasil baik dimulakan proses penceritaan pengembaraan terbaru ke Aceh. Ini dia...

Ini adalah gambar isteri saya berserta hos kami di Aceh, Kak Ann semasa menunggu untuk menaiki pesawat Air Asia ke Aceh dari LCCT di Sepang. Untuk pengetahuan, Kak Ann selalu berulang-alik dari Malaysia ke Aceh atas beberapa urusan...

Tidak lama kemudian, lebih kurang satu setengah jam gitu kami pun menghampiri Banda Aceh, ibu negeri Aceh. Turut kelihatan dalam gambar iaitu pada kiri bawah adalah kompleks makam Syiah Kuala. Nanti saya akan ceritakan lebih lanjut dalam artikel lain.

Sementara itu anda boleh melihat gambar-gambar lain dari atas kapalterbang. Sila lihat artikel The flight to Aceh... di blogspot BERPETUALANG KE ACEH .


Kemudian touchdown di lapangan terbang Sultan Iskandar Muda yang bangunan barunya ini rupa-rupanya baru disiapkan dan dibuka 2 minggu sahaja sebelum kami sampai.

Rasanya macam tak percaya pula saya sudah sampai ke Aceh. Malah semasa turun dari pesawat lalu masuk ke ruang utama lapangan terbang di mana sekumpulan penari tradisional mula membuat persembahan rapa'i apa entah (maaf, saya sudah lupa) yang lagunya kedengaran seperti sebuah lagu tradisional Melayu, saya terasa sebak yang amat sangat!


Pembaca yang sudah mengikuti ketiga-tiga buku dalam siri trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" tentu tahu bagaimana perjalanan saya ke Aceh yang dibuat Januari 2004 tersekat setakat di Langsa, bandar besar Aceh yang paling dekat dengan sempadan masuk ke propinsi atau wilayah Sumatera Utara yang mengandungi bandaraya Medan. Saya setakat sempat duduk 3 malam di Langsa dan pagi Isnin ketika hendak berlepas ke Perlak, saya dihalau keluar dari Aceh pula oleh pihak immigresen Indonesia kerana kesalahan memasuki wilayah itu ketika ia sedang darurat akibat perang. Maka bayangkan perasaan saya masuk kembali ke Aceh lebih kurang 5 tahun 5 bulan kemudian! Pada hari Isnin juga...

Saya sempat masuk ke tandas untuk melepaskan tangisan rasa terharu kemudian masuk ke musolah untuk membuat solat sunat syukur. Kelihatan pula sejadah "masjid mata" ini. Lihat artikel-artikel lama ini...

Salam daripada Raub... Dan pengembaraan terbaru hampir tamat!,

Masjid Mata... Ia melihat segalanya!

Dulu ada masjid mata, sekarang ada mahkamah mata pula!


Masjid mata lawan mahkamah mata... Siapa lagi power?Dari lapangan terbang, 2 buah kereta MPV milik Kak Ann sudah sedia menunggu. Kami pun berlepas ke Banda Aceh sekitar 20 minit perjalanan. Kelihatan di kiri kanan jalan banyak sawah padi tetapi saya lupa pula nak ambil gambar. Sebaliknya pada ketika itu saya lebih tertarik dengan pemandangan sungai berlatar-belakangkan gunung-ganang.

Sampai di pinggir bandar 2 kereta itu berpecah. Kereta yang membawa saya dan isteri terus pergi ke sebuah hotel mewah. Allah! Selama ini saya menyangkakan kami akan menginap di sekitar kawasan rumah anak yatim yang didirikan Kak Ann di pantai barat Aceh. Ternyata dia sudi meletakkan kami di satu-satunya hotel 4 bintang di seluruh Aceh, hotel paling canggih di Banda Aceh yang baru beroperasi sekitar setahun dua ini.Kemudian kami bertemu kembali Kak Ann di sebuah restoran untuk makan tengah-hari. Selesai makan baru kami pergi ke pejabat Kak Ann. Rupa-rupanya dia juga memiliki sebuah syarikat travel and tours di tengah kota. Kami difahamkan Kak Ann bertanggungjawab membawa masuk penerbangan terus AirAsia dari KLIA ke Banda Aceh juga penerbangan Firefly Pulang Pinang ke Banda Aceh. Kebetulan ada nombor 131 pada alamat pejabat ini. Ait? Macam ada makna ni.

Awal tadi semasa di LCCT di Sepang, ternyata 2 beg yang kami check-in untuk dimasukkan ke dalam kapalterbang (kami turut membawa sebuah hand-luggage) mempunyai jumlah berat 13.1 kg. Pembaca setia blogspot ini mesti tahu betapa saya sering mengaitkan nombor 131 dengan home sweet home. Baca artikel-artikel lama ini...

13 haribulan 11 dan 131... Sesuatu yang istimewa...

Apa ada kat P131 Rembau?

Satu majlis buku, nombor 1310 dan Adiputra si kanak-kanak 'genius'...

Nombor 131 dan segala "adik-beradiknya"...

Nombor 131 dan gerak penceritaan seterusnya...

"Sirih pulang ke gagang", nombor 131 dan DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874"...

Nombor 131 dan makna satu pernikahan...

Kemudian sampailah masa untuk kami berjalan-jalan melihat apa yang ada di Banda Aceh. Kereta MPV yang dinaiki dari lapangan terbang tadi berserta pemandu diserahkan oleh Kak Ann untuk kegunaan kami. Destinasi pertama kami, Masjid Baiturrahman yang cukup terkenal itu. Nanti sambung cerita ya!